TÉMA

Jiří Kolář

Drážní úřad chce, aby nové vlaky vozily cestující až po kompletním schválení. Zanikl by zkušební provoz

Vozit cestující vlaky, které ještě nejsou plně schváleny, možná přestane být možné. Drážní úřad se chystá zpřísnit pravidla po problémech, které se v poslední době při zkušebním provozu objevují. Pokud úřad takovou změnu prosadí u zákonodárců, bude to ovšem znamenat, že by se mohla zpomalit obměna vozového parku.
9. 4. 2023|

Louny ukazují konstruktivní tendence

Louny v 60. letech minulého století proslavili na poli mezinárodního výtvarného umění tamní autoři i Galerie Benedikta Rejta. Ta nyní, po šestapadesáti letech existence, otevřela výstavu věnovanou právě svým začátkům i tehdejším dílům, takzvaným konstruktivním tendencím.
22. 12. 2022|

I přes investice do zabezpečení přejezdů nehod neubývá. Podle šéfa Drážního úřadu nesou vinu řidiči

Ani přes nemalé peníze, které Správa železnic investuje do lepšího zabezpečení přejezdů, srážek vlaků s auty neubývá. Za osm měsíců tohoto roku se jich stalo 109 – jen o dvě míň než za stejnou dobu loni. Ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář v Událostech, komentářích uvedl, že vinu za nehody na přejezdech nesou v drtivé většině případů řidiči automobilů. Podíl závad na zabezpečení železnice či lokomotivách je v tomto případě minimální.
7. 9. 2022|

Strojvedoucí si stěžují na časté poruchy vlaků i tratí. Ministerstvo slibuje tlak na vedení ČD i Správy železnic

Časté poruchy vozidel značně rozptylují strojvedoucí jezdící na českých tratích, vyplynulo z ankety, kterou mezi nimi provedlo ministerstvo dopravy. Podle šéfa resortu Martina Kupky (ODS) se i proto mění pravidla pro odměňování manažerů Českých drah, které bude odrážet kvalitu údržby a množství poruch. Strojvedoucí si stěžovali také na příliš obsáhlé předpisy. Ty ale nelze významně zjednodušit, podotkl Kupka.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 19:17|

Zemřela mecenáška Meda Mládková. Obdivovala Kupku a pomáhala umělcům za železnou oponou

Zemřela historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Ve věku 102 let podlehla v úterý brzy ráno zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. Uvedla to Nadace Jana a Medy Mládkových a Museum Kampa, které Mládková založila. Vystavila v něm mimo jiné rozsáhlou sbírku moderního umění, kterou věnovala Praze.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 12:19|

„Kdo se liší, ten je sviňák.“ Kanály na pražské Kampě odráží hlasy z undergroundu

Po Praze je rozmístěno více než padesát tisíc kanálových poklopů. Odlišuje se od nich čtrnáct vík, která před nedávnem přibyla v pražském parku Kampa. Citují totiž české undergroundové autory. Projekt Hlasy z podzemí tak připomíná předlistopadovou realitu, kdy se otevřeně mohlo mluvit pouze neoficiálně.
10. 1. 2022|

Jiří Kolář roztřídil metody do slovníku, v jeho tvorbě se ale překrývají jako v životě

Roláže, proláže, muchláže, chiasmáže, asambláže, antikoláže – básník a výtvarník Jiří Kolář obohatil jazyk koláže o více než stovku postupů. Sepsal je do Slovníku metod, na jehož základě nyní vznikla výstava v pražském Museu Kampa. Přístupná je do konce února.
6. 12. 2021|

30 let zpět: Zásady úspěšného podnikání

Velimská slévárna obnovuje výrobu, a navazuje tak na úspěšnou prvorepublikovou tradici, násilně přervanou znárodněním podniku poválečným komunistickým režimem. Návrat k tradici se nese v duchu dodnes inspirativního patera zásad dobrého podnikání.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
7. 6. 2021|

Požár v Muzeu Kampa nebyl trestným činem. Policie má podezření na zanedbání ochrany

Policisté vyloučili, že by se při loňském požáru pražského Muzea Kampa stal trestný čin. Mají ale podezření na spáchání přestupku, a to zanedbání požární ochrany. České televizi to v pátek řekl policejní mluvčí Jan Daněk. O pokutě rozhodnou pražští hasiči. Podle jejich mluvčího Martina Kavky může dosáhnout několika tisíc korun.
19. 2. 2021|

Strojvůdci se budou školit na simulátorech, v plánu jsou také přísnější kontroly

Strojvůdce čeká nový systém školení. Všichni by měli kromě teorie projít také nácvikem na simulátorech, a to i možných nehod. Ministerstvo dopravy chce letos také zavést dohled nad pracovní dobou a odpočinkem, k tomu ale ještě čeká na schválení zákona. Zatím se kontroly dělají zkušebně u vybraných dopravců.
30. 1. 2021|

Recenze: Absolutní krajina je monografií malíře, který se nikam nehrnul

Malíře Jiřího Kubového představuje obsáhlá monografie Absolutní krajina. Název výstižně charakterizuje nejen umělcovo dílo, ale i jeho přístup k vlastní tvorbě.
16. 11. 2020|
Otázky Václava Moravce

