TÉMA

Armáda spásy

Lůžka pro lidi bez domova jsou kvůli mrazům plná. Organizace nabízejí alespoň židli v teple

V Česku udeřily silné mrazy. Spolu s nimi nastávají problémy hlavně pro lidi bez domova. Noclehárny jsou mnohde navíc právě kvůli velmi nízkým teplotám už plné. Organizace proto nabízejí takzvané teplé židle – tedy možnost přečkat noc sice vsedě, ale v teple.
4. 12. 2023|

Začíná Vánoční kotlíková sbírka pro potřebné, seniory i děti

V Česku začíná 4. prosince Vánoční kotlíková sbírka na pomoc dětem, seniorům a potřebným. Do akce, kterou organizuje nezisková organizace Armáda spásy, mohou lidé přispět dobrovolníkům organizace s červenými kotlíky v ulicích například v Praze, v Brně, Ostravě a dalších městech, ale také on-line, informovala mluvčí Armády spásy Tereza Melišová. Sbírka potrvá do 22. prosince.
3. 12. 2023|

I přes teplý podzim už lidé nakoupili skoro tři tisíce nocleženek

Češi už nakoupili skoro tři tisíce nocleženek pro lidi bez domova. ČT to sdělila mluvčí projektu Nocleženka Tereza Melišová. V loňském roce jich lidé nakoupili skoro třicet tisíc. Díky projektu mohou lidé bez domova přespat v noclehárně, kde dostanou polévku a mohou tam vyhledat pomoc sociálního pracovníka. Noclehárny se otevírají 1. listopadu.
31. 10. 2023|

Ordinace Armády spásy se stará v Ostravě o lidi bez domova. Někteří nebyli u lékaře desítky let

Lidem, kteří skončili v Ostravě na ulici, a dalším v těžké situaci je již pět let k dispozici zvláštní lékařská ordinace. Provozuje ji Armáda spásy, která se tak snaží zprostředkovat lékařskou péči těm, kdo svého lékaře nemají, desítky let u žádného nebyli a často jim chybí i zdravotní pojištění.
7. 2. 2023|

30 let zpět: Štědrý večer lidí bez domova

Reportáž z Brna zachycuje pomoc potřebným, kterou obstarala charitativní organizace Naděje. Ta lidem v nouzi poskytla štědrovečerní večeři.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 12. 2022|

Češi navzdory krizi na charitě nešetří. Poslali na ni rekordních devět miliard korun, nejvíce peněz šlo na pomoc Ukrajině

Rok 2022 bude podle předběžných statistik jedním z nejštědřejších. Česká televize zjistila, že Češi letos na charitu přispěli zatím kolem devíti miliard korun. Vybrané peníze šly nejčastěji na pomoc Ukrajině nebo požárem zasaženému Českému Švýcarsku. Češi ale přispívali i na tradiční projekty, jako jsou Nocleženka nebo Konto Bariéry.
6. 12. 2022|

Pomoc sociálních služeb vyhledává víc lidí. V zimě klientů ještě přibude, odhadují

Potravinová pomoc, azylové domy nebo nízkoprahová centra a další organizace poskytující podporu lidem v nouzi letos pozorují zvýšený zájem o některé své služby. Shodují se na tom ty, které ČT oslovila. Příčinou podle nich může být nejen nastupující zima, ale i růst cen energií. Další nárůst poptávky předpokládají v nadcházejících měsících.
10. 11. 2022|

Kvůli růstu cen si nemohou dovolit ubytovnu. Armáda spásy lidem bez domova pomáhá nocleženkami

Zájemci mohou letos posedmé zakoupit takzvané nocleženky, které slouží k úhradě přespání lidí bez domova v noclehárnách Armády spásy. Mají hodnotu 100 korun a zakoupit je lze na webu organizace. V loňské zimní sezoně lidé přispěli na asi 27 tisíc nocleženek. Podle národního ředitele sociálních služeb Armády spásy Jana Františka Krupy se zatím ekonomická situace výrazněji neprojevila na počtu lidí na ulici, ale už se zvýšila poptávka po potravinové pomoci.
2. 11. 2022|

Nocleženky začne Armáda spásy rozdávat v listopadu. Kvůli rostoucím cenám očekává větší zájem o své služby

