TÉMA

Jan Svěrák

Zemřel herec a člen Činoherního klubu Otmar Brancuzský, bylo mu 66 let

Ve věku 66 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Otmar Brancuzský. Na webu o tom informoval pražský Činoherní klub, jehož členem byl Brancuzský od roku 2010. Podle serveru iDNES.cz herec zemřel v sobotu. Před kamerou se Brancuzský objevoval zejména ve vedlejších rolích, diváci jej ale mohli vidět v mnoha filmech či seriálech. Zahrál si například i ve filmu Kolja Jana Svěráka, který za něj dostal americkou filmovou cenu Oscar.
23. 10. 2022|

Tomáš Klus stráví magickou noc s bezdomovci. Díky muzikálu Jana Svěráka

Jan Svěrák se poprvé pustil do divadelní režie. Muzikál Branický zázrak sám napsal, hudbu na Svěrákovo libreto složil Tomáš Klus, který je rovněž autorem muzikálových písní a zahraje si jednu z hlavních rolí. Mystický příběh se odehrává na pražské periferii a premiéru bude mít v květnu v Praze.
23. 4. 2022|

30 let zpět: Obecná škola zlatou sošku nezískala

Zdeněk a Jan Svěrákovi po návratu z Hollywoodu hovoří o tom, co pro ně účast na udílení cen americké filmové akademie znamenala. Jejich první spolupráce k zisku Oscara nevedla, cenu obdrželi až za třetí společný film Kolja z roku 1996.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
8. 4. 2022|

Kina zapnula Betlémské světlo. „Hlavně nehraj,“ radil prý Jan Svěrák při natáčení svému otci

Režisér Jan Svěrák uvedl do kin nový film. Scénář k Betlémskému světlu napsal sám podle povídek svého otce Zdeňka Svěráka. Ten si navíc zahrál hlavní postavu stárnoucího autora, jemuž komplikují život jeho vlastní literární postavy. Upozorňuje ale, že navzdory určité podobnosti s hlavním hrdinou nehraje sám sebe.
10. 3. 2022|

„Podívejte se, já zázraky nedělám.“ Z Betlémského světla od tria Svěrákových zatím svítí trailer

Nový film otce, syna a také vnuka Svěrákových se představuje trailerem. Snímek Betlémské světlo režíruje a také napsal Jan Svěrák podle povídek svého otce, jako střihače přivzal svého syna Františka. Příběh o spisovateli, jehož pronásledující jeho postavy, by kina měla uvést na jaře příštího roku.
6. 12. 2021|

Tři Svěráci točí jeden film. Jejich Betlémské světlo bliklo první ukázkou

„Jsem Šejnoha, Karel Šejnoha,“ představuje se ve stylu bondovek hlavní hrdina novinky, kterou točí Jan Svěrák podle povídek svého otce Zdeňka Svěráka. Ten zároveň hraje hlavní roli spisovatele, jemuž se zjevují literární postavy. Rodinný tandem poprvé rozšířil i zástupce třetí generace: filmový střihač František Svěrák. Nyní ze snímku Betlémské světlo představují první ukázku.
6. 10. 2021|

Křišťálový glóbus patří africkým migrantům

Křišťálový glóbus pětapadesátých Varů směřuje do Srbska. Za nejlepší označila porota snímek Strahinja tamního režiséra Stefana Arsenijeviće. Prostřednictvím středověké legendy vypráví příběh utečenců z Ghany, kteří hledají své místo v Evropě.
28. 8. 2021Aktualizováno28. 8. 2021, 21:36|

Tatínek mi vyhrožoval pohádkou, když nenatočím další film, přiznává oceněný Jan Svěrák

Za přínos českému filmu se Vary letos rozhodly ocenit režiséra Jana Svěráka. Cenu prezidenta festivalu si z rukou Jiřího Bartošky převezme v sobotu na závěrečném ceremoniálu. Na festivalu už na své přání uvedl svůj film Jízda, s nímž před šestadvaceti lety karlovarskou soutěž vyhrál. Nejnovější počin, Betlémské světlo podle povídek svého otce Zdeňka Svěráka, do kin teprve chystá. Nejen o natáčení těchto snímků hovořil v rozhovoru s Jolkou Krásnou.
28. 8. 2021|

Začal festival ve Varech. Na úvod ocenil Michaela Cainea, program rozběhl Zátopek

Po roční pauze se Karlovy Vary opět zaplnily filmem. Pětapadesátý ročník festivalu začal v pátek, hned na úvod předal cenu anglickému herci Michaelu Caineovi. Jako zahajovací snímek bylo vybráno drama Zátopek. Filmová přehlídka pokračuje až do 28. srpna.
20. 8. 2021Aktualizováno20. 8. 2021, 20:49|

Na festival v Karlových Varech přijedou Johnny Depp a Michael Caine

Filmový festival v Karlových Varech odtajnil další novinky pětapadesátého ročníku. K těm hlavním patří uvedení dalších hostů – do českého lázeňského města by měli dorazit herci Johnny Depp a Michael Caine. Z českých filmových osobností si cenu převezme režisér Jan Svěrák. Letošní ročník se koná od 20. do 28. srpna.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 11:38|

Půvabná a veselá herečka s nadhledem a sebeironií, vzpomínají kolegové na Šafránkovou

Ve věku 68 let zemřela filmová a divadelní herečka Libuše Šafránková. Její kolegové na ni vzpomínají jako na nadanou a milou herečku, která i přesto, že ztvárňovala spíše komické role, byla skvělá i v těch vážných. Vyznačovala se nadhledem, vtipem a sebeironií.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 19:54|

