TÉMA

Jičín

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

Ve Dvoře Králové skončí dětská pohotovost. Pacienti budou muset do okolních měst

Od března skončí v Městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem dětská pohotovost. Službu, která funguje o víkendech a svátcích, zajišťují externí lékaři – nechtějí už ale další pracovní úvazky přijímat. Rodiče se tak budou muset s dětskými pacienty obracet na pohotovosti v Trutnově, Jičíně nebo Náchodě.
16. 2. 2024|

Většina lékařů královéhradecké nemocnice souhlasí s dohodou. Vymohli si lepší podmínky

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) skončil protest lékařů, dohodli se s vedením nemocnice. K plnému provozu by se měla FN HK začít vracet v lednu, vyplynulo z úterních sdělení zástupců protestu a vedení nemocnice. FN HK, ve které odvolaly souhlas s prací přesčas zhruba čtyři stovky lékařů z 900, částečně omezila plánovanou neakutní péči. Vedení FN HK a zástupci lékařských odborů se dříve shodli, že budou akceptovat celostátní dohodu.
12. 12. 2023|

Stavba dálnice D35 se vleče už půl století. Zpoždění ji prodražují o miliardy, poukázal NKÚ

Zpoždění staveb jednotlivých úseků prodražuje dálnici D35 o miliardy. V závěru kontroly, která se soustředila na dokončení dálnice mezi Hradcem Králové a Olomoucí, na to poukázal Nejvyšší kontrolní úřad. Kontroloři zároveň podotkli, že stavba D35 fakticky trvá – od začátku prvních příprav – již půl století a ještě potrvá téměř do konce dekády.
13. 11. 2023|

Muž si stěžoval na hudbu v Prachovských skalách. Objevily se pak proti němu plakáty s hanlivým popiskem

V ulicích v centru Jičína se objevily snímky občanského aktivisty a regionálního historika Pavla Kracíka s hanlivým popiskem. Šlo o reakci neznámého pachatele zřejmě na to, že si muž stěžoval na hlasité hudební produkce v Prachovských skalách v chráněné krajinné oblasti. S takovými plakáty nesouhlasí ani pořadatel koncertů.
26. 7. 2023|

Policie našla pohřešovaného chlapce z Jičína. Je v pořádku

Policisté nalezli chlapce z Jičína, po kterém vyhlásili ve středu pátrání. Podle policie je v pořádku.
21. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 07:32|

Do nového domova seniorů v Jičíně se už měli stěhovat první klienti. Dokončení se ale odkládá

Situace s nedostatečnou kapacitou v domovech pro seniory na Jičínsku se v nejbližší době zřejmě nezlepší. Přímo v Jičíně mělo výrůst nové zařízení s kapacitou více než sto lůžek, pomalu se tam už měli stěhovat první klienti. Jenže na místě se už dlouho nepracuje, dokončení domova pro seniory se odkládá minimálně o rok.
19. 6. 2023|

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

Za napadení vězňů půjde před soud osm dozorců valdické věznice

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu na osm dozorců věznice Valdice kvůli fyzickému napadení dvou vězňů. ČT to sdělil dozorující státní zástupce Lukáš Vodička. Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle které k násilí mělo dojít v celách odsouzených v roce 2020 a 2021. Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí šesti dozorcům až pětiletý trest odnětí svobody, dvěma pak ještě přísnější trest deset let vězení.
14. 4. 2023|

Senátorem za Jičín se znovu stal Czernin

Senátorem ve volebním obvodu Jičín bude opět Tomáš Czernin (SPOLU), má 53,83 procenta hlasů. Druhý Jaromír Dědeček (ANO) získal 46,16 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 23,21 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 45,7 procenta.
1. 10. 2022Aktualizováno1. 10. 2022, 19:17|

V Jičíně budou o Senát soupeřit Czernin z TOP 09 a Dědeček z ANO

Do druhého kola senátních voleb v obvodě Jičín postupuje dosavadní senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a Jaromír Dědeček (ANO). Czernin získal v prvním kole 28,99 procenta hlasů, Dědeček 26,17 procenta. Hlasovat přišlo 45,7 procenta voličů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno27. 9. 2022, 17:24|

V Lázních Bělohrad ubývá voda ve studnách. Podle místních za to mohou práce v areálu lázní

Několik obyvatel Lázní Bělohrad si stěžuje na úbytek vody ve studnách. Podle nich jsou důvodem narušení spodních vod právě probíhající stavební práce v lázeňském areálu. Někteří lidé už proto řeší napojení na městskou vodovodní síť. Věcí se zabývá i městský úřad v Jičíně, úniky vody prověřuje společně s hydrogeology. Společnost Lázně Bělohrad se zatím k problému vyjádřit nechce.
28. 7. 2022|

V obchodech v Česku našli v bednách s banány kokain. Na černém trhu by měl cenu 2,5 miliardy

Pracovníci supermarketů v Jičíně a Rychnově nad Kněžnou našli v krabicích od banánů lisované kostky kokainu. Policie prověřila i další tři místa, kam zamířila stejná šarže banánů a odhalila další balíčky. Celkem tak zajistila 840 kilogramů drogy. Zásilka dorazila z Kolumbie a do Evropy se balíčky dostaly lodí zřejmě přes Hamburk.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 18:19|

V Jablonci podle hasičů unikla organická rozpouštědla

Liberečtí hasiči zveřejnili seznam látek, které v úterý večer unikly v panelovém domě v Jablonci nad Nisou. Jde o organická rozpouštědla, mezi nimi mimo jiné toluen nebo acetyl-aceton. Používají se například pro ředění barev. Řada z nich je toxická, dráždí zejména oči a dýchací cesty. Lékaři museli ošetřit na čtyři desítky lidí, jeden z pacientů stále leží v jablonecké nemocnici na JIP. Případ šetří policie jako obecné ohrožení.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 18:04|

