TÉMA

Koupaliště

Třem obžalovaným kvůli rvačce v Dubí soud vyměřil nepodmíněné tresty

Okresní soud v Teplicích nepravomocně rozhodl, že si tři obžalovaní kvůli rvačce na koupališti v Dubí na Teplicku odpykají tresty ve vězení. Jiřímu Demeterovi a Romanu Dunkovi vyměřil čtyři roky a Radku Čonkovi 3,5 roku. S podmínkou ze soudní síně odešel Michal Dunka a podmíněný trest soud vyměřil i jediné ženě obžalované v případu, Žanetě Dunkové. Rostislava Dršku soud zprostil obžaloby. Soud v úterý rozhodoval podruhé, poprvé mu případ vrátil odvolací soud. Někteří se proti rozsudku na místě odvolali.
23. 4. 2024Aktualizováno23. 4. 2024, 12:49|

Soud potvrdil podmínku vedoucímu tábora v Českém Dubu kvůli utonutí chlapce

Krajský odvolací soud v Liberci v úterý potvrdil podmíněný trest pro vedoucího dětského tábora, na kterém utonulo šestileté dítě. Zrušil ale výrok o náhradě škody. Verdikt odvolacího soudu je pravomocný. Devětatřicetiletému Tomáši Mádrovi hrozilo až šest let za mřížemi.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 16:31|

Vedoucí tábora se odvolal proti trestu kvůli utonutí chlapce. Nesouhlasí ani s náhradou škody

Devětatřicetiletý muž se brání proti podmíněnému trestu, který dostal kvůli utonutí šestiletého chlapce v roce 2020 na koupališti v Českém Dubu. České televizi to sdělila Karolina Francová z libereckého krajského soudu. Zástupce vedoucího tábora Tomáš Mádr nesouhlasí ani s tím, že má zaplatit prarodičům chlapce a pojišťovně zhruba 1,7 milionu korun.
25. 8. 2023|

Na Lounsku utonuly dvě děti, jejich těla se našla až po hodině a půl

Tragicky skončily tento týden výjezdy k tonoucím. Na Lounsku se v úterý utopily dvě malé děti. V pondělí zase záchranáři sedm a devět minut oživovali dvě dívky, které tonuly v Ostravě a skončily v kritickém stavu.
23. 8. 2023|

Přibývá přírodních koupališť se špatnou vodou. Ke znečištění přispívají srážky i sinice

Úplný zákaz koupaní je momentálně už v pěti rybnících a biotopech v Česku. Dalších jedenáct ploch bylo hygieniky označeno za nevhodné – koupání v nich se tak nedoporučuje dětem, těhotným nebo lidem s oslabenou imunitou. Jako nejčastější příčinu znečištění uvádí ministerstvo zdravotnictví zvýšené hodnoty ukazatele sinic a chlorofylu-a.
12. 8. 2023|

Vodní záchranná služba upozorňuje na nebezpečí při koupání. O tomto víkendu utonulo několik lidí

Nově spuštěná kampaň Vodní záchranné služby Českého červeného kříže má za cíl upozornit na nebezpečí hrozící při koupání a vodních sportech. Informační tabule instalovala spolu s Povodím Vltavy na Slapech, postupně budou přibývat u dalších hojně navštěvovaných vodních nádrží v Česku. Z informací záchranářů přitom vyplývá, že během končícího teplého víkendu utonuli v tuzemsku nejméně čtyři lidé, včetně pátku pět.
16. 7. 2023|

Ostrava chce vrátit život do lesoparku Benátky. Mluví se o tom dvacet let a bude ještě nejméně dva další

Benátky na pomezí ostravské Nové Vsi a Hulváků byly za první republiky oblíbenou rekreační destinací s koupalištěm, rybníky a výletní restaurací. Od konce devadesátých let je to ale místo, pro které se nepodařilo najít využití. Současné vedení města chce dotáhnout do konce projekt z posledních let a lesopark znovu proměnit ve sportovně-odpočinkový areál.
10. 7. 2023|

Silničáři v Brně zahájili přestavbu frekventované Bauerovy ulice. Má být širší a bezpečnější

Silničáři zahájili přestavbu části Bauerovy ulice v Brně okolo Riviéry, aby byla širší a bezpečnější. Ulice je součástí velkého městského okruhu. Město se nyní snaží zajistit v provizorních podmínkách stavby co nejpohodlnější přístup návštěvníků na přírodní koupaliště, kam v létě denně chodí tisíce lidí. Fungovat má speciální okružní autobusová linka z Mendlova náměstí a lidé budou moct parkovat okolo Quality Hotelu Brno Exhibition Centre včetně parkovacího domu. Snahou je také zpřístupnit 200 až 250 parkovacích míst u Anthroposu.
11. 4. 2023|

