TÉMA

Jiří Paroubek

Do Evropského parlamentu chce 30 českých uskupení

Ministerstvu vnitra letos předložilo kandidaturu pro červnové volby do Evropského parlamentu třicet uskupení. Je jich o deset méně než před pěti lety, počet koalic se zvýšil o téměř polovinu. Lhůta pro předkládání kandidátních listin skončila v úterý odpoledne, úředníci ministerstva vnitra je ještě musí přezkoumat.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 21:47|

Před 15 lety padla během předsednictví EU Topolánkova vláda. K jejímu konci přispěla rebelie v ODS

Od jediného úspěšného pokusu o odvolání české vlády uplynulo patnáct let. Kabinet premiéra Mirka Topolánka ztratil většinu v Poslanecké sněmovně uprostřed českého předsednictví Evropské unii. K opozici vedené šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem se tehdy přidal i poslanec ODS Vlastimil Tlustý.
24. 3. 2024|

Demonstranti v Praze volali po pádu Fialovy vlády. Jejich odpůrci přinesli ukrajinské vlajky

Na Václavském náměstí v Praze se v sobotu sešli lidé na protivládní demonstraci, kterou pořádala neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost) a spřízněný spolek Česko proti bídě. Podle organizátorů kabinet Petra Fialy (ODS) ztrácí důvěru obyvatel a tím i mandát vládnout. V horní části náměstí byli i odpůrci tohoto shromáždění, kteří měli české a ukrajinské vlajky i vlajky NATO. Policie podle mluvčího Richarda Hrdiny nemusela zasahovat a nikdo z účastníků nenarušil veřejný pořádek.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 18:31|

Kolínská Toyota zastavuje výrobu kvůli nedostatku dílů

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně od úterý zastaví letos podruhé výrobu kvůli nedostatku komponentů. Chybí jí díly, které automobilce dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil minulý týden rozsáhlý požár. Většina zaměstnanců Toyoty v úterý do práce přijde, budou ale vykonávat jiné činnosti. Zatím není jasné, kdy se výroba obnoví, řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.
21. 8. 2023|

Zadlužení Česka v prvním čtvrtletí dál rostlo, v EU naopak kleslo na 83,7 procenta HDP

Zadlužení Česka se dál zvyšuje, informoval ve své páteční zprávě unijní statistický úřad Eurostat. V prvním čtvrtletí dosáhlo 44,5 procenta HDP, což zemi stále řadí k těm méně zadluženým v rámci Evropské unie. Zadlužení EU se naopak v prvním čtvrtletí snížilo na 83,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 87,4 procenta HDP ve srovnatelném období loni.
21. 7. 2023Aktualizováno21. 7. 2023, 12:27|

168 hodin: Dezinformační vlna v Česku. Rusko chce zvrátit obrannou smlouvu s USA

Vláda schválila smlouvu o česko-americké obranné spolupráci. Smlouva určuje pravidla, podle kterých by se řídilo případné působení amerických vojáků v Česku. Šíří se však o ní mnohé dezinformace, například to, že jde o novou okupaci. Opakuje se tak totožný scénář jako před šestnácti lety, kdy USA chtělo v Brdech umístit svůj radar. Rusové tehdy podle BIS provedli úspěšně svou první dezinformační operaci. Pro pořad 168 hodin natáčel Václav Crhonek a David Sebíň.
22. 5. 2023|

Nešlo o strategii. Poslankyně Pastuchová vysvětluje, proč navrhla projednat stejnopohlavní sňatky

Předloha novely, která by měla umožnit manželství stejnopohlavních párů, leží už rok ve sněmovně. Návrh, aby se novela dostala na program jednání, přednesla v úterý poslankyně za ANO Jana Pastuchová, což koalice odmítla. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že Pastuchová navrhla projednání tohoto bodu jenom proto, aby zamezila odvolání Daniela Köppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. To Pastuchová v Událostech, komentářích odmítla. Senátorka Adéla Šípová (za Piráty) si ale myslí, že ANO nemá ve skutečnosti zájem, aby byl tento zákon úspěšně projednán.
20. 5. 2023|

Lidé na Václavském náměstí protestovali proti vládě

Na Václavském náměstí v Praze se znovu sešli protivládní demonstranti. Kritizovali především postup kabinetu při řešení ekonomické situace v Česku nebo dodávky zbraní na Ukrajinu. Požadovali také odchod Česka z NATO a Evropské unie. Po protestní akci, kterou zorganizoval Ladislav Vrabel, pokračovali účastníci na pochod směrem k Malostranskému náměstí. Jeden z účastníků demonstrace byl zadržen pro podezření z popírání či schvalování genocidy.
6. 5. 2023Aktualizováno6. 5. 2023, 22:35|

