TÉMA

Wolfgang Amadeus Mozart

Jak v Československu potkali Hollywood. Amadeus letos oslaví čtyřicet let od premiéry
Film Amadeus se před více než čtyřmi dekádami točil převážně v Praze, kde bylo prý 18. století stále přítomné, neporušené, zakonzervované. Pro režiséra snímku Miloše Formana šlo o velký návrat do Československa, odkud emigroval. Zdejší režim tehdy podle všeho vyměnil svoje „principy“ za miliony dolarů, které produkce v zemi utratila. Částečně životopisné drama letos oslaví už 40 let od premiéry, jeho odkaz však žije dál. ČT24 mluvila i s pamětnicí natáčení. K Formanovi se obracejí i velké aktuální filmy jako Oppenheimer nebo Chudáčci.
18. 2. 2024|Jan Škoda
Přivodí šílenství i smrt, věřilo se o skleněné harmonice. Skládal pro ni i Mozart
Vymyslel pružný močový katétr či bifokální brýle, připisoval se mu vynález bleskosvodu. Státník a vynálezce Benjamin Franklin obohatil svět ale i o hudební nástroj, na jehož existenci se už téměř zapomnělo – skleněnou harmoniku. Skládali pro ni Mozart či Beethoven, přesto dnes zůstává spíš kuriozitou hudebních dějin. Podíl na úpadku někdejší popularity tohoto nástroje měla tvrzení, že hráčům způsobuje šílenství. Za vinu se negativním vlivům skleněné harmoniky dávala mimo jiné smrt jedné z předních virtuosek, které na ni hrály.
13. 10. 2023|
Končí tištěná podoba rakouských novin Wiener Zeitung. V létě by oslavily 320. výročí založení
Nejstarší stále vycházející denní noviny světa Wiener Zeitung přestanou vycházet ve své tištěné podobě. Od 1. července bude více než tři století starý rakouský list publikovat obsah jen on-line. O jeho konci už na jaře rozhodl tamní parlament. Opozice ani novináři s krokem nesouhlasí a považují ho za potírání svobodné žurnalistiky s velkou historickou tradicí.
16. 6. 2023|
Když se spojí Mozart a Salieri, je z toho Molieri. Formanův film stojí podle Plachetky na velké umělecké licenci
Operní pěvec, basbarytonista Adam Plachetka vydal po dvou letech nové album s názvem Molieri. Jak slovní hříčka napovídá, jde o kompilaci operních árií Wolfganga Amadea Mozarta a Antonia Salieriho. Spolupracoval na něm s Czech Ensemble Baroque a dirigentem Romanem Válkem.
28. 11. 2022|
Krysy mají vrozený smysl pro rytmus, při poslechu Mozarta pohupovaly hlavou
Krysy mají vrozený smysl pro rytmus. Podle listu The Guardian to zjistili vědci z Tokijské univerzity v Japonsku, když pouštěli hudbu od Wolfganga Amadea Mozarta a tito hlodavci začali instinktivně pohupovat hlavou v jejím rytmu.
16. 11. 2022|
Reportéři ČT: Vila Bertramka léta chátrá. Mozarta vystřídali narkomani
Před třinácti lety se pražská Bertramka vrátila do rukou Mozartovy obce. Slavnou vilu, kde Wolfgang Amadeus Mozart psal operu Don Giovanni, zabavili komunisté v osmdesátých letech. Bohužel teď je zřejmé, že magické místo na pražském Smíchově po změně vlastníka neprospívá. Zahrada pustne a často v ní sídlí narkomani. Turisté a Pražané většinou narazí na uzamčenou bránu. Vila je po většinu času pro veřejnost uzavřená a je v žalostném stavu, přestože jde od roku 2019 o národní kulturní památku. Tématu se v pořadu Reportéři ČT věnoval David Vondráček.
1. 11. 2022|
Festival Zlatá Pecka představí Mozarta. „Nejlepší cesta k takzvané vážné hudbě,“ říká pěvkyně Pecková
Mezzosopranistka Dagmar Pecková zahájila ve své rodné Chrudimi šestý ročník hudebního festivalu Zlatá Pecka. Operní pěvkyně, která je pořadatelkou přehlídky, letošní dramaturgii zaměřila především na tvorbu Wolfganga Amadea Mozarta. Program se koná i v dalších městech.
22. 8. 2022|
Před 45 lety odstartovala sonda Voyager 2. Data posílá dodnes, dvacet miliard kilometrů od Země
Sonda Voyager 2 je skoro dvacet miliard kilometrů daleko od Země a vědcům slouží přesně pětačtyřicet let. Během své cesty mimo jiné zblízka prozkoumala dvě nejvzdálenější planety Sluneční soustavy, Uran a Neptun. Data ze své vesmírné plavby posílá dodnes.
20. 8. 2022|vkl
Bez světové hvězdy, zato s plejádou českých interpretů. Začíná Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově
V pátek začíná Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. Jednatřicátý ročník slibuje v historických sálech i v přírodních kulisách celkem patnáct hlavních a přes pětadvacet doprovodných koncertů a aktivit. Chystá se například unikátní koncert Jihočeské filharmonie na jezírku v zámeckém parku.
