TÉMA

Matematika

Způsobí mávnutí křídel babočky nad Třebíčí bouřku v Austrálii? Předpovídání počasí se potýká s teorií chaosu
Teorie chaosu říká, že velmi složité systémy se chovají zdánlivě chaoticky a najít v nich pravidla je obtížné. Jedním z takových systémů je počasí, takže meteorologové s chaosem zápasí každý den.
17. 11. 2023|Michal Žák
Doporučujeme
Umělá inteligence hloupne. V úlohách spojených s prvočísly se výrazně zhoršila
Výzkumníci ze Stanfordovy univerzity a Kalifornské univerzity v Berkeley varují: oblíbená umělá inteligence (AI) ChatGPT částečně hloupne. V některých oblastech se stala z geniální velmi omezenou, ukázal výzkum. Upozorňují, že takové chování by mělo stát za zamyšlení, jestli na tento stroj přenášet ty opravdu důležité úkoly.
24. 7. 2023|
Matematiky vzrušuje pohled na „krásné“ rovnice. Prokázaly to skeny jejich mozků
Když se matematici dívají na zajímavé a kvalitní vzorce a rovnice, aktivuje se u nich stejná oblast mozku, která reaguje na krásu v umění nebo hudbě. Podle autorů nové studie to ukazuje, že fenomén krásy má neurobiologické kořeny. Jejich článek vyšel v časopise Frontiers in Human Neuroscience.
13. 6. 2023|
Plošina Nazca odkrývá stále nová tajemství. Německá matematička tomu pomohla z žebříku
Tajemné obrazce objevené na peruánské planině Nazca a v okolí přitahují vědce a návštěvníky po celá desetiletí. Výzkumníci objevují stále nové vzory. Geoglyfy, obrovské postavy i zvířata vytesané do jihoamerické pouště, jsou staré více než dva tisíce let. Rozluštit jejich tajemství se v zárodku výzkumu snažila německá matematička Maria Reicheová, která zemřela před 25 lety, 8. června 1998. Většinu života strávila na poušti, kde obrazce studovala pomocí žebříku i koštěte.
8. 6. 2023|
U jednotných přijímacích zkoušek z matematiky se školáci zhoršili, uvedl Cermat
Výsledky jednotných přijímacích zkoušek z matematiky, které dělali uchazeči o studium čtyřletých středoškolských oborů s maturitou a víceletých gymnázií, se letos oproti roku 2022 zhoršily. V češtině byli školáci podobně úspěšní jako jejich vrstevníci o rok dříve. Vyplývá to z údajů Cermatu o výsledcích jednotných zkoušek, které poskytla mluvčí státní organizace Jana Patáková. Kolik žáků u přijímacích zkoušek uspělo a jaký výsledek stačil k přijetí, není z údajů zřejmé. O přijetí či nepřijetí rozhodují ředitelé jednotlivých škol, kterým Cermat výsledky zkoušek předal.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 15:12|
Na házení žabek jsou nejlepší kameny ve tvaru brambor, zjistil výzkum. Může to pomoci v letectví
Přestože milovníci házení žabek dávají přednost tenkým, plochým kamenům, s těžšími horninami ve tvaru brambor by dosáhli působivějších výsledků. Vyplývá to z výzkumu britských vědců, kteří za tímto účelem vytvořili matematický model. Jejich zjištění mohou pomoci například v letectví.
9. 1. 2023|
Prospěch se jim výrazně nezhoršil. Inspekce testovala, jak se na žácích podepsala distanční výuka
Odchylky ve znalostech žáků před epidemií a po ní jsou minimální, zjistila Česká školní inspekce, když koncem minulého roku otestovala víc než sto tisíc žáků. Učitelům se podle ní dařilo mírnit dopady výuky na dálku kupříkladu doučováním. U dětí ze sociálně slabých rodin ale méně.
12. 12. 2022|
Podzimní maturity: Z matematiky a němčiny propadly více než dvě třetiny studentů
K zářijovým maturitním zkouškám se letos přihlásilo téměř 18 tisíc středoškoláků, z toho zhruba jen každý sedmý skládal zkoušku v řádném termínu. Společnou částí maturity neprošlo 38 procent studentů, v testu z matematiky nebo německého jazyka neuspělo přes 70 procent maturantů. Vyplývá to z dat Cermatu.