Od prvního listopadu začne Armáda spásy rozdávat takzvané nocleženky. Za ně mohou lidé bez domova přespat v noclehárně, kde dostanou polévku a mohou zde vyhledat pomoc sociálního pracovníka. Podle mluvčí projektu Nocleženka Terezy Melišové je zatím pro letošní zimu připraveno skoro tři tisíce nocleženek. Za loňský rok jich lidé nakoupili téměř sedmadvacet tisíc. Armáda spásy letos očekává kvůli zvyšujícím se cenám energií nebo potravin zvýšený zájem o své služby, a to včetně nocleháren.
23. 10. 2022|

Azylové domy mají plno. Někteří lidé čekají na místo na ulici

Zájemců o ubytování v azylových domech přibývá, potvrzují to oslovená zařízení. Čekací doba na lůžka se prodlužuje; stávající klienty se navíc docela často nedaří vracet zpět do běžného ubytování. Důvodem jsou vysoké náklady na bydlení a všeobecné zdražování.
9. 9. 2022|

Ošetřenka zajistí zdravotní péči seniorům nebo lidem bez domova. Poukaz pořídí dárci

Přiblížit zdravotní péči osamělým seniorům nebo lidem bez domova má takzvaná Ošetřenka. Dárci koupí poukaz a tím konkrétnímu člověku zajistí léčbu v ordinacích Armády spásy. Projekt ministerstva zdravotnictví, který to financoval dosud, skončil.
25. 5. 2022|

Na příspěvek na bydlení má nárok i leckdo, kdo to netuší

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje zjednodušení pravidel pro získání příspěvku na bydlení. První změny mají přijít od letošního července. Od začátku příštího roku by měla lepší přístup lidí k dávce zajistit digitalizace. Ta by se měla týkat i dokazování čtvrtletního příjmu. Zájemce by měl mít na výběr také jiný interval.
20. 5. 2022|

Koncert na podporu Ukrajiny na pražské Letné doprovodilo i tržiště pomoci

Na pražské Letné se v neděli konal koncert Společně pro Ukrajinu. Kolem 16:00 se akce podle policejního mluvčího Jana Daňka účastnilo asi pět tisíc lidí a pozvolna přicházeli další. Koncert se podle něj odehrával bez incidentů. Jeho součástí se stalo i takzvané tržiště pomoci, lidé tam mohli přispět na konkrétní činnosti či přivézt materiální pomoc. Ukrajincům, kteří utekli před válkou, nabídlo tržiště i možnost najít práci. Koncert moderovaný v češtině i ukrajinštině skončil v 18:15 hodin.
3. 4. 2022Aktualizováno3. 4. 2022, 18:48|

Armáda spásy otevřela v Praze ordinaci praktického lékaře pro bezdomovce a chudé

Armáda spásy otevřela v Praze ordinaci praktického lékaře určenou lidem bez domova a pro chudé a sociálně vyloučené. Nachází se v Centru sociálních služeb Bohuslava Bureše, které Armáda spásy provozuje v Praze 7. Zdravotnický personál poskytne ošetření lidem bez dokladů i bez zdravotního pojištění. Podobnou ordinaci provozuje Armáda spásy i v Ostravě.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 13:55|

„Dávat někomu je pro mne stokrát důležitější než dostávat.“ Vánoce s těmi, kteří pomáhají druhým

Vánoce jsou považovány za svátky klidu a rodinné pohody. Ne každý však má to štěstí, že je má kde a s kým strávit. Toto období zároveň řadu lidí vybízí k myšlenkám, že vše mají, a část svých prostředků nebo času se rozhodnou věnovat jiným. Jak vypadají Vánoce v denním centru pro lidi bez domova, v nemocnici na onkologickém oddělení nebo doma u osamělých seniorů? A co vede některé k nezištné pomoci druhým zrovna v období koled, rozsvíceného stromečku a splněných přání?
24. 12. 2021|

Mráz je horší než nákaza. Služby pro bezdomovce činnost omezovat neplánují

Lidé bez domova plní noclehárny i denní centra. Rozjely se proto zimní programy, které jim umožní přečkat noc v teple, získat jídlo i základní ošetření. Služby i přes sílící pandemii omezovat nebudou. Mráz je podle sociálních pracovníků pro bezdomovce větším nebezpečím než koronavirová nákaza.
11. 11. 2021|

