TÉMA

Jáchymov

Jáchymovští zastupitelé odvolali starostu, novým je opoziční zastupitel Kaucký
Jáchymov má nového starostu Jiřího Kauckého (Volba pro Jáchymov). Zvolili ho zastupitelé poté, co odvolali jeho předchůdce Michala Baláže (Jáchymov v obrazech). Na vypjaté jednání zastupitelstva, které následovalo po tom, co se místostarostka Lada Baranek (Náš Jáchymov) přidala k dosavadní opozici, dohlížela policie. Původní koalice a opozice se lišily hlavně v postoji k projektu nového apartmánového komplexu. Nově zvolené vedení města je na rozdíl od lidí kolem odvolaného starosty ochotno jednat s investorem.
25. 10. 2023|
Poplatky v lázních budou asi platit i „křížkoví“ pacienti. Radnice jsou spokojené, poskytovatelé péče se zlobí
Radnice lázeňských měst a poskytovatele péče postavil proti sobě návrh ministerstva financí, který by zrušil osvobození lázeňských pacientů od placení místních poplatků. Návrh je nyní v Poslanecké sněmovně, přičemž poskytovatelé se obávají, že je to připraví o klienty. Ostatně i někteří pacienti se netají tím, že pokud budou muset obcím platit, do lázní nepojedou. Radnice jsou naopak spokojené, těší se na miliony do svých rozpočtů.
21. 5. 2023|
Mezi Jáchymovem a Božím Darem vzniká stěna, která zabrání sesuvům. Jezdí se kyvadlově
Stavbaři v serpentinách nad Jáchymovem směrem na Boží Dar zajišťují svah proti sesuvu. Před dvěma lety tam Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zjistilo, že část svahu se silnicí ujíždí, místo proto nechalo provizorně zajistit. Nyní tam stavbaři staví speciální stěnu, která zabrání dalšímu sesuvu krajnice. Informoval o tom vedoucí provozního úseku karlovarské pobočky ŘSD Jiří Baloun.
11. 5. 2023|
Vykácený úsek lesa na Klínovci není sjezdovka, tvrdí skiareál poté, co soud zrušil kolaudaci
Vykácením části lesa u Klínovce nevznikla podle středečního vyjádření Skiareálu Klínovec sjezdovka, ale úsek slouží jak pro hospodářské, tak pro rekreační účely. Kolaudační rozhodnutí na úpravy v úterý zrušil Krajský soud v Plzni. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, který podal na kolaudační rozhodnutí vydané stavebním úřadem v Jáchymově správní žalobu, bylo skutečným účelem stavby propojení lyžařského areálu. Městský úřad v Jáchymově, jehož rozhodnutí soud zrušil, počká na zdůvodnění rozhodnutí, pak se rozhodne, jak bude reagovat, avizoval.
10. 5. 2023|
Karlovarskému kraji chybí vysoké školy, řekl Pavel. O zdravotnictví chce jednat se Steinmeierem
Vzdělávání, dopravní napojení a zdravotní péči označil zvolený prezident Petr Pavel za nejčastější problémy, se kterými se setkával při své dvoudenní návštěvě Karlovarského kraje. To budou také hlavní okruhy, o kterých chce později jednat s vládou Petra Fialy (ODS) a jednotlivými ministry. O možnostech přeshraniční spolupráce ve zdravotní péči chce hovořit také s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem.
16. 2. 2023|
30 let zpět: Pietní akce Jáchymovské peklo
Bývalí političtí vězni se sešli na pietní akci Jáchymovské peklo. Věnce na symbolickém hrobě uprostřed starého hornického hřbitova byly připomenutím těch, kteří za nelidských podmínek v pracovních táborech uranových dolů přišli o zdraví a životy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 5. 2022|Archiv ČT
Nejvyšší státní zástupce Stříž podal žalobu proti rozhodnutí o rozšíření skiareálu Klínovec
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal správní žalobu proti rozhodnutí o rozšíření skiareálu Klínovec. Kolaudační souhlas se stavbou vydal stavební odbor Městského úřadu v Jáchymově na Karlovarsku. K takovému rozhodnutí podle Stříže ale nebyl věcně příslušný, uvedlo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) na webu. O správní žalobě rozhodne Krajský soud v Plzni. Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu, pokud k jejímu podání nejvyšší žalobce shledá závažný veřejný zájem. Město se k tomu konkrétně vyjádří, až bude znát přesný obsah žaloby.
