TÉMA

Iva Janžurová

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Gentleman divadla, shodují se kolegové

František Němec slaví osmdesáté narozeniny. Oblíbený herec ztvárnil před kamerou desítky komických i vážných postav. Třeba ve filmu Jak vytrhnout velrybě stoličku. Jeho kolegové o něm hovoří jako o gentlemanovi českého divadla. Kromě Národního divadla stále působí i v komornějším pražském Ungeltu.
9. 8. 2023|

Rašilov a Stivínová rozehrávají Nebezpečné známosti

Vikomt de Valmont a markýza de Merteuil opět osnují intriky, jimiž si zahrávají s city jiných. V podání Saši Rašilova a Zuzany Stivínové zatahují do svých Nebezpečných známostí nyní i diváky Národního divadla. Vyprázdněnost vztahů a bezohledné sobectví jsou znát v současné době stejně jako v roce 1782, kdy otevřená kritika mravů vyšla.
12. 5. 2023|

Jezinky Janžurová a Holubová tráví bezinkami muže pro jejich dobro

Crazy komedie Jezinky a bezinky je trvalou součástí divadelních repertoárů na zahraničních i českých jevištích. V Česku černohumornou hru o dvou starších dámách se svéráznou zálibou ve vraždění nastudovalo pražské Studio DVA. V hlavní roli se s muži vypořádávají Eva Holubová a Iva Janžurová, jejíž dcera Sabina Remundová se ujala režie. V představení si navíc také zahraje.
8. 12. 2022|

Marta Kubišová zahájila turné po svém životě

Zpěvačka Marta Kubišová se vrátila na pódia. Ne jako zpěvačka, ale vypravěčka svého života. Turné, které je součástí projektu Noc s legendou, je připomínkou zpěvaččiných blížících se osmdesátých narozenin. Setkání s fanoušky a přizvanými hosty, jimiž byla Iva Janžurová a Ladislav Špaček, zahájila v pražské Lucerně. Během října vystoupí ještě v dalších třech městech.
23. 9. 2022|

Krobot: Jsme nejblíž tomu, co se označuje jako vyznání

Tentokrát jeho postavy nemluví dialektem jako v Díře u Hanušovic, již před osmi lety vidělo v kinech více než 150 tisíc diváků, to však neznamená, že jim je dobře rozumět. Herec a režisér Miroslav Krobot se právě vrátil do kin se svým třetím režijním počinem Velká premiéra. Jeho bývalý kolega z Dejvického divadla Pavel Šimčík v něm hraje herce Pavla Šnajdra, jemuž se rozpadá manželství, on ale raději mizí do Olomouce, kde se chytá své první režijní příležitosti, ve které chce zazářit se svou babičkou (Iva Janžurová), bývalou herečkou. V rozhovoru pro ČT24 Krobot mluví o tom, co hledá u svých herců, o Dejvickém divadle, ale i plánech do budoucna.
24. 7. 2022|

Velká gesta nebyla to pravé. Ubral jsem a přišly velké role, říká Pavel Šimčík

Jednou z velkých premiér letošního karlovarského filmového festivalu je Velká premiéra. Hlavní roli snímku Miroslava Krobota hraje Pavel Šimčík – Krobotův žák a dlouholetý kolega (a dříve též podřízený) z Dejvického divadla. Sám Velkou premiéru před premiérou neviděl, ale připustil, že příslib natáčení s Miroslavem Krobotem byl jednou z věcí, které mu pomáhaly, když se kvůli covidovým restrikcím uzavřela divadla. Pavel Šimčík byl hostem zvláštního Interview ČT24 z Karlových Varů, rozhovor s ním vedla Tereza Willoughby.
5. 7. 2022|

Na poslední cestu vyprovázely Josefa Abrháma vzpomínky kolegů i Velorex

Desítky lidí se při bohoslužbě v kostele svaté Anežky České na pražském Spořilově rozloučily s hercem Josefem Abrhámem. Jeden z nejpopulárnějších českých herců zemřel 16. května. Po mši v zaplněném kostele na svého kolegu zavzpomínali na přání Josefa Abrháma mladšího herečky Dagmar Havlová, Eliška Balzerová a Iva Janžurová a herec a režisér Jan Kačer. Za rakví vynášenou z kostela zněl dlouhý potlesk
6. 6. 2022|

