TÉMA

Vladimír Mišík

Jsme citlivější, míní Adam Mišík. I my jsme na mejdanech řešili všelico, namítá jeho otec

Hudebník Vladimír Mišík patřil za komunistického režimu k zakazovaným umělcům. Jeho syn Adam, který nezapřel hudební geny, se narodil osm let po sametové revoluci a vyrůstal i tvoří ve svobodě. V čem se shodují i liší pohledy jejich generací, porovnali jako hosté Interview ČT24 speciál.
20. 11. 2023|

Neměli bychom se cítit jako malý stát, řekl Pavel. Vyznamenal Pitharta, Kubišovou nebo Rychetského

Česko si v sobotu připomnělo 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Prezident Petr Pavel poprvé udělil státní vyznamenání, během ceremonie ocenil více než šedesát osobností. V projevu ve Vladislavském sále řekl, že má Česká republika díky členství v Severoatlantické alianci nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii, ocenil i význam Evropské unie. Státní vyznamenání na Pražském hradě udělil disidentům, hrdinům, umělcům, vědcům i sportovcům. Pavel ocenil Řádem Bílého lva bývalého premiéra české vlády Petra Pitharta, bývalého předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského či politika Karla Schwarzenberga.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 21:43|

Prezident 28. října vyznamená přes šedesát osobností, přípravy na Hradě vrcholí

Na Pražském hradě vrcholí přípravy na sobotní předávání státních vyznamenání, přičemž pro současného prezidenta jde o první ceremoniál 28. října. Petr Pavel v den výročí vzniku republiky ocení více než šedesát osobností. Konkrétní jména nechce předem komentovat. Loni při svém posledním slavnostním předávání vyznamenání bývalý prezident Miloš Zeman ocenil 78 mužů a žen, v letech předtím byl počet vyznamenaných zhruba kolem čtyřicítky.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 19:52|

Mick Jagger slaví osmdesátiny. Zvláštní fenomén, říká o něm Mišík

Mick Jagger, jeden z nejslavnějších hudebníků planety, slaví osmdesátiny. Jeho The Rolling Stones byli svého času populárnější než The Beatles. Od britské královny obdržel šlechtický titul. Dodnes se udržuje ve skvělé fyzické kondici, je známý svým humorem a má vřelý vztah k Česku.
26. 7. 2023|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Hudební scénou znovu létali Andělé. Chytili je Mirai i Ewa Farna

Česká hudební akademie ve Veletržním paláci rozdala hudební ceny Anděl za rok 2021. Kategorii Sólová interpretka ovládla Ewa Farna, skupinou roku se stali Mirai, v kategorii Sólový interpret byl posmrtně oceněn skladatel a zpěvák David Stypka.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:27|

Nejvíce nominací na hudební ceny Anděl má zpěvačka Ewa Farna

Česká hudební akademie rozhodla o trojicích nominovaných v jednotlivých kategoriích. V prestižní kategorii Album má šanci Ewa Farna s Umami, Vladimír Mišík s deskou Noční obraz a David Stypka & Bandjeez a jejich Dýchej. Nejstarší tuzemské odborné hudební ceny se budou předávat 27. dubna v pražském Veletržním paláci, ceremoniál živě nabídne Česká televize.
21. 2. 2022Aktualizováno21. 2. 2022, 13:17|

Vladimír Mišík vydal nové album, v Nočním obraze nesentimentálně vzpomíná

Vladimír Mišík vydal své „poslední“ album. Noční obraz není pouze další položkou v diskografii čtyřiasedmdesátiletého umělce, ale především upřímnou snahou o výpověď.
6. 10. 2021|

Fotil Havla, Mišíka i tajné taneční představení. Vychází kniha fotografa Jaroslava Prokopa

Na jevišti vyfotil Boleslava Polívku nebo tanečníka Mina Tanaku, v zákulisí pak třeba dramatiky Václava Havla nebo Arthura Millera. I jejich snímky se dostaly do knihy fotografa Jaroslava Prokopa. Vydal ji Institut umění – Divadelní ústav.
21. 3. 2021|

Tanky se valí ven, kameny se valí sem. Před 30 lety zahráli v Praze Rolling Stones

Evropa je teď větší, okomentoval Mick Jagger pád železné opony. Koncert kapely Rolling Stones 18. srpna 1990 v Praze byl důkazem, že i Československo do větší Evropy patří. Místo spartakiádních Poupat duněla strahovským stadionem Satisfaction od symbolu západní kultury.
18. 8. 2020|

