TÉMA

Městská policie

Chovatelů exotických zvířat přibývá, řada ale nedodržuje podmínky

Někteří majitelé exotických zvířat nedodržují pravidla pro jejich chov. Obyvatele Karlových Varů nedávno například vyděsili na stromě v centru města dva hroznýši. Plazi často svým majitelům utečou a pak s jejich odchytem musí pomáhat městská policie. Nebezpečné je i svévolné vypouštění méně nebezpečných zvířat do volné přírody. Mohou se stát invazivním druhem a začít ničit původní faunu.
16. 4. 2024|

Ústí nad Labem se snaží zachránit problémové lokality. Nemovitosti chce odkoupit

Problémy s nemovitostmi, na které si stěžují lidé, řeší Ústí nad Labem jejich odkupem. Momentálně se chystá koupit ve vyloučené lokalitě bytové domy za sedmdesát miliónů korun. Získat chce také bývalou kolonii garáží, ze které vznikla rozsáhlá černá skládka.
2. 4. 2024|

Místo strážníků hlídají někde pořádek bezpečnostní agentury. Stejné pravomoci ale nemají

Města si začínají najímat bezpečnostní agentury. Částečně tím řeší problémy s nedostatkem vlastních strážníků nebo omezenou možností využívat městské policisty z okolních měst. I když jsou pravomoci agentur oproti běžným strážníkům omezené, podle radnic dokážou i tak třeba ohlídat správné parkování.
22. 3. 2024|

Za nevybíravý zákrok vůči opilému muži v Lipníku nad Bečvou dostal bývalý strážník podmínku

Za zákrok vůči opilému muži v Lipníku nad Bečvou potrestal soud bývalého strážníka Milana Fialu tříletým trestem s podmíněným odkladem na tři a půl roku. Ležícího muže kopl, šlápl mu na obličej a vulgárně mu nadával. Bývalý strážník vinu přiznal, soud uznal návrh dohody o vině a trestu, kterou obhajoba uzavřela s žalobcem. Rozsudek je pravomocný. Za zneužití pravomoci úřední osoby mu původně hrozila sazba tři až deset let vězení.
1. 2. 2024|

Vnitro a svaz měst požadují dřívější penzi pro dlouholeté strážníky

Svaz měst a obcí (SMO) navrhuje doplnit do chystaného zákona s reformními změnami penzí dřívější důchod pro strážníky, kteří u městské či obecní policie odsloužili nejméně dvacet let. Podle počtu odpracovaných měsíců by měli podle svazu chodit do penze až o pět let dřív bez krácení pobírané částky. Stejný požadavek má i ministerstvo vnitra. SMO a resort vnitra to uvedly ve svých připomínkách k reformní důchodové novele. Ucelený návrh dřívějších penzí pro náročné profese, který chystá resort práce, by měla vláda projednat v prvním čtvrtletí. Zatím mohou až o pět let dřív chodit do důchodu záchranáři a podnikoví hasiči.
7. 1. 2024|

Dva bytové domy v Sokolově budou hlídat domovníci

V Sokolově začnou od příštího týdne ve dvou panelových domech sloužit domovníci. Jedná se o projekt městské policie, který má zvýšit pocit bezpečí obyvatel v domech a jejich okolí a posílit také ochranu veřejného pořádku. Na tříletý preventivní projekt dostalo město dotaci z evropských fondů.
5. 1. 2024|

Soud zrušil osvobozující rozsudek pro březnického strážníka, po jehož zásahu zemřel mladý muž

Okresní soud v Příbrami musí znovu projednat případ strážníka stíhaného v souvislosti s úmrtím mladíka po předloňském zásahu před kulturním domem v Březnici. ČT to sdělil předseda soudu Miloslav Boudník. Případ do Příbrami vrátil odvolací krajský soud v Praze, který zrušil původní osvobozující rozsudek. Strážník čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti.
20. 11. 2023|

Strážníky v Plzni zaměstnávají černé skládky. Město za jejich likvidaci utrácí miliony

V Plzni přibývá černých skládek, jenom letos stála město jejich likvidace už dva miliony korun. Za poslední měsíc se plzeňským strážníkům podařilo odhalit pět pachatelů, kteří odložili odpad na místo, kam nepatří. Někteří z nich na sebe dokonce upozornili sami, když vyhodili předměty, na kterých bylo jméno nebo adresa.
10. 11. 2023|