Otec, syn i vnuk Svěrákovi točí nový film. V Betlémském světle se prolíná realita s fikcí

V pondělí, den po svých 85. narozeninách, začal Zdeněk Svěrák natáčet se synem Janem osmý společný film s názvem Betlémské světlo. Zahraje si v něm hlavní roli spisovatele. Jeho manželku ztvární Daniela Kolářová. Scénář napsal režisér Jan Svěrák podle otcových povídek. Snímek vzniká v koprodukci České televize.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:15|

Přehrajte si v iVysílání: Zdeněk Svěrák jako cimrmanolog, textař, zpěvák i autor pohádek

Zdeněk Svěrák slaví 85. narozeniny. Jeho tvorba si nachází fanoušky divadla, filmu, hudby a také příznivce z řad těch nejmenších. Podívejte se prostřednictvím iVysílání na jeho filmové role a oceňované scénáře nebo hry Divadla Jára Cimrmana, které zakládal před více než 50 lety. Nechybí ani čtení z jeho pohádkové knížky a ohlédnutí za písničkami, ke kterým napsal text a až na výjimky je i nazpíval.
28. 3. 2021|

Vteřina dějepisu: Kolja si došel až pro Oscara. Ze které pražské legendy vyrazil?

Komedie o starém mládenci a malém klukovi, kteří si vůbec nerozumějí, ale nakonec k sobě najdou cestu, patří mezi nejznámější české filmy. Každý fanoušek ví, že hit režiséra Jana Svěráka posbíral řadu ocenění, a došel si dokonce pro Oscara za cizojazyčný film. Kdo si ale vzpomene, ve kterém slavném kině se snímek představil vůbec poprvé?
15. 5. 2020|

Jan Svěrák vydal románový debut. V Bohemii se posmívá mladšímu alter egu

Nadějný český režisér sní o natočení filmu v Hollywoodu, pomoci v dobývání filmového světa mu může britská producentka, je třeba ale překonat pár kulturních rozdílů. Takový „americký sen“ si plní režisér a scenárista Jan Svěrák ve své románové prvotině. Při psaní vycházel ze scénáře, který nenatočil. Román Bohemia s ním v rozhovoru pro Studio 6 rozebírala Jolka Krásná.
6. 11. 2019|

Úspěch Ropáků zopakovala Dcera. Studentka FAMU převzala studentského Oscara

Studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva převzala v Los Angeles studentského Oscara. Porotu zaujala loutkovým příběhem Dcera. Prestižní ocenění za nejlepší zahraniční snímek získal student této filmové školy po třiceti letech.
18. 10. 2019|

Studentského Oscara vyhrála Dcera z pražské FAMU

Studentského Oscara získá studentka FAMU . Americkou filmovou akademii zaujala krátkometrážním animovaným příběhem Dcera. Ocenění poputuje do Česka potřetí v historii.
13. 9. 2019|

Náhoda nemá ve filmu místo, říká Svěrák, který přeložil hollywoodskou „kuchařku“

Proč chodíme do kina, co společného mají úspěšní hollywoodští tvůrci a co z herců dělá hvězdy? V knize Tajemství filmové řeči na tyto otázky hledá odpověď americký spisovatel Jon Boorstin. Díky překladu Jana Svěráka, který podle originálu už přednášel studentům na FAMU, se nyní do tajů filmové tvorby mohou ponořit i čeští čtenáři.
12. 8. 2019|

Na počátku bylo klíčové slovo a na konci film. Projekt Artinii nabídne jinou formu distribuce

Uspořádat veřejné promítání filmu pro skupinu přátel nebo sousedů by mělo být od podzimu jednodušší. Umožní to projekt Artinii, který zaštiťuje Jan Svěrák. Režisér a producent prostřednictvím této platformy distribuoval svoji Obecnou školu do krajanských spolků v zahraničí. Po úspěšných projekcích po celém světě teď autoři myšlenky chtějí nabízet i další filmy různým komunitám, a to prostřednictvím aplikace.
15. 7. 2019|

„Nepřetáčej to.“ Festival ve Varech poctil kameramana Smutného Zánikem samoty Berhof

Kameraman Vladimír Smutný je držitelem sedmi Českých lvů a počítat může jistě i s další cenou. Karlovarský festival mu totiž na závěr 54. ročníku udělí ocenění za přínos českému filmu. Už ve čtvrtek jako poctu Smutnému promítl drama Zánik samoty Berhof, které si významný tuzemský kameraman osobně do varského programu vybral a také jeho projekci uvedl.
4. 7. 2019|

Po ruské mafii se o Akumulátor 1 zajímá festival ve Varech. Uvede remasterovanou verzi

Za televizní obrazovkou existuje paralelní realita plná našich obrazů, které nám vysávají sílu. Svědectví o ní poprvé přinesl režisér a scenárista Jan Svěrák ve „svěžím filmu o únavě“ Akumulátor 1. Sci-fi komedii z roku 1994 připomene karlovarský festival, 6. července ji uvede v sekci Návraty k pramenům v remasterované verzi. Promítat by ji později měla i další vybraná kina, přislíbil Jan Svěrák v předfestivalovém rozhovoru pro ČT. Mimo jiné v něm prozradil, proč se štáb při natáčení musel mít na pozoru před ruskou mafií a čemu vadí svaly Petra Formana.
6. 7. 2018|