14. 10. 2022|Jan Louženský
Přísné známky snižují cíle dětí ve vzdělávání i pracovní kariéře, ukazuje český výzkum
Přísné školní známkování zmenšuje ambice dětí ve vzdělávání i pracovní kariéře. Vyplývá to z nové studie think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd ČR. Rozdíly ve známkování jsou podle ní v Česku velké, hodnocení stejných výsledků žáků se mezi školami liší v průměru o jeden klasifikační stupeň. Odlišný je navíc i přístup učitelů k dívkám a chlapcům či dětem z různě bohatých rodin.
2. 7. 2022|
S odvoláním proti výsledku maturit uspěje necelé procento studentů, žádostí ubývá
Proti výsledkům didaktických testů státních maturit se zatím odvolalo 1433 studentů. Oproti předpandemické době, kdy se maturity skládaly mimo speciální režim, jde o zhruba dvoutřetinový pokles. Jen necelé procento případů odvolání přitom úředníci obvykle uznají jako oprávněné. Žádosti o přezkum výsledku maturitní zkoušky mohli žáci podávat do 6. června.
10. 6. 2022|Daniel Orság
Včely dovedou rozlišovat sudá a lichá čísla. Kromě nich to umí už jenom lidé
Vědci zatím neznali žádného tvora kromě člověka, který by dokázal rozlišovat mezi čísly sudými a lichými. Teď v experimentu zjistili, že to umí včely, přestože jsou mnohem primitivnější než lidé. Výsledky studie ale přinášejí více otázek než odpovědí.
2. 5. 2022|
Matematika je styl přemýšlení, je třeba ji učit kreativně, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce
V matematice je velký prostor pro kreativitu, je ale třeba vysvětlit dětem, kde konkrétně ji využijí v praxi. Nejen o tom mluvili hosté Fokusu Václava Moravce, který se věnoval právě matematice a hledal mimo jiné odpovědi na otázky, kde všude matematiku najdeme či proč se jí často bojíme.
11. 1. 2022|
Inspekce zjišťuje, jak ovlivnila výuka na dálku vzdělávání dětí
Školní inspekce začala zjišťovat, jak přesně zasáhla loňská distanční výuka do vzdělávání dětí. Žáci z druhých stupňů škol, které se dobrovolně přihlásily, budou vyplňovat testy z češtiny, angličtiny a matematiky. Podle posledního průzkumu vznikl mezi žáky kvůli odlišné podpoře rodičů někdy až tříměsíční rozdíl v zameškaném učivu.
19. 10. 2021|
Písemné maturity studenti letos zvládli nejlépe od roku 2013, ukázala analýza
Neúspěšnost u státních maturitních testů letos v květnu proti minulým letům klesla. Neuspělo u nich 11,2 procenta studentů, kteří šli ke zkouškám poprvé. Loni to bylo o 6,3 procentního bodu víc. Nižší neúspěšnost než letos byla u didaktických testů naposledy v roce 2013, kdy činila 10,5 procenta. Vyplývá to z analýzy výsledků, které zveřejnil Cermat na svém webu.
25. 6. 2021|
Didaktické testy z češtiny zvládlo více studentů než loni. U matematiky hodnotili učitelé výsledky mírněji
U státní maturity se letos výrazně snížila neúspěšnost studentů v didaktickém testu z češtiny. Propadlo jich 4,9 procenta, tedy o 9,3 procentního bodu méně než loni. Z matematiky propadlo letos 16,8 procenta studentů, o 0,8 procentního bodu méně než před rokem. Vyplývá to z informací ministerstva školství a Cermatu, který státní didaktické testy organizuje a vyhodnocuje. Výsledky maturitních testů zhodnotili zástupci škol a odborných pedagogických spolků jako zdařilé.
7. 6. 2021Aktualizováno7. 6. 2021, 17:34|
Ostatní primáti nechápou geometrii, lidé ano. A nepotřebují k tomu ani vzdělání, ukázal pokus
Schopnost člověka rozlišovat geometrické útvary je možná něco, co ho odlišuje od ostatních primátů, kteří si nejsou schopni tento systém symbolů osvojit. Naznačuje to studie francouzských výzkumníků na poli neurovědy, kteří porovnávali geometrické vnímání u lidí a paviánů.
