TÉMA

Walt Disney

Původní Mickey Mouse se stal volným dílem. Za jeho ochranu Disney opakovaně lobboval

Úderem nového roku se Mickey Mouse stal volným dílem. Pravda, jen ve Spojených státech a zemích s podobně nastaveným autorským právem a jen úplně první verze animovaného myšáka z roku 1928. Osud, kdy byly dány v plen kreativním a komerčním zájmům bez ochrany autorských práv, potkal a potká mnoho fiktivních hrdinů, Mickey Mouse ale přitahuje větší pozornost, protože společnost Disney dělala vše pro to, aby svou ikonickou postavičku v tomto smyslu uchránila.
2. 1. 2024|

Sněhurce věnoval 83 minut, kačera Donalda nechal karikovat nacisty. Před sto lety začal Disney vyprávět příběhy

Walt Disney kdysi obcházel sousedy v americkém Kansas City a nabízel jim, že natočí rodinné video, aby si vydělal na lístek do Kalifornie. Chtěl prorazit u filmu. Dnes společnost nesoucí jeho jméno patří k největším hráčům v zábavním průmyslu. Založena byla přesně před sto lety.
16. 10. 2023|

Seriál o Atatürkovi vzbuzuje rozruch, Disney zrušil premiéru na streamovací platformě

Společnost Disney čelí v Turecku kritice. Rozhodla se totiž neuvést na své streamovací platformě historickou sérii Atatürk. Velkorysé dílo o zakladateli moderního tureckého státu totiž napadla arménská komunita v USA. Podle jejích zástupců se Mustafa Kemal Atatürk podílel na genocidě jejich předků.
22. 8. 2023|

Diváci prý mají dost superhrdinských filmů, v kinech propadl jeden z nejdražších

Spotřební nátura superhrdinských filmů, v nichž přes různé varianty oblíbených hrdinů o mnoho nejde, zato je podepírají stále slabší digitální triky, které se mísí s infantilním humorem. To jsou podle některých komentátorů důvody, proč se nyní objevuje výraz „superhero fatigue“, tedy divácká únava ze superhrdinů, respektive z hollywoodských filmů, které na nich stojí. Nyní v kinech propadl jeden z nejdražších jménem Flash.
23. 6. 2023|

Walt Disney zrušil miliardový projekt na Floridě, důvodem je spor s guvernérem DeSantisem

Na Floridě se vyhrocuje spor mezi tamním guvernérem Ronem DeSantisem a společností Walta Disneyho. Ta se rozhodla zrušit výstavbu projektu za téměř miliardu dolarů, který by zajistil na dva tisíce pracovních míst. V jádru pře je nesouhlas nadnárodního konglomerátu s omezeními v sexuální výchově, který ve státě zavedl nový zákon. Spor může zásadně poškodit jak politické šance guvernéra DeSantise, o němž se mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta, tak i byznys druhé největší zábavní společnosti planety.
19. 5. 2023|

„Závazky, které bylo třeba naplnit.“ Do ruských kin se navzdory bojkotu dostal John Wick, ale i Žižka

Akční film John Wick: Kapitola 4 se jako první velký hollywoodský snímek dostal oficiální cestou do ruských kin, ačkoliv americká studia po loňském začátku invaze na Ukrajinu přestala nové filmy do Ruska posílat. Nejde o první případ. Do země, která rozpoutala válku, zamířily již desítky zahraničních snímků. A nečekaně i jeden český – Jan Žižka. „Je mi líto, že premiéra byla v Rusku, a na Ukrajině ne,“ sdělil ČT24 režisér Petr Jákl.
31. 3. 2023|

Indiana Jones omládne díky umělé inteligenci. Filmaři si s takovými úpravami pohrávají s různou úspěšností

V létě se osmdesátiletý herec Harrison Ford vrátí jako Indiana Jones, jenž se jako pomlácený, ale neohrožený archeolog naposledy ukázal před patnácti lety. V pátém snímku ze série s podtitulem Nástroj osudu se ale objeví i s vizáží, jakou měl ve snímku Dobyvatelé ztracené archy v osmdesátých letech. Trikaři totiž jeho tvář digitálně omladili pomocí nové technologie, v níž jim prý pomohla i umělá inteligence (AI). Takových filmů prý bude přibývat.
10. 2. 2023|

