George Soros předává své impérium, byznys povede syn Alexander

Horizont ČT24: George Soros předává impérium synu Alexanderovi (zdroj: ČT24)

George Soros patří mezi nejbohatší, nejmocnější a nejvíc kritizované osobnosti planety. Ve svých 92 letech americký miliardář maďarského původu oznámil odchod do penze. Finanční a především filantropické impérium v odhadované hodnotě 550 miliard korun převezme jeho syn Alexander.

Narodil se v Maďarsku do nepraktikující židovské rodiny. Druhou světovou válku a holocaust přežil jen se štěstím. Krátce po jejím konci se Soros přesunul do Velké Británie, kde začal pracovat v bankovním sektoru. Zlomový byl pro něj rok 1992, kdy spekuloval na pokles britské libry a risk mu vynesl miliardu dolarů.

Po pádu východního bloku začal investovat velké částky na podporu zastupitelské demokracie, evropské integrace, práv homosexuálů nebo uprchlíků. V rodném Maďarsku se i kvůli tomu dostal do střetu premiérem Viktorem Orbánem. „Jsme svědky toho, jak se Sorosova síť snaží odstranit a oslabit vlády, které stojí proti její proimigrační agendě. Vydávají publikace, dělají propagandu, podporují občanská sdružení a platí stovky a tisíce lidí,“ prohlásil na adresu miliardáře v roce 2017.

Přední kritik Orbánovy politiky

Pro maďarského premiéra se stal Soros nepřítelem číslo jedna, jeho tvář se objevovala na billboardech i demonstracích. Nakonec Soros musel uzavřít i budapešťskou Středoevropskou univerzitu, kterou jako stipendista paradoxně vystudoval i Viktor Orbán. Podle Sorose se ho chtěl Orbán v roce 2017 zbavit. „Já osobně v Maďarsku nejsem, ale lidé, které podporuji, se stali cílem perzekucí. Nemůže na mne dosáhnout, ale utlačuje lidi, kteří jsou v Maďarsku v opozici,“ ohradil se.

Finančník se nikdy netajil tím, že si nepřeje, aby po něm impérium přebraly jeho děti. Přesto se teď do jeho čela staví jeho syn Alexander, který chce pokračovat v podpoře americké demokratické strany a dalších subjektů. „I když bych chtěl oddělit peníze a politiku, dokud je bude využívat druhá strana, musíme v tom pokračovat i my. My se musíme zlepšit ve vlasteneckém přístupu,“ komentoval Alexander Soros pro The Wall Street Journal.

Miliardářův syn působí zároveň jako předseda organizace Open Society Foundations, která každoročně rozdává přes jednu a půl miliardy dolarů na podporu projektů ve 120 zemích světa. Původně vznikla na podporu Sorosových nadací ve střední a východní Evropě a v bývalém Sovětském svazu.

Alexander Soros
Zdroj: ČT24

Je otázkou, na kolik Alexander Soros převezme aktivity otce, míní politolog

„Objem a rozsah jeho aktivit je tak viditelný, že se na jedné straně stává předmětem obdivu a na druhé straně symbolem určitého odporu ze strany politiků nebo myslitelů, kteří uvažují jinak,“ komentoval Sorosovy aktivity ve vysílání ČT24 politolog Ladislav Cabada z Metropolitní univerzity Praha. Připomněl také názorový rozchod mezi ním a maďarským premiérem Orbánem, kdy se Soros dostává do popředí podporou aktivit, které jdou proti současné vládě.

Cabada také zmínil, že je otázkou, na kolik Alexander Soros převezme aktivity svého otce a na které konkrétní otázky se zaměří, ať už se bude jednat o globální otázky, případně o specifické oblasti.