V Olomouci hořela ubytovna, hasiči evakuovali 27 lidí

Požár ubytovny v Olomouci (zdroj: ČT24)

V Olomouci v noci na pátek hořela budova ubytovny v Pavelkově ulici. Hasiči evakuovali 27 lidí, z nichž se asi deset nadýchalo zplodin kouře. Skončili v péči záchranářů, po ošetření zůstali na místě. Příčinu vzniku požáru zjišťuje nyní vyšetřovatel hasičů, škoda podle sdělení vlastníků ubytovny přesahuje čtyři miliony korun.

V době příjezdu prvních jednotek hasičů byla ubytovna hustě zakouřena, napsali hasiči na Facebooku. Zásah byl náročný kvůli přístupu, kolem budovy vedou velkokapacitní parovody. Aby dostali velkou část lidí z hořící budovy, museli hasiči použít žebříky.

„Zhruba dvanáct až patnáct lidí se nacházelo v prvním patře, byli uvězněni v kouři. Lidé volali z oken o pomoc, sami se nebyli schopni dostat ven. Epicentrum požáru bylo s největší pravděpodobností v přízemním podlaží. Hasiči museli k budově přistavit několik nastavovacích žebříků,“ sdělil mluvčí hasičů Zdeněk Hošák.

Kvůli typu objektu, dřevostavbě, museli hasiči při likvidaci požáru nasadit hasicí a řezací technologii Cobra. „Na několika místech hořelo velmi skrytě a nepřístupně, řezací zařízení tam bylo v intenzivním nasazení,“ doplnil mluvčí hasičů.

Zasahovaly dvě posádky zdravotnické záchranné služby, lidé byli ošetřeni na místě. Zdravotníci jim změřili saturaci (nasycení krve kyslíkem). Hasiči v koordinaci s policií zajistili pro ubytované evakuační autobus.

Vlastník zařízení je převezl do jiného ubytovacího zařízení. „Převezeni byli na naši další provozovnu v Topolanech. Jak se to mohlo stát, zatím nevíme, v 9:00 to tam přijdou zjišťovat vyšetřovatelé hasičů. V ubytovně bylo v době požáru 27 lidí, kapacita ubytovny naplněna nebyla. Děti se mezi nimi nenacházely,“ informovala v pátek ráno za Ubytovnu Hodolany Eva Němečková.

Správce ubytovny Bruno Kopecký uvedl, že si nedokáže vysvětlit, jak se to mohlo stát. „Nedokážu na to odpovědět, je tady spousta záhad. Budou to řešit, musíme to vypátrat. Ale rozhodně to není od cigarety,“ poznamenal. Doplnil, že o lidi bylo postaráno. „Nejdůležitější je po mne zdraví lidí,“ dodal. Příčinu požáru zjišťuje na místě vyšetřovatel, jednou z variant je technická závada.