TÉMA

Zlaté glóby

Zemřel režisér William Friedkin. „Hurikán Billy“ filmem Vymítač ďábla šokoval diváky

Ve věku 87 let zemřel americký režisér, scenárista a producent William Friedkin. Za režii snímku Francouzská spojka získal Oscara, proslul ale také díky hororu Vymítač ďábla. O úmrtí informoval web The Hollywood Reporter s odvoláním na Friedkinovu manželku.
7. 8. 2023|

Do Varů přijela Jenny z filmu Forrest Gump. Herečka Wrightová převezme cenu prezidenta festivalu

Do Karlových Varů přijela ve středu odpoledne americká herečka Robin Wrightová, známá především jako Jenny z filmu Forrest Gump. Na Mezinárodním filmovém festivalu převezme v sobotu cenu prezidenta KVIFF. V pátek uvede film Princezna Nevěsta, ve kterém ztvárnila jednu z hlavní rolí a který se stal velmi populárním.
6. 7. 2023|

Boj o moc zná své smutné vítěze. Ve finále seriálu se rozhodlo, kdo převezme rodinnou firmu

Otázka, kdo z dětí miliardáře Logana Roye převezme rodinný podnik, je po pěti letech a čtyřech sezonách seriálu Boje o moc zodpovězena. O víkendu se odvysílal poslední díl. Titul, za nímž stojí britský autor Jesse Armstrong, balancoval mezi ironickou černou komedií a temným rodinným dramatem. Diváci i kritika devětatřicet epizod oceňovali za konstantní úroveň kvality – seriál v minulých letech vyhrál dva Zlaté glóby i dvě ceny Emmy za nejlepší televizní drama.
31. 5. 2023|

Vzpomínky na dětství vynesly Spielbergovi Zlatý glóbus, nejlepší komedii natočil McDonagh

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl částečně autobiografický snímek režiséra Stevena Spielberga Fabelmanovi. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostaly Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, tento snímek měl také nejvíce nominací. Nejlepším hercem byl vyhlášen Austin Butler, který ztvárnil Elvise Presleyho v životopisném dramatu o této hudební hvězdě. Mezi ženami byla ve stejné kategorii vyznamenána Cate Blanchettová s filmem Tár.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 10:58|

Nominace na Zlaté glóby vedou Víly z Inisherinu, uspělo i pokračování Avatara a Top Gunu

Zlaté glóby, o nichž se soudí, že jsou předehrou Oscarů, zveřejnily nominace za rok 2022. S nejvíce, tedy osmi nadějemi vstupuje do závěrečného rozhodování černá komedie Víly z Inisherinu (Banshees of Inisherin), které natočil i napsal Martin McDonagh. Nejlepší filmové komedie a dramata a jména filmových tvůrců a herců oznámí ceny v lednu. Po pauze vynucené kritikou by se měl slavnostní ceremoniál opět vrátit v plném lesku.
12. 12. 2022|

Zlaté glóby vyhrál western Síla psa, nejlepším muzikálem je West Side Story

Nejlepším dramatickým filmem roku 2021 je podle Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu western Síla psa s Benedictem Cumberbatchem. Výsledky Zlatých glóbů každoročně naznačují, které filmy mají šanci uspět na Oscarech. Cenu za režii si odnesla Jane Campion právě za Sílu psa. V kategorii muzikál a komedie zvítězil film West Side Story Stevena Spielberga. Nejvíce nominací, po sedmi, mělo drama Belfast o životě v Severním Irsku na konci 60. let a právě vítězná Síla psa.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 08:16|

Ceny Grammy se neuskuteční kvůli covidu, Zlaté glóby se ve stínu bojkotu uskromní

Pořadatelé Grammy odložili udílení cen za rok 2021 na neurčito. Důvodem jsou obavy ze sílící pandemie ve Spojených státech. Jen v omezené podobě se uskuteční Zlaté glóby. Hlavním důvodem, proč se filmové ceny obejdou bez publika, červeného koberce i celebrit, ale není ochrana před šířením koronaviru. K bojkotu už dříve vyzvaly filmové hvězdy.
6. 1. 2022|

Do Česka míří Mirrenová i nejdražší film v historii Netflixu. Hollywood však štáby tvoří až tady

V Česku navzdory koronaviru vzniká řada zahraničních či hollywoodských filmů a seriálů. Jedním z nich je třeba válečná podívaná White Bird. Česko ale dost možná letos přivábí i další hvězdy – během roku by se zde měl částečně točit akční thriller The Gray Man s Ryanem Goslingem a Chrisem Evansem za 200 milionů dolarů, jenž je nejdražším původním filmem v historii Netflixu. Před pár dny čeští filmaři dokonce s hollywoodskými hvězdami z Prahy přebírali ceny.
12. 3. 2021|

Málo členů tmavé pleti a podezřelý výlet do Paříže. Zlaté glóby provází kontroverze

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která každoročně udílí filmové a televizní ceny Zlatý glóbus, se dostala do středu diskusí. Vítězství snímku Země nomádů nebo pokračování komedie Borat zakalily nové mediální kontroverze. Dva dny před letošním ceremoniálem vyšlo najevo, že skupina nemá jediného černošského člena. Asociace už přislíbila nápravu. Opětovně se také začalo řešit, zda se dary pro asociaci od velkých hollywoodských studií nedají považovat za formu úplatku.
1. 3. 2021|

Zlaté glóby putují do Země nomádů a za Boratem. In memoriam získal cenu herec Boseman

