TÉMA

Přemysl Rabas

Africká příroda bez krále zvířat. Lvů dramaticky ubylo, může za to člověk i změna klimatu

Ochránci zvířat upozorňují na dramatické zmenšování populace lvů. Vlivem lidské činnosti a klimatické změny přichází takzvaný král zvířat o své přirozené prostředí i zdroje potravy. Často lvy hubí také farmáři, kteří se snaží bránit svá stáda. Světový den lvů, který připadá na 10. srpen, má přitáhnout k problému pozornost.
10. 8. 2023|

Snaží se zachránit ohrožené nosorožce, lvům nasadí obojky s vysílačkou. Češi pomáhají africké přírodě

Africký týden v pondělí začal v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě umění a folklóru tohoto kontinentu program představuje i projekty, kterými královédvorský Safari park pomáhá se záchranou tamních ohrožených zvířat.
24. 7. 2023|

Vycpaný nosorožec bílý míří z Národního muzea do Keni, kde se má stát symbolem boje za biodiverzitu

Vycpaninu posledního samce nosorožce bílého severního Sudána odvezli z Národního muzea v Praze do Dvora Králové, odkud bude následně přepravena do Keni v Africe. Tam se stane symbolem boje za záchranu biodiverzity. Na její místo byla v muzeu nainstalována Sudánova kostra.
17. 3. 2023|

„Svobodu podporujeme kdekoliv na Zemi.“ Tibetskou vlajku vyvěsily Senát i sněmovna

Senát a sněmovna se opět připojily ke kampani, která připomíná násilné potlačení tibetského povstání čínským režimem v roce 1959, a vyvěsily v pátek na svých budovách tibetskou vlajku. Pro předsedu horní parlamentní komory Miloše Vystrčila (ODS) je tato vlajka symbolem podpory všech, kteří chtějí žít ve svobodě, a podle předsedy senátního školského výboru Jiřího Růžičky (za TOP 09) je navíc v kontextu rusko-ukrajinské války upozorňování na porušování lidských práv obzvláště aktuální. Na protest proti bezpráví vyvěsily vlajku tibetské exilové vlády i další státní a městské instituce, mimo jiné ministerstvo kultury nebo pražský magistrát. Lidé také protestovali před čínskou ambasádou.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 23:08|

Zoo ve Dvoře Králové bude chovat tučňáky brýlové. Otevře jejich největší expozici v Česku

Safari Park Dvůr Králové nad Labem otevře expozici tučňáků brýlových, která bude největší v Česku. Tučňáky bude zoo chovat poprvé ve své šestasedmdesátileté historii. Investice do expozice převýšila čtyřicet milionů korun. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.
7. 7. 2022|

Zoo ve Dvoře Králové otevřela novou expozici hrochů. Největší české stádo tvoří šest zvířat

Safari Park Dvůr Králové v pátek po rekonstrukci a přestavbě otevřel venkovní expozici hrochů. V areálu nazvaném Jezero hrochů žije šest zvířat, což je největší stádo v Česku. Lidé se k nim mohou přiblížit téměř na dosah ruky. Zoo otevřela také opravený pavilon hrošíků liberijských a opravený most v areálu safari. Celková investice do všech tří staveb dosáhla téměř osmatřiceti milionů korun.
4. 6. 2021|

Safari Park Dvůr Králové proslul nejen chovem nosorožců či žiraf. Za 75 let přispěl k záchraně mnoha afrických druhů

Ze skromného královédvorského zookoutku na ploše 6,5 hektaru se za sedmdesát pět let stal safari park světového významu. V současnosti má k dispozici dvanáctinásobně větší plochu než v době svého vzniku a vedle proslulých chovů nosorožců, žiraf, psů hyenových či antilop se stále také věnuje reintrodukci zvířat zpět do Afriky. Především díky aktivitám svého legendárního ředitele Josefa Vágnera patří Safari Park Dvůr Králové nad Labem podle současného šéfa Přemysla Rabase k „nejvýznamnějším hráčům na poli záchrany afrických druhů mezi světovými zoo“.
9. 5. 2021|

Vědci vytvořili další čtyři embrya ohrožených nosorožců, celkem jich mají devět

Mezinárodnímu vědeckému týmu se na přelomu března a dubna podařilo vytvořit další čtyři embrya nosorožců bílých severních ohrožených vyhynutím. Vědci tak mají devět zmrazených embryí. Odebírání vajíček a vytváření embryí je součástí projektu záchrany nosorožců bílých severních umělou reprodukcí. Fatu a Nájin, poslední dvě samice tohoto druhu na planetě, žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni. Obě patří Zoo Dvůr Králové, která o vytvoření dalších embryí  informovala.
22. 4. 2021|

Koronavirus škodí i zvířatům, některým spíše nepřímo. Váznou záchranné projekty, pytláci mají klid

