TÉMA

Ubytovna

V Kralupech nad Vltavou vzplála ubytovna, sedm lidí je zraněných, dva vážně

Hasiči ve středu vyjeli k požáru ubytovny v Kralupech nad Vltavou v Bořivojově ulici. Záchranáři ošetřili podle dostupných informací celkem sedm lidí, většinu na místě. Všichni zranění byli při vědomí. Dvě pacientky přepravily posádky do barokomory, jednu ženu letecky. Všichni jsou z budovy evakuováni, sdělila kolem půl druhé odpoledne mluvčí záchranné služby Monika Nováková. Hasiči před 15. hodinou oznámili, že se požár podařilo zlikvidovat, jeho příčinu a výši škody zjišťuje vyšetřovatel.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 19:55|

V pražské Zbraslavi hořelo v ubytovně, jeden člověk zahynul

Noční požár v pražské Zbraslavi nepřežil jeden člověk. Hořela ubytovna v ulici Pod Třešňovkou, ostatní její obyvatele se podařilo zachránit, ale potřebovali pomoc záchranářů. Ti ošetřili také tři policisty, kteří přispěchali na pomoc. Dva lidi odvezla záchranná služba do nemocnice. Příčinu požáru hasiči zatím zjišťují, stejně jako výši škody.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 09:48|

168 hodin: Najít zázemí pro bezdomovce na vozíku je těžké. Ubytovny mají schody, nebo dlouhé pořadníky

Mezi lidmi bez domova je mnoho těch, kteří mají závažný zdravotní handicap. Někteří jsou odkázáni na invalidní vozík. Najít pro ně ubytování je těžké. Klasické ubytovny a azylové domy je většinou ubytovat nedokážou – nejsou bezbariérové a nemají potřebný personál. Existují sice specializované ubytovny, ale těch je málo. A tak musí vozíčkáři bez domova často nocovat v mrazivých dnech na ulici. Pro 168 hodin s nimi natáčela Darina Vlková.
11. 12. 2023|

Uprchlíci z Ukrajiny žili v Ostravici bez vody, na záchod chodili ven. Majitel přitom pobíral miliony

V nevhodných podmínkách a bez vody údajně až sedm měsíců žili uprchlíci z Ukrajiny v ubytovacím zařízení v Ostravici. ČT o tom informovala jedna z bývalých nájemnic. Za lůžko v pokoji pro tři osoby si měla společnost účtovat pět tisíc korun měsíčně. Ubytovna je přitom zároveň zaregistrovaná v evidenci nouzového ubytování.
27. 10. 2023|

Sama se stará o čtyři děti, přesto přišla o humanitární dávku a dluží desetitisíce. A není sama

Ukrajinští uprchlíci v Česku řeší problémy s bydlením. Asociace krajů upozornila na četné nedoplatky, které evidují ubytovny. Takzvané zranitelné skupině běženců, kam spadají senioři nebo matky s malými dětmi, už stát hradí bydlení jen v případě, že čerpají humanitární dávku. O tu ale mnozí po červencovém zpřísnění pravidel přišli.
14. 10. 2023|

Najít ubytování pro studenty v Pardubicích bude oříšek. Koleje navíc opět zdražují

Letní prázdniny jsou zatím sice v polovině, univerzitní koleje v Pardubicích však už teď hlásí plný stav. Několik míst se ještě najde, ale kapacity velmi rychle dochází. Za ubytování na vysokoškolských kolejích si studenti navíc opět připlatí. Mnozí tak volí raději privát. Cena za něj je sice většinou o něco vyšší, ale roli v jejich rozhodování někdy hraje i soukromí a lepší vybavení.
1. 8. 2023|

Do německých měst a obcí přicházejí další uprchlíci, radnice je odmítnout nemohou

V Německu znovu přibývá zájemců o azyl. Za první čtvrtletí jich úřady napočítaly přes osmdesát tisíc – do konce roku očekávají celkem tři sta tisíc žádostí. Od začátku ruské agrese země přijala také přes milion ukrajinských uprchlíků. Města a obce musejí pro všechny hledat ubytování, odmítnout je nemohou.
29. 4. 2023|

V Ostravě je v bytové nouzi až tři tisíce lidí. Město má v plánu postavit další sociální byty

