TÉMA

Pasohlávky

Sanatorium v Pasohlávkách bude důležité pro celou republiku, míní premiér Fiala

Léčebně-rehabilitační ústav Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku bude důležitý nejen pro Jihomoravský kraj, ale pro celou republiku. Při poklepání základního kamene to v pondělí prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ústav doplní páteřní síť neurorehabilitačních center, která jsou v tuzemsku dosud tři. Žádné z nich ale není na Moravě, důležitá je přitom provázanost s klinikami v regionu, zdůraznil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zkušební provoz zahájí ústav v lednu 2026.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 16:35|

U Brna začala stavba sanatoria za tři čtvrtě miliardy, má poskytnout péči po úrazech či mozkových příhodách

Začala stavba Sanatoria Pálava u Pasohlávek na Brněnsku. Rehabilitační ústav vyjde na 784 milionů korun. Jihomoravský kraj na výstavbu obdržel dotaci, pokryje víc než třetinu nákladů. Zvažuje i čerpání úvěru až do výše 550 milionů. Projekt má zajistit chybějící péči o pacienty třeba po cévních mozkových příhodách nebo těžkých úrazech.
6. 1. 2024|

Jihomoravský kraj bude pokračovat v přípravě stavby Sanatoria Pálava bez ohledu na dotaci

Jihomoravský kraj bude pokračovat v přípravě stavby léčebně-rehabilitačního ústavu Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku. Projekt za tři čtvrtě miliardy korun vznikne navzdory tomu, že kraj stále nemá potvrzení o přidělení dotace. Rozhodli o tom zastupitelé.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 15:02|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

The New York Times: Průtahy u lázní v Pasohlávkách ukazují, jak slábne čínská pozice ve východní Evropě

Čínská společnost RiseSun vlastní pozemek na okraji jihomoravské vesnice Pasohlávky od roku 2018, plánovaný areál s obytnými domy a lázněmi ale stále stavět nezačala. Projekt měl být ukázkou přílivu čínských investic do České republiky, místo toho se ale stal symbolem neúspěchů Číny v budování ekonomických vazeb nejen v Česku, píše v dnešním článku deník The New York Times. K vývoji podle něj přispívá i postoj Pekingu k ruské válce proti Ukrajině.
13. 2. 2023|

Jihomoravský kraj si půjčí na sanatorium v Pasohlávkách. Stavba za miliardu má být hotová do tří let

Pokračování přípravy na stavbu Sanatoria Pasohlávky a žádost o úvěr 550 milionů korun schválili ve čtvrtek jihomoravští zastupitelé. Pro byli všichni kromě jednoho, který se hlasování zdržel. Jde o rehabilitační ústav se 168 lůžky pro pacienty po neurologických, neurochirurgických, ortopedických a traumatologických operacích, který bude u Pasohlávek na Brněnsku poblíž Novomlýnských nádrží. Aktuálně předpokládaná cena je téměř jedna miliarda korun, dříve se hovořilo o polovičních nákladech. Zastupitelé schválili také závazek dofinancovat stavbu z krajských peněz.
15. 12. 2022|

Projekt na stavbu lázeňského komplexu u Nových Mlýnů má územní rozhodnutí

Stavba lázeňského komplexu v Pasohlávkách na Brněnsku odhadem za dvě miliardy korun získala územní rozhodnutí, oznámila v pondělí starostka Pasohlávek Martina Dominová (Moravané). Stavbu lázní plánuje několik let čínská firma RiseSun, podle Dominové nyní pracuje na dokumentaci pro stavební povolení. Kromě toho chce kraj v blízkosti lázní postavit léčebné Sanatorium Pálava odhadem za miliardu, podle hejtmanova náměstka Jana Zámečníka (KDU-ČSL) by mělo nabídnout přes 160 lůžek.
28. 11. 2022|

Obyvatelé Břeclavska budou muset omezit odběr pitné vody, aby stačila i pro obce s nekvalitním zdrojem

Lidé v jednadvaceti obcích na Břeclavsku budou mít po dobu tří měsíců omezený odběr pitné vody. Vodárny a kanalizace Břeclav k tomu přistoupily kvůli přetrvávajícímu problému s dusičnany v jednom ze svých vodních zdrojů.
13. 6. 2022|

