TÉMA

IZS

Cvičení záchranných složek simulovalo pád vojenského vrtulníku do obytné oblasti

Cvičení složek integrovaného záchranného systému ve vojenském areálu u Náměště nad Oslavou simulovalo pád vojenského vrtulníku. Zapojilo se více než 160 lidí, mezi nimi záchranáři, hasiči a policisté. Právě pád vrtulníku mezi domy patří kvůli možným následkům a škodám k nejnáročnějším situacím. Vrtulník obsahuje totiž tisíc litrů paliva a při jeho pádu hrozí výbuch, který může vážně ohrozit bezprostřední okolí.
26. 4. 2023|

Začala proměna brněnského přednádraží v pěší zónu. Řidiči zmatkují a jezdí po tramvajových kolejích

Před brněnským hlavním nádražím vznikne pěší zóna. Přestavba jinak rušné silnice v klidnější prostor začala ve středu ráno. Město uzavřelo část ulice Nádražní, pro automobilovou dopravu však zůstane uzavřená i po dokončení prací. Některé řidiče ale uzavření části prostoru před nádražím překvapilo, v místě se otáčejí a míří na objízdnou trasu, někteří dokonce najíždějí na tramvajové koleje.
1. 3. 2023|

Praha získala pravomocné povolení na stavbu Dvoreckého mostu. Vyjít má na zhruba miliardu

Hlavní město získalo pravomocné stavební povolení pro Dvorecký most přes Vltavu mezi Prahou 4 a 5. Stavět by se mělo začít ještě letos, řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Most by měl vyjít téměř na miliardu korun, jeho budování potrvá dva až tři roky. Most bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům, pěším a přejezd bude povolen také záchranářům.
6. 5. 2022|

Odhadem šest stovek domů ve dvou obcích musí k zemi, řekl Grolich. Extrémní bouře nepřežilo pět lidí

Následkem čtvrtečních silných bouřek a vzniklého tornáda, které poničilo některé obce na jižní Moravě, zemřelo dle policie pět lidí. Probíhají záchranné práce, po kterých bude následovat rekonstrukce. Úřady naléhají na lidi, aby do postižených oblastí nejezdili, komplikují tím záchranné práce. Ministerstvo pro místní rozvoj uvolní na pomoc obcím s obnovou majetku 420 milionů korun, prostředky pošlou i další kraje.
25. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 22:34|

Tornádo zpustošilo jih Moravy, zanechalo za sebou oběti a mnoho zraněných

Jihem Moravy se prohnalo tornádo. Podle záchranářů si bouře vyžádaly oběti na životech, není ale jasné, kolik lidí zemřelo. V důsledku extrémního počasí je mnoho zraněných. Hasiči evidují stovky událostí a jsou přetížení, vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně na Břeclavsku a Hodonínsku. Obce hlásí poškozené stovky domů.
24. 6. 2021Aktualizováno25. 6. 2021, 06:17|

Požár kolínské elektrárny mají hasiči pod kontrolou, škoda půjde do desítek milionů

Hasiči zasahují u výbuchu v prostorách elektrárny společnosti Veolia Energie v Kolíně. Podle dostupných informací výbuch vznikl na zauhlovací cestě a poškodil budovu. Hasiči mají požár pod kontrolou, nadále ale hoří uhlí v šachtě. Nejsou hlášeni žádní zranění. Zásah trvá do noci. Na místě bylo osmnáct jednotek a vyhlášený byl třetí stupeň poplachu. Vrtulník s vakem na vodu nemohl zasáhnout kvůli okolní husté zástavbě. Požár způsobil škodu za desítky milionů korun.
28. 12. 2020Aktualizováno28. 12. 2020, 17:00|

Dobrovolníci v Moravskoslezském kraji za měsíc pomohli 15 lidem. Jsou o pět minut rychlejší než záchranka

Dobrovolní záchranáři na zavolání, takzvaní first respondeři, během prvního měsíce fungování v Moravskoslezském kraji pomohli u patnácti případů. Jsou podle mluvčího Moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla průměrně o pět minut rychlejší než profesionálové ve službě. Podobný systém funguje už od září 2016 v Královéhradeckém kraji. Tam už pomohli záchranáři na zavolání v 277 případech. Systém plánuje zavést dalších pět krajů.
20. 5. 2019|