„Nepoznám, kdy mluví vážně.“ Krobot zařídil Pavlu Šimčíkovi Velkou premiéru

Režisér a scenárista Miroslav Krobot představuje v traileru svůj třetí celovečerní film. Scénář napsal opět v tandemu s olomouckým psychologem Lubomírem Smékalem, na Olomoucku se komedie také točila. Hlavní role obsadil Krobot Pavlem Šimčíkem a Ivou Janžurovou.
3. 6. 2022|

Zemřel herec Josef Abrhám. Vrchní Vrána, primář Blažej i Ferdinand Vaněk

Ve dvaaosmdesáti letech zemřel populární divadelní a filmový herec Josef Abrhám. Proslavila ho hlavní role ve filmu Vrchní, prchni!, postava lékaře Blažeje v seriálu Nemocnice na kraji města nebo účinkování v dramatech prezidenta Václava Havla. Na divadelních prknech je spojen především s Činoherním klubem. Abrhámovo herectví bylo neokázalé, osobní a výjimečné, shodují se jeho kolegové.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:43|

Ceny Thálie mimořádně získala hned šestice činoherců. Ocenění zamířilo i do Semaforu

V historické budově Národního divadla se v sobotu večer předávaly Ceny Thálie. Loni se kvůli pandemii koronaviru ceremoniál konal jen online, pandemie ale ovlivnila i letošní ročník. Porotci nemohli hodnotit jevištní výkony v uplynulé sezoně, protože divadla byla zavřená téměř celý rok. Pořádající Herecká asociace se proto rozhodla udělit více cen za celoživotní mistrovství.
9. 10. 2021|

Divadla na prázdniny nehrají. Letní scény se otevírají po celém Česku

Divadelní prázdniny divadla ne vždycky dodržují, letos v létě navíc často chtějí sobě i divákům vynahradit kvůli pandemii nevydařenou sezonu. Letní scény se tak otevírají v Praze, Plzni nebo Pardubicích. Vedle repríz oblíbených kusů se chystají i premiéry, repertoár je většinou odlehčený. Některé venkovní scény už hrají, jiné spustí program až se začátkem prázdnin.
26. 6. 2021|

Iva Janžurová zúročuje, co je v ní. Zajímalo by mě, co by tomu řekla královna, přiznává

Iva Janžurová napočítala 19. května čtyřikrát dvacet – jak sama mluví o svém jubileu, které už není, podle jejích slov, tak svěží. Na rozdíl od herečky, která mimo jiné chystá další divadelní premiéru. Česká televize u příležitosti jejích narozenin pořídila záznam z úspěšné Audience u královny. Iva Janžurová v rozhovoru pro ČT24 přiznala, že se natočení inscenace bránila. „Mám vždycky neklamný pocit, že to není to, co může člověk hrát nerušeně s živým publikem,“ vysvětlila. Divadlo pro ni totiž znamená „propojení niter“ herce a diváka.
19. 5. 2021|

Kvíz: Osmdesátiletá Iva Janžurová byla sestrou Huňkovou i teroristkou. Zopakujte si její role

Iva Janžurová ze sebe umí udělat potrhlou komičku, stejně tak dobře zvládne vystřihnout niterné drama. Talent, který ji řadí k předním českým herečkám. V hraní jak před kamerou, tak na divadle pokračuje, i když 19. května oslaví už osmdesáté narozeniny. Připomeňte si při té příležitosti její filmové a seriálové role.
19. 5. 2021|

Čím si za poslední čtvrtstoletí prošlo Národní divadlo, přibližuje Zemančíková v knize

Kniha Aleny Zemančíkové nazvaná Zpětné zakreslení cesty se pokouší najít odpověď na to, jaké bylo uplynulé čtvrtstoletí v Národním divadle. Připomíná nejenom nejvýraznější inscenace těchto let, ale také velmi zjitřenou atmosféru první scény let devadesátých, kdy se divadlo zásadně proměnilo.
25. 12. 2020|

Začíná Febiofest, promítne komedii o Mosadu i dokument o Gottovi

V Praze začíná odložený sedmadvacátý ročník Febiofestu. Zahájení je spojeno s premiérou dokumentu o Karlu Gottovi, přehlídka ale divákům slibuje i pozoruhodné filmy prověřené velkými festivaly v Berlíně, Cannes či Benátkách. Právě nedávný benátský festival berou pořadatelé Febiofestu jako inspiraci. Podle nich ukázal, že i v současné situaci lze uspořádat bezpečnou a podnětnou kulturní akci.
18. 9. 2020|