12. 5. 2021|
Čeští čtvrťáci si v mezinárodním srovnání polepšili v matematice
Čeští žáci čtvrtého ročníku základních škol byli v mezinárodním srovnání v roce 2019 nadprůměrní v matematice i přírodovědě. Zjistilo to testování TIMSS, které probíhalo v osmapadesáti zemích světa a jehož výsledky v úterý představila Česká školní inspekce. V případě počtů jde o lepší výsledek než při předešlém testování před pěti lety.
8. 12. 2020|
Doporučujeme
Umělá inteligence rozlouskla 90 let nevyřešený matematický problém. Za půl hodiny
Mezinárodní tým matematiků dokončil řešení známé matematické „Kellerovy domněnky“. Nevymyslel ho ale sám, pověřil tím skupinu počítačů vybavených programem s prvky umělé inteligence.
25. 8. 2020Aktualizováno29. 8. 2020, 14:05|
Jen uspěl, nebo neuspěl. Ministerstvo navrhuje, aby se státní maturitní testy obešly bez známek
Státní maturitní testy se možná od jara příštího roku nebudou známkovat. Hodnotit by se mohly jen slovy „uspěl“ či „neuspěl“ podle procenta zvládnutých úkolů. Hranici úspěšnosti v testech by určoval Cermat, který má státní zkoušky na starosti. Vyplývá to z návrhu úpravy vyhlášky k maturitám, kterou připravilo ministerstvo školství.
22. 8. 2020|
Povinná maturita z matematiky od příštího roku nebude, potvrdil Zeman
Povinná maturita z matematiky od příštího roku zavedena nebude. Maturanti budou moci tak jako dosud dát přednost zkoušce z cizího jazyka. Změnu přinese novela školského zákona, kterou ve středu podepsal prezident Miloš Zeman. Potvrdil to prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Novela také znamená, že státní část maturit se omezí jen na didaktické testy. Ústní a písemné maturity z jazyků se přesunou zpět do škol.
17. 6. 2020|
Povinná maturita z matematiky se nezavede, souhlasí senátoři. Odvody chtějí odpustit i větším firmám
Povinná maturita z matematiky od příštího roku zřejmě zavedena nebude. Maturanti nadále budou moci dát přednost zkoušce z cizího jazyka. Senát to schválil v rámci novely školského zákona po více než dvouhodinové debatě. Senátoři chtějí také odpustit sociální odvody firmám až do 150 zaměstnanců. Předlohu vrátili do Poslanecké sněmovny k dalšímu projednání. Horní komora naopak podpořila zavedení sdílených pracovních míst a další změny v zákoníku práce.
10. 6. 2020Aktualizováno10. 6. 2020, 21:28|ter
Úspěšnost u maturitních testů klesla, podle Cermatu to souvisí s vysokou účastí
Neúspěšnost u maturit oproti loňskému roku vzrostla. Podle Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které údaje zveřejnilo, to souvisí se zatím nejvyšší účastí studentů u závěrečných zkoušek. Kvůli opatřením proti koronaviru totiž nikdo z maturantů na konci druhého pololetí nepropadl a ke zkoušce mohli jít v letošním roce všichni studenti posledních ročníků.
8. 6. 2020|
Odstartovaly státní maturity. „Zkoušku dospělosti“ dělá téměř 70 tisíc studentů
Na středních školách začínají didaktické testy státních maturit. Původně se měly konat na začátku května, kvůli pandemii ale startují až 1. června. Podle údajů Cermatu se k nim přihlásilo 68 036 maturantů, což je zhruba stejně jako loni. Dalších zhruba 9200 lidí by mělo dělat státní maturity v odloženém, náhradním nebo opravném termínu. Zkoušky provázejí zvýšená hygienická opatření.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 20:07|
Povinná maturita z matematiky se má o dva roky odložit, nebo zrušit. Ministr ale varuje, že shoda není definitivní
Poslanci ještě v březnu rozhodnou o tom, zda bude povinná maturita z matematiky odložena na rok 2023, nebo zrušena úplně. Jednu z těchto změn má přinést novela školského zákona, kterou v pátek poslala sněmovna do závěrečného kola schvalování. Ministr školství ale varoval, že to sněmovna nemusí dodržet. Kromě toho pustili poslanci do třetího čtení vládní novelu zákona o silniční dopravě, která kromě jiného ukládá dopravcům zajistit dodržování povinných přestávek řidičů nákladních aut.
6. 3. 2020Aktualizováno6. 3. 2020, 12:03|