TÉMA

Akcie

Problémy Applu se kupí. V USA čelí žalobě, protestuje proti němu konkurence i vývojáři

Společnost Apple čelí další žalobě. Americké ministerstvo spravedlnosti a dalších patnáct států viní technologického giganta ze zneužití monopolního postavení na trhu s mobilními telefony. Apple se už proti žalobě ohradil. Podle agentury Bloomberg ale může firma čelit rozsáhlému vyšetřování i v Evropské unii (EU), které prověří, jak dodržuje nový zákon omezující moc velkých technologických firem. Proti praktikám společnosti protestují i další nadnárodní firmy – Meta, Microsoft, sociální síť X či Spotify.
22. 3. 2024|

Umělé inteligence začínají vynášet. Výrobce čipů, na nichž se trénují, oznámil prudký růst zisku

Zájem o umělé inteligence (AI) prudce zvedl zisk společnosti Nvidia. Právě ona totiž vyrábí většinu čipů, které se využívají v tomto oboru, který zaznamenal v posledním roce boom zejména díky společnosti OpenAI a jejímu chatbotu ChatGPT.
23. 2. 2024|

Rakušan tvrdil, že se vláda chystá ovládnout ČEZ. Fialu překvapil, Havlíček nešetřil kritikou

Premiér Petr Fiala (ODS) je rád, že vicepremiér Vít Rakušan (STAN) vysvětlil svůj pondělní výrok o výkupu minoritních podílů v energetické společnosti ČEZ, a to kvůli dopadu informací o skupině na burzu. Bylo by podle něj dobré, aby se takto ve vládě nepřekvapovali a všichni více dbali na společný konsenzus, uvedl předseda vlády na síti X. Místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) uvedl, že by měl zakročit premiér a Rakušana zkritizoval. Akcie ČEZu na pražské burze nejprve zdražily z pondělních 876 korun až na 904,50 koruny, ale odpoledne zase postupně zlevnily na 880 korun.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 23:14|

Odvolací soud už potřetí zrušil osvobozující verdikt v kauze obchodníka Shenara

Vrchní soud v Praze znovu zrušil rozsudek v případu podnikatele v oblasti energií Martina Shenara. Případ se tak opět vrací k pražskému městskému soudu, který muže obžaloby z krácení daní už třikrát zprostil. Vyplývá to z justiční databáze. Bývalý předseda představenstva společnosti Amun.Re podle obžaloby neodvedl daň ve výši 76 milionů korun při prodeji tří společností firmě ČEZ. Shenar vinu odmítá.
2. 11. 2023|

S akciemi čínského developera Evergrande se nedá obchodovat, šéfa údajně sleduje policie

Obchodování s akciemi zadlužené čínské realitní společnosti China Evergrande bylo znovu pozastaveno po zprávách, že její šéf Chuej Kcha-jen je pod dozorem policie. Firma později uvedla, že její šéf čelí vyšetřování kvůli podezření „z nezákonných trestných činů“. Informovala o tom agentura Reuters. Už na začátku týdne přitom vyšlo najevo, že byli zadrženi i další současní a bývalí vedoucí pracovníci společnosti.
28. 9. 2023Aktualizováno28. 9. 2023, 16:40|

Po zásahu policie ztrácejí akcie čínského developera Evergrande, momentálně o čtvrtinu

Akcie problémového čínského developera China Evergrande Group ztrácejí k pondělku 25 procent. Reagují tím na zprávu, že policie zadržela některé zaměstnance firemní jednotky pro správu majetku. To by podle agentury Reuters mohlo znamenat nové vyšetřování, které by mohlo prohloubit potíže této realitní společnosti. Evergrande je nejzadluženější developerská firma na světě, nachází se navíc v centru krize čínského realitního sektoru.
18. 9. 2023|

Čínský realitní gigant Evergrande má obří dluhy i ztrátu, akcie se propadly o 87 procent

Akcie čínského developera China Evergrande Group, který se potýká s problémy, se v pondělí na burze v Hongkongu propadly až o 87 procent. Burza obchodování s akciemi silně zadlužené realitní společnosti pozastavila loni v březnu a nyní ho obnovila.
28. 8. 2023Aktualizováno28. 8. 2023, 14:40|

ČEZ je stabilní firma, rekordní dividenda pro stát ji neohrozí, míní šéf pražské burzy Koblic

Státní rozpočet je ve schodku 214 miliard korun. Celkovému výsledku letošního rozpočtu má pomoci i rekordní dividenda, kterou stát dostane tento měsíc od energetické firmy ČEZ. Jako největší akcionář by měl obdržet 54 miliard korun. Šéf pražské burzy Petr Koblic si myslí, že firma tímto krokem nijak neztratí důvěru investorů vzhledem k jejímu dlouholetému působení na trhu. Koblic byl hostem Interview ČT24.
2. 8. 2023|

