TÉMA

Generální finanční ředitelství

Sazba daně z nemovitosti se zvedne nejméně o 80 procent, další úpravy mohou přidat obce

Do konce ledna mají lidé čas na podání přiznání k dani z nemovitosti. Všem poplatníkům se výrazně zvedne sazba, a to minimálně o 80 procent. A netýká se jen lidí, kteří loni nově získali dům, byt nebo pozemek. Kvůli změnám, které přinesl vládní úsporný balík, jej naopak musejí podat i někteří majitelé, kteří byli v minulosti k dani přihlášeni.
14. 1. 2024|

Podnikatelé mají poslední den, kdy se mohou přihlásit k paušální dani

Do středy 10. ledna včetně se můžou živnostníci přihlásit k takzvané paušální dani. Možné je to elektronicky, osobně nebo poštou. Měsíční zálohy proti loňsku vzrostly o sedm set až tisíc pět set korun v závislosti na pásmu daně.
10. 1. 2024|

NKÚ: Finanční úřady zadržovaly firmám peníze, i když Ústavní soud rozhodl, že nemohou

Finanční úřady zadržovaly firmám celé nadměrné odpočty DPH včetně částí, které nepřišly úředníkům problematické, i poté, co Ústavní soud rozhodl, že se to nemá dít. Upozornil na to Nejvyšší kontrolní úřad, podle kterého trvala náprava téměř dva roky. Chybovaly podle něj konkrétní finanční úřady, ale i Generální finanční ředitelství. To se hájí tím, že tehdejší podoba daňového řádu nic jiného neumožňovala.
18. 12. 2023|

Firmy budou moct vést účetnictví v cizích měnách, novinku ale prý brzdí nepřipravenost státu

Vedení účetnictví v eurech, amerických dolarech nebo britských librách představuje od příštího roku pro české firmy novou možnost přijatou v rámci úsporného balíku. Mnohé podniky se ale na změnu nechystají. Překážkou je pro ně hlavně nepřipravenost státní správy – daňové přiznání nebo hlášení sociální správě a zdravotním pojišťovnám budou totiž nadále zpracovávat v korunách.
16. 12. 2023|

Policie viní sedm lidí z krácení DPH při dovozu z Číny, škoda je přes miliardu

Policie obvinila sedm lidí a tři firmy z krácení daně z přidané hodnoty se škodou ve výši 1,2 miliardy korun. Skupina složená ze tří cizinců a čtyř českých občanů páchala podle vyšetřovatelů trestnou činnost při dovozu zboží z Číny. Obviněným hrozí až třináct let vězení. Informovali mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej a Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO).
3. 11. 2023|

Firmy z Agrofertu musí doplatit přes milion na daních za reklamu

Agrofert musí zaplatit státu přes milion jako daňový doplatek za reklamu v konferenčním centru Čapí hnízdo. Jak upozornil Deník N, pravomocně o tom rozhodla finanční správa. Situací kolem daně za reklamu v Čapím hnízdě se zabývá i policie, která má podezření na daňové úniky.
23. 8. 2023|

NKÚ: Kompenzace za covid splnily svůj účel, někteří ale bonus zneužili

Více než 48 miliard korun vyplacených jako kompenzační bonus, zejména pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), kterým byla státem v důsledku pandemie onemocnění covid-19 v letech 2020 až 2022 zakázána nebo omezena jejich činnost, splnilo svůj účel. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Podpora podle kontrolorů splnila cíl a zmírnila dopady vládních opatření, která zasáhla zejména živnostníky. Někteří příjemci ale bonus zneužili, uvedl NKÚ.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 10:11|

Končí termín pro podání daňového přiznání elektronicky

Končí lhůta pro elektronické podání přiznání k dani z příjmu za rok 2022. Lidé a firmy mohou svou povinnost splnit do půlnoci prostřednictvím datové schránky nebo portálu Moje daně. Kdo podává přiznání prostřednictvím daňového poradce nebo advokáta, má čas na podání do 3. července. Termín pro podání přiznání v papírové podobě uplynul před měsícem. Majitelé by také neměli zapomenout na zaplacení daně z nemovitosti. Posledním termínem je pondělí 31. května.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 19:31|

