TÉMA

George Soros

Za peníze ze zahraničí vězení. Maďarská vláda chystá zákon „o ochraně suverenity“
Maďarská vláda se připravuje na evropské volby a chce mimo jiné omezit peníze ze zahraničí. Politikům, kteří je přijmou, by mohly hrozit přísné tresty včetně vězení. Vedení země to má za ochranu národní suverenity, podle kritiků jde ale o další posílení vlády na úkor opozice.
26. 11. 2023|
Orbán se v Rakousku chlubil svou migrační politikou, Nehammer ho za to sepsul
Rakouský kancléř Karl Nehammer zkritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána po společném jednání o migraci. Zatímco Orbán se podle agentury APA chlubil tím, že Maďarsko je jediným místem Evropy bez migrantů, Nehammer poukázal na to, že většina lidí, kteří do Maďarska vstoupili ilegálně, zemí jen procházejí a přicházejí do Rakouska. Trojstranného „migračního summitu“ ve Vídni se zúčastnil také srbský prezident Aleksandar Vučič.
7. 7. 2023|
George Soros předává své impérium, byznys povede syn Alexander
George Soros patří mezi nejbohatší, nejmocnější a nejvíc kritizované osobnosti planety. Ve svých 92 letech americký miliardář maďarského původu oznámil odchod do penze. Finanční a především filantropické impérium v odhadované hodnotě 550 miliard korun převezme jeho syn Alexander.
12. 6. 2023|Matěj Lucovič
Čaputová má seznam jmen ministrů úřednické vlády, čelí vyhrůžkám zabitím
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová bude jednat s lídry parlamentních stran o připravovaném jmenování úřednické vlády Ľudovíta Ódora. O sestavení historicky prvního kabinetu odborníků rozhodla v neděli. Ódor bude prvním premiérem s etnicky maďarským původem.
10. 5. 2023|
Čína podporuje Rusko v informační válce. Přebírá kremelské výklady a cílí na Afriku
Čína spolupracuje s Ruskem v dezinformační válce, konstatovala německá analýza Marshall Fund's Alliance for Securing Democracy. Podle výsledků roční studie čínská média přebírají moskevskou propagandu a dávají ve zpravodajství velký prostor ruským politikům. Stát, který drží kontrolu nad většinou tamních médií, přebral i moskevský narativ a o válce informuje jako o „speciální vojenské operaci“.
7. 3. 2023|Matěj Lucovič
Orbán slaví volební vítězství. Porazil prý levici, byrokraty i Zelenského
Maďarský premiér Viktor Orbán se prohlásil za vítěze nedělních parlamentních voleb a následně v projevu kritizoval bruselskou byrokracii i ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů má Orbánova konzervativní strana Fidesz přes 53 procent hlasů.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 11:48|
V maďarských volbách znovu vyhrál Orbánův Fidesz
Podle odhadů výsledků parlamentních voleb v Maďarsku získala nejvíce hlasů konzervativní strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána. Fidesz, který v Maďarsku vládne od roku 2010, tak zůstane u moci další čtyři roky, a navíc pravděpodobně posílí svou ústavní většinu.
3. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 06:11|
Orbán se pokouší budovat neliberální demokracii. Chladným u toho nechává jen málokoho
Pro jedny je hrdinou, který v roce 2015 zachránil Evropu před migrační vlnou a srdnatě bojuje se zkaženou Unií o zachování národní identity a tradičních hodnot. Pro druhé je zkorumpovaným autoritářem, který obětoval demokracii, aby ukradl celý stát. Viktor Orbán za sebou každopádně má dlouhý a velmi úspěšný příběh plný zvratů. Nyní Maďaři rozhodnou o jeho pokračování.
2. 4. 2022|
Rada Evropy brání tureckého disidenta Kavalu, zahájila proti Turecku řízení kvůli jeho věznění
Rada Evropy kvůli věznění disidenta a mecenáše Osmana Kavaly zahájila proti Turecku řízení, které může vyústit v přijetí sankcí nebo vyloučení Turecka z této organizace. Tento postup odhlasoval takzvaný Výbor ministrů, v němž zasedají zástupci 47 členských států.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 14:52|daz
Záznamy finančního úřadu ukazují, jak bohatí v USA neplatí daně, píše ProPublica
Zakladatel americké internetové společnosti Amazon Jeff Bezos, šéf automobilky Tesla Elon Musk i někteří další z nejbohatších lidí ve Spojených státech mají za posledních dvacet let na kontě alespoň jeden rok, za který neodvedli ani cent na federálních daních z příjmu. Uvedla to investigativní skupina ProPublica, která se dostala k rozsáhlému souboru dat amerického finančního úřadu IRS o přiznáních tisíců nejbohatších Američanů. Záznamy podle ní ukazují, že tito lidé mohou zcela legálně každoročně odvádět částky představující pouze nepatrný zlomek svých zisků.