Rusko přebírá kontrolu nad tamní pobočkou potravinářské firmy Danone

Ruský stát přebírá kontrolu nad tamní pobočkou francouzské potravinářské firmy Danone a nad pivovarem Baltika, který patří dánské společnosti Carlsberg. Příslušný dekret podepsal šéf Kremlu Vladimir Putin. Obě firmy měly v úmyslu opustit ruský trh v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem, uvedla agentura AFP.
16. 7. 2023|

ČEZ vyplatí akcionářům dividendu ve výši 145 korun za akcii. Jde o rekordní částku

Valná hromada energetické společnosti ČEZ schválila výplatu dividendy za loňský rok. Stát jako největší akcionář firmy navrhl vyplacení celého očištěného zisku firmy ze 78 miliard korun, tedy 145 korun za akcii. Půjde tak o dosud nejvyšší dividendu, jakou kdy firma vyplatila. Zhruba deset miliard navíc chce vláda využít na kompenzaci nákladů domácnostem a firmám za vysoké ceny energií. Během projednávání vystupovali akcionáři téměř deset hodin se svými dotazy. Týkaly se například zestátnění části skupiny ČEZu nebo rekordního zisku v loňském roce.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 23:11|

Zestátnění ČEZ je zbytečností, uvedl Míl. Podobně postupuje celá Evropa, kontroval Šnobr

Energetická krize znovu otevřela debatu o zvýšení podílu státu ve firmě ČEZ. Zestátnění energetické firmy je ale podle bývalého generálního ředitele společnosti ČEZ a bývalého vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla „nesmyslné a zbytečné“. Uvedl to v Otázkách Václava Moravce, kde mu oponoval investor, analytik a minoritní akcionář ČEZ Michal Šnobr. Do pořadu byli pozváni i zástupci ministerstva financí a průmyslu a obchodu, kteří byli ale ochotní bavit se pouze o energetické koncepci státu. Obě instituce pozvání odmítly kvůli debatě o návrhu zákona o přeměnách obchodních společností a otázce zestátnění ČEZ.
28. 5. 2023|

V případě jádra dává státní kontrola smysl, vlastnit výrobu je však nevýhodné, zaznělo v debatě o ČEZu

Bývalý zmocněnec pro jadernou energetiku a bývalý ředitel ČEZu Jaroslav Míl nevidí důvod, aby se tato společnost rozdělovala, jak se nyní spekuluje. Vlastnit výrobu by prý pro stát bylo nevýhodné. Šéfreportérka SeznamZpráv Zuzana Kubátová si myslí, že v případě jádra by vyšší kontrola státu dávala logiku. I podle generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha Petra Koblice je problematické stavět velký jaderný zdroj z firmy, kde je významný podíl soukromého kapitálu. Uvedli to v Událostech, komentářích.
23. 5. 2023|

Návrh zákona o přeměnách společností je obecný, netýká se konkrétní firmy, uvedl Fiala

Návrh zákona o přeměnách obchodních společností je podle premiéra Petra Fialy (ODS) obecnou úpravou. Není zacílen na konkrétní firmu, vztahuje se na všechny obchodní společnosti, řekl Fiala na sněmu Svazu měst a obcí České republiky v Olomouci. Zároveň ale podotkl, že vláda se netají snahou posílit kontrolu nad energetickou infrastrukturou.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 20:05|

Evropské akcie prudce oslabují, kvůli nervozitě kolem bank klesá i euro

Evropské akcie v pátek výrazně oslabují, investoři mají obavy o stabilitu finančního sektoru. Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank ztrácí přes deset procent, výrazně klesají také například akcie švýcarských bank Credit Suisse a UBS. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 krátce po poledni odepisoval zhruba 1,6 procenta na 439 bodů. Kvůli nervozitě kolem bank prudce klesá euro, k dolaru asi o procento. Lídři EU se po summitu v Bruselu shodli, že situace evropských bank je stabilní.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 17:34|

Akcie evropských bank měly kvůli Credit Suisse těžké ráno. Většina však chytla nový dech

Akcie evropských bank v pondělí ráno prudce oslabovaly. Trhy totiž neuklidnilo nedělní oznámení, že švýcarská banka UBS převezme rivala Credit Suisse, který se ocitl v problémech. S postupem dne se však na trhy vrátila důvěra a většina akcií rostla. Například index STOXX 600 nejdříve ztrácel zhruba tři procenta. Odpoledne se ale trend jeho vývoje otočil a index nakonec jedno procento přidal. Hlavní evropské akciové indexy končily den v zisku, rostly i hlavní americké indexy.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:25|

Banky jsou regulované dobře, kvůli inflaci lidé ztrácejí důvěru ve stabilitu, míní Rusnok

Banky jsou regulované mnohem lépe než v minulosti, lidskou chybu ale vyloučit nejde, řekl bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Současné problémy některých bank považuje za okrajovou záležitost. Předpokládá také, že letos bude rychle klesat inflace, i když ne na dvě procenta. Centrální bance v Událostech, komentářích vytkl, že loni nepokračovala se zvyšováním úrokových sazeb.
18. 3. 2023|