V Ostravě žijí více než tři tisícovky lidí, kteří jsou v bytové nouzi, mezi nimi jsou i stovky dětí. Město se jim od roku 2016 snaží pomoci projekty, při kterých se už podařilo vyčlenit a zabydlet 168 sociálních bytů, a chystají se další. Úspěšnost v udržení bydlení u lidí zapojených do projektů převyšuje 85 procent, řekl primátorův náměstek Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). V Ostravě žije necelých tři sta tisíc obyvatel.
20. 4. 2023|

Bývalé ubytovny v Ústí nad Labem se mění na byty. Obyvatele bude město vybírat

Jednu z dříve problémových ubytoven v Krásném Březně před časem koupilo město a přestavělo ji na nájemní byty. Jejich nové obyvatele chce Ústí nad Labem pečlivě vybírat. Další ubytovny postupně developeři proměňují v luxusní bydlení hotelového typu.
6. 4. 2023|

V Brně hořela ubytovna, dva lidé se zranili

V Brně hořelo v jednom z pokojů v ubytovně. Hasiči evidují dva zraněné, jednoho z nich převezla záchranná služba do nemocnice. Uvedl to mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Příčina vzniku požáru a výše škody zatím nejsou známy.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 13:30|

V noci hořel byt v Praze 4 a ubytovna v Praze 10, desítky lidí se musely evakuovat

Pražští hasiči zasahovali v noci na úterý u požáru bytu v Praze 4 a požáru ubytovny v Praze 10. Byt hořel ve dvanáctém patře obytného domu v Mečíkové ulici, hasiči z domu evakuovali 43 lidí, jednoho muže záchranáři úspěšně resuscitovali. V ubytovně, která je určena k demolici, hořelo ve druhém nadzemním podlaží, evakuováno bylo třicet lidí.
5. 4. 2023|

V Holýšově otevřeli nové centrum pro volný čas a vzdělávání uprchlíků z Ukrajiny

V průmyslové zóně v bývalých kasárnách v Holýšově na Plzeňsku otevřeli centrum volného času a vzdělávání ukrajinských uprchlíků. Nachází se vedle dvou rekonstruovaných ubytoven, kde jich dnes žije zhruba tři sta, z toho sedmdesát dětí. Čtyři nové prosklené buňky pořídila za tři čtvrtě milionu korun pražská personální agentura Nazar-Invest, vlastník a provozovatel obou ubytoven, které jsou od počátku války na Ukrajině plně obsazené.
21. 3. 2023|

Policisté v Mladé Boleslavi zastřelili agresivního muže

Mladoboleslavská policie v noci zastřelila agresivního muže, který podle ní nejprve ničil ubytovnu v Bezděčíně a pak areál mladoboleslavského letiště. Zasahující příslušníci proti muži použili všechny donucovací prostředky a nakonec i služební zbraň. Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 11:47|

V Brně hořelo v ubytovně. Hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu

V Brně-Štýřicích hořel byt v ubytovně, hasiči vyhlásili třetí stupeň poplachu. Objekt musely opustit tři desítky lidí. Záchranáři ošetřili sedm lidí, z toho dva převezli do nemocnice, pět jich ponechali na místě.
15. 6. 2022Aktualizováno15. 6. 2022, 12:36|

V Plzeňském kraji vznikne stanový tábor pro uprchlíky

V Česku vzniknou další stany pro uprchlíky. V Nových Domcích na Tachovsku by mohly stát do týdne. Stanový tábor má mít kapacitu zhruba 150 lidí, stejně jako mají obdobná zařízení v pražských Malešicích a Troji. Plzeňský kraj poslal minulý týden Ústřednímu krizovému štábu žádost o povolení ke stavbě tábora pro romské uprchlíky, protože pro lokalitu Nové Domky potřebuje povolení ministerstva školství, kterému patří bývalá škola i přilehlý pozemek.
6. 6. 2022|

Policie prověřuje agenturu kvůli pracovním smlouvám pro Ukrajince

Západočeští kriminalisté prověřují praktiky personální agentury Nazar Invest, která působí v Holýšově na jižním Plzeňsku. Trestní oznámení na ni podali ukrajinští uprchlíci. Společnost je údajně měla nutit podepisovat nevýhodné pracovní smlouvy. Firma Nazar Invest nařčení odmítá.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 20:52|

Vyškov nechce ubytovat romské uprchlíky z Ukrajiny. Protestují i další města

Vedení Vyškova se otevřeným dopisem obrátilo na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli ukrajinským Romům. V dopise zveřejněném i na webu města nesouhlasí s možností jejich umístění v bývalé důstojnické ubytovně. Proti umístění romských uprchlíků z Ukrajiny se v předchozích dnech vyslovily i Boskovice na Blanensku, na Vysočině pak například Kramolín.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:09|