V Česku se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšilo zadlužení meziročně nejvíce v EU

V Česku se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšilo zadlužení nejvíce ze všech zemí Evropské unie, a to o 2,1 procentního bodu na 44,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ve své předběžné zprávě o dluhu vládních institucí to v pátek oznámil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se naopak zadlužení o čtyři procentní body snížilo a dosáhlo 84 procent HDP.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 16:59|

Prezident Pavel dostal rekordní pokutu za netransparentní údaje o dárcích

Prezident Petr Pavel dostal od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí pokutu šedesát tisíc korun, což je dosud nejvyšší sankce udělená úřadem fyzické osobě. Pokutu dostal za netransparentní údaje o dárcích v prezidentské kampani. Informaci magazínu Reportér potvrdil člen vedení dohledového úřadu Jan Outlý. Uvedl, že v přehledu Pavlových dárců chyběly často údaje o bydlišti a datu narození. Podle Pavla nešlo o netransparentní, ale o chybějící údaje. Dodal, že pokud je dárce neposkytne sám, není způsob, jak je získat.
16. 3. 2023|

Pokud Babiš vyhraje, hrozí destrukce systému, varuje Pečinka. Systém odolá, jde jen o estetickou otázku, říká Šídlo

Pokud by ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil expremiér Andrej Babiš (ANO), hrozí podle komentátora časopisu Reflex Bohumila Pečinky destrukce ústavního systému a Babiš začne hrát roli stínového premiéra. To si ale nemyslí komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo. Systém dokázal podle něj odolat i tehdy, kdy měl Babiš většinu ve sněmovně a na Hradě seděl Miloš Zeman. „Jde jen o otázku estetickou,“ dodal. Šéfredaktora magazínu Reportér Roberta Čásenského překvapilo množství hlasů, které oba postupující kandidáti, Babiš a Petr Pavel, získali.
15. 1. 2023|

Chci, abychom byli pohromadě i navzdory rozdílům, řekl Fiala k slavnostní večeři českých premiérů

Premiér Petr Fiala (ODS) se v podvečer v pražské Kramářově vile setkal se svými devíti předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Chci a pokládám za vhodné, abychom v takovýchto slavnostních chvílích byli všichni pohromadě, řekl Fiala na tiskové konferenci po obědě s hlavou státu. Po večeři se současní i bývalí političtí představitelé sešli na koncertě v pražském Rudolfinu, který připravil úřad vlády ve spolupráci s Českou filharmonií.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:19|

V Praze a Brně se demonstrovalo proti vládě, válce i Evropské unii

Na protivládní demonstraci v Praze se lidé sešli v horní polovině Václavského náměstí. Mnoho účastníků přineslo české vlajky, transparenty proti vládě, válce i Evropské unii. Na místě byli nasazeni policisté, aby zabránili případným konfliktům. Protest se konal i v Brně.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 18:19|

Češi nemají přehled o Slovensku. Většina si ale myslí, že mu rozumí, říká rozhlasový reportér Smatana

Většina Čechů si myslí, že Slovensku dokonale rozumí, ale není to pravda. Výlet do Tater neznamená, že rozumím Slovensku, říká bývalý stálý zpravodaj Českého rozhlasu na Slovensku Ľubomír Smatana. I proto se ve svých reportážích snažil informovat o životě obyčejných lidí. Za sebou má také působení v české sekci čínského rozhlasu nebo reportování o zásahu policie na technoparty CzechTek v roce 2005. I na to, jak mu tehdejší premiér Jiří Paroubek vzal mikrofon, vzpomíná v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
20. 4. 2022|

Policejní exředitel Husák dostal za party v Teplicích sankci. Bendovi se prý účast na vlastní oslavě prokázat nepodařilo

Bývalý ředitel policie v Libereckém kraji Vladislav Husák dostal za účast na nelegální narozeninové oslavě podnikatele Petra Bendy v Teplicích sankci od vedení policie. Naopak Benda a expremiér Jiří Paroubek ve správním řízení magistrátu pokutu nedostali, uvedl Český rozhlas Radiožurnál. Například v případě Bendy se podle Českého rozhlasu nepodařilo radnici ve správním řízení dokázat, že se podnikatel zúčastnil své vlastní narozeninové oslavy.
27. 10. 2021|

Soudce Čapka čeká kárné řízení, kvůli účasti na oslavě Petra Bendy

Lednová oslava narozenin podnikatele Petra Bendy bude mít dohru i u Nejvyššího správního soudu. Předseda okresní instance v Teplicích totiž podá kárnou žalobu na svého podřízeného Miroslava Čapka. Podle svých slov má dost důkazů o jeho účasti na akci, která odporovala protiepidemickým regulím. Sám Čapek už dřív v ČT popřel, že by v hotelu byl.
12. 4. 2021|