Koněv pozbyl čestného občanství Prahy. Nebyl to čestný člověk, řekl primátor Hřib

Sovětský maršál Ivan Koněv přestal být čestným občanem Prahy, kterým byl od června 1945, rozhodli o tom zastupitelé. Důvodem jsou některé jeho problematické činy, například bombardování Mladé Boleslavi po válce či podíl na potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956. Odebrání občanství kritizovali někteří opoziční zastupitelé ANO, kteří to považují za zbytečné gesto a populistický krok.
26. 5. 2022|

Ukrajinky hledají pro potomky místa v českých školkách, často marně. Ztěžuje to i cestu za prací

Ženy, které spolu s dětmi tvoří drtivou většinu uprchlíků z Ukrajiny, hledají pro nejmladší potomky místa v tuzemských školkách. Často je to ale složité, ať už kvůli chybějícím očkováním nebo nedostatečným kapacitám. Matkám to pak současně ztěžuje hledání práce.
23. 3. 2022|

Jičínská nemocnice se dočká nového pavilonu. Vzniká na místě staré a vlhké budovy

V areálu Oblastní nemocnice v Jičíně začala stavba nového multifunkčního pavilonu. Královéhradecký kraj za něj zaplatí téměř 320 milionů korun. Už v příštím roce by tak nemocnice mohla mít nové laboratoře, oddělení hematologie nebo onkologický stacionář.
29. 1. 2022|

Na Semilsku havaroval autobus, skončil v příkopu. Několik lidí se zranilo

V Bradlecké Lhotě na Semilsku havaroval autobus, přepravoval šest lidí , kteří se při nehodě zranili. Řidiče museli hasiči vyprostit. Jednoho s těžkým zraněním odvezla sanitka do nemocnice v Liberci a čtyři s lehkým zraněním do Jičína, šestý převoz nepotřeboval. Jednotky na místě provedly protipožární opatření a zabránily úniku provozních kapalin do potoka.
16. 12. 2021Aktualizováno16. 12. 2021, 13:51|

Výstavba části dálnice D35 získala stavební povolení. Jde o úsek z Hořic do Sadové

Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení na výstavbu úseku dálnice D35 mezi Hořicemi na Jičínsku a Sadovou na Královéhradecku. Na 10,4 kilometru dlouhou stavbu se vykupují pozemky, zbývá jich získat asi deset procent. Zpracovává se také zadávací dokumentace, uvedl na Twitteru generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.
16. 10. 2021|

Armáda se zbavuje nepotřebných nemovitostí. Na prodej jsou i dvě desítky řopíků

Ministerstvo obrany aktuálně prodává 52 nepotřebných nemovitostí. Zcela nových je 32 nabídek, z tohoto počtu se ve dvaadvaceti případech jedná o objekty bývalého pohraničního opevnění, takzvané řopíky. Minimální požadovaná kupní cena je dohromady více než 32 milionů korun, uvedl Jiří Caletka z tiskového oddělení ministerstva. Podrobnosti jsou uvedeny na webu armády. Další nabídku plánuje resort zveřejnit 22. záři.
24. 8. 2021|

Jičínská nemocnice získá multifunkční pavilon, kraj podepsal smlouvu na jeho stavbu

Královéhradecký kraj těsně před vypršením lhůty podepsal smlouvu na stavbu multifunkčního pavilonu v jičínské nemocnici za 319 milionů korun s vítězem tendru – firmou Geosan. Zakázka krajskou radnici vyjde o třetinu levněji, než původně plánovala, a ušetří tak 155 milionů korun. Firma převezme staveniště 20. srpna.
11. 8. 2021|

Jičínská nemocnice má nový vjezd za téměř padesát milionů. Pacienti mají k dispozici i lékárnu

Krajská Oblastní nemocnice v Jičíně má nový hlavní vjezd do areálu za 48 milionů korun, informovali o tom zástupci Královéhradeckého kraje. Součástí modernizace vrátnice byla i stavba lékárny. Právě ta v nemocnici chyběla a pacienti museli chodit až do více než půl kilometru vzdálené lékárny. Realizace investice začala na podzim 2019 demolicí staré vrátnice.
3. 8. 2021|

Majitelka zdravotní dopravy Vojtěchová stále odmítá plně kompenzovat řidiče sanitek penězi od státu

Někteří zdravotníci stále čekají na slíbené covidové odměny. O těch rozhodlo ministerstvo zdravotnictví a stát je provozovatelům vyplácí. Jenže třeba řidiči sanitek z Nového Bydžova mají slíbenou jen část. Majitelka přepravní firmy se k tomu ve středu pro Českou televizi vyjádřila, někteří řidiči zvažují výpověď. Ministerstvo jednání firmy nepovažuje za férové, podle úřadu ale nejde o porušení předpisů.
16. 6. 2021|

Po dvaceti letech má Jičín konečně obchvat. Zbaví se tisíců aut projíždějících městem

Silničáři otevřeli severovýchodní obchvat Jičína. Sedmnáctitisícové město se díky němu zbaví tisíců automobilů tranzitní dopravy. Stavba o délce 3,5 kilometru začala v roce 2018 a přišla na více než 210 milionů korun. Investorem byl Královéhradecký kraj, který na ni získal dotaci z evropského programu IROP. Město Jičín pomohlo s výkupy pozemků. O postavení obchvatu město usilovalo téměř dvacet let.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 18:59|