TÉMA

Česká advokátní komora

Ministerstvo chce pomoci lidem, jejichž peníze zpronevěřila advokátka Suková

Ministerstvo spravedlnosti chce pomoct lidem, kterým pražská advokátka Hana Suková podle policie zpronevěřila svěřených více než 150 milionů. To je závěr schůzky poškozených s vedením úřadu. Ten zároveň chystá změny, které by takovým podvodům měly napříště zabránit.
24. 1. 2024|

Advokátní komora odložila podněty k chování Naxery u soudu jako nedůvodné

Česká advokátní komora (ČAK) odložila jako nedůvodné podněty k prošetření chování advokáta Norberta Naxery při násilném incidentu u soudu s dezinformátorkou Janou Peterkovou. Sdělila to mluvčí komory Iva Chaloupková. Jeden z podnětů podal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 16:50|

Pavel navrhl na ústavní soudce další dva adepty

Prezident Petr Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. U Ústavního soudu (ÚS) je nyní jedno místo z patnácti prázdné, neboť Senátem neprošel předchozí Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Přesně za měsíc pak skončí mandát Radovanu Suchánkovi. Senát musí o nominacích rozhodnout do šedesáti dnů, nynější návrhy tak posoudí do Vánoc.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 16:49|

Policie obvinila osm lidí v souvislosti s incidentem u pražského soudu, kde dav vylomil dveře. Je mezi nimi i Zítko

Celkem osm lidí si vyslechlo obvinění kvůli incidentu u pražského městského soudu z letošního května. České televizi to sdělil Tomáš Svoboda z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2, které případ dozoruje. Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové souzené kvůli šíření poplašné zprávy tehdy vylomili dveře do jednací síně, ve které měla odvolací jednání. Zasahovat musela justiční stráž i policie. Z videa, které na sociální síti zveřejnil aktivista Pavel Zítko, vyplývá, že mezi obviněnými je i on.
23. 10. 2023|

Advokátní komora zavedla pravidla ke zvýšení bezpečnosti úschov

Česká advokátní komora (ČAK) se snaží zvýšit bezpečnost advokátních úschov před možnými zpronevěrami. Nově proto stanovila advokátům povinnost informovat klienty, že si od bank mohou nechat zasílat upozornění k pohybům peněz na úschovních účtech. ČAK navíc bude klientům na jejich přání posílat potvrzení o tom, že advokát úschovu a její ukončení řádně nahlásil do elektronické evidence komory. Změny představil předseda stavovské organizace Robert Němec.
25. 7. 2023Aktualizováno25. 7. 2023, 14:18|

Zásah policie byl profesionální, řekl Blažek k zákroku kvůli chování davu u soudu s Peterkovou

Zásah policie a justiční stráže při úterním incidentu u Městského soudu v Praze, kdy příznivci dezinformátorky a bývalé novinářky Jany Peterkové vylomili dveře do jednací síně, byl profesionální. Po jednání vlády to řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Měnit zákony podle něj není třeba. Do budoucna je nutné pro předcházení incidentům zlepšit určitou informovanost a více komunikovat například s řediteli bezpečnosti na jednotlivých soudech i v dalších zařízeních, míní.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 21:56|

Účast advokáta Naxery v incidentu před soudem s Peterkovou bude řešit profesní komora

Česká advokátní komora (ČAK) předložila své kontrolní radě podnět k prověření účasti advokáta Norberta Naxery na úterním incidentu u pražského městského soudu. Před projednáváním případu Jany Peterkové, odsouzené za šíření poplašné zprávy, její příznivci vyrazili dveře do soudní síně. Předseda stavovského sdružení Robert Němec na Twitteru vyzval veřejnost k poskytnutí bližších informací a svědectví. Podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) byl zásah policie a justiční stráže na místě profesionální.
31. 5. 2023Aktualizováno31. 5. 2023, 17:09|

Čermák dostal podle Koláře přiměřený trest. Nacher míní, že v kontextu jiných zločinů je nepřijatelný

Tomáš Čermák dostal u soudu v Plzni za podporu terorismu pět a půl roku vězení. Člen ústavně-právního výboru sněmovny Ondřej Kolář (TOP 09) doufá, že to bude sloužit k nápravě či sebezpytování, místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher si však myslí, že soudci přistupují k verbálním trestným činům mnohem přísněji než k těm násilným. Místopředsedkyně České advokátní komory Monika Novotná poznamenala, že sociální sítě poskytují falešný pocit anonymity. Ona i dva politici byli hosty pořadu 90' ČT24.
28. 3. 2023|

Policie se zabývá poplašnou zprávou o šíření TBC. Sdílela ji i Hamplová, později se omluvila