Strojvůdcům bude za porušení pravidel nově hrozit odejmutí licence, plánuje Drážní úřad

Jaké jsou příčiny dopravních nehod na železnici? Podle předsedy představenstva Českých drah (ČD) Václava Nebeského se dlouhodobě ukazuje, že mezi nehodami není spojovací prvek. Strojvůdcům by však mělo být nově možné odejmout licenci pro řízení vlaku. V nedělních Otázkách Václava Moravce to řekl ředitel drážního úřadu Jiří Kolář.
2. 8. 2020|

Ministerstvo kultury přispěje Muzeu Kampa na opravy děl po požáru

Ministerstvo kultury finančně pomůže Nadaci Jana a Medy Mládkových s restaurováním uměleckých děl zasažených zplodinami požáru. Nadace spravuje sbírku umístěnou v Muzeu Kampa, kde minulý týden hořelo v technické místnosti. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí po prohlídce muzea řekl, že pomoc státu může být v jednotkách milionů korun.
20. 7. 2020Aktualizováno20. 7. 2020, 18:35|

Pár hodin spánku, příliš rychlé obraty. Série nehod upozornila na podmínky strojvedoucích

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) rozhodla o kontrole dodržování pracovní doby na dráze. Reagovala tak na sérii nehod na železnici. Prověrka by měla zjistit, jestli zaměstnanci nejsou přetěžováni. Ministerstvo dopravy chce zase víc kontrolovat strojvedoucí.
16. 7. 2020|

Ministerstvo se zabývá problémy s rychlíky Arrivy. Budu důrazně požadovat nápravu, slíbil Kremlík

Ministerstvo dopravy bude žádat nápravu nedostatků, které se podle ministra Vladimíra Kremlíka (za ANO) objevují v provozu rychlíků společnosti Arriva. Server iDnes.cz uvedl, že se na Arrivu zaměří i Drážní úřad, u kterého si stěžovala Správa železniční dopravní cesty.
27. 12. 2019|

Recenze: Ó, páchne tu krví, páchne tu slzami

Výstava Jiřího Sozanského, jež je do 17. ledna k vidění v pražském Obecním domě a jež je věnovaná deseti obětím nacistické a bolševické zvůle, nese výstižný název: Amnézie. Připomínat je totiž třeba neustále. A všemi prostředky.
21. 11. 2019|

Recenze: Běla Kolářová v pohybu a čase

Oblastní galerie Liberec připravila velice zajímavou výstavu Běly Kolářové. Instalace Pohyb / čas je zajímavá nejen dílem samotným, dodnes ne tak známým, jak by si zasloužilo, ale také celkovým pojetím.
21. 7. 2019|

Na chybující strojvedoucí by měla dohlížet technika, zavedení nového zabezpečovače však potrvá ještě dlouho

Strojvedoucí se po sérii mimořádných událostí na železnici ocitli ve středu pozornosti politiků i odborné veřejnosti. Chystá se pro ně zpřísnění podmínek, avšak generální ředitel Správy železniční dopravní cesty připustil, že nelze vše házet jenom na ně. Problém je i na straně infrastruktury, která stále nemá nejnovější evropský zabezpečovací systém. Sami strojvedoucí si pak stěžují i na pracovní podmínky, podle předsedy jejich odborů bývá obvyklou obětí zpoždění vlaků jejich přestávka. Dění na české železnici se věnovalo úterní Interview ČT24 i pořad 90' ČT24 se zástupci SŽDC, Drážního úřadu, Drážní inspekce i odborů.
7. 3. 2019|

Strojvedoucí se budou moci „vybodovat“, plánuje Drážní úřad. Zatím o licenci přijít nemohou

Železniční obdoba silničního bodového systému by podle ředitele Drážního úřadu Jiřího Koláře mohla vést i ke ztrátě licence často chybujících strojvedoucích. Ministr dopravy Dan Ťok, který s návrhem přišel, přitom původně hovořil spíše o pozitivní motivaci v podobě příplatků pro spolehlivé strojvedoucí. Kolář však upozornil, že dnes nelze lincenci odebrat dříve, než strojvedoucí spáchá ve službě trestný čin a je za něj odsouzen.
6. 3. 2019Aktualizováno6. 3. 2019, 18:28|

Možnost být člověkem. Úšklebkem století komentuje Jiří Kolář i srpen 1968

Díla výtvarníka a básníka Jiřího Koláře byla často i jeho komentářem ke světu. Od poloviny čtyřicátých let až do závěru svého života v roce 2002 tak svými kolážemi vytvořil jakýsi „orbis pictus“ - svět v obrazech - tehdejší doby. Národní galerie nyní o ní podává zprávu prostřednictvím více než dvou stovek Kolářových děl. Základem výstavy Úšklebek století je cyklus Týdeník 1968, v němž výtvarník komentoval srpnovou okupaci.
16. 5. 2018|

Kolář mi žádný rady nedával. Běla Kolářová experimentuje

Celý život stála se svojí tvorbou ve stínu manžela – básníka a výtvarníka Jiřího Koláře. Běla Kolářová byla ale sama významnou experimentátorkou české fotografie. Její kresby světlem a práci s umělými negativy nyní připomíná výstava v pražské Galerii Josefa Sudka pod názvem Experimenty.
22. 2. 2018|