Evropské akcie kvůli potížím Credit Suisse zažily nejhorší den za více než rok

Evropské akcie ve středu prudce oslabily, impulzem k jejich poklesu se stala zpráva o mohutném propadu akcií švýcarské banky Credit Suisse. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil o 2,92 procenta a uzavřel na 436,45 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější jednodenní propad za více než rok. S akciemi některých evropských bank muselo být během dne přerušeno obchodování.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 22:15|

Musk je podle Bloombergu opět nejbohatším mužem světa

Šéf americké automobilky Tesla Elon Musk se podle žebříčku miliardářů agentury Bloomberg znovu stal nejbohatším člověkem na světě. Pomohl mu k tomu letošní růst akcií Tesly. V prosinci Muska v čele žebříčku vystřídal francouzský podnikatel Bernard Arnault, spoluvlastník skupiny LVMH, která se věnuje prodeji luxusního zboží. Arnault je nyní podle tohoto žebříčku na druhém místě, v jiném žebříčku je stále první.
28. 2. 2023|

Soud uznal Muska nevinným v kauze jeho tweetů o převzetí Tesly

Zakladatel a šéf výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk podle soudu není vinen z podvodu v kauze jeho tweetů z roku 2018. Podnikatel v nich tvrdil, že má připravené financování pro převzetí společnosti Tesla do soukromých rukou. To se však nikdy neuskutečnilo. Skupina akcionářů na něj následně podala hromadnou žalobu a tvrdila, že je uvedl v omyl.
4. 2. 2023Aktualizováno4. 2. 2023, 09:21|

Obchodní impérium indického miliardáře Adáního ztrácí hodnotu po obvinění z podvodů

Obchodní impérium indického podnikatele Gautama Adáního dál rychle ztrácí důvěru investorů poté, co vyšla zpráva analytiků americké investiční společnosti Hindenburg Research, která naznačuje, že se Adani Group dopouští účetních podvodů a dalších nekalých praktik. Tržní hodnota skupiny Adani Group se snížila už o více než sto miliard amerických dolarů (v přepočtu zhruba 2,2 bilionu korun). Zakladatel skupiny veškerá obvinění odmítá.
2. 2. 2023|

Soud zprostil Babiše obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Máme nezávislou justici, reagoval expremiér

Pražský městský soud osvobodil bývalého premiéra a prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu kongresového areálu ve středních Čechách. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k Vrchnímu soudu v Praze. Babiš i Nagyová vinu od počátku odmítají, na vyhlášení rozsudku nepřišli. Šéf ANO bezprostředně poté na Twitteru uvedl, že je velmi rád, že justice je nezávislá.
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 20:28|

Pro trestný čin nejsou důkazy, řekl Babišův obhájce. Rozsudek o Čapím hnízdě padne v pondělí

Neexistuje žádný důkaz o tom, že by se bývalý premiér a nynější kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) dopustil v souvislosti se společností Farma Čapí hnízdo jakéhokoli trestného činu. U pražského městského soudu to uvedl Babišův obhájce Michael Bartončík. Soud požádal, aby poslance obžaloby zprostil. Babišova někdejší poradkyně Jana Nagyová během své závěrečné řeči řekla, že se kolem Čapího hnízda trestný čin nestal a ani nemohl stát. Babiš prohlásil, že by nikdy nebyl souzen, kdyby nevstoupil do politiky. Zopakoval, že podle něj jde o nesmyslnou a vymyšlenou kauzu. Případ označil za „politický proces“, ve kterém byl podle něj zneužit jeho syn. Soudce Jan Šott rozsudek vynese v pondělí v devět hodin ráno a Babiš i Nagyová soud požádali, aby se vyhlášení rozsudku nemuseli zúčastnit.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 14:05|

Musk jako první na světě zchudl o dvě stě miliard dolarů

Americký podnikatel Elon Musk se stal prvním člověkem na světě, kterému klesla hodnota majetku o dvě stě miliard dolarů (zhruba 4,5 bilionu korun), informovala agentura Bloomberg. Důvodem je propad akcií výrobce elektromobilů Tesla. Hodnota Muskova jmění tento týden podle jejího indexu miliardářů sestoupila na 137 miliard dolarů, zatímco začátkem loňského listopadu se vyšplhala až na 340 miliard dolarů.
31. 12. 2022|

FAÚ pravomocně zmrazil akcie ruského poslance v ČKD Blansko, na majetek se vztahují evropské sankce

Finanční analytický úřad (FAÚ) pravomocně zmrazil akcie sankcionovaného ruského poslance Andreje Trifonova ve společnosti ČKD Blansko Holding. Na dotaz ČT to uvedla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. FAÚ zmrazil akcie předběžným opatřením už v květnu, jeho nové rozhodnutí je ale pravomocné. Trifonov strojírenskou firmu ovládá přes ruskou společnost Ťažmaš. Kvůli možnému obcházení sankcí se případem zabývají i policisté.
21. 12. 2022|