TÉMA

Frontex

Obnovení kontrol slovenských hranic by připadalo v úvahu, kdyby je denně přecházely stovky migrantů, řekl Rakušan

Požadavky, aby se každý migrant, který se pokusí nelegálním způsobem proniknout do Evropské unie, vracel do země původu, považuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) za nereálné. Často podle něj nelze zjistit, odkud dotyční lidé přišli, a navíc považuje na neuskutečnitelné vracet je například až do oblasti Sahelu. Opoziční poslanec Radek Koten (SPD) by ale považoval důsledné vracení nelegálních migrantů za vhodné řešení krize, se kterou se Evropa již léta potýká. Rakušan považuje za správné řešení celounijní sjednocení pravidel prostřednictvím evropského migračního paktu. O migraci diskutovali Vít Rakušan a Radek Koten v Událostech, komentářích.
20. 9. 2023|

Unie pomůže Itálii s migranty na ostrově Lampedusa, ujistila von der Leyenová

Itálie může počítat s pomocí Evropské unie při řešení situace na ostrově Lampedusa, který se v posledních dnech potýká s přílivem tisíců migrantů. V neděli to prohlásila předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová, která tento malý středomořský ostrov nedaleko afrického pobřeží navštívila společně s italskou premiérkou Giorgiou Meloniovou.
17. 9. 2023|

Evropský soudní dvůr zamítl stížnost rodiny, která žalovala Frontex za deportaci

Syrská uprchlická rodina neuspěla v žalobě na evropskou agenturu pro ochranu hranic Frontex za deportaci z Řecka zpět do Turecka. Podle právníků rodiny Frontex uprchlíky deportoval, aniž by zvážil jejich žádost o azyl. Podle Evropského soudního dvora v Lucemburku ale Frontex takovou pravomoc nemá. Verdikt přišel v době, kdy migrace do Evropy opět míří k číslům z let 2015 a 2016.
7. 9. 2023|

Řecké úřady omezují pohyb přeživších po ztroskotání lodi s migranty

Přeživší po ztroskotání lodi u řeckého poloostrova Peloponés z minulého týdne mají omezený pohyb a přístup ke komunikaci, informuje deník El Pais, který přinesl i svědectví o tom, jak tito lidé nemohou opustit tábor, ve kterém se nacházejí, a mohou hovořit pouze se svou rodinou. Svědectví některých migrantů také zpochybňují oficiální verzi neštěstí, kterou dříve poskytla řecká pobřežní stráž. U břehů Peloponésu pokračuje sedmým dnem pátrání po obětech či možných přeživších. Před soudem v úterý stanulo devět Egypťanů podezřelých z pašeráctví, kteří byli podle AFP následně vzati do vazby.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 23:29|

Kvůli potopení lodi s migranty zatkla řecká policie devět Egypťanů

Řecká policie zatkla ve čtvrtek večer devět Egypťanů, které viní z podílu na středečním potopení lodi s několika stovkami migrantů jihozápadně od řeckého pobřeží. Podle agentury AMNA jsou zadržení obviněni z pašeráctví a zločinného spiknutí. V oblasti, kde se přeplněná loď s migranty asi 75 kilometrů od přístavu Pylos v noci na středu potopila, i v pátek pokračovalo pátrání po možných přeživších. Neštěstí si zatím vyžádalo 78 obětí, 104 lidí se zachránilo, napsal deník Kathimerini.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 22:15|

Ruská stíhačka se nebezpečně přiblížila k našemu letounu nad Černým mořem, uvedlo Polsko

Ruská stíhačka Su-35 se v pátek nad Černým mořem několikrát nebezpečně přiblížila k letounu polské pohraniční stráže, který v této oblasti plnil běžné úkoly pro unijní agenturu Frontex. S odkazem na sdělení polské pohraniční stráže a rumunského ministerstva obrany o tom informoval portál Onet.pl. Společné středisko pro letecké operace NATO ve španělském Torrejónu kvůli tomuto incidentu uvedlo do pohotovosti dva španělské a dva rumunské bojové letouny.
7. 5. 2023|

Pavel se v Polsku setkal s premiérem Morawieckým. Navštívil i Rzeszów, odkud proudí pomoc na Ukrajinu

Nový český prezident Petr Pavel v pátek zakončil dvoudenní návštěvu Polska. Ráno se setkal s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, později navštívil centrum Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex. Odpoledne dorazil také do polského a amerického logistického centra na letišti Rzeszów-Jasionka, z nějž proudí na Ukrajinu většina západní pomoci včetně té vojenské.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 19:07|

Po nehodě lodi u Libye se pohřešuje třicet migrantů, sedmnáct z nich se podařilo zachránit