Policie obvinila strážníka z Lipníku nad Bečvou kvůli agresivnímu zásahu proti opilému muži

Přerovští kriminalisté obvinili strážníka, který letos v únoru fyzicky napadl ležícího opilého muže. Šedesátiletého muže z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku viní ze zneužití pravomoci úřední osoby. Hrozí mu až deset let vězení. Dvojici strážníků lidé při zásahu natočili na mobilní telefon a záznam zveřejnili. Druhý ze strážníků obviněn není, řekl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 13:11|

Praha 1 zakáže parkování sdílených elektrických koloběžek

Radnice Prahy 1 se chystá zakázat parkování sdílených elektrokoloběžek na komunikacích a prostranstvích, které má ve své správě. Těch je menšina, městská část proto zároveň osloví magistrát, aby učinil totéž v celé památkové rezervaci. Schválili to ve středu zastupitelé městské části. Krok je podle vedení radnice možný s odkazem na metodiku, kterou vypracovala ministerstva dopravy a vnitra. Elektrokoloběžky nabízejí k zapůjčení v Praze firmy Bolt a Lime.
13. 9. 2023|

Školní rok začíná i některým seniorům. Opět vyrazí hlídat na přechody u základních škol

I v letošním roce některá města zapojí seniory do dozoru na přechodech u základních škol. Společně s policií budou pomáhat dětem při bezpečném přecházení vozovky. Senioři budou například u škol v Mladé Boleslavi, Vsetíně nebo v Liberci. Podle městských policií ale noví senioři nepřibývají. Někde se dokonce nepřihlásil žádný.
4. 9. 2023|

Garáže v Karviné neoprávněně obsazují lidé bez domova

Nepořádek a krádeže opakovaně sužují majitele garáží v karvinském Novém Městě. V několika kójích v ulicích Na Vyhlídce a Olšiny se zabydleli lidé bez domova.
24. 8. 2023|

V Ústeckém kraji přibývají defibrilátory na veřejných místech. Zachraňují životy

Stále více úřadů nebo firem nakupuje defibrilátory. Tyto přístroje mohou lidé použít při první pomoci člověku se zástavou srdce, a to ještě předtím, než na místo dorazí záchranka. Bývají už také běžnou součástí výbavy policejních aut. Například v Ústeckém kraji záchranáři rozmístili defibrilátory už na osmnáct veřejných stanovišť.
13. 8. 2023|

Piškot s hřebíky. Liberečtí policisté upozorňují na nebezpečné návnady pro psy

Policie v Liberci se zabývá několika případy, kdy byly objeveny nebezpečné návnady pro psy. Vypadají jako různé druhy pamlsků, uvnitř se ale skrývá ostrý předmět, který může psa poranit. Liberečtí policisté i tamní radnice nyní varují pejskaře, aby byli při venčení opatrní. Návnady se objevují v liberecké čtvrti Rochlice.
3. 8. 2023|

Muž si stěžoval na hudbu v Prachovských skalách. Objevily se pak proti němu plakáty s hanlivým popiskem

V ulicích v centru Jičína se objevily snímky občanského aktivisty a regionálního historika Pavla Kracíka s hanlivým popiskem. Šlo o reakci neznámého pachatele zřejmě na to, že si muž stěžoval na hlasité hudební produkce v Prachovských skalách v chráněné krajinné oblasti. S takovými plakáty nesouhlasí ani pořadatel koncertů.
26. 7. 2023|

Hrozbu odebrání registrační značky auta, když má řidič nedoplatek na pokutách, hodnotí policisté jako efektivní

Přes dvanáct milionů korun letos vybrali policisté a celníci od řidičů, kteří měli nedoplatky za dopravní přestupky. Nová pravidla, podle kterých neplatičům hrozí zabavení registrační značky, hodnotí jako velmi efektivní. Kontroly mohou provádět také strážníci v obcích.
29. 6. 2023|