15. 7. 2022|
Osud, který mu nebude dopřán. Film s Dykem o skladateli Myslivečkovi za 120 milionů má první ukázku
„Věřil jsem v osud, který mi nebude dopřán,“ říká Vojtěch Dyk jako skladatel Josef Mysliveček v první ukázce k historickému dramatu Il Boemo. Koprodukční film, jehož uvedení se již několikrát posouvalo, má rozpočet 120 milionů korun a bude mít českou premiéru 20. října.
20. 6. 2022|
V Opočně dokončili rekonstrukci historických varhan. Chystá se jejich žehnání i koncert
V klášterním kostele Narození Páně v Opočně na Rychnovsku opět zazní zvuk varhan. Vzácný jednomanuálový nástroj z poloviny 18. století prošel v posledních čtyřech letech rekonstrukcí. V sobotu jej požehná královehradecký biskup Jan Vokál. Poté začnou varhany sloužit nejenom při bohoslužbách, ale také pří koncertech. Oprava byla možná díky dárcům a dotačnímu programu Královéhradeckého kraje.
23. 4. 2022|Dušan Šulc
Krobot spojil Mozarta se sci-fi. Kouzelná flétna byla kdysi komerční show, vysvětluje
Národní divadlo Brno chystá nové nastudování opery Kouzelná flétna. Oblíbený Mozartův kus svěřil Miroslavu Krobotovi, který tak poprvé dostal příležitost vyzkoušet si práci operního režiséra. Pohádkovost dvě stě třicet let staré opery nahradil podle něj současnými pohádkovými žánry: sci-fi a fantasy.
18. 3. 2022|
Souboru Czech Ensemble Baroque pomáhají při streamu i Bach a Mozart
Czech Ensemble Baroque patří k těm, kteří se rozhodli převést své vystoupení do on-line prostoru. Streamování koncertů nebere soubor jen jako nutné zlo, využívá i výhod kamer, díky nimž může starou hudbu přiblížit posluchačům zase jiným způsobem. Do streamů zapojil i herce.
19. 2. 2021|
V Brně uvedli skladby, které téměř tři století nikdo neslyšel
V archivech po celém světě ležely mnoho desetiletí schované symfonie vídeňského rodáka s českými kořeny Karla Kohauta. Zapomenuté skladby teď zazněly ve Staré radnici v Brně v podání rakouského souboru Ars Antiqua Austria, který už má s nahráváním Kohautovy tvorby zkušenosti. Téměř po třech stoletích od jejich posledního uvedení.
26. 11. 2019|
Hráli muziku jak žiletky, tak museli do podzemí. Před 40 lety zazněl první koncert Psích vojáků
Jedinečná muzika na hraně žánrů, které dominuje burácení piana a sugestivní hlas Filipa Topola. To jsou Psí vojáci, jedna z nejvýraznějších kapel, které vzešly z undergroundu, známá písněmi jako Žiletky, Chce se mi spát nebo Marilyn Monroe. Svůj první koncert odehráli právě před čtyřiceti lety, 3. listopadu 1979 na Pražských jazzových dnech. Mladí kluci vzbudili zájem publika i Státní bezpečnosti. Na první výslech musel Topol dřív, než dostal občanský průkaz.
3. 11. 2019|
Počasí
Silná bouře na Šumpersku zaplavila domy a strhla auta. Desítky výjezdů kvůli počasí hlásí i středočeští hasiči
Přes Šumpersko se odpoledne přehnala silná bouřka. Nejvíce zřejmě zasáhla obec Jedlí, kde se voda dostala do domů a strhla také automobily. Voda zaplavila rovněž tamní továrnu, firma vodu odčerpává vlastními silami. Bouře postihla také Štíty, Šumperk a Rudu nad Moravou. Meteorologové už v sobotu upozorňovali, že tropické teploty v neděli vystřídají bouřky. Šest desítek výjezdů kvůli zatopeným níže položeným místům a popadaným stromům evidují i hasiči ze Středočeského kraje.
1. 9. 2019Aktualizováno1. 9. 2019, 23:07|
Baborák Ensemble nenechá Mozartovy fragmenty ležet ve skříni
Nahrávka, která možná není určená ortodoxním zastáncům Mozartovy hudby, dalo by se říct o novém album hornisty Radka Baboráka a jeho souboru Baborák Ensemble. Z dochovaných fragmentů Mozartových notových záznamů dotvořil dva „nové hornové koncerty“. Koncertantní symfonii a hudbu pro lesní roh Wolfganga Amadea Mozarta představil v rozhovoru pro Události v kultuře.
7. 11. 2018|
Mladí hudebníci si zahrají s filharmonií. Začíná festival Mozartovy děti
Zpřístupnit hudbu mladým se snaží festival Mozartovy děti, který Filharmonie Brno spolupořádá už devátým rokem. První velký koncert mají hudebníci za sebou. Cílem je nalákat děti i školáky do světa hudby a umožnit nadaným mladým hudebníkům zahrát si s orchestrem před plným sálem.
4. 6. 2018|
MozArt předvádí v Brně taneční art
Jak současné mladé tanečníky inspiruje klasická hudba, ukáže novinka brněnského baletního souboru. Tři choreografové se popasovali se skladbami Wolfganga Amadea Mozarta.
22. 5. 2018|