Nejvýdělečnější film historie, který nemá fanoušky. Do kin míří po třinácti letech pokračování Avatara

Už jen několik týdnů zbývá do premiéry prvního pokračování nejvýdělečnějšího filmu všech dob, Avatara režiséra Jamese Camerona. Technologicky převratný snímek, po němž se desítky dalších velkofilmů převlékaly do 3D, ale přichází do úplně jiné doby, než v jaké vstupoval do kin původně. Pandemií i streamováním změněný trh posunul návyky diváků, pro něž už obří modří tvorové, kteří bojují za záchranu své panensky krásné planety Pandora, nemusí být takové lákadlo. Podle insiderů oslovených ČT24 ale film s podtitulem The Way of Water zase překvapí.
12. 11. 2022|

Na marvelovku musí do Kazachstánu. Z ruských kin zmizel Hollywood, domácí produkce netáhne

Hollywoodská studia kvůli ruské invazi na Ukrajinu i mezinárodním sankcím kompletně stáhla svoji produkci z tamních kin. Ty největší letošní snímky jako pokračování Top Gunu, Jurského světa nebo animovaných Mimoňů není možné v Rusku oficiálně vidět. Návštěvnost kin výrazně klesla, lidi domácí produkce netáhne. Někteří však neváhají za novými filmy jet i stovky kilometrů do zemí, kde se promítají.
14. 7. 2022|

Johanssonová a studio Walt Disney urovnaly spor ohledně Black Widow, detaily neprozradily

Americká herečka Scarlett Johanssonová a společnost Walt Disney vyřešily spor, který vznikl ohledně distribuce filmu „Black Widow“, v němž Johanssonová ztvárnila hlavní roli. Herečce se nelíbilo, že společnost streamovala Black Widow hned v době, kdy šel do kin, čímž ji připravila o potenciální výdělek. Podmínky dohody mezi Johanssonovou a Walt Disney nebyly zveřejněny.
1. 10. 2021|

30 let zpět: Křemílek s Vochomůrkou mají novou konkurenci

Do Prahy dorazil další symbol západní popkultury, Mickey Mouse. V galerii Albatrosu v Domě dětské knihy se konala výstava komiksů, hraček, oblečení a dalšího spotřebního zboží z dílny Walta Disneye, tvůrce světoznámých animovaných postaviček.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
5. 4. 2021|

Je škodolibý, kváká a nosí námořnický obleček bez kalhot. Kačer Donald vděčí za svou osobnost Carlu Barksovi

Před 120 lety se narodil ilustrátor Carl Barks, který zásadně ovlivnil renomé kreslené postavičky kačera Donalda. Původem rančer z Oregonu škodolibé figurce vybudoval ikonický charakter, přimaloval zázemí a provedl ji obdobím druhé světové války.
27. 3. 2021|

Po patnácti letech končí ve vedení Disney Robert Iger. Firmu rozšířil o Pixar, Marvel či Star Wars

Robert Iger odstupuje s okamžitou platností z funkce výkonného ředitele americké mediální a filmové společnosti Walt Disney. Končí tak jeden z nejmocnějších mužů současného Hollywoodu, který se zasloužil o výrazný vzestup Disneyho jako mediálního giganta. Igerovým nástupcem se stane méně známý Bob Chapek, dosavadní šéf divize zábavních parků.
26. 2. 2020|

Disney se připravuje na dlouhý zápas s Netflixem. Své filmové zisky mohutně investuje

Zisk americké mediální a filmové společnosti Walt Disney ve druhém čtvrtletí meziročně klesl o 51 procent na 1,4 miliardy dolarů (32,2 miliardy korun). Za propadem stojí snaha gigantu konkurovat ve sféře streamovacích služeb firmě Netflix a s tím spojený růst nákladů.
7. 8. 2019|

Soros a další miliardáři z USA žádají větší zdanění bohatých. „Amerika má morální zodpovědnost,“ tvrdí