Po nehodě lodi u pobřeží Libye se nadále pohřešuje třicet lidí, sedmnáct se jich podařilo zachránit. Podle zahraničních agentur o tom v neděli večer informovala pobřežní stráž, která tak upřesnila dřívější informace médií a humanitárních organizací o „desítkách pohřešovaných“. Na palubě převržené lodi byli migranti mířící do Itálie, uvedly humanitární organizace. Jedna z nich, Alarm Phone, již v sobotu varovala, že lodi hrozí potopení a 47 uprchlíkům na palubě smrt. Záchranné práce pokračují i za pomoci letadel unijní agentury Frontex.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 20:34|

Evropa chce rychleji vracet migranty, kterým zamítla azyl. Bude víc tlačit na jejich domovské státy

Evropská unie chce efektivněji a rychleji vracet odmítnuté žadatele o azyl do zemí jejich původu. V době rostoucího počtu migrantů mířících do Evropy hledá způsob, jak přesvědčit africké či asijské země k lepší spolupráci při návratech jejich občanů. Podle Evropské komise se v současnosti do své vlasti vrací jen 21 procent těch, jejichž žádosti úředníci členských států vyhodnotí jako neopodstatněné. Loni se počet žadatelů o azyl v Evropské unii zvýšil o polovinu, na více než 920 tisíc.
28. 1. 2023|

Slovenští policisté vyslali posily na srbsko-maďarskou hranici i do mise Frontex

Slovensko vyslalo k maďarsko-srbské hranici další policisty, kteří mají pomoci v boji s nelegální migrací a převaděčstvím. Jiní příslušníci sboru posílili i agenturu Frontex, jejímž úkolem je ochrana vnějších hranic EU a Schengenského prostoru. Počty běženců během zimy sice klesly, ale aktivita pašeráků trvá. Většina migrantů dál přechází hranicí Srbska s Maďarskem.
10. 1. 2023|

Řešení migrace musíme hledat na vnějších hranicích Schengenu, míní Rakušan

České předsednictví chce řešit migraci jako problém, který se týká celé Evropy, všech zemí Evropské unie. Na tiskové konferenci po jednání se svými protějšky ze Slovenska, Maďarska a Rakouska to ve čtvrtek řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 11:31|

Musíme sladit vízovou politiku EU a Balkánu, apelovala eurokomisařka Johanssonová po jednání o migraci

Do Evropské unie přichází takzvanou balkánskou cestou třikrát více migrantů než loni a desetkrát víc než v roce 2018, uvedla eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová po pondělním jednání na konferenci o migraci v Praze. Chce proto intenzivněji jednat se zástupci balkánských zemí o přerozdělování přicházejících. Na dvoudenním setkání chtějí ministři probírat také společnou reakci na válku na Ukrajině. Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že ministři přijali deklaraci a akční plán Pražského procesu pro roky 2023 až 2027.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 23:14|

Kontroly na hranicích se Slovenskem se nejspíš protáhnou, řekl Rakušan

Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) má za téměř jisté, že Česko prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem, které vláda minulý týden zavedla v souvislosti s náporem běženců, a to v první fázi na deset dnů, tedy do 8. října. Rakušan to prohlásil po schůzce s kolegy ze Slovenska, Maďarska a Rakouska v Bratislavě. Ministři se shodli na potřebě posílit ochranu vnější hranice schengenského prostoru volného pohybu osob. Srbský prezident Aleksandar Vučić se v Budapešti setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a rakouským kancléřem Karlem Nehammerem a slíbil jim, že jeho země zpřísní vízová pravidla.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 17:09|

Frontex nasadí v Lamanšském průlivu letadlo. V Calais se dohodlo posílení boje s nelegální migrací

Evropská pohraniční agentura Frontex nasadí od středy v oblasti Lamanšského průlivu letadlo, které bude pomáhat v boji proti nelegální migraci. Na schůzce o migraci ve francouzském přístavu Calais to řekl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Účastníci setkání, na které byli pozváni zástupci vlád zodpovědní za migraci z Belgie, Německa a Nizozemska, se rovněž dohodli na užší spolupráci v boji proti pašerákům osob a proti obchodu s nafukovacími čluny, na kterých se lidé na cestu přes moře vydávají. Při středečním neštěstí v průlivu zemřelo 27 migrantů, s nimiž se přeplněný člun převrátil.
28. 11. 2021|

Babiš a Orbán hovořili v Ústí nad Labem o energetice nebo migraci

Na návštěvě České republiky je předseda maďarské vlády Viktor Orbán. V pražské Kramářově vile ho přivítal premiér Andrej Babiš (ANO), poté zamířili do Ústí nad Labem, kde projednávali například investice, energetiku a migraci. Babiš v Ústeckém kraji vede volební kandidátku a po skončení pracovního programu se oba politici, kteří udržují dobré vztahy, sešli v ústeckém divadle s příznivci a členy hnutí. Na tiskovou konferenci obou premiérů se nedostali někteří žurnalisté, novinářské organizace kritizují porušení Listiny základních práv a svobod.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 22:59|