Večírek v teplickém hotelu má zřejmě další důsledek, končí ředitel věznice Blažek

Kvůli účasti na nelegální oslavě v teplickém hotelu podnikatele Petra Bendy končí ve funkci ředitele teplické věznice Petr Blažek, informoval server Seznam Zprávy. Blažek čelí podezření ze spáchání přestupku. Odejít ze své pozice má na konci března.
16. 3. 2021|

Aktérům večírku v teplickém hotelu hrozí pokuta dvacet tisíc korun

Porušením vládních opatření při lednové narozeninové oslavě podnikatele Petra Bendy se zabývá teplický magistrát; sankce od samosprávy ve výši 20 000 korun hrozí sedmnácti účastníkům večírku.
9. 3. 2021|

Hnilička a Šlégr dostali pokutu. Na kritizované oslavě v teplickém hotelu neměli roušky

Ústečtí hygienici rozhodli, že šéf Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička a místopředseda Rady ČT Jiří Šlégr dostanou nejvyšší možnou pokutu za to, že neměli na oslavě v teplickém hotelu nasazené roušky. Každý by měl zaplatit deset tisíc korun. Důkazem, že porušili nařízení o zakrytí dýchacích cest, jsou fotografie přímo z akce, informoval server Seznam Zprávy. Narozeninová oslava někdejšího vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu Prince de Ligne se konala v lednu.
23. 2. 2021|

Husák oficiálně skončil ve funkci, převzal odvolání kvůli oslavě v Teplicích

Dosavadní šéf liberecké krajské policie Vladislav Husák v pátek oficiálně skončil ve funkci. Policejní prezident Jan Švejdar ho sice odvolal k 1. únoru, Husák však kvůli svému zdravotnímu stavu dokument převzal až nyní. Informaci serveru Blesk.cz potvrdil ČTK ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Husáka Švejdar odvolal kvůli účasti na oslavě podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy v teplickém hotelu. Policista má nyní působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy.
5. 2. 2021Aktualizováno5. 2. 2021, 19:06|

V Teplicích jsme byli pracovně, zní od účastníků večírku. O kauze natáčeli Reportéři ČT

Po schůzce v teplickém hotelu na narozeninovém večírku podnikatele Petra Bendy rezignovali na své posty krajský policejní ředitel Vladislav Husák a poslanec za ANO Milan Hnilička. Ten měl původně opustit i post předsedy Národní sportovní agentury. V jejím čele však zůstal a naopak odvolal své dva náměstky. Většina účastníků akce, při které byla porušena protiepidemická opatření, se odvolává na pracovní náplň schůzky. To však vyvolává další otázky, na které se snažili najít odpovědi Reportéři ČT.
2. 2. 2021|

Husák zůstává kvůli pobytu v nemocnici formálně šéfem libereckého policejního ředitelství

Vladislav Husák zatím formálně zůstává libereckým krajským policejním ředitelem. Odvolání z funkce kvůli účasti na oslavě v teplickém hotelu předminulý týden si kvůli svému zdravotnímu stavu doposud nepřevzal. Po dobu nepřítomnosti ho zastupuje jeho náměstek, sdělila v pondělí mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová. Policejní prezident Jan Švejdar odvolal Husáka k prvnímu únoru, zároveň s ním vede kázeňské řízení. Policista ale v pátek skončil v nemocnici.
1. 2. 2021|

Detektivové vyšetřují, proč policie neodhalila oslavu podnikatele Bendy

Vyšetřování spojené s víkendovou oslavou podnikatele Petra Bendy v Teplicích se rozšiřuje. Kromě  samotné akce prověřují detektivové i to, proč policisté nezjistili, že se vůbec koná. Ten večer totiž probíhala v celém Ústeckém kraji speciální akce zaměřená právě na restaurace. Český rozhlas upozornil, že hlídky provedly celkem 750 kontrol.
28. 1. 2021|

Švejdar odvolá šéfa liberecké krajské policie Husáka kvůli účasti na večírku

Policejní prezident Jan Švejdar odvolá k 1. únoru ředitele liberecké krajské policie Vladislava Husáka. Dohodli se na tom spolu při schůzce, na které řešili Husákovu účast na nepovoleném narozeninovém večírku. Oslavy podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy se účastnili i místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr, expremiér Jiří Paroubek nebo předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička (za ANO). Ten v reakci rezignoval na mandát poslance.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 20:52|