Bezpečnostní kamery mají v Ostravě na zkoušku i zvukové detektory

Městská policie Ostrava testuje mezi prvními v republice novou technologii bezpečnostních kamer. Ty monitorují i okolní zvuky. Následně pak systém strážníkům v operačním centru posílá informace o mimořádných událostech. Zatím má takových detektorů sedm a jsou umístěny v bezprostřední blízkosti kamer ve třech problémových lokalitách.
14. 6. 2023|

Z výběhu děčínské zoo uteklo sedm opic. Tři makakové se dostali mimo areál

Ze zoologické zahrady v Děčíně utekli tři makakové chocholatí. Dvě ze sedmi zvířat, která se dostala z výběhu, zaměstnanci zoo už odchytli, tři opice se však dostaly mimo areál. Zoo je dočasně uzavřená, řekla její mluvčí Alena Houšková. V případě, že by někdo z lidí zvířata zahlédl, nemá se pokoušet o jejich odchyt. „Je to nebezpečné zvíře, obzvlášť když je ve stresu,“ podotkla mluvčí.
13. 6. 2023|

Před školou ve Žďáru se ve všední dny krátce omezuje vjezd. Ohlasy rodičů jsou pozitivní, někteří řidiči jsou proti

Ve Žďáru nad Sázavou zavedli novinku v dopravě – vyhradili ulici školákům. Vždy ráno před začátkem výuky do ní po dobu tři čtvrtě hodiny nesmí zajíždět žádná vozidla. Město vytvořilo pro rodiče, kteří děti vozí do školy, jen vzdálenější krátkodobá parkovací místa. Z těch žáci bezpečně do školy dojdou pěšky. Mezi rodiči projekt sklízí úspěch, majitelé firem v okolí ale s takovým omezením nesouhlasí.
2. 6. 2023|

Už osm tisíc přestupků zaznamenaly nové radary v Hradci Králové. Radnice plánuje změny

Od začátku května zaznamenaly radary nového inteligentního systému v Hradci Králové osm tisíc přestupků. Nejvíc jich evidují strážníci na výpadové silnici směrem na Jičín. Radnice chce proto udělat změny v povolené rychlosti. Chce, aby byl úsek přehlednější.
30. 5. 2023|

Soud osvobodil strážníka v případu úmrtí mladíka při zásahu v Březnici

Okresní soud v Příbrami ve čtvrtek osvobodil strážníka obžalovaného kvůli předloňskému úmrtí čtyřiadvacetiletého muže v Březnici na Příbramsku. Podle soudu použil donucovací prostředky v souladu se zákonem a nebylo prokázáno, že při střelbě nedodržel předepsanou bezpečnou vzdálenost. Nyní čtyřiapadesátiletý strážník střílel z pepřové pistole, kterou měl u sebe jako součást výzbroje. Mladík po zásahu upadl do bezvědomí a později v nemocnici zemřel, příčinou smrti byl otok mozku způsobený úrazem.
25. 5. 2023|

V Jablonci nad Nisou řádí dětský gang. Upozornil na něj rodič napadeného chlapce

V Jablonci nad Nisou terorizuje místní děti parta výrostků. Přepadávají je, tlučou a dokonce i okrádají. Útoky si natáčejí na mobilní telefony, videa následně sdílejí na sociálních sítích. Na problém upozornil jeden z rodičů, jehož syn se stal obětí násilníků. Společně s představiteli města a policií se snaží najít řešení.
16. 5. 2023|

Hledá se práce pro pošťáky. Uplatnění by mohli najít u vězeňské služby nebo u strážníků

Některé firmy či instituce plánují, že zaměstnají lidi, kteří od května přijdou o místo v České poště kvůli rušení poboček. Některým sice vedení České pošty nabídne místo na jiných pracovištích, jenže stovky lidí si budou muset najít práci jinde. Místo by mohli najít například u městské policie nebo vězeňské služby.
14. 4. 2023|

Dopravu v okolí areálu Škodovky v Kvasinách mají zklidnit radary. Zatím fungují na zkoušku

Obce podél příjezdových silnic do průmyslové zóny automobilky Škoda v Kvasinách na Rychnovsku trpí hustou dopravou. Starostové si vymohli alespoň osazení silnic radary pro úsekové měření rychlosti projíždějících aut. Slibují si od toho částečné zklidnění provozu. Některé z radarů už fungují, zatím ale jenom ve zkušebním režimu.
20. 1. 2023|