Kramolín nesouhlasí s umístěním romských uprchlíků z Ukrajiny v tamní armádní ubytovně

Kramolín na Třebíčsku je proti umístění romských uprchlíků z Ukrajiny do tamní armádní ubytovny, kde je místo pro 45 lidí. Po jednání zástupců kraje a policie s tamními zastupiteli a občany zaslala obec Národnímu asistenčnímu centru pro pomoc Ukrajině nesouhlasné stanovisko k využití ubytovny pro zvláště zranitelné skupiny osob.
29. 4. 2022|

Romové prchající z Ukrajiny mají problém sehnat v Česku ubytování, část se vrací zpět

Do Prahy denně dorazí i desítky ukrajinských uprchlíků romského původu. Asistenční centra registrují problémy s jejich ubytováním – vícečetné rodiny se nechtějí dělit a některá města o ně nemají zájem. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se se zástupci romských organizací domluvil na řešení.
26. 4. 2022|

Česko se vyhne scénáři s milionem běženců, řekl Rakušan. MMR podpoří miliardou rekonstrukci obecních bytů

Pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině, které je nejvytíženější v zemi, je nově ve Vysočanech. Přestěhovalo se z Kongresového centra na Vyšehradě do bývalé bankovní budovy na náměstí OSN. V Praze se do středy přihlásilo 68 tisíc ukrajinských uprchlíků z celkového počtu 289 tisíc, kteří dostali v Česku speciální víza. Vláda ve středu představila migrační strategii, kterou ve čtvrtek hájil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve sněmovním bezpečnostním výboru. Řekl, že počet uprchlíků v Česku již příliš neroste, nepředpokládá, že by nastal extrémní scénář kalkulující s příchodem až milionu lidí z válkou sužované Ukrajiny. Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dotační výzvu určenou obcím na rekonstrukci bytů ke střednědobému ubytování Ukrajinců. Rozdá v první fázi miliardu korun.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 16:40|

Ve Světlé se otevřela nová ubytovna pro vězeňkyně. Nastěhují se tam i ženy z opavské věznice

Ve Světlé nad Sázavou se otevřela nová ubytovna pro vězeňkyně, odsouzené ženy v ní budou bydlet od 19. dubna. Z části budou do nových prostor umístěné i ženy z věznice v Opavě, sdělila ředitelka světelské věznice Monika Myšičková. Ubytovna včetně vybavení stála 170 milionů korun, stavba trvala rok a půl. Kapacitu věznice rozšířila o 182 míst na celkových 940.
1. 4. 2022|

Problematickou ubytovnu v Karlových Varech majitel městu neprodá, objekt čeká rekonstrukce

Majitelé problémové ubytovny v Charkovské ulici v Karlových Varech odstoupili od záměru prodat ji městu. Místo toho budovu opraví a rozprodají po jednotlivých bytech. Podle jednoho z vlastníků objektu Jiřího Kalouse to bude ekonomicky výhodnější. Majitelé už z ubytovny vystěhovali všechny nájemníky. Tím by se měla vyřešit i situace s problémovým chováním jejích obyvatel a nepořádkem v okolí, řekla primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).
14. 10. 2021|

Ústavní soud zrušil část zákona, o kterou se opírají bezdoplatkové zóny

Ústavní soud (ÚS) zrušil spornou část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala zřizovat takzvané bezdoplatkové zóny. Vyhověl tak návrhu skupiny sedmnácti senátorů, kterým se zabýval čtyři roky. Bezdoplatkové zóny podle ÚS zasahovaly do práva na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení a nerozlišovaly mezi původci a „oběťmi“ problémů. Nález vstoupí v platnost dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Obce nyní budou muset hledat jiné způsoby boje proti sociálně nežádoucím jevům.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 17:45|

Nelegální ubytovna v Hradci Králové obtěžuje místní. Magistrát nemá na její zrušení kompetence

Od začátku prázdnin funguje v průmyslovém areálu ve Svobodných Dvorech v Hradci Králové nelegální ubytovna dělníků. Starousedlíci se snaží přimět úřady, aby ji zavřely. Rvačky a noční zásahy policie jsou tam totiž na denním pořádku. Zatím ale marně.
6. 8. 2021|