Armáda spásy připravila už deset tisíc Nocleženek. Mají ochránit lidi bez domova před mrazem

Armáda spásy má pro začátek letošní sezóny v projektu Nocleženka zatím připravených deset tisíc poukázek. Podle mluvčí organizace Terezy Melišové to je třikrát více než před rokem. Rozdávat je terénní pracovníci začnou s příchodem prvních chladných nocí. Poukázky za sto korun mohou kupovat i dárci, a to během celého roku. Lidé bez domova za ně získají místo k přespání, polévku nebo schůzku se sociálním pracovníkem.
28. 10. 2021|

Ostrava otevřela Sociopoint, má pomoci lidem v těžkých životních situacích

Kontaktní místo pro lidi v tíživých situacích, takzvaný Sociopoint, v pátek otevřeli v Ostravě. Sociální pracovníci tam poradí, jak řešit těžké životní problémy. Zprostředkují také kontakt na potřebnou organizaci. Pomůže i bezplatná telefonní linka.
1. 10. 2021|

Praha začala očkovat bezdomovce v terénu. Pilotní místo je i pod Libeňským mostem

Praha začala očkovat lidi bez domova proti covidu-19 přímo v místech, kde se zdržují. Spolupracuje na tom s organizacemi Armáda spásy, Naděje a Drop In. Pilotní očkovací místo vzniklo i pod Libeňským mostem. Používá jednodávkovou vakcínu Janssen od firmy Johnson & Johnson.
13. 7. 2021|

168 hodin: Tisíce seniorů nemají na bydlení. Armáda spásy v Ostravě našla řešení

Téměř pět tisíc seniorů v Česku se ročně dozví, že nemají nárok na důchod. Sociálního bydlení je málo, a proto končí v azylových domech nebo na ubytovnách. Řešení našla Armáda spásy v Ostravě. Sama pronajímá byty a v nich pak seniory po dvojicích ubytovává. Ti se složí nejen na nájem, ale podělí se i o domácí práce. V pořadu 168 hodin se shodují: „S jistou střechou nad hlavou jde vše líp.“
17. 5. 2021|

30 let zpět: Armáda spásy po 40 letech opět v Československu

Armáda spásy se po čtyřiceti letech opět vrátila do Československa. Mezinárodní náboženské a charitativní hnutí pracující vojenskou formou v sociální sféře pomáhá dodnes řešit problémy lidí bez domova, ale také těch, kteří hledají duchovní pomoc či oporu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
29. 3. 2021|

Projekt Housing First pomáhá rodinám v nouzi po celé republice. Před pěti lety začal v Brně

Na konci roku 2020 mělo díky projektu Housing First stabilní domov 375 rodin v Česku. Jsou mezi nimi rodiny, které dřív bydlely na ubytovnách, matky samoživitelky s dětmi i senioři. S pilotní verzí projektu začalo předchozí vedení města Brna, později ho podpořilo i ministerstvo práce a sociálních věcí a také neziskové organizace, jako je třeba Člověk v tísni nebo Armáda spásy.
24. 2. 2021|

Armáda spásy otevírá virtuální NEhospodu. Peníze za nevypité pivo pomůžou těm, kteří bojují se závislostí

V době takzvaného suchého února otevírá Armády spásy v Havířově historicky první virtuální „NEhospodu“. Lidé si v ní můžou koupit virtuální pivo a další alkohol. Peníze, které za každé nevypité pivo v hospodě U Suchánků zaplatí, pomůžou lidem, kteří bojují se závislostí na alkoholu. Těm, kteří se ocitnou během zimního období bez přístřeší, mohou pomoci zase takzvané nocleženky.
11. 2. 2021|

Nábytková banka pomůže lidem v bytové nouzi. Jen v Praze jich je na 20 tisíc

Postele, skříně i stoly nově zdarma nabízí nábytková banka, kterou ve středu otevřela Praha. Služba má pomoct seniorům v nouzi, rodičům samoživitelům i mladým po odchodu z dětských domovů. Právě pořídit si vybavení nebo samotné bydlení je častý problém, v takzvané bytové nouzi je přes 80 tisíc Čechů.
13. 1. 2021|