TÉMA

OPEC

„Historická dohoda.“ S odklonem od fosilních paliv souhlasily téměř dvě stovky zemí

Zástupci téměř dvou stovek zemí se na klimatické konferenci COP28 v Dubaji podle agentur Reuters a AP shodli na potřebě odklonu od fosilních paliv, oznámil předseda konference Sultán Džábir. Dohodu označil za „historickou“, poprvé totiž hovoří o společném odklonu od ropy, plynu a uhlí. S jejím závěrečným zněním státy souhlasily po týdnech vyjednávání.
13. 12. 2023Aktualizováno13. 12. 2023, 16:45|

Nemáme signály, že za zrušenou návštěvu premiéra v Nigérii může český postoj k Izraeli, řekl Lipavský

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) by nespojoval zrušení cesty premiéra Petra Fialy (ODS) do Nigérie s českou podporou Izraele v Organizaci spojených národů (OSN). Česká diplomacie podle něj žádné takové signály nezaznamenala. O tom, že zrušení Fialovy návštěvy může souviset s českou podporou Izraele v OSN, mluví někteří politici či analytici. Fiala měl Nigérii navštívit v rámci své cesty po subsaharské Africe, Abuja ale návštěvu na poslední chvíli zrušila.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 18:29|

Vůdce gabonských pučistů generál Nguema se stal prezidentem země. Vojáci upevňují své postavení

Dočasným prezidentem Gabonu se v pondělí z rozhodnutí tamního ústavního soudu stal generál Brice Oligui Nguema, vůdce vojenské junty, která minulý týden po volbách sesadila prezidenta Aliho Bonga. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž jde o další krok, který má upevnit moc vojáků v zemi. Hospodářské společenství středoafrických států (ECCAS) se v pondělí v reakci na převrat rozhodlo pozastavit členství Gabonu v alianci.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:20|

Čerpací stanice začaly zdražovat naftu, někde až o dvě koruny. Některé menší pumpy cenu drží

Čerpací stanice v Česku začaly výrazně zvedat cenu nafty. Jde o reakci na zvýšení spotřební daně od úterý o 1,50 koruny za litr, vrátila se na úroveň platnou do loňského června. Například mnohé pražské čerpací stanice v souvislosti s tím zvedly cenu o více než dvě koruny za litr, jinde se zase zvýšila o méně než 1,50 koruny za litr, vyplývá to z informací na webu mBenzin.cz. Vyšší ceny jsou i na jižní Moravě. Zatímco ještě v pondělí obvyklá cena nepřesahovala 33 korun za litr, v úterý už mnohdy převyšuje částku 34 korun. Menší prodejci v regionu zatím cenu drží.
1. 8. 2023|

Vídeň je centrem agentů. Město se vrací ke své pověsti ze studené války

Zatímco západní země se po plnohodnotné invazi na Ukrajinu zbavují ruských diplomatů, v Rakousku jich nadále působí neobvyklé množství. Přijíždějí i do sídel mezinárodních organizací. Řada z nich působí v tajných službách, což na místě monitorují lidé ze Západu. Rakouské zákony jsou totiž k působení tajných služeb vágní a jejich znění se zatím nepodařilo změnit. Vídeň se tak vrací ke své špionské pověsti z dob studené války.
20. 7. 2023|

Cena ropy po překvapivém oznámení o snížení těžby výrazně roste

Ceny ropy v pondělí stouply o více než šest procent, a zaznamenaly tak nejvyšší denní růst za téměř rok. Reagovaly na překvapivé oznámení o dobrovolném snížení těžby ze strany části skupiny OPEC+, která zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a jejich spojence včetně Ruska.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 22:03|

OPEC+ překvapivě oznámil významné snížení těžby ropy

Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ oznámili dobrovolné snížení těžby ropy celkem o asi 1,15 milionu barelů denně. Jen Rijád se zavázal, že do konce roku vytěží o 500 tisíc barelů denně méně. Podle saúdskoarabského ministerstva energetiky je to preventivní opatření, jehož cílem je podpořit stabilitu trhu. Rozhodnutí zřejmě zvýší ceny ropy.
2. 4. 2023Aktualizováno2. 4. 2023, 18:34|

Cenové stropy snížily v lednu tržby Moskvy z vývozu ropy a plynu o 30 procent

Cenové stropy snížily v lednu meziročně tržby Moskvy z vývozu ropy a plynu o téměř 30 procent, tedy o osm miliard dolarů (176,2 miliardy korun). Na konferenci India Energy Week to v neděli řekl výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol.
5. 2. 2023|

