TÉMA

Dvůr Králové nad Labem

Ve Dvoře Králové skončí dětská pohotovost. Pacienti budou muset do okolních měst

Od března skončí v Městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem dětská pohotovost. Službu, která funguje o víkendech a svátcích, zajišťují externí lékaři – nechtějí už ale další pracovní úvazky přijímat. Rodiče se tak budou muset s dětskými pacienty obracet na pohotovosti v Trutnově, Jičíně nebo Náchodě.
16. 2. 2024|

Vědci úspěšně přenesli embryo nosorožce do náhradní matky. Samice uhynula, pokus ale přináší naději pro celý druh

Mezinárodnímu vědeckému týmu BioRescue se poprvé podařilo úspěšně vložit embryo do těla nosorožčí samice. Metodu, která vychází z lidské asistované reprodukce, odborníci vyzkoušeli s embryem nosorožce bílého jižního. Chtějí ji ale využít pro záchranu kriticky ohroženého nosorožce bílého severního.
24. 1. 2024|

Většina lékařů královéhradecké nemocnice souhlasí s dohodou. Vymohli si lepší podmínky

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) skončil protest lékařů, dohodli se s vedením nemocnice. K plnému provozu by se měla FN HK začít vracet v lednu, vyplynulo z úterních sdělení zástupců protestu a vedení nemocnice. FN HK, ve které odvolaly souhlas s prací přesčas zhruba čtyři stovky lékařů z 900, částečně omezila plánovanou neakutní péči. Vedení FN HK a zástupci lékařských odborů se dříve shodli, že budou akceptovat celostátní dohodu.
12. 12. 2023|

Dvůr Králové nad Labem peníze na záchranu Mayerovy továrny nezískal, vzdávat se ale nechce

Dvůr Králové nad Labem nezískal dotaci 370 milionů korun, kterou chtěl využít na přestavbu Mayerovy továrny. Projekt totiž podle státu nesplnil podmínky. Areál z 19. století chtělo město proměnit na nové kulturní centrum za víc než 800 milionů korun. Bez dotace ale radnice stavět nemůže. Proti projektu byla od začátku opozice, která tak drahou investici odmítala.
6. 10. 2023|

Africká příroda bez krále zvířat. Lvů dramaticky ubylo, může za to člověk i změna klimatu

Ochránci zvířat upozorňují na dramatické zmenšování populace lvů. Vlivem lidské činnosti a klimatické změny přichází takzvaný král zvířat o své přirozené prostředí i zdroje potravy. Často lvy hubí také farmáři, kteří se snaží bránit svá stáda. Světový den lvů, který připadá na 10. srpen, má přitáhnout k problému pozornost.
10. 8. 2023|

Snaží se zachránit ohrožené nosorožce, lvům nasadí obojky s vysílačkou. Češi pomáhají africké přírodě

Africký týden v pondělí začal v zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem. Kromě umění a folklóru tohoto kontinentu program představuje i projekty, kterými královédvorský Safari park pomáhá se záchranou tamních ohrožených zvířat.
24. 7. 2023|

Sociální zařízení hlásí na léto plno. Rodiny je rezervují pro staré a nemocné blízké i půl roku dopředu

Rodiny, které pečují o dlouhodobě nemocné blízké, pro ně čím dál častěji na období prázdnin vyhledávají místa v sociálních zařízeních. Řada takzvaných odlehčovacích služeb ale hlásí vyprodané termíny až na půl roku dopředu. Služba přitom letos podražila zhruba o deset procent. Za den péče nemocný zaplatí zhruba sedm set korun.
6. 6. 2023|

Rodiče nemocných dětí se bouří proti rušení ozdravoven

Rodiče se bouří proti rušení ozdravoven v Krkonoších, které ročně navštíví přes dva tisíce dětí. Čtyři zařízení se odvolala k Ministerstvu zdravotnictví. Na podporu ozdravoven ve Špindlerově Mlýně, v Peci pod Sněžkou a v Nemojově u Dvora Králové rodiče podepisují petici. Instituce nedostaly na počátku května od Královéhradeckého kraje novou registraci, protože s nimi nepočítá nový zákon.
17. 5. 2023|

