TÉMA

Smíchov

Vyhořelý dřevěný kostel na pražském Petříně čeká na rekonstrukci. Jeho zbytky zatím chrání kamery

Požárem zničený dřevěný kostel svatého Michaela na Petříně nově hlídají kamery. Mají pomoci k lepšímu zabezpečení poškozené památky, kterou čeká oprava. K debatě o ní se chystají odborníci. V první polovině března by měli rozhodnout o některých důležitých detailech rekonstrukce – třeba odkud vzít dřevo.
2. 3. 2024|

Silničáři kvůli opravě Barrandovského mostu uzavřou rampu ze Strakonické

Silničáři letos při opravě Barrandovského mostu v Praze uzavřou od 11. března do konce oprav nájezdovou rampu ze Strakonické ulice. Řidiči budou po mostě jezdit v obou směrech ve třech jízdních pruzích namísto čtyř. Informovali o tom náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti) a dopravní inženýr Technické správy komunikací (TSK) Michal Peterka. Několikaletá oprava mostu má letos skončit, práce jsou naplánovány do konce letních prázdnin.
21. 2. 2024|

Víkendová výluka zkomplikuje cesty vlakem z Prahy na západ. Od pondělí naváže modernizace koridoru

Rozsáhlá výluka značně zkomplikuje víkendové cestování z Prahy do západních Čech. Žádný vlak směrem na Beroun, Plzeň ani Mnichov nepojede z pražského hlavního nádraží ani ze Smíchova. Rychlíky a osobní vlaky budou začínat v Radotíně, expresy až v Berouně. Od pondělí naváže o trochu mírnější, ale mnohem delší výluka naplánovaná až do prosince. Většina osobních vlaků z Prahy bude končit v Karlštejně, dále do Berouna dovezou cestující hlavně rychlíky. Dálkovým spojům mezi Prahou a Plzní se zároveň prodlouží jízdní doba, část rychlíků bude místo hlavního nádraží začínat a končit na Smíchově.
26. 1. 2024|

Hasiči zasahovali u požáru budovy na Smíchovském nádraží. Jedenáct lidí museli evakuovat

Hasiči od sobotního časného rána zasahovali u požáru vybydlené budovy u odstavných kolejí na pražském Smíchovském nádraží, kterou obývali lidé bez domova. Vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu, evakuovali jedenáct lidí. Jednu ženu, která se nadýchala kouře, na místě ošetřili záchranáři. Objekt o rozměrech 100 krát 20 metrů byl určen k demolici, sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Příčinu požáru budou zjišťovat vyšetřovatelé.
7. 10. 2023Aktualizováno7. 10. 2023, 09:05|

Dráhy prodávají zbylé pozemky na Smíchově za dvě miliardy. Dostanou víc, než stanovila stará smlouva

Sekyra Group koupí poslední část pozemků na smíchovském nádraží, kterých se zbavují České dráhy za 1,97 miliardy korun. Podle Českých drah byla cena výsledkem dohody a je o 300 milionů vyšší, než jakou stanovily znalecké posudky v minulosti. Podle developera se díky dohodě strany vyhnuly soudnímu sporu.
22. 9. 2023|

Přístup řidičů na Barrandovský most se zlepší. Skončila letošní část oprav

Letos opravovaná část pražského Barrandovského mostu je opět průjezdná, auta se na most znovu dostanou také nájezdem z ulice K Barrandovu. Silničáři ještě odstraňují objízdnou trasu, od neděle budou pracovat na okrajových částech mostu. Na dotaz ČTK to v sobotu večer řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková. Opravy začaly v květnu.
2. 9. 2023|

Správa železnic uzavřela jednu lávku pro pěší na výtoňském mostu v Praze, instaluje čidla

Správa železnic (SŽ) začala tento týden rozšiřovat systém bezpečnostního monitoringu na železničním mostu přes Vltavu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Nyní se uzavření týká severní lávky, po které lidé neprojdou do 1. října, poté bude od 2. října do 12. listopadu nepřístupná lávka jižní. Pražská Technická správa komunikací (TSK), která má lávky ve správě, také letos provedla jejich údržbu.
31. 8. 2023|

Provoz na Barrandovském mostě ve směru do Braníku omezují zatěžovací zkoušky

Opravenou část Barrandovského mostu čekají v noci zatěžovací zkoušky. Kvůli tomu je od deváté hodiny večerní do čtvrteční páté ranní kompletně uzavřena část mostu ve směru ze Smíchova do Braníku a společně s tím nájezd z Barrandova a ze Strakonické a sjezd do Modřan. Ve směru do Braníka tak mohou auta jezdit jen jedním pruhem vedeným v protisměru. Stejná situace se bude opakovat i v noci ze čtvrtka na pátek 1. září ve stejný čas.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 21:12|