Rakousko vyhostilo čtyři ruské diplomaty. Podíleli se na špionáži, uvádí Reuters

Rakousko se rozhodlo vyhostit čtyři ruské diplomaty. Dva z nich působili na ruském velvyslanectví a jednali v rozporu s diplomatickým statusem, uvedlo rakouské ministerstvo zahraničí. Další dva působili na ruském stálém zastoupení při OSN a porušili pravidla dojednaná mezi Rakouskem a OSN. Diplomaté musí rakouské území opustit do 8. února. Ruské ministerstvo zahraničí později sdělilo, že chystá „adekvátní odpověď“.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 15:18|

Čína na Blízkém východě posiluje spojenectví. Využívá napětí mezi Rijádem a Washingtonem

Čínský prezident Si Ťin-pching je v Saúdské Arábii na návštěvě, která vyvrcholí arabsko-čínským summitem. Na Blízkém východě se Peking snaží zesílit svůj vliv. Ropná monarchie v posledních letech zase rozvolňuje své vazby na Spojené státy a hledá nové spojence. Země už po příletu čínského prezidenta na arabský poloostrov stačily podepsat několik strategických dohod, včetně memoranda s čínskou firmou Huawei, která má v Saúdské Arábii rozvíjet cloudové služby a budovat technologické komplexy, uvedla agentura Reuters.
8. 12. 2022|

Nafta za týden výrazně zlevnila, litr stojí o korunu padesát méně. Levnější je i benzin

Benzin i motorová nafta za poslední týden zlevnily. Klesla zejména cena nafty, v průměru zaplatí řidiči 44,49 koruny za litr, což je o 1,50 koruny méně než před týdnem. Benzin zlevnil o 62 haléřů na 41,38 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Nejdražší jsou pohonné hmoty tradičně v Praze, nejlevnější v Jihočeském kraji.
18. 11. 2022Aktualizováno18. 11. 2022, 20:05|

Ceny paliv dál rostou, za naftu řidiči zaplatí téměř 47 korun

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu dál zdražily, tempo růstu cen zpomalilo. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 42,85 koruny, před týdnem byl o 93 haléřů levnější. O 1,56 koruny na litru průměrně zdražila nafta na 46,85 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty začaly zdražovat od začátku října po zvýšení spotřební daně z benzinu. Cena Naturalu 95 se dostala na nejvyšší hodnoty od začátku srpna, nafta je nejdražší zhruba od poloviny července. Podle ministerstva financí stojí za zdražováním pohyb cen na evropské burze.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 18:12|

Snížení dodávek ropy může uvrhnout svět do recese. Saúdové kritiku odmítají

Saúdská Arábie odmítá kritiku, která se na zemi snesla po rozhodnutí skupiny OPEC+ z minulého týdne snížit těžbu ropy. Kritika podle ní není založená na faktech a snížení těžby je v zájmu spotřebitelů i producentů, uvedlo saúdské ministerstvo zahraničí v prohlášení. Bílý dům ve čtvrtek vysvětlení kartelu odmítl. Rozhodnutí OPEC+ už okomentovala Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Podle ní způsobilo růst cen ropy a mohlo by uvrhnout světovou ekonomiku do recese.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 16:59|

Washington přehodnotí spojenectví se Saúdskou Arábií. Snížení produkce ropy nahrává Rusku, tvrdí

Americký prezident Joe Biden hodlá ve spolupráci s Kongresem přehodnotit vztahy se Saúdskou Arábií. Jde o reakci na nedávné rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v OPEC+ snížit produkci ropy o dva miliony barelů denně. Podle stanice CNN to ve středu oznámil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:27|

Benzin opět zdražil, litr stojí v průměru 39 korun. Může za to vyšší spotřební daň i rostoucí cena ropy

Pokles ceny benzinu se po zvýšení spotřební daně zastavil, cena nafty se v uplynulém týdnu změnila jen nepatrně. Natural 95 zdražil od minulé středy o 1,44 koruny za litr na 39 koruny za litr. Nafta stojí 43 koruny za litr, před týdnem byla o haléř dražší. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty v Česku s výjimkou konce prázdnin zhruba od začátku července zlevňovaly. Cena benzinu se v minulém týdnu dostala na nejnižší úroveň od začátku války na Ukrajině. Analytici v dalších týdnech očekávají zdražování.
6. 10. 2022|

