TÉMA

Kanalizace

Ústavní soud kvůli zpětné působnosti zrušil vyhlášku Jenštejna u Prahy

Ústavní soud zrušil vyhlášku obce Jenštejn u Prahy. Zavedla poplatek za zhodnocení stavebního pozemku vybudováním vodovodu a kanalizace v místní části Jenštejn-Dehtáry. Návrh na zrušení podalo ministerstvo vnitra. Vyhlášku považovalo za nepřípustně retroaktivní, tedy zpětně působící. Vodovod a kanalizace totiž byly zkolaudované dříve, než obec vyhlášku schválila. Starosta Jenštejna Norbert Hlaváček (Změna pro Jenštejn) zrušení vyhlášky zatím komentovat nechtěl.
21. 2. 2024|

Rozsáhlá uzavírka v Legerově přeměnila pražskou magistrálu na parkoviště. Auta postávala už od Pankráce

Mimořádně dlouho se v pátek ráno zdrželi řidiči, kteří projížděli Prahou po severojižní magistrále směrem na sever. V Legerově zbyl kvůli havarijnímu stavu kanalizace pod ní mezi náměstím I. P. Pavlova a křižovatkou s Žitnou jen jeden jízdní pruh. Na jednom z nejvytíženějších míst v zemi objevili dělníci pod silnicí velkou dutinu. Kolona způsobila zdržení přes tři čtvrtě hodiny. Rozsáhlé omezení v Legerově potrvá nejméně do neděle.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:27|

V Liberci vznikly tři nové městské bytové domy. Sloužit mají i jako sociální bydlení

Pro sociální i běžné bydlení budou sloužit tři nové městské domy v ulici Na Žižkově v Liberci. Jejich výstavba za zhruba 158 milionů korun skončila v srpnu. V domech je celkem 49 bytů, z toho 35 je určeno pro sociální bydlení. Domy budou zařazené do nového městského projektu Domovník, při kterém vybraný nájemník bude dohlížet na klid a pořádek. První nájemníci se do nových bytů nastěhují už v září, řekl při slavnostním zakončení stavby náměstek primátora pro městské bydlení Jan Hruška (Piráti). Nové byty se městu podařilo postavit po zhruba patnácti letech.
5. 9. 2023|

Nový registr výpustí odpadních vod zmapuje dva tisíce kilometrů řek

Ministerstvo životního prostředí připravuje registr výpustí odpadních vod. Do konce roku 2025 zmapuje první dva tisíce kilometrů řek, kde je nebezpečí havárií největší. Mapování výpustí má pokračovat ve třech etapách na všech tocích v Česku. Informovali o tom ministr životního prostředí Petr Hladík a zemědělství Marek Výborný (oba KDU-ČSL). V pilotním projektu na 34 kilometrech Labe mezi Mělníkem a Brandýsem nad Labem se u zhruba třiceti procent ze 108 výpustí nepodařilo zjistit jejich účel nebo je dohledat v evidenci, uvedli ve čtvrtek v Brandýse nad Labem.
31. 8. 2023Aktualizováno31. 8. 2023, 19:51|

Konec septiků v přerovských Penčicích. Začala stavba kanalizace za skoro sto milionů

Vodovody a kanalizace Přerov (VaK Přerov) zahájily stavbu splaškové kanalizace v odlehlé přerovské části Penčice. Zhruba tři stovky místních obyvatel tak už nebudou muset používat septiky. Na projekt za téměř 98 milionů korun získala přerovská radnice dotaci 48 milionů. Vybudování kanalizace má zabrat 29 měsíců. Informoval o tom přerovský radní Michal Zácha (ODS).
21. 8. 2023|

Krkonošské boudy budou napojené na vodovod a kanalizaci. Někde je třeba nejdřív přesadit vzácné rostliny

Krkonošské boudy v okolí Pece pod Sněžkou se ještě během léta připojí na centrální kanalizaci a vodovod. Bude to znamenat konec vyvážení septiků a zároveň i jistotu zásobování pitnou vodou. Vybudovat přípojky v chráněné oblasti nebylo vůbec jednoduché, pravidla se totiž řídí okolními biotopy, které je třeba chránit.
3. 8. 2023|

Pařížané se budou moci po sto letech koupat v Seině. Kvůli olympiádě město upravuje kanalizaci

Pařížská radnice se chystá na zrušení sto let starého zákazu koupání v Seině. Kvůli zastaralé kanalizaci se do vody dostávalo obrovské množství chemikálií a fekálních bakterií. Mohutné investice před blížící se olympiádou ale mají řeku vrátit plavcům.
25. 7. 2023|

Splašky míří potokem až k Moravskému krasu. Pomůže nová kanalizace ve dvou obcích na Blanensku