Dvorecký most má sloužit nejen dopravě, nabídne sportovní či kulturní vyžití

Pokračuje stavba pražského Dvoreckého mostu. Spojí městské části Smíchov a Podolí. Po kubistickém díle budou jezdit cyklisté i městská hromadná doprava. Pro pěší bude v okolí mostu místo pro odpočinek, sport i kulturu. Na výtvarném řešení se podílí také umělec Krištof Kintera.
15. 8. 2023|

Letošní opravy Barrandovského mostu skončí na sklonku srpna

Letošní opravy pražského Barrandovského mostu skončí do konce prázdnin, zprovozněn bude o víkendu před zahájením školního roku 4. září. Dělníci nyní betonují vyrovnávací vrstvu mostu, dělají izolace, mostní závěry nebo opravují ložiska mezi pilíři a hlavní konstrukci mostu. Doprava v okolí mostu je hustá, ale plynulá, řekli ve čtvrtek náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti), ředitel Technické správy komunikací (TSK) Jozef Sinčák a vedoucí stavby Martina Ředina. Sinčák dodal, že práce působí největší kolony a potíže na Dobříšské ulici. Vozy přibyly také na severojižní magistrále, kde se oproti běžnému stavu zvýšila hustota dopravy asi o deset procent. Dopravní kolaps ale podle něj nenastal.
29. 6. 2023Aktualizováno29. 6. 2023, 14:57|

Experti zkoumají díly mostu podobného ohroženému vyšehradskému. Správa železnic trvá na jeho zbourání

Přesný technický stav pražského železničního mostu pod Vyšehradem se pokoušejí zjistit odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT tak, že detailně zkoumají části nedávno odstraněného podobného mostu z Děčína. Správa železnic chce most pod Vyšehradem nahradit novou konstrukcí, což ale vyvolalo diskusi a částečně také odpor. Zachování původního mostu žádá petice s 16 tisíci podpisy a vyzvalo k tomu také UNESCO. Podle železničářů ale vychází agentura OSN z neúplných informací a chce jí zaslat další.
28. 6. 2023|

Přestavba trati ze Smíchova do Černošic za miliardy je hotová, zrychlí spoje

Téměř čtyřletá přestavba železniční trati z pražského Smíchova do Černošic je hotová. Rekonstrukce za více než 4,2 miliardy korun zahrnovala modernizaci kolejí, nástupišť a trakčního vedení. Výsledkem je podle Správy železnic (SŽ) zvýšení kapacity dráhy a zvýšení traťové rychlosti. Novinářům to ve středu při slavnostním ukončení přestavby řekl generální ředitel SŽ Jiří Svoboda.
28. 6. 2023|

Dlouhé kolony, objížďky i zdržení. Po celém Česku začaly opravy silnic

Silničáři se po zimě pustili do oprav silnic i nových staveb. Řidiči tak na některých místech musí počítat se zdržením a objížďkami. Část krajů zároveň hlásí, že údržba a výstavba komunikací je kvůli inflaci nákladnější. Navíc teď na projekty dostávají míň peněz z Integrovaného regionálního operačního programu, a víc tak musí dávat ze svého rozpočtu.
16. 4. 2023|

Výtvarník David Černý otevírá Musoleum. Vystavuje v něm díla svoje i hostů

Výtvarník a sochař David Černý zřídil v bývalém lihovaru na pražském Smíchově Musoleum. V novém muzeum hodlá Černý vedle stálé expozice vlastní tvorby nabídnout prostor také hostujícím výstavám. Jako prvního představuje fotografa Dana Maternu.
1. 4. 2023|

V Praze vznikla petice za zachování železničního mostu. Stojí o něj i radnice Prahy 5

Více než šest tisíc lidí už podepsalo on-line petici, která požaduje rekonstrukci a zachování současné podoby železničního mostu mezi pražskou Výtoní a Smíchovem. Správa železnic před časem představila projekt, podle kterého má z mostu zůstat zachována jen spodní část s pilíři a nynější nýtovanou konstrukci má nahradit nová. Stávající konstrukci podle ní opravit nelze.
11. 1. 2023|

Železniční most na pražské Výtoni získá novou podobu. Přestavba má začít v roce 2026

Železniční most mezi pražskou Výtoní a Smíchovem bude mít novou podobu. Zachována zůstane pouze spodní část stavby s pilíři. Nově bude most tříkolejný a přibude zastávka na Výtoni. Přestavba by měla stát zhruba dvě miliardy korun. Informovali o tom zástupci Správy železnic (SŽ), kteří představili návrh mostu od firmy 2T engineering vzešlý z architektonické soutěže. Přestavba by podle plánu SŽ měla začít v roce 2026 a trvat dvacet měsíců. Původní památkově chráněná ocelová konstrukce má alespoň zčásti sloužit na jiném místě.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 14:00|