Stavba lázní v Pasohlávkách se kvůli covidu o rok prodlouží

Stavba lázeňského komplexu v Pasohlávkách na Brněnsku se nejspíš o rok prodlouží. Měla být hotová do roku 2026. O prodloužení požádala kvůli pandemii koronaviru čínská společnost RiseSun, která lázně s původně odhadovanými náklady dvě miliardy korun postaví. Posun termínu dokončení na leden 2027 schválili jihomoravští zastupitelé, potvrdit to musí valná hromada společnosti Thermal Pasohlávky, kde je kraj majoritním vlastníkem.
23. 9. 2021|

Hlavní tah z Brna na Vídeň v obou směrech blokovala hromadná nehoda v Pasohlávkách

Na silnici I/52 u Pasohlávek na Brněnsku se ve středu ráno stala hromadná dopravní nehoda. Srazila se tam dodávka, autobus a dvě osobní auta. Na místě byli dva zranění, muž a dítě. Dopravu policisté odkláněli. Po desáté hodině silnici zprůjezdnili.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 11:15|

Začaly opravy silnic, které sloužily jako objížďky Nových Mlýnů. Budou stát sto milionů korun

Silničáři zahájili opravy objízdných tras, které sloužily pro provoz při loňské rekonstrukci mostu přes vodní nádrž Nové Mlýny nedaleko Pasohlávek na Brněnsku. Začali v Brodě nad Dyjí, kudy vedla objízdná trasa ve směru na Brno, a v následujících dnech plánují demontovat mostní provizorium přes řeku Dyji.
15. 3. 2021|

Sanatorium pod Pálavou má svého projektanta. Stavbu spa resortu připravuje i čínský developer

Společnost Thermal Pasohlávky vybrala projektanta plánované stavby odborného léčebného ústavu na břehu novomlýnských nádrží. Stala se jím Projektová společnost Sanatorium Pálava. Půjde o specializované zařízení na rehabilitace po operacích kyčlí nebo jiných kloubů. Investici v podobě spa resortu ve stejné lokalitě dále plánuje i čínská firma RiseSun.
5. 1. 2021|

Kromě divoké přírody a nepřelidněných půjčoven lodí láká letos Dyje i na dostatek vody

Díky upouštění vodních nádrží letos přeje sezona vodákům i na jižní Moravě, která většinou tolik možností nenabízí. Letos už ale mohli po letech sjet celou Svratku nebo Oslavu. Nové úseky nabízí i Dyje. Instruktoři ale nabádají začátečníky k opatrnosti.
11. 7. 2020|

U Pasohlávek otevřeli Bránu do Římské říše. Centrum připomíná stopy antiky na Moravě

U Pasohlávek na Mikulovsku otevřeli nové návštěvnické centrum a expozici nazvanou Brána do Římské říše. Stojí na místě největšího vojenského tábora římských vojáků na českém území, kteří se v oblasti usadili v období markomanských válek.
18. 6. 2020|

Most přes Nové Mlýny čeká uzavírka. Řidiči budou až do konce roku jezdit přes okolní obce

Z úterka na středu se uzavře jedna z nejvytíženějších tras na jihu Moravy, silnice I/52 z Brna na hranici s Rakouskem. Most přes nádrž Nové Mlýny je v havarijním stavu, dělníci ho budou do poloviny prosince opravovat.
10. 3. 2020|

V Pasohlávkách opravují starou švýcarskou loď. Po Bodamském jezeru bude brázdit Novými Mlýny

Loď Munot z roku 1936 vypluje na Novomlýnskou nádrž. Opravuje ji společnost Plavby Pálava, která tam provozuje výletní lodní dopravu. Loni si ji přivezla z Nizozemska, přes šedesát let však sloužila na Bodamském jezeře. Na přehradu pod Pálavou by měla být spuštěna na konci dubna.
23. 2. 2020|

Radary v Pasohlávkách měří neukázněné řidiče. Peníze z pokut ale do obecní kasy nejdou

