TÉMA

PID

Praha i okolí na znamení. ROPID to plánuje u všech autobusových zastávek

Zastávky autobusů pražské MHD by mohly být od letošního léta všechny na znamení. Cílem je zkrácení intervalů či plynulost dopravy, ale také omezení hluku a škodlivin z výfuků. Změna by navíc přinesla úsporu peněz i pohonných hmot. Návrh připravuje organizace ROPID, která pražskou MHD plánuje. Novinku už ve čtvrtek schválili radní Středočeského kraje, ti pražští o ní budou rozhodovat v příštím týdnu. Pokud návrh projde, začne platit 29. června.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 14:16|

Středočeský kraj od dubna zdraží jízdné ve veřejné dopravě, nejvíc vyskočí ceny krátkých jízd

Středočeský kraj od dubna příštího roku zdraží jízdné ve veřejné dopravě. Důvodem je růst nákladů na elektřinu a paliva. Nejvíc zdraží krátkodobé jednorázové jízdné, patnáctiminutová jízdenka nově vyjde na 20 korun místo současných čtrnácti. Časové kupony budou dražší o pět procent. Rozhodli o tom v pondělí krajští zastupitelé. Část opozice návrh kritizovala, podle zastupitele za ANO Roberta Bezděka nezohledňuje sociálně ohrožená území. Radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN) namítl, že tarify nemohou nahrazovat sociální politiku státu.
28. 11. 2022|

V části Prahy v neděli vypadl proud. Na vině byl pouťový balonek

Asi desetinu Prahy postihly v neděli večer na dvacet minut výpadky elektrické energie. Ochromeny byly lokality zásobované rozvodnou Chodov, tedy části Prahy 2, 4 a 10. Dodávky se obnovily krátce po 19. hodině. Uvedl to mluvčí Pražské energetiky (PRE) Karel Hanzelka, jenž dodal, že příčinou byl náraz pouťového balonu do vedení. O výpadku, který také omezil provoz některých tramvajových linek, informovali hasiči.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 20:27|

MHD Kladno přestala být součástí systému jednotné pražské a středočeské dopravy, přibyly spoje

Městská hromadná doprava Kladno přestala být součástí systému jednotné pražské (PID) a středočeské dopravy. Město přidalo spoje a prodloužilo linku 601. Tarif městské dopravy se nemění podle Ludomíra Landy z ČSAD MHD Kladno ani pro cestující využívající jízdenky pražské integrované dopravy. Podle PID nebude mezi MHD Kladno a PID garantováno vzájemné uznávání jízdenek. Změna souvisí s omezením příměstských linek v důsledku sporu Kladna a Středočeského kraje, který se týká příspěvku na provoz.
1. 9. 2022|

Dálnice D11 už je průjezdná v obou směrech. Investor prověří stavební komplikace

V obou směrech je opět průjezdná dálnice D11. Směr na Prahu se silničářům podařilo zprovoznit v pondělí večer, kolem úterní půl šesté ráno řidiče nečeká omezení ani ve směru na Hradec Králové. Uzavírka v pražských Horních Počernicích začala v sobotu v 17 hodin a měla skončit v neděli ráno. Práce zkomplikovalo velké množství výztuže nezanesené v dokumentaci.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 12:28|

Nové barvy pražské MHD projedná zastupitelstvo, organizátoři petice sehnali víc než tisíc podpisů

Červeno-šedé svislé pruhy, které má nově mít pražská MHD, projedná zastupitelstvo města. Organizátoři petice na to sehnali více než tisícovku podpisů Pražanů. Těm vadí změna barev a špatné grafické zpracování návrhu. Poukazují i na jeho bezpečnostní chyby. Změnu odsouhlasila rada hlavního města loni v srpnu. V současnosti zatím jezdí po městě jedna tramvaj a jeden autobus v nových barvách.
17. 6. 2021|

Noční provoz po desáté a delší intervaly. Pražská MHD jezdí v omezeném režimu

Denní provoz pražské integrované dopravy (PID) se od pondělka zkracuje. Končit bude po 22. hodině, dosud vyjížděly noční spoje po půlnoci. Po 21. hodině se také prodlouží intervaly příměstských vlaků, nevyjede většina nočních příměstských autobusů. Důvodem je zákaz vycházení po deváté večer, který jako jedno z opatření proti šíření koronaviru nařídila vláda. U tramvají se také přes den prodlouží intervaly.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 18:44|

Tramvaje se vrátí do centra Prahy už v úterý. U Výstaviště blokoval provoz únik plynu

Provoz tramvají v centru Prahy se vrátí do normálu v noci na úterý, tedy o několik dní dříve, než se původně předpokládalo. Trasu několika linek v úseku Lazarská – Národní divadlo – Újezd přerušilo v pátek poškození kolejí ve Spálené ulici. Podle původních odhadů pražského Dopravního podniku mohla výluka trvat až do pátku 14. září.
10. 9. 2018Aktualizováno10. 9. 2018, 13:14|