Dvě obce na Blanensku – Žďárná a Suchý – budou mít novou čistírnu odpadních vod a splaškovou kanalizaci. Pojme splašky od mnohem víc lidí, než v obcích žije. V oblasti je s odpadními vodami dlouhodobý problém. Lidé tam zatím mají jen obyčejnou kanalizaci, nevyčištěná voda tak odtéká přímo do místního potoka. Ten protéká místy, kde začíná rozsáhlý podzemní jeskynní systém Moravského krasu.
7. 6. 2023|

Archeologický průzkum omezí ve Staré Boleslavi dopravu

V centru Staré Boleslavi začnou kvůli další části archeologického průzkumu a opravám kanalizace částečná dopravní omezení. Od pondělí projedou řidiči kolem Staroboleslavské brány jen jedním pruhem. S úplnou uzávěrou mezi částmi souměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav se počítá od 3. července. Práce jsou plánované zhruba do konce září. S opravou kanalizace chtělo město začít původně v dubnu. Muselo ji kvůli průzkumu, který je nyní zhruba ve třetině, pozastavit.
12. 5. 2023|

Drahou vodu řeší lidé na řadě míst Česka. Stát pracuje na přísnější regulaci pro vodohospodáře

Ministerstvo financí pracuje na přísnější regulaci pro vodohospodáře, současná úprava pravidel přitom platí od loňského ledna. Podle resortu se zisk společností za kubík pitné vody pohybuje od nuly až po desítky korun. V posledních letech řada podniků kvůli rostoucím nákladům i několikrát zdražila. Ceny vodného se napříč Českem různí.
8. 5. 2023|

Ekologové se obávají o ohrožený rdest. Chataři z Hradce ale znečišťování potoka odmítají

Ekologové mají obavy, že do Stříbrného potoka v Hradci Králové vytékají z chatové oblasti škodlivé splašky. Ty by mohly zlikvidovat třeba kriticky ohrožený rdest dlouholistý. Tato vodní rostlina tam roste v celoevropsky významné lokalitě přírodního parku Orlice, a to na jediném místě v Česku. Stát přitom v nedávné době toto území vyčistil za šest a půl milionu korun, a to právě proto, aby rostliny zachránil.
27. 4. 2023|

Opravy kanalizace a plynovodu budou komplikovat dopravu v pražské ulici Jana Želivského

Opravy kanalizace, vodovodu a plynovodu budou téměř celý letošní rok komplikovat dopravu ve frekventované ulici Jana Želivského v Praze 3. Jako první se uzavřel úsek pro auta od Basilejského náměstí směrem na Ohradu, poté bude ulice neprůjezdná v opačném směru od Koněvovy k Olšanské. Téměř na dva týdny se kvůli opravě portálu uzavřel pro pěší a cyklisty také Žižkovský tunel pod pražským vrchem Vítkov.
16. 1. 2023|

Na Ukrajině místy nefunguje kanalizace ani topení. Úřady chystají společné ohřívárny

Elektřina se spouští podle itineráře, nebo vůbec. V některých obcích a na kyjevských sídlištích nefunguje kanalizace. Svědectví z Ukrajiny, která čelí ruským raketovým úderům, přinesla redaktorka Deníku N Petra Procházková.
3. 11. 2022|

Obce mohou žádat o peníze na kanalizaci, vodovody a čističky. Ministerstvo rozdělí sedm a půl miliardy

Sedm a půl miliardy korun na výstavbu vodovodů, kanalizace nebo čistíren nabízí letos v novém operačním programu ministerstvo životního prostředí (MŽP). První čtyři výzvy spustilo v pondělí, obce tak už mohou posílat žádosti. Bez připojení na veřejný vodovod jsou v Česku podle resortu zhruba čtyři procenta obyvatel a skoro každá sedmá domácnost nemá kanalizaci.
15. 8. 2022|

Kvůli úhynu tisíců ryb ve Štětí padla pokuta, firma Mondi musí zaplatit 400 tisíc korun

Papírenská firma Mondi Štětí musí zaplatit pokutu 400 tisíc korun kvůli lednovému úhynu ryb v Labi u Štětí na Litoměřicku. Na dotaz ČT to uvedl Jiří Ovečka, mluvčí České inspekce životního prostředí, která o přestupku rozhodla. Společnost s inspekcí spolupracovala a proti pokutě se neodvolala. Úhyn několika tisíců ryb způsobil letos v lednu hydroxid sodný, který unikl do dešťové kanalizace.
1. 7. 2022|

Obyvatelé Břeclavska budou muset omezit odběr pitné vody, aby stačila i pro obce s nekvalitním zdrojem

Lidé v jednadvaceti obcích na Břeclavsku budou mít po dobu tří měsíců omezený odběr pitné vody. Vodárny a kanalizace Břeclav k tomu přistoupily kvůli přetrvávajícímu problému s dusičnany v jednom ze svých vodních zdrojů.
13. 6. 2022|