4. 4. 2022|
Peníze si do hrobu nevezmeš. Mince a bankovky budou k vidění v pardubickém muzeu
Východočeské muzeum v Pardubicích příští týden otevře novou numismatickou expozici s názvem Peníze si do hrobu nevezmeš. Věnuje se tradici české měny, představuje kabinet mincí a medailí Zdeňka Kolářského, dále denárový poklad z 10. století a dějiny dolaru.
10. 12. 2021|
V Kolovči a Ostrově museli zrušit obecní referenda. V nouzovému stavu se konat nemohou
Vyhlášení nouzového stavu zkomplikovalo konání referend. Během něj se veřejná hlasování nesmějí uskutečnit. Podle informací ministerstva vnitra měla do konce roku proběhnout ještě dvě. V Ostrově na Karlovarsku se mělo týkat výšky výrobní haly a Kolovči na Domažlicku  výstavby větrné elektrárny.
2. 12. 2021|
Většina obžalovaných v kauze ROP Severozápad odmítá vinu. Objevila se v ní i děčínská knihovna
Většina obžalovaných z machinací s evropskými dotacemi na severozápadě Čech vinu odmítá. Před soudem stojí 27 lidí včetně bývalých hejtmanů, starostů nebo vysoce postavených úředníků. Jedná se o největší soudní proces svého druhu v Česku.
3. 11. 2021|
Vloupání během pandemie přibylo, města proti nim bojují kamerami
Kriminalita v Česku dál klesá. V době koronaviru ubylo drobných krádeží, mravnostních deliktů i násilných činů. Zvýšil se ale počet vloupání, kvůli kterým si i menší města v současnosti pořizují kamerové systémy.
31. 7. 2021|
Po rekonstrukci se otevřel kostel svaté Anny na Božím Daru. Oprava však bude pokračovat dál
Na Božím Daru na Karlovarsku v pátek po několikaleté rekonstrukci otevřeli pro veřejnost kostel svaté Anny. Objekt, který byl před opravou ve velmi špatném stavu, se podařilo rekonstruovat díky přeshraniční dotaci. Není ale dokončeno vše, a v restaurování vnitřní výzdoby tak bude město v dalších letech pokračovat, uvedl starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).
23. 7. 2021|
Lázně v Jáchymově zahájily novou sezonu. Jednou z novinek je prohlídková štola
Lázně Jáchymov ve čtvrtek symbolicky zahájily novou sezonu, a to se zpožděním a bez velkých akcí pro veřejnost. I přes tvrdé dopady koronavirové pandemie lázně představily i novinky – nové návštěvnické informační centrum a prohlídkovou štolu. Od letní sezony si lázně, a to nejen v Jáchymově, slibují opět oživení. Musí však stále řešit dopady více než ročních omezení, uvedl ředitel zařízení a prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.
1. 7. 2021|
Nikdy není tak zle, aby zas nebylo dobře, říká dcera „kulaků“ Marta Zápotočná
V roce 1952 bylo Martě Zápotočně (Schramlové) jedenát roků a jejím jediným prohřeškem bylo to, že že pocházela z rodiny „kulaků“. Prarodiče měli v Klatovci na Jihlavsku velké hospodářství. O půdu a zemědělská zvířata ale nechtěli přijít, a tak odmítali vstoupit do družstva. Následovaly perzekuce, rodiče uvěznili, tatínek byl odsouzen k smrti.
30. 3. 2021|
Ve 100 letech zemřel jezuita a bývalý politický vězeň František Pevný
V pátek zemřel jezuita František Pevný. Duchovní, který strávil ve vězení celá 50. léta, od roku 1997 působil v řádové komunitě v Brně, byl aktivní až do pozdního věku. O úmrtí Pevného informovalo brněnské biskupství a také Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova.
29. 3. 2021|
V Brně vznikne nový Institut Paměti národa. Dějiny minulého století představí multimediální expozicí
V Brně by měl do podzimu vzniknout nový Institut Paměti národa. Bude sloužit jako vzdělávací a kulturní centrum, prostor pro setkávání a nabízející hluboké zkušenosti s historií. Návštěvníci tam naleznou stálou multimediální expozici, která přiblíží příběhy válečných veteránů i politických vězňů. Prostory bývalé věznice na Cejlu, kde má Post Bellum v Brně sídlo dnes, už pro tyto účely nestačí.
1. 2. 2021|
Důlní památky v Krušnohoří se v dobách koronaviru těší rekordní návštěvnosti
Důlní památky v Krušnohoří hlásí navzdory pandemii rekordní návštěvnost. V lokalitě se od 12. století těžila řada nerostných surovin – od stříbra a cínu až po uran. Zpřístupněné štoly, které jsou zapsané jako památky na seznamu UNESCO, připomínají doby, kdy zde bylo hornictví každodenní součástí života.