Novým starostou Prahy 5 je Jaroslav Pašmik

Novým starostou Prahy 5 je Jaroslav Pašmik z Prahy 5 Sobě. Na úterním ustavujícím jednání ho zvolili zastupitelé koalice, kterou tvoří Praha 5 Sobě, Piráti a SEN 21 a která má těsnou většinu 21 hlasů ve 41členném zastupitelstvu. Pašmik ve funkci nahradil Renátu Zajíčkovou z ODS, která odešla do opozice. V Praze 5 žije asi 89 tisíc obyvatel.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 19:14|

Reportéři ČT: Vila Bertramka léta chátrá. Mozarta vystřídali narkomani

Před třinácti lety se pražská Bertramka vrátila do rukou Mozartovy obce. Slavnou vilu, kde Wolfgang Amadeus Mozart psal operu Don Giovanni, zabavili komunisté v osmdesátých letech. Bohužel teď je zřejmé, že magické místo na pražském Smíchově po změně vlastníka neprospívá. Zahrada pustne a často v ní sídlí narkomani. Turisté a Pražané většinou narazí na uzamčenou bránu. Vila je po většinu času pro veřejnost uzavřená a je v žalostném stavu, přestože jde od roku 2019 o národní kulturní památku. Tématu se v pořadu Reportéři ČT věnoval David Vondráček.
1. 11. 2022|

Výstavní bojovka v bývalém sportovním centru. Festival 4+4 dny v pohybu přivábil šedesát umělců

Až do neděle 16. října v Praze potrvá mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu, do něhož se zapojilo téměř šedesát současných umělců. Letos se opět koná v netradičním prostoru, jímž je bývalý sportovní areál z osmdesátých let na Smíchově, jehož součástí je například vnitřní golfový trenažer s trávníkem a umělými stromy.
10. 10. 2022|

Dopravu na Barrandovském mostě má od konce září zlepšit pruh pro auta jedoucí po okruhu

Dopravu na pražském Barrandovském mostě ve směru z centra má zlepšit nově vyhrazený levý jízdní pruh oddělený bílou čárou, který bude sloužit jen pro auta jedoucí ze Smíchova do Braníka. Nejvyšší povolená rychlost v něm bude zvýšena na 80 kilometrů v hodině. Opatření začne platit na konci září po dokončení letošní fáze opravy mostu. V budoucnu by mohla být vybudována také nová rampa přes sjezd z mostu do Modřanské ulice, po které by jezdili řidiči ze Strakonické ulice na Jižní spojku.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 16:29|

Brownfieldy v Praze se mají změnit v obytné čtvrti, v areálu Avie začala dekontaminace pozemků

V areálu Avie, na místě jednoho z největších brownfieldů v Praze, vznikne v příštích pětadvaceti letech nová čtvrť. S centrem města ji má propojit zmodernizovaná železnice a nová tramvajová trať. Podle investora už se v areálu začalo s dekontaminací pozemků po průmyslové výrobě. Výstavbu na tomto i dalších brownfieldech brzdí územní plány.
17. 8. 2022|

Česká západní dráha je tratí snů o Západu, pohádek, ale i nenaplněných vizí. Z Plzně do Prahy jezdí vlaky 160 let

Velká sláva byla v Praze 14. července 1862. Vlastně to nebylo přímo v Praze, ale na jejím předměstí Smíchově. Nebylo to poprvé, kdy přijel do Prahy (nebo těsně k ní) parní vlak, ale stále to byla novinka. Česká západní dráha, která na Smíchově nově končila, vedla z Plzně a zároveň nabízela spojení do Bavorska. Západní dráha je i přes mnoho proměn dodnes jednou z nejkrásnějších tratí – od údolí Berounky po svahy Českého lesa – a před rokem 1989 to byla pro mnohé také vysněná trať. „Její“ expresy do Paříže a do Mnichova byly jedněmi z mála vlaků na Západ.
14. 7. 2022|

Na konci léta začne stavba Dvoreckého mostu. Propojí Podolí a Smíchov

Dvorecký most, který propojí Prahu 4 s Prahou 5, by se měl začít stavět na konci srpna či na začátku září. Hotovo by mělo být na přelomu let 2024 a 2025. Most přes Vltavu, který bude sloužit tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším, postaví za 1,075 miliardy korun firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher. Podle architektů návrh konstrukce odkazuje na práci Františka Mencla, který pro Prahu projektoval mosty v první polovině 20. století. Měl by tak nenásilně zapadnout do vltavského údolí.
7. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 12:07|

Policie prověřuje nález mrtvého novorozence v Praze 5

Policie prověřuje nález mrtvého novorozence v igelitovém pytli v Praze 5. Věcí se zabývají kriminalisté z prvního oddělení krajského ředitelství, kteří vyšetřují násilné trestné činy, řekla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.
18. 5. 2022|