8. 6. 2021|
Okamura se musí omluvit za příspěvek na sociální síti, ve kterém nazval novináře mediální žumpou
Předseda SPD a poslanec Tomio Okamura se musí omluvit Ústavu nezávislé žurnalistiky za to, že v příspěvku na Facebooku označil web HlídacíPes.org za podvodný a novináře nazval „mediální žumpou“. Pravomocně o tom v pondělí rozhodl pražský vrchní soud. Potvrdil prvoinstanční verdikt a Okamurovo odvolání zamítl.
24. 5. 2021|
Maďarsko zruší diskriminační zákon o nevládních organizacích. Má ho nahradit jiný
Maďarsko zruší sporný zákon o financování nevládních organizací, který loni Soudní dvůr Evropské unie označil za diskriminační a porušující evropské předpisy. Místopředseda vlády Zsolt Semjén podle agentury DPA předložil v parlamentu v noci na středu nový zákon, který kritizovanou normu nahradí.
21. 4. 2021|
Evropský soud odmítl maďarský zákon o školství. Podmínky jsou neslučitelné s právem EU
Maďarský zákon o vysokých školách, na jehož základě opustila zemi Středoevropská univerzita, porušuje právo Evropské unie. Rozhodl o tom v úterý Soudní dvůr EU, podle něhož zavádí novela přijatá před třemi lety nepřípustné podmínky pro podnikání univerzit. Budapešť zažalovala u soudu v Lucemburku Evropská komise, jíž dal soud za pravdu v požadavku, aby Maďarsko zacházelo stejně s domácími i zahraničními školami.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 21:38|
Newsroom ČT24
Nezávislé maďarské novináře podpořilo vydavatelství Zdeňka Bakaly, tisk ho přirovnal k Sorosovi
Portál Index.hu byl jedním z mála maďarských médií, které se nebály kritizovat vládu Viktora Orbána, a patřil k nejčtenějším zpravodajským webům v zemi. S novým vlastníkem ale přišly v létě změny – skončit musel dosavadní šéfredaktor, na jeho podporu pak odešla téměř celá redakce. Ti nyní zakládají nové médium „Telex“, které má být kritické, objektivní a nezávislé stejně jako dřívější Index. Ke startu ale potřebuje peníze, které jim mimo jiné slíbil majitel české Economie Zdeněk Bakala. Proč ho maďarský list pojmenoval českým Sorosem? A jak se teď změní mediální scéna v Maďarsku? To jsou otázky pro pořad Newsroom ČT24.
27. 9. 2020|Daniela Vlčková
Soud EU: Maďarský zákon o nevládních organizacích je diskriminační
Maďarský zákon, který zavádí omezení pro nevládní organizace financované ze zahraničí, je v rozporu s unijním právem, rozhodl Soudní dvůr EU. Zákon stanovuje organizacím, jejichž příspěvky z ciziny překročí určitou hranici, mimo jiné registrační povinnost a umožňuje sankce, pokud tuto povinnost nesplní. Podle soudu Budapešť tímto předpisem zavedla „diskriminační a neodůvodněná omezení“. Zástupce maďarské vlády uvedl, že kabinet bude verdikt respektovat a zákon změní. Zároveň ocenil, že soud nezavrhl cíl zákona jako takový, tedy větší transparentnost financování organizací.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 14:34|
V Madridu a Barceloně se otevřou zahrádky restaurací. Francie oznámila termín odložených voleb
Madrid a Barcelona v pondělí uvolní část restrikcí, povolí například setkání skupin do deseti lidí či otevření zahrádek restaurací a barů. Francouzský premiér Édouard Philippe oznámil, že kvůli koronaviru odložené druhé kolo místních voleb se bude  konat na konci června. Podmínkou ale zůstává pozitivní vývoj epidemiologické situace. Bulharsko povolilo vstup do země občanům zemí Evropské unie a schengenského prostoru. Jižní Amerika se podle Světové zdravotnické organizace stala novým epicentrem pandemie.
22. 5. 2020Aktualizováno22. 5. 2020, 22:07|mkk
Nové školní osnovy jsou nacionalistické, bouří se někteří maďarští učitelé
Části maďarských učitelů se nelíbí nové učební plány, které jsou podle nich sestaveny tak, aby propagovaly nacionalistický program vládnoucí strany Fidesz a omezily akademické svobody. Osnovy detailně určují, co se budou děti na základních a středních školách učit, obsahují například přesný seznam spisovatelů a literárních děl.