Febiofest zahájí Šarlatán. Na festival přijede i hvězdný Woody Harrelson

Mezinárodní filmový festivalu Febiofest zahájí snímek Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové. Čestnou cenu Kristián převezmou herci Milan Lasica a Iva Janžurová nebo režiséři Hirokazu Kore-eda a Oren Moverman, s nímž dorazí také hollywoodský herec Woody Harrelson.
4. 3. 2020|

Febiofest ocení Ivu Janžurovou a v nové soutěži také artové komedie

Filmový festival Febiofest letos ocení Ivu Janžurovou. U této příležitosti uvede přehlídka také výběr z filmů, v nichž hrála. Hlavní část 27. ročníku se koná od 19. do 27. března v Praze a následně pokračuje regionálními ozvěnami ve třinácti dalších městech. Dramaturgickou novinkou jsou dvě soutěžní sekce, jedna z nich zaměřená na komedie.
5. 2. 2020|

Píseň pro Rudolfa III. v roce 1969 zastavila normalizace. Nyní se našel ztracený díl seriálu

Po téměř 50 letech byl nalezen ztracený díl populárního seriálu Píseň pro Rudolfa III. Jde o poslední, devátou epizodu s názvem Dinosaurus, která se natáčela na jaře 1969. Na obrazovkách už se však neobjevila, protože pořad, ve kterém zazněla známá Modlitba pro Martu, byl zakázán. Česká televize nyní poslední díl rekonstruuje.
23. 6. 2019|

Iva Janžurová o filmu Teroristka: Nemá být návodem pro lidi, aby řešili problémy zbraní

Po úspěšném komediálním debutu Teorie tygra uvádí režisér a scenárista Radek Bajgar 4. dubna do kin další celovečerní film. Hrdinkou černé komedie Teroristka je učitelka na penzi, která se rozhodne opatřit si zbraň a namířit ji na místního bosse poté, co zjistí, že spravedlnosti nelze docílit jinak. Roli „teroristky“ napsal Bajgar přímo pro Ivu Janžurovou. Novinku, která vznikla v koprodukci České televize, herečka představila v rozhovoru pro Události, komentáře.
3. 4. 2019|

„Učitelky přece nestřílejí lidi.“ Iva Janžurová v komedii Teroristka má ale důvod

Iva Janžurová se chystá vraždit. „Přinutil“ ji k tomu režisér a scenárista Radek Bajgar, který slavnou herečku obsadil do hlavní role své nové černé komedie. Po divácky úspěšné Teorii tygra natočil Teroristku. Ukázku z jeho druhého celovečerního snímku, který bude mít premiéru 4. dubna, přináší nyní trailer.
29. 1. 2019|

Nejsem pomstychtivá, říká Iva Janžurová. Ve filmu Teroristka ale myslí na pomstu

Herečka Iva Janžurová vytvořila dosud přes dvě stě televizních a filmových rolí. Na břehu řeky Berounky v těchto dnech natáčí další. V dubnu se totiž v kinech představí v titulní roli černé komedie Teroristka. Snímek o bezmoci a pomstě vzniká v režii a podle scénáře Radka Bajgara a v koprodukci České televize.
4. 9. 2018|

Prkna Národního divadla dovedla Ivu Janžurovou do Síně slávy

Od šedesátých let patří Iva Janžurová k nejpopulárnějším českým herečkám. Diváci většinou milují její typická gesta a smích mírně potrhlé, hubaté „Janžurky“ z crazy-komedií. Zároveň obdivují tragikomické kreace a dramatické role z širokého rejstříku dlouholeté členky Národního divadla (ND). U příležitosti zahájení jeho 136. sezony uvedl ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) Janžurovou do Síně slávy ND.
27. 8. 2018Aktualizováno27. 8. 2018, 17:18|

Iva Janžurová se učí střílet, aby z ní byla dobrá Teroristka

Iva Janžurová si zahraje v nové černé komedii ženu, která se rozhodne vraždit. Do snímku Teroristka ji obsadil režisér a scenárista Radek Bajgar, který jí nabídl herecké pole už ve své předchozí, divácky úspěšné komedii Teorie tygra. Novinku natáčí v druhé polovině srpna a v září.
16. 8. 2018Aktualizováno16. 8. 2018, 16:05|

Iva Janžurová prožívá Veletoč. Napsala vlastní divadelní hru, ale režisér jí vzal roli

Proslula jako skvělá herečka, tentokrát se ale Iva Janžurová představuje také jako autorka divadelní hry Veletoč. Groteskní komedii napsala na námět kolegyně Jany Paulové pro pražské Divadlo Kalich. Vedle samotné autorky se v druhé hlavní roli objevila Eva Holubová.
10. 5. 2018|