Na využití dešťové vody, vytváření tůní či podporu šetrného hospodaření půjde přes deset miliard korun

Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo na takzvaná adaptační opatření proti suchu v příštích letech přes deset miliard korun, které jsou určeny například na využití dešťové vody, vytváření tůní a malých vodních nádrží nebo podporu šetrného hospodaření na zemědělské půdě. Ministerstvo zemědělství zase letos podpoří rozvoj infrastruktury vodovodů a kanalizací částkou 1,75 miliardy korun, na propojování vodárenských soustav půjde dalších 875 milionů korun. Po jednání meziresortní komise Voda-Sucho o tom informovali ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
26. 4. 2022|

Praha bude hospodařit s rozpočtem přes 92 miliard korun, na investice má jít skoro 20 miliard

Hlavní město bude v příštím roce zřejmě hospodařit s příjmy a výdaji ve výši zhruba 92,6 miliardy korun, což je meziročně více. Na investice pak půjde přibližně 19,86 miliardy, z toho čtyři miliardy mají jít na stavbu metra D. Město bude v příštím roce rovněž splácet své dluhy a další peníze vloží do rezervy. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který v pondělí schválili pražští radní. Návrh rozpočtu musí ještě projednat a schválit zastupitelé.
29. 11. 2021|

Kvůli opravám na Mendlově náměstí v Brně se tvořily kolony. MHD nabírala i půlhodinová zpoždění

Zahájení rekonstrukce vodovodu a kanalizace na Mendlově náměstí v Brně způsobuje od rána komplikace v dopravě. Uzavřená je Křížová ulice od Václavské až po náměstí, nelze také odbočit z Úvozu na náměstí. Všechny objízdné trasy byly v pondělí zahlcené auty, především ulice Poříčí, Hlinky a křižovatka u pisárecké vozovny. Autobusové linky 84 a E56 nabíraly i půlhodinová zpoždění, vyplývá z informací dopravního podniku na Twitteru.
1. 11. 2021Aktualizováno1. 11. 2021, 19:46|

V historickém centru Brna skončila oprava. Dělníci vyměnili více než stoletou kanalizaci v ražené štole

V Brně v úterý skončila rekonstrukce ulic Solniční, Opletalova a části České, které se nacházejí v historickém jádru města. Práce trvaly dva roky a stály 110 milionů korun. Úpravy se dotkly vodovodu, kanalizace, plynovodu, horkovodu, kabelů a povrchů ulic.
26. 10. 2021|

Pražské školy kvůli covidu začaly s testováním vzorků z kanalizace. Odborníci zjistí, zda se u nich šíří virus

Školy se snaží zabránit rozšíření covidu různými metodami. U devíti pražských zařízení začali odebírat vzorky z kanalizace. Nakažení totiž koronavirus vylučují z těla i týden předtím, než se u nich projeví příznaky. Díky tomu mohou školy zjistit, jestli se v nich nemoc šíří a včas přijmout potřebná opatření.
2. 9. 2021|

Morkůvky na Břeclavsku budují rybník na místě, kde býval před mnoha lety. K užitku i ke koupání

Obce na jihu Moravy zřizují rybníky, nádrže nebo obnovují ty stávající. Snaží se tak zamezit problémům se suchem. Například v Morkůvkách na Břeclavsku budují rybník podle historických map. Bude sloužit i jako protipovodňová ochrana obce a místo pro koupání.
11. 8. 2021|

Násilí v ulicích zbídačeného Haiti po smrti prezidenta roste. Vláda chystá volby, gangy revoluci

Nedostupnost pitné vody a jídla, neexistující kanalizační systém, chabá zdravotní péče a nadměrné čerpání přírodních zdrojů patří mezi nejvýraznější problémy karibského Haiti, rozhodně však nejsou jediné. Země, která se stále ještě nevzpamatovala z ničivého zemětřesení v roce 2010, teď čelí krizi po zavraždění prezidenta Jovenela Moïseho. Po jeho smrti v zemi roste násilí živené rozdělením obyvatel na malou skupinu movitých elit a velkou skupinu chudých uvězněných v městských slumech nebo na farmách s neúrodnou půdou. Situace využívají kriminální gangy, jeden z jejich vůdců chystá revoluci.
4. 8. 2021|

Konec nedostatku vody v Ruprechticích. Liberec zahájil stavbu nového vodojemu

Vodu pro libereckou část Ruprechtice zajistí nový vodojem Horská a přivaděč, jejichž stavba byla ve čtvrtek zahájena. Tamní obyvatelé si už bezmála čtvrt století stěžují na špatné zásobování vodou. Kapacita vodovodní sítě tam už nestačí a brání rozvoji lokality a další výstavbě, řekl náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). Projekt bude stát až 64 milionů korun, skoro dvě třetiny nákladů by měla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí, 13 milionů přidá Severočeská vodárenská společnost.
8. 7. 2021|