10. 10. 2020|
EK podle Dostálové schválila notifikaci na program COVID lázně. Zhruba 120 tisíc lidí čeká na možnost uplatnit voucher
Evropská komise v pátek schválila notifikaci na program COVID lázně. V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) to řekla ministryně pro místní rozvor Klára Dostálová (za ANO). Přijít by podle ní měla na začátku příštího týdne. Podle prezidenta Svazu léčebných lázní a šéfa lázní Jáchymov a Luhačovice Eduarda Bláhy ale zhruba třetina ze 120 tisíc lidí, kteří si poukaz na pobyt v lázních stáhli, nebude mít možnost ho uplatnit. Lidé podle Dostálové dosud využili přes pět tisíc poukazů.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 15:11|ter
30 let zpět: Zchátralý a s ekologickou zátěží. Jáchymov čelil násobným problémům
Komunistický režim nedovoloval zveřejňovat výsledky měření výskytu škodlivého záření v Jáchymově a namísto sanace zdravotně závadných budov nechával město chátrat. S těmito i s dalšími problémy se na začátku 90. let potýkalo nové vedení města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 7. 2020|
Řada lázní přestala přijímat státní slevové vouchery. Někde je vyprodáno, jinde chybí notifikace od Bruselu
Řada lázní přestala přijímat státní vouchery na pobyt v hodnotě čtyři tisíce korun. Zdůvodňují to například tím, že už došlo k naplnění kapacity, protože o program COVID lázně je velký zájem. Lidé si od počátku července stáhli již přes 94 tisíc poukazů. Největším problémem programu je však dosud nezískaná notifikace Evropské komise, která by stanovila maximální sumu, kterou mohou žadatelé čerpat z programů veřejné podpory. Jasno by prý mohlo být na přelomu července a srpna.
13. 7. 2020|
Mnoho lázní nepřijímá státní poukazy na pobyt. Cestovky se s nimi musí dohodnout, tvrdí ministerstvo
Velká část lázní nepřijímá státní poukazy na pobyt, které klienti uplatňují přes cestovní kanceláře. Některé lázně je pak neberou ani přímo od občanů. České televizi to řekl šéf specializovaného portálu Lázně Travel Libor Stočes, který si postěžoval na špatnou komunikaci ministerstva pro místní rozvoj. Resort, podle nějž o poukazy do pátku zažádalo 85 tisíc lidí, považuje kritiku za neoprávněnou.
12. 7. 2020|
Švéda sebevraždu odmítl, Janata se ztratil. Před 65 lety kat oběsil tři členy skupiny bratří Mašínů
Za dobu komunismu emigrovalo z Československa podle historiků asi 200 tisíc lidí. Mezi zřejmě nejznámější uprchlíky patřila skupina bratří Mašínů. Z pětičlenné výpravy se nakonec na Západ podařilo dostat třem z nich. Václava Švédu a Zbyňka Janatu dopadli a odsoudili společně se strýcem bratří Mašínů Ctiborem Novákem k trestu smrti, který kat vykonal přesně před 65 lety. O smrti svého příbuzného a přátel se poslední žijící člen skupiny – Josef Mašín – dozvěděl až po několika měsících.
2. 5. 2020|Aneta Černá
Jáchymovský tolar dal jméno americkému dolaru. Jako stříbrná mince vznikl před 500 lety
Před půl tisíciletím, 9. ledna 1520, umožnil zemský sněm hraběti Štěpánu Šlikovi razit ze stříbra z jáchymovského dolu vlastní mince. Podle německého názvu města Joachimsthal se pro ně na evropských tržištích vžil název Thal, Thaler či Joachimsthaler, v českých zemích tolar. Právě tolary ukončily éru do té doby nejznámější české mince – pražského groše, kterým se v zemích Koruny české platilo od roku 1300 téměř dva a půl století. A také daly jméno americkému dolaru.
9. 1. 2020Aktualizováno9. 1. 2020, 15:12|mkk
Paměťová stopa
Nelitovat se a nenaříkat. Jaroslav Mojžíš se v cele ani v uranových dolech nezbláznil jen díky zájmu o psychologii
Spolu s kamarády plánovali akce proti komunistům, nikdy ale žádnou nedotáhli do konce. Přesto skončil Jaroslav Mojžíš ve vězení a v uranových dolech. Na samotce v Uherském Hradišti ani v Jáchymově ale nenaříkal, snažil se, aby ho každý negativní zážitek posílil. Už jako student se věnoval studiu psychologie a to mu zachránilo zdraví.
7. 1. 2020|