Na polsko-běloruské hranici zemřel další migrant. Jde o páté úmrtí za poslední dva týdny

Nedaleko polsko-běloruské hranice v noci na pátek zemřel zřejmě na infarkt migrant. Informovala o tom polská pohraniční stráž na svém twitterovém účtu. Mezi běženci, kteří se snaží dostat z Běloruska do Polska, jde v posledních několika dnech už o páté úmrtí. Evropská komise požádala Polsko, aby umožnilo přístup pracovníkům Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) k polsko-běloruské hranici. Situaci, ve které se migranti nacházejí, kritizuje OSN.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 15:08|

Bělorusko zřejmě cíleně posílá běžence do EU. Na hranici je nejspíš dopravují cestovní kanceláře

Litva i Evropská unie obviňují Bělorusko, že používá nelegální migraci jako formu nátlaku na sedmadvacítku. Migrace běženců z Blízkého východu směrem do Litvy prudce vzrostla po vynuceném přistání letadla Ryanair a odvetných sankcích ze strany Bruselu. V tomto roce hranici překročilo pětkrát víc migrantů než za celý rok 2020. Jedná se hlavně o Iráčany a Syřany. Běloruské úřady podezření odmítají.
17. 6. 2021|

Frontex má dostat miliardy eur. Neví však, co s nimi, varuje audit

Pohraniční agentura Evropské unie Frontex nezvládá efektivně plnit své úkoly při ochraně vnějších hranic společenství. Vzhledem k současným nedostatkům není navíc připravena výrazně rozšířit své působení v rámci posíleného mandátu schváleného EU předloni. V auditní zprávě, kde hodnotí práci Frontexu při zvládání nelegální migrace a přeshraničních zločinů, to uvádí Evropský účetní dvůr (EÚD).
7. 6. 2021|

Brusel chystá reformu Schengenu. Nelíbilo se mu samostatné jednání států během pandemie

Evropská komise představila návrh reformy schengenského prostoru, který počítá s větší  spoluprací členských zemí uvnitř Schengenu. Brusel opakovaně kritizoval, jak během pandemie jednotlivé státy samy omezovaly pohyb na svých hranicích. Nová opatření mají zlepšit i kontrolu nad vnějšími hranicemi.
2. 6. 2021|

Frontex čelí obviněním z podílu na ilegálních deportacích. Agenturu vyšetřuje Evropský parlament

Evropská agentura Frontex – instituce, která má na starosti ochranu vnějších hranic Evropské unie – čelí obviněním z podílu na nelegálních deportacích migrantů ve Středomoří. Její vedení vinu popírá. Vyšetřování Frontexu v úterý prostřednictvím pracovní skupiny, tvořené zástupci všech frakcí, zahájili poslanci Evropského parlamentu (EP).
23. 2. 2021Aktualizováno23. 2. 2021, 20:11|

Politické spektrum před volbami do europarlamentu: MZH, ČS, TK, Hlas, Svobodní, ANS a ADS

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 čtyři zvláštní vydání pořadu Politické spektrum. V něm diskutují zástupci kandidujících hnutí a stran, které nejsou v českém zákonodárném sboru, ale kandidují do Evropského parlamentu.
11. 5. 2019Aktualizováno17. 5. 2019, 13:58|

Politické spektrum před volbami do europarlamentu: PR, DSZ, BOS, SsČRNEZ, ESO, KoA, AltpČR

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 čtyři zvláštní vydání pořadu Politické spektrum. V něm diskutují zástupci kandidujících hnutí a stran, které nejsou v českém zákonodárném sboru, ale kandidují do Evropského parlamentu.
12. 5. 2019Aktualizováno17. 5. 2019, 13:58|

Politické spektrum před volbami do europarlamentu: KAN, SNČR, Cesta, NÁRSOC, AVE, RDS, DSSSNF, SPR-RSČ

Před volbami do Evropského parlamentu přináší ČT24 čtyři zvláštní vydání pořadu Politické spektrum. V něm diskutují zástupci kandidujících hnutí a stran, které nejsou v českém parlamentu, ale kandidují do europarlamentu.
4. 5. 2019|
Uprchlická krize

Do EU loni přišlo nejméně nelegálních migrantů za pět let. Zkouší to po moři i v matracích

Počet nelegálních překročení vnějších hranic Evropské unie loni klesl o čtvrtinu oproti roku 2017. Šlo tak o odhadovaných 150 tisíc migrantů, což je nejméně za posledních pět let. Podle unijní pohraniční agentury Frontex většina z nich dorazila do Španělska. Při vrcholu uprchlické krize v roce 2015 dorazilo do Evropy asi 1,1 milionu lidí.
4. 1. 2019|