12. 4. 2020|
Slovenská veřejnoprávní média podle kritiků přehlížela intimní rozhovory mezi Dankem a Zsuzsovou
V minulém týdnu to bylo jedno z hlavních témat většiny slovenských médií: zveřejněná osobní komunikace mezi předsedou slovenského parlamentu Andrejem Dankem a Alenou Zsuzsovou obžalovanou z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Mnohem úsporněji o tématu informovala veřejnoprávní televize a rozhlas (RTVS). Podle některých komentátorů navíc veřejnoprávní média informují o Dankovi dlouhodobě nevyváženě – a to převážně pozitivně. Z RTVS kvůli tomu ve čtvrtek odešli dva novináři.
8. 2. 2020|Daniela Vlčková, Jan Vávra
Soros dá miliardu dolarů na globální univerzitu. Má čelit autoritářům a zrychlit reakci na změnu klimatu
Americký miliardář maďarského původu George Soros poskytne jednu miliardu dolarů (22,7 miliardy korun) pro spuštění projektu globální univerzity, aby tak čelil autoritářským režimům a podpořil úsilí o rychlejší reakci na klimatické změny. Prohlásil to podle agentury Bloomberg ve čtvrtek na Světovém ekonomickém fóru v Davosu s tím, že autoritáře a současný přístup ke klimatické změně považuje za hrozby pro přežití civilizace. Jmenovitě kritizoval Donalda Trumpa a Si Ťin-pchinga.
24. 1. 2020Aktualizováno24. 1. 2020, 11:28|
Maďarský zákon o nevládních organizacích porušuje unijní předpisy, míní advokát při soudu EU
Maďarský zákon omezující zahraniční financování nevládních organizací porušuje právní předpisy Evropské unie. Uvedl to generální advokát Soudního dvora EU, podle něhož není zákon v souladu s principem volného pohybu kapitálu ani s dalšími zásadami. Normu v roce 2017 iniciovala maďarská vláda.
14. 1. 2020|
Člověk v tísni má podporu ministra zahraničí i premiéra. Je již 19. organizací, kterou Rusko vypovědělo
Čeští vládní politici se zastali humanitární organizace Člověk tísni, kterou v úterý zařadilo Rusko na seznam nežádoucích organizací. Kromě ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který vzápětí avizoval, že si kvůli kroku Moskvy předvolá ruského velvyslance, vyjádřil organizaci podporu také premiér Andrej Babiš (ANO). Člověk v tísni ovšem zdaleka není první nevládní organizací, které Rusko zakázalo působit na svém území. Od anexe Krymu je již devatenáctá.
13. 11. 2019|
Soros a další miliardáři z USA žádají větší zdanění bohatých. „Amerika má morální zodpovědnost,“ tvrdí
Skupina nejbohatších lidí ve Spojených státech vyzvala kandidáty pro nadcházející prezidentské volby, aby podpořili daň z bohatství pro velmi bohaté jednotlivce. Chtějí tak zmírnit nerovnost a zároveň lépe bojovat se změnami klimatu. Skupina 18 miliardářů tvrdí, že jsou bez politické příslušnosti a nepodporují žádného kandidáta. Uvedl to server BBC.
25. 6. 2019|
168 HODIN
Po internetu se šíří dezinformace o protibabišovských demonstracích, snaží se je poškodit
Čím více lidí žádá na demonstracích iniciovaných spolkem Milion chvilek pro demokracii demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), tím aktivnější je i dezinformační scéna. Na veřejnost se dostávají nepravdivé informace, které se snaží demonstranty poškodit a znevážit. Například tvrdí, že za účast na protestech dostávají zaplaceno, což prohlašoval už loni v létě i premiér Babiš. V září to bude muset vysvětlovat u soudu. Tématu se věnovala reportérka Kristina Ciroková z pořadu 168 Hodin.
17. 6. 2019|
Trump přijal v Bílém domě Orbána, pochválil ho za migrační politiku
Americký prezident Donald Trump přivítal v Bílém domě maďarského premiéra Viktora Orbána, jednoho z mála evropských státníků, který Trumpa podpořil ještě během jeho volební kampaně v roce 2016. Trump pochválil Orbána za migrační politiku a řekl, že premiér je tvrdý a uznávaný politik, jehož kroky v otázce přistěhovalectví jsou správné.
13. 5. 2019|