V Krupce začala přeměna bývalé plovárny na park se sportovišti

V Krupce na Teplicku začaly práce na proměně zchátralé městské plovárny na park s jezírkem a sportovišti za necelých třiadvacet milionů korun. Necelých pět milionů korun včetně daně uhradí radnice, zbytek pokryje dotace. Hotovo má být příští rok. Zchátralý areál se zbourá, vznikne vodní plocha, workoutové hřiště a celý prostor bude protkán mlatovými cestami.
24. 3. 2023|

Liberecký soud začal projednávat případ chlapce, který utonul na koupališti v Českém Dubu

Okresní soud v Liberci začal projednávat případ chlapce, který v červenci 2020 utonul na koupališti v Českém Dubu na Liberecku. Zástupci vedoucího tábora Tomáši Mádrovi hrozí za usmrcení z nedbalosti až šestiletý trest vězení, podle státního zástupce neplnil své povinnosti. Mádr u soudu písemně vyjádřil lítost nad tím, co se stalo, a pozůstalým se omluvil. Svou vinu ale nevidí v rozsahu, v jakém ji prezentoval státní zástupce, uvedl ve svém vyjádření.
22. 2. 2023|

Případ napadení na koupališti v Dubí se vrací do Teplic, rozhodl odvolací soud

Případ napadení mladíka na koupališti v Dubí se vrací k Okresnímu soudu v Teplicích, rozhodl o tom odvolací krajský soud. Obžalováno je šest lidí. Ústecký soud vyhověl odvolání státního zastupitelství a tří obžalovaných a původní rozsudek v celém rozsahu zrušil. Obžalovaní se cítí nevinní. Při potyčce v létě roku 2018 napadlo podle obžaloby několik lidí mladíka, který se vložil do sporu dvou žen v brouzdališti.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 10:56|

Vysoké ceny materiálu komplikují situaci obcím. Musí pozastavovat některé projekty

Vysoké ceny komplikují starostům zvelebování obcí. Kvůli dražšímu materiálu musí často pozastavovat své projekty. Z našetřených peněz jim navíc ubírá inflace. Ztráty nepokryje ani fakt, že města mají teď vyšší příjmy z daní.
11. 7. 2022|

Kvůli utonutí chlapce v Českém Dubu byl obviněn vedoucí letního tábora

Kvůli utonutí šestiletého chlapce na koupališti v Českém Dubu na Liberecku v červenci 2020 policie obvinila jednoho z vedoucích pracovníků letního tábora. Podle kriminalistů neprověřil plavecké schopnosti dětí a nezajistil nad nimi dostatečný dozor. Za usmrcení z nedbalosti mu v případě odsouzení hrozí až šest let vězení, oznámila dnes na policejním webu mluvčí liberecké krajské policie Ivana Baláková.
28. 3. 2022|

Za potyčku na koupališti v Dubí poslal soud dva muže do vězení

Teplický okresní soud ve čtvrtek rozhodl, že Jiří Demeter a Roman Dunka půjdou za úmyslné ublížení na zdraví ve spolupachatelství a výtržnictví na rok do vězení s ostrahou. Obžalovaní v roce 2018 napadli na koupališti v Dubí na Teplicku mladíka, který se snažil zasáhnout u sporu dvou žen. Muž utrpěl středně těžké zranění. Rozsudek není pravomocný, Demeter a Dunka se odvolali. Další tři obžalovaní odešli od soudu s podmínkou.
13. 5. 2021|

Koupaliště v Přerově vyčistily bakterie. Z Laguny zlikvidovaly tuny bahna

Přerovu se podařilo zbavit koupaliště Laguna letitých nánosů bahna pomocí speciální bakteriální směsi. Díky aplikaci ze dna zmizelo tisíc osm set krychlových metrů bahna. Nánosy bahna v Laguně už řadu let odrazují obyvatele od koupání v této kdysi oblíbené nádrži v rekreační zóně města. Vyčištění dna o rozloze dva a tři čtvrtě hektaru stálo zhruba dvě stě tisíc korun. Vyšlo tak mnohem levněji než dříve používané čištění bagrem.
26. 10. 2020|

Sportovci bez roušek a víc lidí na koupalištích. Hygienici z Ostravy zmírnili opatření