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama vyhrál snímek Země nomádů režisérky Chloé Zhaoové, která si odnesla také ocenění za nejlepší režii.  V kategorii komedie či muzikálu získal ocenění druhý díl filmu Borat. Za roli ve snímku Ma Rainey – matka blues dostal posmrtně cenu za nejlepšího herce Chadwick Boseman. Televizní tvorbu ovládl seriál Koruna.
1. 3. 2021Aktualizováno1. 3. 2021, 10:07|

Nominace na Zlaté glóby vede Mank, televizní kategorie si nasadily Korunu

Nominace na Zlaté glóby vede se šesti zmínkami historické drama Mank. V kategoriích televizní tvorby dominoval seriál Crown (Koruna). Ceny se budou udílet 28. února. Podoba ceremoniálu zůstává stále otázkou, není ale příliš pravděpodobné, že by si vítězové mohli trofeje převzít osobně.
3. 2. 2021|

Grammy se kvůli koronaviru odkládají, nově by se mohly udílet v březnu

Slavnostní udílení hudebních cen Grammy v Los Angeles se kvůli pandemii covidu-19 odsouvá z původně plánovaného 31. ledna na 14. březen. Ve společném prohlášení to oznámily americká Národní akademie hudebního umění a věd (NARAS) a televize CBS, které akci spolupořádají. Na největší kalifornské město dolehla koronavirová krize zvlášť silně.
6. 1. 2021|

Zemřel Sean Connery, první filmový James Bond

Ve věku 90 let zemřel skotský herec Sean Connery, který jako první ve filmu ztvárnil legendárního britského agenta 007 Jamese Bonda. Veřejnosti to oznámila jeho rodina, informovala o tom stanice BBC. Connery zemřel ve spánku ve svém domě na Bahamách.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 15:35|

Zemřel režisér Joel Schumacher. Proslavil ho Volný pád i filmy o Batmanovi

Ve věku 80 let zemřel v pondělí americký scenárista, režisér a producent Joel Schumacher. Mezi diváky je znám snímky Hráči se smrtí, Volný pád, Telefonní budka či dvěma filmy o Batmanovi. S odvoláním na režisérova mediálního zástupce uvedla agentura AP, že filmař podlehl rakovině po roce léčby.
23. 6. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Neviditelný muž od Wellse inspiroval nový příběh s Elisabeth Mossovou

Jak by se asi zachoval člověk, který by dosáhl neviditelnosti? Tak jako v příběhu H. G. Wellse, který vyšel už v roce 1897, i v letošním snímku nazvaném Neviditelný se pro takového člověka stává nezvyklá schopnost nástrojem, který zneužívá. V případě aktuálního filmu vyvolává teror vůči své bývalé partnerce v podání Elisabeth Mossové. V kinech se dílo představí už v březnu.
9. 2. 2020|
90' ČT24

Jiří Havelka v Devadesátce ČT24: Druhý díl Vlastníků by to měl těžké, asi udělám rovnou třetí

Devadesátka ČT24 se věnovala nadcházející i uplynulé filmové sezoně. Nominacím Českého lva dominuje snímek Vlastníci s rovnými dvanácti. Jedním z hostů pořadu byl i scenárista a režisér Jiří Havelka, který je podle svých slov počtem nominací zaskočen. V nadsázce zmínil, že druhý díl Vlastníků by to měl těžké, proto se asi vrhne rovnou na třetí. Celou Devadesátku ČT24 si můžete pustit ve videu u článku.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 21:01|

Cynik Gervais, divný Tarantino, ušlechtilý Hanks. Ohlasy Zlatých glóbů hledají skutečné vítěze a poražené

Vtipkování moderátora Ricka Gervaise, svéráznost režiséra Quentina Tarantina nebo neúspěch streamovacích služeb jsou tématy, která vyzdvihují ohlasy na Zlaté glóby. Americké filmové ocenění se v neděli večer udělovalo posedmasedmdesáté.
7. 1. 2020|

Tenkrát… v roce 1917. Zlaté glóby si odnáší Tarantino a Mendes

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama získal válečný snímek Sama Mendese 1917, v kategorii muzikálu a komedie zvítězil film Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu. Americké filmové ceny, které každoročně ukazují i na oscarové šance, převzala taky Renée Zellwegerová, Joaquin Phoenix nebo Brad Pitt.
6. 1. 2020Aktualizováno6. 1. 2020, 12:07|

Nominace na Zlaté glóby: Manželskou historii dohání zabijácký Irčan

Komedie Manželská historie získala šest nominací na Zlatý glóbus. O jednu méně si v letošním ročníku filmových cen vysloužil Irčan. Vítězové ocenění, které uděluje Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, budou známi 5. ledna.
9. 12. 2019|

Dva Zlaté glóby pro Bohemian Rhapsody. Lady Gaga získala sošku „jen“ za nejlepší píseň

Nejlepším dramatem loňského roku je podle zahraničních novinářů v Hollywoodu životopisný snímek Bohemian Rhapsody o kapele Queen. Cenu Zlatý glóbus si odnesl i představitel zpěváka Freddieho Mercuryho Rami Malek. Nejlepší komedií byl zvolen film Green Book. A bodoval rovněž mexický černobílý film Roma, který získal cenu pro nejlepší zahraniční film. Sošku si odnesl i jeho režisér Alfonso Cuarón.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 12:14|

Jdeme na bowling... Jeff Bridges má jistý Zlatý globus

Jeff Bridges dostane Zlatý Glóbus za celoživotní přínos světové kinematografii. Devětašedesátiletý herec je známý například ze snímků Král rybář, Starman nebo Big Lebowski. Ocenění převezme během slavnostního večera na počátku ledna.
21. 12. 2018|