TÉMA

Jiřina Bohdalová

Československé silvestry byly pro diváka zábavnější, ale jinou zábavu neměl, říká historik ČT
Posledními hodinami letošního roku o silvestrovské noci provedou Adéla Gondíková a Richard Genzer v pořadu, který připomene to nejlepší ze zábavné tvorby uplynulých sedmi dekád ve vysílání České televize. Pořad Silvestr – pořád nás to baví nabídne první program před dvaadvacátou hodinou. Na silvestra bavila televize i ve svém prvním roce vysílání.
31. 12. 2023|ČT24
Na jaře v ČT Peče celá země, Dobré ráno baví z Brna a Jiřina Bohdalová je za Svatou
Česká televize představila novinky, které zaplní jarní program. Na obrazovku se vrátí další řada Peče celá země, pokračování krimi Stíny v mlze i komediálního seriálu Dobré ráno, Brno! Témat, o nichž se raději nemluví, se s humorem a empatií dotkne nový seriál Smysl pro tumor. Novinkou jsou také případy paranormálních jevů, které vyšetřuje komediální krimi seriál To se vysvětlí, soudruzi! ČT na jaře rovněž odvysílá televizní film Svatá, který dostala k devadesátým narozeninám představitelka hlavní role Jiřina Bohdalová.
28. 11. 2023|
Jiřina Bohdalová končí s divadlem
Jiřina Bohdalová ukončila své působení v divadle. Na sociálních sítích to uvedl herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. Dvaadevadesátiletá herečka tak podle něj učinila na doporučení svého kardiologa. Bohdalová Na Jezerce v poslední době účinkovala ve hře Gin Game s Milanem Kňažkem.
6. 10. 2023|
Jiřina Bohdalová hraje ženu, která tvrdí, že prošla gulagem. Připomnělo mi to tátu, říká
K devadesátinám, které oslavila před dvěma lety, dostala Jiřina Bohdalová scénář, který přímo pro ni napsal Marek Epstein. Drama s prozatímním názvem Svatá herečka právě natáčí v režii Jiřího Stracha. Ztvárnila roli spisovatelky, která se ve svých knihách vrací ke své zkušenosti vězenkyně pracovně-výchovných táborů v Sovětském svazu. Do vysílání Česká televize zařadí snímek příští rok.
24. 8. 2023|
Nekončící pátrání po Ester. Kostýmní výtvarnice svým způsobem skrytě spolurežírovala slavné filmy v 60. letech
Šlo o nepolapitelnou osobnost, která o sobě říkala, že „snad trochu rozumí filmu“, přitom neformálně a neviditelně ovlivňovala ty nejznámější představitele české nové vlny. Filmová výtvarnice Ester Krumbachová za sebou nechala rozsáhlou pozůstalost dopisů, fotografií, polaroidů, básní, kreseb, kostýmních návrhů, esejů i amuletů, k nimž se dlouho nemohl nikdo dostat. Letos se však část jejího archivu objevila on-line. Co o ní její pozůstalost říká?
27. 11. 2022|
Na Štědrý den Bohdalová skypuje s Pierrem Richardem, Roden říká pravdu a Kaiser s Lábusem se hádají
Do tuzemských kin po pandemických odkladech vstupuje Vánoční příběh. Film Ireny Pavláskové se odehrává během Štědrého dne, kdy se hrdinové potkávají se svými blízkými, ale i náhodnými lidmi, s nimiž si navzájem ovlivní život. Podle slov režisérky nemá být Vánoční příběh limonáda, ale chce s humorem na plátno převést situace, které rodiny během vánočních svátků zažívají. V obsazení se sešla plejáda slavných jmen, jako Jiřina Bohdalová, Karel Roden či Hynek Čermák. V komediálních rolích se spolu po letech ve filmu objeví Jiří Lábus s Oldřichem Kaiserem. A roli přijal i francouzský komik Pierre Richard.
24. 11. 2022|
Restaurovanému Uchu naslouchají v Benátkách i v českých kinech. Je stále aktuální výpovědí o strachu
Poměrně pravidelně se v programu filmového festivalu v Benátkách objevují restaurované snímky ze zlatého fondu československé kinematografie. Letos festivalové publikum zhlédlo Ucho. Psychologický thriller z dob politických procesů skončil hned po vzniku v roce 1969 v trezoru. Restaurovaná verze se záhy po skončení benátského festivalu dostane i do českých biografů.
8. 9. 2022|
Miloš Zeman předal státní vyznamenání, slíbil udělit Řád bílého lva Volodymyru Zelenskému
Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Ve Vladislavském sále ocenil přes šedesát lidí. Ve svém úvodním projevu řekl, že se rozhodl vyhovět žádosti udělit ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva. Ceremoniál se konal netradičně na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.