Pandemie nového koronaviru se netýká pouze lidí. V mnoha ohledech ovlivňuje i život zvířat – nejvíce těch, které lidé chovají u sebe doma. Mohou se sama nakazit, mohou být přenašeči a navíc má dopady na život zvířat změna chování lidí, kteří jsou více doma. Experti pochybují o tom, že by byl efekt pandemie na zvířata veskrze pozitivní – radost z návratu některých druhů do míst, odkud je lidé vytlačili, považují za dočasnou. Problém již naopak nastává například s ochranou silně ohrožených druhů. Biologové a také ředitelé zoologických zahrad debatovali o vlivu pandemie na zvířata v 90' ČT24.
14. 3. 2021|

Vědcům se podařilo vytvořit dvě nová embrya severních bílých nosorožců. Celkem je jich už pět

Vědcům a ochranářům, kteří se snaží o záchranu nosorožců bílých severních pomocí metod umělé reprodukce, se na konci roku 2020 povedlo vytvořit dvě nová embrya tohoto zvířete.
14. 1. 2021|

Komise doporučila vládě ukončit využívání uhlí v roce 2038, podle ekologů je to pozdě

Uhelná komise doporučila ukončit využívání uhlí v České republice v roce 2038. O závěru informoval její předseda ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O záměru bude dále rozhodovat vláda. Komise pracovala se scénáři konce využívání uhlí v letech 2033, 2038 a 2043. Kvůli pátečnímu rozhodnutí odejdou z uhelné komise zástupci ekologických organizací. Někteří ekologové si myslí, že vybraný rok je pozdní, poukazují přitom na to, že by Česko nemuselo splnit kritéria Pařížské dohody o změně klimatu. Zástupci energetické oblasti, těžařů a dalších subjektů oboru si naopak myslí, že usnesení komise je kompromis. To obsahuje mimo jiné i závazek, že do Moravskoslezského, Ústeckého a Karlovarského kraje půjde v příštích letech téměř 100 miliard korun.
4. 12. 2020Aktualizováno4. 12. 2020, 22:06|

Záchrana nosorožců pokračuje. Vědci úspěšně odebrali vajíčka

Projekt záchrany severních bílých nosorožců, který na několik měsíců přerušila pandemie covidu-19, pokračuje. Mezinárodnímu týmu odborníků se v úterý v rezervaci Ol Pejeta v Keni podařilo dvěma posledním žijícím samicím tohoto druhu odebrat deset vajíček. Byl to třetí odběr od loňského srpna. V laboratořích v italské Cremoně se nyní vědci pokusí z vajíček vytvořit embrya. Informoval o tom ředitel Safari Parku Dvůr Králové nad Labem Přemysl Rabas.
18. 8. 2020Aktualizováno18. 8. 2020, 20:15|

Odborníci se snaží zachránit ohrožený druh nosorožce. Odebrali vajíčka posledním dvěma samicím

Mezinárodnímu týmu veterinářů, ve kterém byli i odborníci ze zoo ve Dvoře Králové, se vůbec poprvé podařilo odebrat vajíčka dvěma posledním žijícím samicím nosorožce bílého severního. Jedná se o jediný způsob, jakým lze zajistit přežití tohoto vzácného druhu nosorožce, poslední samec totiž uhynul v roce 2018, uvedla královédvorská zoo v tiskové zprávě.
23. 8. 2019|

V královédvorském safari staví nový most přes jezero. Bude s „africkou“ patinou

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem začala pokládat ocelový most přes jezero v africkém safari. Je to nejdražší stavba v safari parku za posledních deset let, nahrazuje druhý ze čtyř mostů, které chtěl statik ještě loni uzavřít. Investici 26 milionů korun hradí vlastník zahrady – Královéhradecký kraj. Most musí být hotov do 19. dubna, kdy v parku začne návštěvnická sezona.
26. 3. 2019|

Česko navštíví premiér tibetské exilové vlády. Petříček se s ním nesetká, primátor Prahy a další politici ano

Počátkem března přiletí do Česka na pozvání festivalu Jeden svět politický nástupce dalajlamy Lozang Sanggjä. Zatímco primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) nebo poslanci a senátoři z neformální Parlamentní skupiny přátel Tibetu mají s premiérem tibetské exilové vlády naplánované schůzky, ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se s ním nesejde. Parlamentní skupina s postojem ministerstva nesouhlasí.
27. 2. 2019|
Senátní volby 2018

Do parlamentu se vrací Přemysl Rabas. Bývalý poslanec Zelených zvítězil v Chomutově

Vítězem senátních voleb v obvodu Chomutov je Přemysl Rabas, který kandidoval za hnutí Senátor 21. Ve druhém kole získal 62 procent hlasů a porazil kandidátku ANO Martinu Chodackou. Rabas tak potvrdil své vítězství z prvního kola a po osmi letech se vrátí do parlamentu. Mezi roky 2006 a 2010 byl totiž poslancem za Stranu Zelených.
13. 10. 2018Aktualizováno13. 10. 2018, 16:38|

Senátní duel v Chomutově: Problémy na sídlištích i málo lékařů a sester

ČT24 připravila duely všech kandidátů do Senátu, kteří postoupili do druhého kola. Ve volebním obvodu číslo 5 Chomutov se utká Přemysl Rabas (za hnutí Senátor 21) s Martinou Chodackou (za ANO). V prvním kole zvítězil Rabas s 33,51 % hlasů, Chodacká získala 21,35 % hlasů.
8. 10. 2018|