TÉMA

Český Krumlov

Obnova mostu rozdělila centrum Českého Krumlova, komplikuje to podnikání

Lazebnický most v Českém Krumlově je po Velikonocích kvůli stavebním pracím znovu uzavřený. Turisté i místní tak opět přišli o frekventovanou spojnici přes Vltavu. Pokles tržeb hlásí tamní podnikatelé. Aby neměli ztráty tak vysoké, nabídla jim radnice možnost prodávat zboží ve stáncích.
4. 4. 2024|

Hladiny řek klesají, Česko ale může potrápit silné sněžení a vítr

Na většině míst České republiky v neděli pokračoval pokles hladiny rozvodněných toků. V Děčíně kleslo Labe z třetího, nejvyššího na druhý povodňový stupeň. Druhý stupeň platil i v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Postupně se uklidňovaly také řeky ve Středočeském, Olomouckém a Zlínském kraji. Naopak nejvyšší povodňový stupeň stále platí na Vltavě v Českém Krumlově. V částech republiky platí také výstrahy před silným sněžením, závějemi a sněhovými jazyky, náledím a silným větrem.
7. 1. 2024Aktualizováno7. 1. 2024, 20:14|

Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku

Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|

Hladiny českých řek se vrací pomalu do normálu. Třetí povodňové stupně hlásí Labe

Na čtyřech místech v Česku platil v noci z pátku na sobotu třetí stupeň povodňové aktivity – ohrožení. Ve čtvrtek v noci kulminovala hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Němčicích na Pardubicku klesl stav řeky na druhý stupeň a měl klesající tendenci. Na hraně stupně ohrožení se stále pohybovala Vltava v Českém Krumlově. Nejvyšší stupeň byl také na Svratce v Brně, tam ale měření výrazně ovlivňuje vypouštění vody z Brněnské přehrady. Několik lokalit hlásilo druhý povodňový stupeň. Desítky míst jsou pak na prvním stupni. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 23:17|

V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově

Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|

Lazebnický most v Českém Krumlově se uzavřel dopravě i chodcům. Česká ho oprava

Český Krumlov zavřel kvůli opravě pro dopravu i chodce památkově chráněný Lazebnický most. Stav objektu, spojujícího střed města s hradem a zámkem, je havarijní. Práce za 32 milionů korun potrvají do května, řekl starosta Alexandr Nogrády (ANO).
2. 1. 2024Aktualizováno2. 1. 2024, 18:56|

Vltava v Českém Krumlově klesla na druhý stupeň, hladiny se zklidňují

Hladiny řek v Česku se před koncem roku zklidnily, povodňový stav v neděli večer zůstával na dvanácti místech. Vltava v Českém Krumlově, kde hladinu zvedá řízený odtok vody z lipenské přehrady, klesla na stupeň pohotovosti a jinde už platila jen bdělost. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 21:38|

Vltava v Českém Krumlově zůstává na hranici třetího stupně, jinde voda opadává. V Litoměřicích vyprostili loď

Situace na řekách v Česku se dál uklidňuje. Hladina Vltavy v Českém Krumlově zůstává na pomezí druhého a třetího povodňového stupně, je za tím ale řízený odtok vody z lipenské přehrady. K prvnímu stupni klesla už hladina Labe v Ústí nad Labem, Děčíně a Litoměřicích. Tam hasiči vyprostili loď, která uvázla pod Tyršovým mostem.
30. 12. 2023Aktualizováno30. 12. 2023, 17:58|

Při požáru domu s pečovatelskou službou u Českého Krumlova se zranili čtyři lidé

Čtyři lidé se v pátek zranili při požáru domu s pečovatelskou službou ve Větřní na Českokrumlovsku, jeden člověk je vážně popálený. Záchranáři jej přepravili do pražského traumacentra. Dva lidé, kteří se nadýchali zplodin, jsou ve stabilním stavu na interně krumlovské nemocnice. Na stejné oddělení převezli i dalšího člověka, který má respirační onemocnění, informovala mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Zuzana Fajtlová. Škoda je asi tři miliony korun, hasiči uchránili majetek v hodnotě deseti milionů korun, řekl starosta Větřní Antonín Krák (ČSSD).
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 21:26|

Hladina Labe klesla v Děčíně na druhý stupeň povodňové aktivity. Na třetím zůstává Vltava v Krumlově

Povodňový stav platil k páteční osmé hodině večerní na sedmnácti místech v Česku. Hladina řeky Labe večer klesla v Děčíně na druhý stupeň. Na třetím, nejvyšším, byla od úterý. Pohotovost platí na Labi ještě v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Třetí stupeň je už jen na Vltavě v Českém Krumlově, vodohospodáři totiž pouští vodu z lipenské nádrže.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 20:51|

Hladiny řek v Česku stoupají. Ohře ve Varech se rozlila, hasiči zachraňovali lidi z chaty

Déšť a tání sněhu zvyšují hladiny mnoha řek a potoků v Česku. Počet míst, kde toky dosáhly povodňového stupně, stoupl odpoledne na více než sto z ranních zhruba šedesáti. Nejvyšší, třetí stupeň platil kolem 17. hodiny na pěti místech. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Stále je v platnosti výstraha, podle které se mohou rozvodnit řeky téměř v celé republice.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 17:55|

Rozpočet na příští rok schválily Plzeň, Kroměříž i Liberec, Most chce rekordně investovat

Další kraje a města schválily ve čtvrtek rozpočty na příští rok. Jihomoravský i Jihočeský kraj plánují hospodařit se schodkem, podobně jako Vysoké Mýto v Pardubickém kraji či Plzeň. Na jihu Moravy bude kraj investovat například do opravy hodonínského S-centra poničeného tornádem. Rozpočet s rekordně vysokými investicemi schválil severočeský Most.
14. 12. 2023|