7. 3. 2022Aktualizováno7. 3. 2022, 22:16|daz
Prezident předá řády a medaile 7. března. Ceremoniál se dvakrát odkládal
Dnem, kdy převezmou osobnosti oceněné v letech 2020 a 2021 státními vyznamenáními své řády a medaile, bude 7. březen. Informaci, kterou přinesl web Seznam Zprávy, potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Předloni se ceremoniál 28. října nekonal kvůli epidemické situaci s tím, že prezident Miloš Zeman předá vyznamenání oceněným až další rok. Loni však byla hlava státu 28. října v nemocnici. Původně Hrad ohlásil, že náhradním termínem bude letošní 1. leden, ale potom ceremoniál znovu odložil s odkazem na pandemii.
7. 1. 2022|
Na předání státního vyznamenání čeká téměř sedmdesát osobností
Sedm desítek lidí stále čeká na to, až si budou moci z rukou prezidenta republiky převzít vyznamenání. Hrad ceremoniál tradičně připadající na státní svátek 28. října kvůli hospitalizaci prezidenta odsunul na 1. ledna, nakonec byl zrušen i tento termín. Státní vyznamenání se nepředávala ani v roce 2020, a to kvůli tehdejší pandemické situaci.
1. 1. 2022|
Zrušené oslavy i zakázaná pyrotechnika. Silvestrovskou noc změní covid i městská nařízení
Omezený provoz, předčasné zavírání i zrušené akce provází letošní Silvestr. Některé podniky zůstanou zavřené úplně, protože večírky se jim nevyplatí. Vláda je kapacitně omezila kvůli obavám ze šíření nových variant koronaviru. Restaurace, hotely a další místa oslovená ČT vesměs přiznávají i nižší zájem hostů.
31. 12. 2021|
ČT o Vánocích: Marek Adamczyk si nechce vzít Annu Fialovou a Jiřina Bohdalová flámuje
Česká televize překvapuje celý rok, na Vánoce ale musí být tradiční, tlumočí přání diváků generální ředitel České televize Petr Dvořák. Chybět tedy ani letos o svátcích nebudou pohádky, jak ty oblíbené, tak nové. V premiéře na Štědrý den uvede ČT příběh Jak si nevzít princeznu. Na silvestra uspořádá Největší flám k životnímu jubileu Jiřiny Bohdalové. Na Nový rok se uzavře výpravná minisérie o životě a panování Marie Terezie.
2. 11. 2021|
Státní vyznamenání obdrží Bohdalová, Remek či in memoriam Petr Kellner
Pražský hrad zveřejnil jména nových držitelů státních vyznamenání, která se tradičně udělují u příležitosti státního svátku 28. října. Ceremoniál se ale kvůli onemocnění a hospitalizaci prezidenta neuskutečnil. Z rukou prezidenta by měli laureáti vyznamenání převzít až 1. ledna. Mezi letošními oceněnými jsou Jiřina Bohdalová, kosmonaut Vladimír Remek, judista Lukáš Krpálek nebo in memoriam podnikatel Petr Kellner.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 22:37|
Vyznamenání se ve čtvrtek nejspíš předávat nebudou. Podle Kruliše ale laureáti o ceremoniál nepřijdou
U příležitosti státního svátku vzniku Československa se prezident Miloš Zeman rozhodl vyznamenat přes tři desítky osobností. Přesný počet i jména Pražský hrad zveřejní až 28. října v osm hodin večer na internetu, už teď se ale některá jména na veřejnosti objevují. Slavnostní ceremoniál se letos kvůli pokračující hospitalizaci prezidenta Zemana nejspíš neuskuteční. Kancléř Vratislav Mynář ve čtvrtek řekl, že rozhodnutí je na prezidentovi. Jak v pátek České televizi řekl šéf hradního protokolu Vladimír Kruliš, laureáti by měli vyznamenání dostat osobně se všemi poctami.
22. 10. 2021|
Déčko nabídne večerníček Ivana Trojana, barevného Křemílka a Vochomůrku i pořad o moderních technologiích
Televizní kanál Déčko vstupuje do devátého roku své existence. V nových zábavně-vzdělávacích pořadech se zaměří na rozvoj kompetencí, které jsou pro současné děti stěžejní, na finanční a digitální gramotnost, občanskou výchovu, kreativitu nebo zdravý životní styl. Poprvé také divákům představí výsledek mnohaleté, náročné práce, a to úvodní a původně černobílou sérii třinácti Pohádek z mechu a kapradí v barvě. Premiéru bude také mít nový večerníček Kdopak by se čerta bál, kterému hlas propůjčil Ivan Trojan. Novinky nabídnou i oblíbené weby Déčko.cz a ČT edu.