Hygienici v Moravskoslezském kraji zmírnili některá protiepidemická opatření, mění například pravidla pro provoz koupališť, kdy zrušili maximální limit pět set lidí.  Změn se dočkají i sportovci, kteří budou moci sundat roušky při hromadných akcích i uvnitř budov. Krajská hygienická stanice v Ostravě o tom informovala na svých webových stránkách. Opatření začne platit v pátek od 12:00.
6. 8. 2020|

30 let zpět: Jak jsme na tom s vodou

Léto 1990. Vedro, sucho a nedostatek vody trápily obyvatele. Podívejte se, jaká situace byla na Berouce, na rybníku Svět v jižních Čechách nebo třeba v pražském Podolí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
5. 8. 2020|

Bez omezení na koupaliště i do zoo. Lidé už nemusí dodržovat rozestupy

V Česku přichází v pondělí 22. června další menší vlna uvolnění protipandemických opatření, která měla zabránit šíření koronaviru. Lidé mohou bez omezení navštěvovat zoologické zahrady nebo koupaliště, nemusí ani dodržovat povinné rozestupy například při návštěvě hradů a zámků. Po třech měsících se povoluje i konání veletrhů, těch se může účastnit až pět tisíc lidí v jeden čas.
22. 6. 2020Aktualizováno22. 6. 2020, 12:27|

Policie navrhla obžalovat rodiče chlapců, kteří utonuli v jezeře Lhota

Policie navrhla obžalovat rodiče dvou vietnamských chlapců, kteří předloni utonuli v jezeře Lhota u Prahy. Oznámila to policejní mluvčí Lucie Nováková. Na ukončení vyšetřování upozornil server Novinky.cz. Stíhaným podle dřívějších informací hrozí až šest let vězení.
13. 2. 2020|

Po několika letech dohadů a třech referendech mají v Zubří nové koupaliště za sto milionů

V Zubří na Vsetínsku otevřeli nové venkovní koupaliště. Stavbu krytého bazénu, který měl být součástí multifunkčního areálu, obyvatelé v referendu odmítli. Rekreační prostor, který počítá i s restaurací, wellness centrem a kuželnou, přišel město na sto deset milionů korun.
15. 8. 2019|

Koupaliště na Ostravsku hlásí špatnou sezonu, provozovatelé si stěžují hlavně na počasí

Podle některých provozovatelů koupališť v Moravskoslezském kraji je zatím letošní sezona nejhorší za posledních deset let. Například vodní areál v Ostravě-Porubě měl v červenci dokonce třináct dní úplně zavřeno. Hlavním problémem je počasí, provozovatelé koupališť tvrdí, že lidé se chodí koupat hlavně, když se teplota pohybuje kolem třiceti stupňů. Pětadvacet stupňů k naplnění koupaliště nestačí.
14. 8. 2019|

Vstup zdarma na koupaliště v Kojetíně pro návštěvníky kroužků je podle inspekce asi diskriminační

Koupaliště v Kojetíně na Přerovsku čelí kritice kvůli údajné diskriminaci dětí. Provozovatel, jímž je stoprocentně městská firma Technis Kojetín, nabízí vstup zdarma těm, které mají zaplacené kroužky na celý rok. Radnice se hájí tím, že tak podporuje pohyb. Podle inspektorů z České obchodní inspekce (ČOI) to však může být diskriminace a s městem zřejmě zahájí správní řízení.
29. 7. 2019|

Studénka má koupaliště bez chemie. Vodu čistí kořeny rostlin a miliony mikroorganismů

Ve Studénce na Novojičínsku otevřeli nové přírodní koupaliště, které funguje na principu takzvaného biotopu. Vodu tak nečistí chemikálie, ale kořeny rostlin a miliony mikroorganismů. Tamní rekreační areál byl kvůli špatnému technickému stavu zavřený dvanáct let, oprava stála přibližně třicet milionů korun.
3. 7. 2019|

Tragédie připomínají základní pravidla koupání. Nespouštět děti z očí a nepřeceňovat se

Koupaliště zažívají v nynějším teplém počasí velký nápor. Vodní záchranáři o to důrazněji apelují na všechny koupající, aby dodržovali zásady bezpečnosti. V prvé řadě by měli lidé dávat bedlivý pozor na děti-neplavce a nespoléhat ani na pomůcky, jako jsou kruhy. Neměli by ale ani přeceňovat své schopnosti. Jen za poslední tři dny se v Česku staly tři tragédie: Zahynuly dvě děti v jezeře Lhota. Dvaatřicetiletý muž se utopil v zatopeném lomu v Hřiměždicích na Příbramsku. A shodou okolností také na Příbramsku, v Novém rybníku, se v sobotu odpoledne utopil osmatřicetiletý muž.
4. 8. 2018|