Policie pátrala po matce se čtyřletou dcerou

Policie odvolala pátrání po čtyřiačtyřicetileté ženě a její čtyřleté dceři, které odešly z azylového domu v Českém Krumlově. Byly nalezeny a jsou v pořádku, sdělila mluvčí policie Lenka Krausová.
24. 11. 2023Aktualizováno25. 11. 2023, 15:41|

Restauracím na začátku týdne chybí hosté. Odborník radí provoz ve slabších dnech zavřít

Některé hospody a restaurace na jihu Čech bývají na začátku týdne poloprázdné. Souvisí to s podzimním úbytkem turistů, kdy se v centru Českých Budějovic nebo Českého Krumlova pohybuje méně lidí. Část restauratérů se však brání případnému omezení otevírací doby. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ale není chytré udržovat restaurace otevřené ve dnech, kdy jsou prakticky prázdné.
8. 11. 2023|

Mladíka, který hrozil spolužačce v Krumlově zabitím, poslal soud nepravomocně do vězení

Bývalého studenta uměleckoprůmyslové školy v Českém Krumlově, který vyhrožoval zabitím své spolužačce, v úterý poslal Krajský soud v Českých Budějovicích na čtyři roky do vězení. Rozsudek není pravomocný, jeho obhájce se na místě odvolal. Případ bude dále řešit Vrchní soud v Praze.
26. 9. 2023|

Otáčivé hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě si diváci užijí i nadále. Památkáři prodlouží smlouvu

Na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově budou divadelníci hrát i v dalších letech. Národní památkový ústav prodlouží Jihočeskému divadlu pronájem zámecké zahrady. Smlouva totiž končí už letos. Zřizovatel, tedy město České Budějovice, nyní s památkáři jedná o její konkrétní podobě. K dohodě by mělo dojít v nejbližších týdnech na ministerstvu kultury.
20. 9. 2023|

Ráno byly rozvodněné některé toky. Kvůli dešti se mohou zvedat znovu

Po deštích a bouřkách, které prošly v pondělí odpoledne a v noci na úterý Českem, byly ještě ráno některé potoky a menší řeky rozvodněné. Na první povodňový stupeň dosáhlo několik toků, ráno se všechny hladiny začaly stabilizovat a poté klesly. Kvůli bouřkám v noci na pondělí vyjížděli hasiči k popadaným stromům nebo kvůli odčerpávání vody. Kvůli neustávajícímu vydatnému dešti vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu, hladina některých toků se podle ní může opět zvednout.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 19:29|

Místostarosta Krumlova Uhlíř není inženýr, upozornil anonym. Titul nebudu používat, reagoval politik

Uvolněného místostarostu Českého Krumlova Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem – Nezávislí) obvinili někteří lidé anonymně na sociálních sítích z neoprávněného používání titulu inženýr. Uhlíř v úterý oznámil, že už jej nebude používat. Údajně se tak rozhodl na základě posudku advokátní kanceláře, který si nechal zpracovat. Vysvětlení po něm požaduje i opozice. Případ ve čtvrtek projednají krumlovští zastupitelé. V koalici má Uhlíř důvěru, řekl starosta města Alexandr Nogrády (ANO) s tím, že jeho odvolání iniciovat nebude. Uhlíř bude dál používat titul MBA, rezignaci nezvažuje.
29. 8. 2023|

Taneční inscenace v Českém Krumlově připomíná osobnost malíře Egona Schieleho

Osobnost malíře Egona Schieleho připomíná jediná letošní premiéra na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Rakouský expresionista měl k městu blízký vztah. Taneční divadlo s podtitulem Autoportrét vzniklo pod vedením režisérského dua Skutr a choreografa Jana Kodeta.
10. 8. 2023|

Prezident Pavel zahájil návštěvu jižních Čech. Vystoupal na Kleť, podpořil jadernou energetiku

Pro urychlenou stavbu malého modulárního reaktoru v Temelíně se při své návštěvě Jihočeského kraje vyslovil prezident republiky Petr Pavel. Míní, že by ho měl stát začít stavět zároveň s novým blokem v Dukovanech. Prezident v jižních Čechách navštívil České Budějovice, kde se setkal se zástupci samospráv, vystoupil na Kleť a první den návštěvy regionu uzavře v Českém Krumlově.
18. 7. 2023|

Smrtí dvou Češek v Alpách se bude zabývat soud, státní zástupce obžaloval dva muže

Státní zástupce podal obžalobu na dva muže, kteří podle vyšetřování stojí za úmrtím dvou žen v rakouských Alpách. České televizi to sdělil žalobce Ivo Dvořák. Obě ženy zahynuly při horských výstupech, které muži podle kriminalistů nelegálně vedli. Obviněným hrozí až šestileté vězení.
14. 7. 2023|

Mezinárodní Festival Krumlov připomene pád Bastily

Mezinárodní Festival Krumlov 14. července zahajovacím koncertem v Letní jízdárně programem s názvem Francouzská noc připomene pád Bastily. Do 5. srpna na 12 místech ve městě a jeho okolí zazní 18 koncertů hlavního programu. Doprovodný program ve Festivalové zóně nabídne více než šest desítek různých aktivit zdarma.
11. 7. 2023|

Bezpečnost a rychlost jízdy v Českém Krumlově znovu kontrolují radary

Tři silniční úseky v Českém Krumlově opět kontrolují radary. Zařízení na měření rychlosti vedení města znovu nainstalovalo zhruba po roční pauze. Jejich fungování se tam osvědčilo. Vybrané peníze pak poslouží dalšímu rozvoji. Inspirují se tím i další města.
3. 7. 2023|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|