Olomoucká policie řeší zveřejnění nepravdivé informace o přenosu vysoce infekční tuberkulózy (TBC) na Olomoucku z řad ukrajinských vojáků. Ti momentálně cvičí ve vojenském prostoru Libavá. Policie případ vyšetřuje jako šíření poplašné zprávy, za které pachateli hrozí až tři roky vězení. Příspěvek sdílela na sociálních sítích i senátorka za Kroměřížsko a právnička Jana Zwyrtek Hamplová (za Nezávislé), později jej ale smazala a omluvila se.
22. 2. 2023|

Presumpce viny pro politiky je nesmysl, říká Blažek. Chce zvýšit odměny advokátům

Odměny advokátů by se měly zvýšit od letošního července. Počítá s tím ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který v úterý o podobě vyhlášky jednal s vedením České advokátní komory (ČAK). Společně řešili také chystanou novelu zákona o advokacii. Šéf profesní organizace Robert Němec uvedl, že některé body návrhu bude potřeba prodiskutovat ještě se státními zástupci – například problematiku prohlídek v advokátních kancelářích.
10. 1. 2023Aktualizováno10. 1. 2023, 15:11|

Pražská advokátka dle policie zpronevěřila přes sto milionů korun, komora chce změnit systém

Advokátní komora chce změnit systém úschovy peněz. Vede ji k tomu kauza, ve které je jedna z pražských advokátek stíhána za zpronevěru více než sta milionů korun od klientů. Šlo hlavně o peníze za nákup nebo prodej nemovitostí. Po penězích policie pátrá.
6. 11. 2022|

Na frontě vojákem, v civilu právníkem. Ukrajinští advokáti pomáhají, kde je zrovna potřeba

Členové teritoriální obrany věnují volný den tréninku. Pomáhají armádě tam, kde je zrovna potřeba; často distribuují humanitární pomoc na osvobozených územích. Na začátku války ale také přispěli k zastavení ruských sil před Kyjevem a evakuovali civilisty z Irpině. V civilním životě jsou to advokáti; ruská agrese je ale donutila odložit obleky a vzít do ruky zbraně. Na Ukrajině natáčel zpravodaj ČT David Miřejovský.
1. 11. 2022|

Kontakty Mlejnka s Redlem se bude zabývat sněmovní komise, pozvala si i Rakušana

Sněmovní komise pro kontrolu Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), se bude 25. srpna zabývat kauzou kontaktů jeho šéfa Petra Mlejnka s obviněným lobbistou Michalem Redlem. Přizvala si k tomu jak Mlejnka, tak ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), řekla šéfka komise Taťána Malá (ANO). Server Seznam Zprávy ve středu uvedl, že Mlejnek měl minimálně od roku 2012 pravidelné kontakty s Redlem, který je stíhaný v korupční kauze Dozimetr. Rakušan řekl, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl a nevadila mu, protože vztah obou mužů byl pracovní.
11. 8. 2022Aktualizováno11. 8. 2022, 23:24|

Polčák pozastavil členství ve STAN. Známost s Redlem podle něj hnutí škodí

Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil své členství v hnutí Starostové a nezávislí (STAN). Odmítl srovnání s bývalým náměstkem primátora hlavního města Petrem Hlubučkem (STAN), který je mezi obviněnými v kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Dřívější známost s dalším obviněným, podnikatelem Michalem Redlem, ale podle Polčáka ubližuje hnutí. Uvedl to v pondělním tiskovém prohlášení. O mandátu europoslance se nezmínil. Předseda vládního hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan označil Polčákovo rozhodnutí za racionální.
20. 6. 2022Aktualizováno20. 6. 2022, 18:13|

Uprchlíci se stávají oběťmi podvodníků. Nehledejte snadné cesty k penězům, varují krajany

Ukrajinci, kteří prchají před válkou ve své zemi, se stále častěji stávají v Česku oběťmi různých podvodníků. Ti se přes ně snaží například prát špinavé peníze. Uprchlíci přitom často ani netuší, že dělají něco nezákonného a že jim za to hrozí vyhoštění. Policisté evidují už desítky takových případů, skutečný počet podvodů však odhadují spíš na stovky. Běžencům momentálně kvůli tomu pomáhá i Česká advokátní komora.
7. 5. 2022|

Senátní výbor odmítl Zemanova kandidáta na ústavního soudce

Kandidaturu advokáta Petra Poledníka na ústavního soudce ve středu odmítl senátní ústavně-právní výbor. Zachoval se stejně jako výbor pro lidská práva. Horní komora o nominaci rozhodne za týden. Očekává se, že ani ona neschválí v tajném hlasování návrh na jmenování bývalého místopředsedy České advokátní komory mezi ústavní soudce, který předložil prezident Miloš Zeman.
4. 5. 2022|