2. 9. 2021|
Začíná Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Ceny dostanou Svěrák, Huba či Bohdalová
V Uherském Hradišti začíná v pátek Letní filmová škola (LFŠ). Její 47. ročník nabídne do čtvrtka 12. srpna filmový, odborný a doprovodný program přibližující historii i současnost filmu. Festival představí novinky jako Muž se zaječíma ušima, Chyby, Okupace anebo Myši patří do nebe. Asociace českých filmových klubů také udělí Výroční ceny AČFK za celoživotní přínos kinematografii. Jejich nositeli se letos stanou Zdeněk Svěrák, Martin Huba, Goran Marković a Jiřina Bohdalová.
6. 8. 2021|
Letní filmovou školu zahájí Miroslav Krobot se zaječíma ušima
Letní filmovou školu v Uherském Hradišti letos zahájí snímek režiséra Martina Šulíka Muž se zaječíma ušima s Miroslavem Krobotem v hlavní roli. Jde o komedii o spisovateli, který nenadále přijde k mimořádnému sluchu. Realitu a jeho sny rozlišili tvůrci barvami, část filmu je černobílá.
30. 6. 2021|
Česká televize chystá novinky: další Případy 1. oddělení, tarantinovské Devadesátky i pelíškovskou tragikomedii
Pokračování kriminálních Případů 1. oddělení, temné Devadesátky, rodinní Špunti na cestě, večerníčkový jezevec Chrujda nebo dokument k devadesátinám Jiřiny Bohdalové. Česká televize připravuje desítky nových projektů. Část z nich v rozhovoru pro Studio 6 přiblížil generální ředitel ČT Petr Dvořák a herečka Simona Stašová, kterou diváci uvidí v komedii Něco na zub.
13. 5. 2021|
Přehrajte si v iVysílání: Jiřina Bohdalová v němé grotesce, Televarieté i na stopě zločinu
Jiřina Bohdalová ztvárnila na obrazovce desítky rolí. Objevila se v dramatických inscenacích, pohádkách, televizních komediích i kriminálních příbězích. A účinkovala samozřejmě i v zábavních pořadech, v čele s Televarieté. Připomeňte si, u příležitosti hereččiných devadesátin, které slaví 3. května, šíři jejího talentu prostřednictvím videí z televizního archivu. Jak těch často reprízovaných, tak těch, která zas tak známá nejsou. Devadesátiny Jiřiny Bohdalové také připomíná Česká televize ve svém programu.
3. 5. 2021|
Život je tragikomický, říká devadesátiletá Jiřina Bohdalová. Ve svých rolích umí dojmout i pobavit
Herečka Jiřina Bohdalová slaví devadesátiny. Před kamerou poprvé stála ve třicátých letech a stále hraje. V divadle i ve filmu vytvořila silné dramatické postavy, zároveň patří k nejpopulárnějším komičkám české kinematografie. Její typicky chraplavý hlas je také neodmyslitelně spojován s oblíbenými večerníčkovými postavičkami.
3. 5. 2021|
Jiřina Bohdalová vydává paměti. Bez žalu neoceníte radost, říká o životě
Za svým hereckým i soukromým životem se na prahu devadesátky ohlíží herečka Jiřina Bohdalová. S publicistou Jiřím Janouškem sepsala biografii Můj život mezi slzami a smíchem. Oboje totiž podle ní k lidské existenci patří.
24. 10. 2020|
ČT ví, jak na dlouhou chvíli: ostříhat keř či ovci, uvařit vichyssoise a pařit AZ-kvíz
Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24. Tentokrát vybíráme inspiraci pro dospělé kutily, dětské šikuly, amatérské kuchaře i příznivce vědomostních kvízů. Zkrátka pro ty, kdo mají chuť tvořit nebo si lámat hlavu.
10. 4. 2020|
Taková normální rodinka i Zkáza Dejvického divadla. Zabavte se komediálními seriály
Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na filmy, seriály a kulturní pořady. V tomto článku se probíráme komediálními seriály.
18. 3. 2020|
Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko hrají jako o život
Divadlo Na Jezerce si pro předvánoční premiéru vybralo slavnou hru Gin Game amerického autora D. L. Coburna. Hlavní a jediné role v tragikomickém příběhu o vášni hráče a štěstí začátečníka ztvárnili Jiřina Bohdalová a Milan Kňažko.
6. 12. 2019|