Země OPEC oznámily snížení těžby ropy. Oproti odhadům dvojnásobně

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem sníží produkci ropy o dva miliony barelů denně. Ministři členských zemí skupiny označované OPEC+ se na tom ve středu podle zdrojů agentury Reuters dohodli na své pravidelné měsíční schůzce. Je to mnohem výraznější snížení, než se čekalo, analytici nejčastěji hovořili zhruba o jednom milionu barelů.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 18:18|

Vládní opatření mohou mít dopad na životní prostředí, podle opozice kabinet s řešením zaspal

Po domácnostech a firmách hlásí problémy s cenami i samotným zajištěním dodávek taky tuzemský veřejný sektor. Podle ministra průmyslu Josefa Síkely (za STAN) by je měl řešit státní obchodník s energiemi. Opozici vadí, že návrh přichází pozdě. Cena plynu je nyní na burzách pětkrát vyšší než loni.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 23:23|

Země vyvážející ropu sníží cíl těžby. Cena suroviny roste

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem v říjnu sníží cíl těžby ropy o sto tisíc barelů denně. OPEC o tom v pondělí informoval v tiskové zprávě, a potvrdil tak informace zdrojů agentury Reuters. Ceny ropy se na trhu výrazně zvyšují, severomořský Brent se odpoledne pohyboval pod 97 dolary za barel. Oproti pátku byl draží o více než tři procenta.
5. 9. 2022|

Vicepremiér: Rusko nebude dodávat ropu zemím, které podpoří cenový strop

Rusko nebude dodávat ropu zemím, které podpoří zavedení cenového stropu na ni, uvedl místopředseda ruské vlády Alexandr Novak podle listu Kommersant. Omezení, které na červnovém summitu skupiny velkých ekonomik G7 navrhly Spojené státy, mají v pátek podle Bílého domu posuzovat ministři financí a guvernéři centrálních bank G7.
1. 9. 2022|

Ceny pohonných hmot se po reakci na snížení spotřební daně zase šplhají zpět. Pravděpodobné je další zdražování

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu zdražily o desítky haléřů. Průměrná cena benzinu za týden stoupla o 79 haléřů na 46,55 koruny za litr. Nafta je v průměru dražší o 34 haléřů, ve středu stála 45,77 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 14:08|

OPEC+ urychlí zvyšování těžby ropy, růst v červenci a srpnu činí 648 tisíc barelů denně

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem budou od července zvyšovat těžbu suroviny výrazněji než doposud. Skupina nazývaná OPEC+, která zahrnuje i nečlenské země OPECu spolupracující s organizací, se ve čtvrtek dohodla, že těžbu v příštích dvou měsících zvýší o 648 tisíc barelů denně místo dosavadních 432 tisíc. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Reuters.
2. 6. 2022|

Ostřelování na východě Ukrajiny zesiluje, prezident Zelenskyj chce jednání Rady bezpečnosti OSN

Vůdci neuznávané „Doněcké lidové republiky“ i „Luhanské lidové republiky“ vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci“. Pozorovatelé OBSE zaznamenali na východě Ukrajiny za 24 hodin 1500 případů porušení příměří, což je letos rekordní počet násilných incidentů na frontě mezi ukrajinskou armádou Ruskem koordinovanými silami. Ukrajinská armáda uvedla, že v sobotu přišla o dva své vojáky a má čtyři zraněné. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvádí, že východ země má vláda pod kontrolou. Navrhuje, aby se bezpečnostním zárukám Ukrajině věnovala Rada bezpečnosti OSN.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 21:54|

Ceny ropy jsou nejvýš za sedm let. Pohání je slabé dodávky i napětí ve vztazích s Ruskem

Cena severomořské ropy Brent ve středu poprvé od října roku 2014 překonala hodnotu devadesáti dolarů (1953 korun) za barel. K růstu přispívá geopolitické napětí v Evropě a na Blízkém východě, které zvyšuje obavy investorů o již tak slabé dodávky, píše agentura Reuters.
26. 1. 2022|

Zdražování pohonných hmot se zastavilo. Nafta se dostala pod 36 korun

Pohonné hmoty v Česku po dlouhém zdražování mírně zlevnily. Litr benzinu se teď prodává za 37 korun, nafta se dostala pod 36. I když jsou to čísla oproti loňsku stále vysoká, podle odborníků budou klesat, a to hlavně kvůli nižším cenám ropy.
3. 12. 2021|