Senátní výbor odmítl nominaci Poledníka na ústavního soudce

Senátní výbor pro lidská práva a petice odmítl nominaci advokáta Petra Poledníka na ústavního soudce. Proti podpoře kandidatury bývalého místopředsedy České advokátní komory, kterého nominoval prezident Miloš Zeman, hlasovalo v tajné volbě všech osm přítomných členů výboru. Poledníkovi vytýkají malé zkušenosti i to, že údajně pochybil při exekučních řízeních.
27. 4. 2022|

Poslanci zamítli program schůze o Polčákovi. Okamura jej viní z pokusu o trestný čin

Neprošel program mimořádné schůze, kterou svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny na žádost opozičních stran. Schůze tak skončila. Promluvili na ní však někteří poslanci s přednostním právem. Věnovali se postupu europoslance a advokáta Stanislava Polčáka (STAN) v kauze Vrbětice. Předseda SPD Tomio Okamura – jehož hnutí svolání schůze iniciovalo – obvinil Polčáka v úvodním projevu, že chtěl osmimilionovou provizi z veřejných peněz za prosazení odškodňovacího zákona. Svého bývalého místopředsedy se naopak zastával šéf STAN Vít Rakušan či místopředsedkyně Věra Kovářová. Rakušan však řekl, že nepodpoří další nominaci Polčáka na kandidátku do europarlantu.
7. 4. 2022Aktualizováno7. 4. 2022, 12:33|

Senátoři většinou odmítají Zemanova kandidáta na ústavního soudce Poledníka

Senát asi neschválí nominaci bývalého místopředsedy České advokátní komory Petra Poledníka na ústavního soudce. Vedle senátorů STAN ji nepodpoří pravděpodobně ani frakce ODS a TOP 09, uvedl ve středu její předseda Zdeněk Nytra. Jejich kluby mají v Senátu většinu. Poledníka nominoval prezident Miloš Zeman jako nástupce Kateřiny Šimáčkové, která přešla loni k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 11:18|

Příliv uprchlíků z Ukrajiny roste, vlna solidarity je obrovská. Vyjíždějí další autobusy

Příliv uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny pokračuje, vlna solidarity lidí je obrovská. Například Středočeský kraj vysílá na slovensko-ukrajinské hranice dva autobusy. Odvoz organizují i humanitární organizace, přijíždějí i soukromé osoby. Ubytování chystají kraje i města. Bydlení nabízejí i rodiny ve svých domech.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 18:04|

Advokátní komora chce, aby odposlechy v brněnské věznici prošetřil ministr a sněmovní komise

Česká advokátní komora (ČAK) vyzve ministra spravedlnosti i sněmovní komisi pro kontrolu odposlechů, aby prošetřili odposlouchávání výslechových místností v brněnské vazební věznici. Komora už dříve zdůraznila, že pokud obviněný nemůže mluvit se svým obhájcem důvěrně, jde o porušení jeho ústavního práva na obhajobu i na spravedlivý proces.
16. 12. 2021|

Ve výslechových celách v Brně se údajně pořizovaly i nepovolené záznamy

Možné odposlouchávání deseti výslechových cel ve vazební věznici v Brně-Bohunicích bylo podle České advokátní komory (ČAK) porušením práv. V celách se údajně pořizovaly záznamy přesto, že v nich advokáti s klienty rozmlouvali a měli porady. Vedení komory bude zjišťovat, kolik jednání mezi advokáty a klienty se za danou dobu uskutečnilo. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí ČAK Iva Chaloupková.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 17:52|

Policie obvinila bývalou právničku lobbisty Horáčka ze zpronevěry

Policie obvinila bývalou firemní právničku lobbisty Tomáše Horáčka Ninu Rydlovou ze zpronevěry dvanácti milionů korun. Peníze údajně vyvedla z Horáčkových firem v době, kdy byl ve vazební věznici. Obviněná je i ústecká společnost JTH Group, která podle policie vystavovala Rydlové fiktivní faktury. Advokátka označila stíhání za „scestné“ a vinu odmítá také firma, informuje server iRozhlas.cz.
3. 10. 2021|

Vzrostl zájem o bezplatnou právní pomoc. Problémy dělají exekuce, zálohové výživné i spory v práci

Roste počet žádostí o bezplatnou právní pomoc. Asociace občanských poraden jich zaznamenala od ledna už 35 tisíc, což je o deset procent více než loni. Hlavními tématy jsou exekuce, nárok na zálohové výživné nebo pracovní spory.
13. 8. 2021|