Na peníze z pokut za překročenou rychlost v Pasohlávkách na Brněnsku by chtěla dosáhnout tamní radnice. Kvůli komplikacím s dopravním omezením na přejezdu přes Novomlýnské nádrže tam totiž často houstne doprava. Na mostě, který spadá do území obce, řidiči  překročují povolený dvacetikilometrový limit. Peníze z pokut ale plynou do kasy Pohořelic, které jsou pro Pasohlávky pověřenou obcí.
21. 2. 2020|

Obce si na dodržování pořádku najímají bezpečnostní služby. Zřízení městské policie je drahé, zní od starostů

Ničení majetku, rušení nočního klidu nebo třeba kolize na cyklostezkách. I proto si obce na jihu Moravy najímají na hlídání svých území bezpečnostní agentury. Od července to platí třeba v Bořeticích na Břeclavsku a uvažují o tom v Pasohlávkách. Ministerstvo vnitra to ale kritizuje a nabádá ke zřizování obecních policií.
1. 8. 2019|

Úpí pod koly aut. Provizorní most přes Nové Mlýny hlukem obtěžuje okolní vesnice

Hlavní tah na Vídeň, silnice 1/52 přes Novomlýnské nádrže, trápí nejen policisty a řidiče, ale také okolní obyvatele a silničáře. Ti první si stěžují na hluk aut projíždějících po provizorním mostě, ti druzí zase na to, že se i provizorní most ničí. Řešením mají být podle nich nové kamery, které budou hlídat dodržování maximální povolené rychlosti dvacet kilometrů v hodině.
25. 7. 2019|

Sehnat brigádníky je letos obtížné. Hlavně v příhraničních oblastech

Provozovat na horách restauraci nebo hotel je čím dál náročnější. Sehnat zaměstnance i brigádníky do podniků je složité hlavně v příhraničních oblastech. V sousedních zemích je totiž pracovních příležitostí také dost a platy výrazně vyšší. Lidé tam berou za stejnou práci i dvojnásobek platu v Česku a mají také další benefity. O mnoho jednodušší situace není ani v nížinách, například v autokempech či v rychlém občerstvení.
10. 7. 2019|
Archeologie

Stopy vojsk Římské říše sahají až k Mušovu. Co tam po sobě Římané zanechali, ukáže nové archeologické centrum

Nedaleko Pasohlávek na Mikulovsku vznikne nové archeologické centrum, které bude připomínat Římany sídlící pod Pálavou. Projekt s názvem Mušov: Brána do Římské říše zhruba za patnáct milionů korun by měl být hotový příští rok. Nabídne výstavní i výukové prostory.
15. 4. 2019|

Smlouva o prodeji pozemků u Pasohlávek je podepsaná. Čínské lázně tam mají vyrůst do sedmi let

Zástupci firmy Thermal Pasohlávky, kterou vlastní kraj, a obec Pasohlávky podepsali s čínskými partnery ze společnosti RiseSun smlouvy na prodej pozemků skoro za 380 milionů bez DPH. U Pasohlávek by na nich měly vzniknout lázně za více než miliardu korun. Hotové mají být do sedmi let. Kraj tam zároveň postaví menší léčebný ústav.
22. 1. 2019|

Čínské lázně v Pasohlávkách mají zelenou. Kraj schválil prodej pozemků

Většina zastupitelů Jihomoravského kraje podpořila prodej pozemků u Novomlýnských nádrží, kde chce firma RiseSun postavit lázeňský komplex s využitím tradiční čínské medicíny. Cena pozemků je 380 milionů korun bez DPH. Kraji se dlouhodobě nedařilo pozemky, kde už je i hotová infrastruktura, využít.
13. 12. 2018|

Miliardové projekty na jižní Moravě stagnují. Překladiště v Hodoníně i lázně v Pasohlávkách čekají na investice

O ambiciózních projektech za miliardy korun se na jižní Moravě bez reálného posunu mluví roky. První zmínka o možném zbudování překladiště v Hodoníně za 27 a půl miliardy korun se objevila v roce 2015, o lázních na břehu Novomlýnských nádrží u Pasohlávek se uvažuje ještě déle. Posun pro překladiště by ale mohly přinést evropské dotace, do začátku října se také mohou hlásit zájemci o stavbu lázní.
13. 9. 2018|