Policie obvinila sedmnáct lidí z krácení daně se škodou třicet milionů korun

Policie obvinila sedmnáct lidí z krácení DPH, praní špinavých peněz a z členství v organizované zločinecké skupině. V případě prokázání viny jim hrozí až třináct let vězení. Pachatelé se podle kriminalistů obohatili trestnou činností nejméně o třicet milionů korun.
27. 4. 2023|

Stát nařídil víc kontrol cen potravin. Chce, aby se do nich promítly levnější energie či paliva

Stát nařídil více kontrol cen potravin u výrobců, zpracovatelů i prodejců. Chce zajistit, aby se do cenovek promítly levnější energie nebo pohonné hmoty. Právě ceny potravin jsou jedním z nejvýznamnějších faktorů vysoké inflace. Část ekonomů ale předpokládá, že už v dohledné době by mohly postupně začít klesat.
3. 4. 2023|

Papír nestačí, daňové přiznání musí mnozí kvůli datovým schránkám nově podat elektronicky

Na podání daňového přiznání v papírové podobě zbývá čas už jen do pondělí 3. dubna. Elektronicky to bude možné až do 2. května – a lidí, kteří se on-line formě nevyhnou, je letos výrazně více než dříve. Důvodem jsou automaticky zakládané datové schránky například všem živnostníkům. Momentálně je mají asi čtyři miliony uživatelů.
28. 3. 2023Aktualizováno28. 3. 2023, 19:45|

Finanční správu povede od března bývalá ministerská náměstkyně Hornochová

Novou generální ředitelkou Generálního finančního ředitelství se od 1. března stane někdejší náměstkyně ministra financí Simona Hornochová, potvrdil šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS). Bývalá generální ředitelka Tatjana Richterová skončila na vlastní žádost loni v březnu, od jejího odchodu řídil Finanční správu její zástupce Jan Ronovský.
23. 2. 2023|

Vítkovické nádraží, kde se „zastavil čas“, projde opravou. Nastěhují se tam i úředníci

Správa železnic opraví památkově chráněné nádraží v Ostravě-Vítkovicích. Část objektu po rekonstrukci obsadí i zaměstnanci úřadu práce. Léta chátrající budova by se mohla začít opravovat už příští rok, práce by měly stát zhruba čtyři sta milionů korun. Vítkovické nádraží, které je postavené v bruselském stylu, se dochovalo v původní podobě.
26. 7. 2022|

Finanční správa ušetřila po úpravě pracovišť jen necelou polovinu peněz, zjistil NKÚ

Změna režimu vybraných územních pracovišť Generálního finančního ředitelství (GFŘ) nepřinesla plánované úspory, ušetřit se podařilo jen necelou polovinu z více než čtrnácti milionů korun. Vyplývá to z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který prověřil hospodaření GFŘ v letech 2018 až 2020. Podle finančního ředitelství ale zjištění NKÚ neodpovídají skutečnosti, protože správa ještě optimalizaci pracovišť nedokončila.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 09:02|

Plzeňská firma uspěla ve sporu s finančním úřadem, který na ni uvalil zajišťovací příkazy

Plzeňská firma WorkPress Aviation vyrábějící letecké komponenty po čtyřech letech uspěla ve sporu s finančním úřadem, který na ni uvalil zajišťovací příkazy. Podle Generálního finančního ředitelství má usnesení podřízeného orgánu řadu rozporů a případem se musí zabývat znovu. Společnost říká, že se kvůli postupu úředníků ocitla v problémech.
15. 8. 2021|

Blíží se termín pro podání daňového přiznání v papírové podobě, elektronicky lze i později

V pondělí 3. května je poslední termín pro podání přiznání k dani z příjmů v papírové podobě. Do 1. června mají čas ti, kteří zvolí elektronickou cestu. Běžně bývají obě lhůty o měsíc kratší, stát je ale prodloužil kvůli koronavirové krizi. Do poloviny tohoto týdne lidé a firmy odevzdali přes milion a 840 tisíc formulářů. Těm, kteří se s podáním opozdí o víc než pět pracovních dnů, hrozí sankce.
2. 5. 2021|