Šestkrát tě potkám. Vladimír Mišík si získal ceny Anděl

S několikaměsíčním zpožděním vyhlásila Česká hudební akademie držitele cen Anděl za rok 2019. Z vítězů nejčastěji zaznělo jméno Vladimíra Mišíka, který sošek obdržel celkem šest. Mimo jiné pro sólového interpreta roku. Z titulu sólová interpretka se může těšit Beata Hlavenková. Více než jedno ocenění si z 29. ročníku odnáší také projekt Zvíře jménem Podzim.
20. 6. 2020Aktualizováno20. 6. 2020, 22:48|

Náš život hoří jako svíce. Básník Václav Hrabě by oslavil osmdesát let

„Láska je jako večernice plující černou oblohou. Náš život hoří jako svíce a mrtví milovat nemohou.“ Sám žil pouze 24 let. Přesto stihl napsat slova, která se zařadila mezi nejslavnější verše české poezie. Jeho Variace na renesanční téma v podání Vladimíra Mišíka zazněla i na Letné v listopadu 1989. Václav Hrabě by v sobotu oslavil osmdesáté narozeniny.
13. 6. 2020|

Spolupracoval s Krylem i Mišíkem, učil milovat poezii. Zemřel básník a recitátor Mirek Kovářík

Ve věku 85 let ve středu zemřel básník, divadelník, publicista, propagátor moderní české poezie a vysokoškolský pedagog Miroslav Kovářík. Potvrdil to jeho spolupracovník Radek Bláha.
4. 3. 2020|

K hudebním Andělům nejvíce vzhlíží Mišík, nominaci má in memoriam i Gott

Písničkář Vladimír Mišík se může těšit z nejvíce nominací na hudební ceny Anděl za rok 2019. Česká hudební akademie ho nominovala v šesti kategoriích. Na tři nominace pak dosáhla kapela Zvíře jménem Podzim. Mezi nominovanými se in memoriam objevilo i jméno Karla Gotta. Ocenění 29. ročníku budou oznámeni 31. března v přímém přenosu České televize.
22. 1. 2020|

Objev rodiny i čekání na konec příběhu. Vladimír Mišík po 40 letech vydal sólovou desku

Vychází nová sólová deska Vladimíra Mišíka, kterou hudebník po více než čtyřiceti letech nahrál bez kapely Etc… Na albu Jednou tě potkám, pojmenovaném podle básně Václava Hraběte, je 14 písní s texty od Mišíka nebo jeho oblíbených básníků. Jednu z nich doprovází černobílý videoklip, který rekapituluje muzikantův příběh.
23. 9. 2019|

Jednou tě potkám, zpívá Vladimír Mišík na novém albu. A není to o děvčeti

Jedna z nejvýraznějších osobností českého rocku přichází s novými skladbami. Vladimír Mišík nahrál album Jednou tě potkám, které oficiálně vyjde 20. září. Sólovou desku přitom naposledy vydal před více než 40 lety. Svůj životní příběh nenápadně rekapituluje v písni Jednou, ke které vznikl i černobílý videoklip. „Jednou tě potkám. Člověk si není jistý, kdy to bude a jak se to stane, tak je to jasné, o čem to je. Není to o děvčeti,“ říká v rozhovoru s Vladimírou Junkovou pro Události v kultuře.
6. 9. 2019|

Nechte zpívat Mišíky. Legendární muzikant vystoupí s celou rodinou

Po pauze se vrací na podium legenda českého big beatu Vladimír Mišík, objeví se ale na něm hned s celou rodinou. Zahraje nejen svoje nejznámější skladby, ale zazní i sólové projekty jeho manželky a dětí. Vystoupí 25. dubna na 18. ročníku festivalu Vítání jara od 19:30 v pražském Divadle Hybernia.
22. 4. 2019|

Životní režim v bigbeatovém rytmu. Mišík vydal výběr hitů a míří do studia

Vladimír Mišík vydává výběr nejlepších ze svižných hitů, které za více než 40 let natočil společně se svou kapelou Etc… Deska se jménem Životní režim podle jedné ze slavných písní navazuje na čtyři roky starý výběr balad. Již v září se však Mišík a spol. chystají do studia, aby pracovali na albu s písněmi novými.
26. 5. 2018|