Skupina nejbohatších lidí ve Spojených státech vyzvala kandidáty pro nadcházející prezidentské volby, aby podpořili daň z bohatství pro velmi bohaté jednotlivce. Chtějí tak zmírnit nerovnost a zároveň lépe bojovat se změnami klimatu. Skupina 18 miliardářů tvrdí, že jsou bez politické příslušnosti a nepodporují žádného kandidáta. Uvedl to server BBC.
25. 6. 2019|

Přepisování hollywoodské krajiny. Walt Disney pohltil studio 20th Century Fox a jeho filmy

Americký zábavní gigant Walt Disney dokončil převzetí zábavních aktivit společnosti 21st Century Fox. Zaplatí za ně 71,3 miliardy dolarů (1,6 bilionu korun). Dokončení dohody znamená velkou změnu v oblasti hollywoodských studií. Disney tím získal i filmové studio 20th Century Fox, které vzniklo už v roce 1935 a které patřilo do takzvané velké šestky.
20. 3. 2019|

Filmová upoutávka týdne: Dark Phoenix věští konec X-Menů. Značku pak nejspíš přebere Disney

Komiksový tým mutantů X-Men čeká v červnu další výzva. Ve filmu s podtitulem Dark Phoenix budou čelit nebezpečí z vlastních řad. Hrozbou pro ně ale spíš je, že tento snímek může být posledním z dosavadní linie, která započala už v roce 2000. Produkující studio 20th Century Fox totiž brzy zřejmě spadne pod studio Disney, které X-Meny nejspíš v jiné podobě začlení do svého komiksového universa, kterému kralují Avengers.
2. 3. 2019|

Táhly komiksy, Disney bodoval i klopýtl, Netflix sahá po uznání. Tak se letos filmovalo

Rok 2018 ve filmovém byznysu provázelo očekávání, jestli si komiksové filmy udrží svůj komerční primát. Překvapení se nekonalo, když v celosvětovém měřítku bodoval Avengers: Infinity War, který jako teprve čtvrtý film v historii utržil přes dvě miliardy dolarů. Ovšem domovské studio Disney nemělo ve všem tak šťastnou ruku a diváci mu to v případě snímků jako Louskáček a čtyři říše nebo V pasti času dali najevo. Zato šťastný rok to byl pro hudební filmy. V trendech letošního roku by také nemělo zapadnout, že Netflix zostřil konkurenční boj s klasickými studii, když do své „stáje“ získal renomované autory.
26. 12. 2018|

Komiksy jsou na výsluní. Marvel potvrzuje dominanci a peníze se hrnou

Příběhy Avengers na papíru nebo v pohybu na plátně? Názory na to, zda filmy s komiksovými superhrdiny vynesly i původní kreslené komiksové příběhy na výsluní, se sice liší, protože podle některých zájem o ně nestoupl ani po úspěších, které zaznamenaly jejich filmové verze. Jisté je ale to, že komiksové filmy zabírají. Stojí sice stovky milionů dolarů, ale vydělávají miliardy a další miliony generuje i průmysl s tím spojený. Superhrdinové ožívají v počítačích a PlayStationech, děti se po nich shání v hračkářstvích, na pultech zdobí trika, penály či sešity.
21. 11. 2018|

Filmová upoutávka týdne: Na Vánoce přiletí Mary Poppins

Kouzelná chůva Mary Poppins se vrací na místo činu. Více než padesát let od vzniku prvního filmu populární filmová postava získala novou představitelku, a to Emily Bluntovou. O letošních Vánocích bude mít ambice vyrovnat kasovní úspěch své předchůdkyně.
10. 3. 2018|

Před 80 lety Sněhurka zbořila skepsi vůči kreslenému filmu

Právě před osmdesáti lety měl v Hollywoodu premiéru první celovečerní kreslený film Walta Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků. Převedení klasické pohádky bratří Grimmů na filmové plátno nebylo jednoduché. Trvalo čtyři roky, vyžádalo si vytvoření 200 tisíc kreseb a spolupráci dvou tisícovek techniků a kreslířů.
21. 12. 2017|