Ve Dvoře Králové se oxidem uhelnatým otrávily žena a dvě děti. Jedno zemřelo

Policie se zabývá případem otravy ženy a dvou dětí ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku zřejmě nebezpečným oxidem uhelnatým. Jedno z dětí na místě zemřelo. Šlo o členy jedné rodiny, vyplynulo ze čtvrtečních informací zdravotnických záchranářů, policie a hasičů. Na případ upozornila televize CNN Prima News.
9. 3. 2023|

Dva členové ANO, kteří podpořili jiného prezidentského kandidáta, opustili zastupitelské kluby

Zastupitelka Královéhradeckého kraje i města Hradce Králové Monika Štayrová opustila kluby zastupitelů ANO. V prezidentské volbě podpořila Danuši Nerudovou. Z klubu ANO odešel i hradecký zastupitel Jindřich Outlý. Podporu Petru Pavlovi musí vysvětlovat také starosta Dvora Králové nad Labem za ANO Jan Jarolím. Za předsedou Andrejem Babišem nestál v prezidentské volbě ani místopředseda hnutí a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura.
30. 1. 2023|

Vědcům se podařilo vytvořit prvotní zárodečné buňky ohroženého nosorožce

Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil takzvané primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na kterém mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 20:12|

Stavba úseku D11 z Jaroměře do Trutnova zřejmě nabere zpoždění. Kvůli odvolání proti územnímu rozhodnutí

Zcela zablokované je pokračování stavby dálnice D11, konkrétně dvacetikilometrového úseku z Jaroměře do Trutnova. Krajský úřad v Hradci Králové řeší odvolání proti územnímu rozhodnutí, které stavební úřad ve Dvoře Králové nad Labem vydal vloni v listopadu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto nemůže vykupovat pozemky.
3. 10. 2022|

Zoo ve Dvoře Králové bude chovat tučňáky brýlové. Otevře jejich největší expozici v Česku

Safari Park Dvůr Králové nad Labem otevře expozici tučňáků brýlových, která bude největší v Česku. Tučňáky bude zoo chovat poprvé ve své šestasedmdesátileté historii. Investice do expozice převýšila čtyřicet milionů korun. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech.
7. 7. 2022|

Vzedmuté hladiny řek se vrátily k normálu, povodňový stupeň zůstává na dvou místech

Řeka Metuje je v Novém Městě nad Metují na prvním stupni povodňové aktivity, pokles její hladiny se zastavil. Nově se opět poněkud zvedla i hladina Lužické Nisy v Liberci a také ona se vrátila na první stupeň. Jinde ale již povodňová situace není. Ještě ráno bylo Labe ve Stanovicích na Trutnovsku na třetím, tedy nejvyšším stupni.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 17:28|

V olomoucké zoo uhynul sedmnáctiletý lev Šimon. Byl nejaktivnějším samcem na světě

V zoo na Svatém Kopečku v Olomouci v pátek uhynul téměř sedmnáctiletý lev berberský Šimon. Podle ošetřovatelů trpěl mimo jiné chronickými potížemi pohybového aparátu. Přesná příčina jeho úhynu zatím není jasná, mohlo se ale jednat o akutní infekci. Lev Šimon byl samcem s největším počtem odchovaných mláďat, která se v zoologických zahradách na celém světě narodila, byl otcem šesti lvíčat.
18. 2. 2022|

Ve Dvoře Králové se narodily miniaturní antilopy dikdik a chocholatka červená

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se narodily dvě antilopy, které patří k nejmenším na světě. Jde o miniaturní samici africké antilopy dikdik Kirkův a samici chocholatky červené. Obě antilopy, které přišly na svět na konci loňského roku, jsou na chov náročné a v zoologických zahradách se objevují vzácně. Jejich množení je rarita.
13. 1. 2022|

Místo továrny na autodíly chce v průmyslové zóně u Dvora Králové investor vystavět rezidenční čtvrť

V průmyslové zóně u Dvora Králové nad Labem s definitivní platností končí výstavba továrny na díly pro koncern Volkswagen a další automobilky. Investor, společnost Karsit z Jaroměře, oznámil, že od projektu za dvě miliardy korun odstupuje. V zóně chce místo toho vystavět novou rezidenční městskou čtvrť.
9. 11. 2021Aktualizováno9. 11. 2021, 20:16|