Na finanční úřady zatím přišlo 1,7 milionu daňových přiznání. Na podání papírových formulářů zbývá 14 dní

Lidé a firmy dosud podali 1,66 milionu daňových přiznání. Na podání těch papírových zbývá v prodlouženém termínu posledních 14 dní. Fyzické osoby volí nejčastěji právě papírový formulář, firmy naopak posílají přiznání hlavně elektronicky. Informace poskytla České televizi Klára Křehková z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství (GFŘ).
19. 4. 2021|

Liberec má zaplatit sedmnáct milionů za chyby při lyžařském šampionátu

Liberec neuspěl u Generálního finančního ředitelství s žádostí o prominutí sankce za nedodržení dotačních podmínek v souvislosti s lyžařským Mistrovstvím světa 2009. Včetně penále musí radnice za různá pochybení při přípravě šampionátu zaplatit 17,2 milionu korun. Proti tomuto rozhodnutí se sice město odvolat nemůže, chce ale využít ustanovení daňového řádu, jež mu umožňuje podat novou žádost o prominutí. Informovala o tom náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).
7. 4. 2021|

Soud zprostil obžaloby bývalého starostu Fryšavy kvůli možným pochybením v dostavbě kanalizace

Bývalého starostu Fryšavy Josefa Fialu ve čtvrtek okresní soud ve Žďáru nad Sázavou zprostil obžaloby týkající se jeho možných pochybení při dotované stavbě obecní kanalizace a čistírny. Obec má vracet státu část dotace a platit penále, celkem jde o 29,6 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce David Vetešník řekl, že zváží podání opravného prostředku. „Došlo tady k dramatické změně názoru na tuto věc,“ řekl.
25. 3. 2021Aktualizováno25. 3. 2021, 17:02|

Státní zástupce obžaloval informátora Finanční správy, který měl vydírat podnikatele

Státní zastupitelství vyhovělo návrhu kriminalistů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a obžalovalo Pavla Wünsche. Informátor Finanční správy měl vydírat podnikatele tím, že ví o údajném krácení daní, se kterým jim může pomoci. Případem se nyní bude zabývat soud.
4. 1. 2021|

Kriminalisté navrhli obžalovat informátora Finanční správy. Měl vydírat podnikatele

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli obžalovat Pavla Wünsche. Informátor Finanční správy měl vydírat podnikatele tím, že ví o údajném krácení daní, se kterým jim může pomoci. Škoda se podle policie pohybuje v milionech korun. Informaci sdělil České televizi mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
11. 12. 2020|

Žalobce viní zaměstnance finančního ředitelství z přijetí úplatku

Státní zástupce podal podle informací ČT obžalobu na zaměstnance Generálního finančního ředitelství kvůli přijetí úplatku. Podle žalobců požadoval 10 milionů korun, polovinu skutečně převzal. Hrozí mu pět až 12 let vězení. Mluvčí finančního ředitelství v minulosti řekla, že byl zaměstnanec zproštěn výkonu služby.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 16:00|

Desetina Čechů ještě nepodala daňové přiznání, čas mají do 18. srpna

Přiznání k dani z příjmů už odevzdalo asi 90 procent lidí a firem. ČT to potvrdilo Generální finanční ředitelství (GFŘ). Ti, kteří si daňové přiznání zatím nevyřídili, na to mají ještě zhruba dva týdny, vláda v červnu schválila prodloužení termínu do 18. srpna. Na včasné podání a zaplacení daně by si ale měli opozdilci dát pozor. Případné sankce se totiž počítají zpětně od dubna. Přehled pojišťovnám navíc musí podnikatelé podat už do 3. srpna.
30. 7. 2020|

Budova vítkovického nádraží se stala kulturní památkou. Správa železnic plánuje její opravu

Výpravní budova železničního nádraží Ostrava-Vítkovice byla prohlášena za kulturní památku. Uvedl to server Euro.cz na základě informací Národního památkového ústavu (NPÚ). Státní Správa železnic plánuje opravy zchátralé výpravní budovy za 330 milionů korun. V budoucnu by tam mohlo sídlit finanční ředitelství.
22. 7. 2020|