Bifidobakterie ve střevech primátů se od sebe liší. Vědci by toho rádi využili pro účinnější léčbu lidí

Bifidobakterie ve střevech primátů se liší druh od druhu, popsal mezinárodní vědecký tým, jehož součástí byli i čeští experti. Výzkum by mohl pomoci lépe pochopit jejich funkce i u lidí – a třeba i využít pro lepší léčiva.
6. 8. 2021|

Gepardí samice ve Dvoře Králové přivedla mláďata na svět přímo před zraky návštěvníků

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se na začátku června narodilo pět mláďat gepardů. Samice jménem Spirit je přivedla na svět ve výběhu chovného zařízení gepardů přímo před zraky hostů místního safarikempu. Zoo patří v chovu gepardů k nejúspěšnějším na světě. Skupina gepardů i s novými přírůstky teď čítá devět jedinců.
28. 6. 2021|

Zlínské slůně uvidí návštěvníci poprvé o víkendu. Je to splněný sen, říkají chovatelky o jeho narození

Mládě slona afrického, které se ve zlínské zoologické zahradě narodilo v neděli, uvidí návštěvníci poprvé zblízka o víkendu. Jde o samečka, je to první mládě slona afrického narozené v Česku. Po narození mláděte v neděli ráno pracovníci zahrady pavilon i okolí venkovního výběhu uzavřeli, chtěli slonicím a mláděti dopřát maximální klid. „Budeme chování slonic neustále sledovat, v případě nepříznivé reakce opětovně přistoupíme k uzavření okolí kolem pavilonu a výběhu slonů,“ řekl v pátek ředitel zahrady Roman Horský.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 13:39|

Zoo ve Dvoře Králové otevřela novou expozici hrochů. Největší české stádo tvoří šest zvířat

Safari Park Dvůr Králové v pátek po rekonstrukci a přestavbě otevřel venkovní expozici hrochů. V areálu nazvaném Jezero hrochů žije šest zvířat, což je největší stádo v Česku. Lidé se k nim mohou přiblížit téměř na dosah ruky. Zoo otevřela také opravený pavilon hrošíků liberijských a opravený most v areálu safari. Celková investice do všech tří staveb dosáhla téměř osmatřiceti milionů korun.
4. 6. 2021|

Ve Dvoře Králové odchovali mláďata cibetky africké. V zahradách po celém světě jich žijí necelé dvě desítky

Chovatelům Safari Parku Dvůr Králové nad Labem se jako prvním v Česku podařilo odchovat cibetky africké. S chovem cibetek začala dvorská zoo v roce 2019. První tři mláďata těchto malých šelem se narodila letos v dubnu. Chov cibetek afrických v zoologických zahradách je ojedinělý. Podle mezinárodní databáze žije v zoo po celém světě 17 těchto zvířat, z toho šest ve Dvoře Králové.
25. 5. 2021|

Safari Park Dvůr Králové proslul nejen chovem nosorožců či žiraf. Za 75 let přispěl k záchraně mnoha afrických druhů

Ze skromného královédvorského zookoutku na ploše 6,5 hektaru se za sedmdesát pět let stal safari park světového významu. V současnosti má k dispozici dvanáctinásobně větší plochu než v době svého vzniku a vedle proslulých chovů nosorožců, žiraf, psů hyenových či antilop se stále také věnuje reintrodukci zvířat zpět do Afriky. Především díky aktivitám svého legendárního ředitele Josefa Vágnera patří Safari Park Dvůr Králové nad Labem podle současného šéfa Přemysla Rabase k „nejvýznamnějším hráčům na poli záchrany afrických druhů mezi světovými zoo“.
9. 5. 2021|

Zoo v pondělí opět otevřou, dovnitř ale pustí jenom pětinu návštěvníků. Apelují i na dodržování opatření

Zoologické zahrady se po více než čtvrt roce připravují na pondělní otevření. To přichází s koncem nouzového stavu a částečným rozvolněním vládních opatření proti šíření koronaviru. Zoo v Česku však mohou otevřít jenom venkovní areál a pustit tam budou moci jenom dvacet procent kapacity jednotlivých zahrad. Zoo zároveň apelují na návštěvníky, aby dodržovali zejména takzvaná 3R – roušky, rozestupy a mytí rukou.
10. 4. 2021|