Původní Mickey Mouse se stal volným dílem. Za jeho ochranu Disney opakovaně lobboval

Úderem nového roku se Mickey Mouse stal volným dílem. Pravda, jen ve Spojených státech a zemích s podobně nastaveným autorským právem a jen úplně první verze animovaného myšáka z roku 1928. Osud, kdy byly dány v plen kreativním a komerčním zájmům bez ochrany autorských práv, potkal a potká mnoho fiktivních hrdinů, Mickey Mouse ale přitahuje větší pozornost, protože společnost Disney dělala vše pro to, aby svou ikonickou postavičku v tomto smyslu uchránila.

Volné dílo (public domain) se vztahuje jen na Mickeyho Mouse, jak se představil divákům v roce 1928. Nejprve v nepříliš úspěšném krátkém němém filmu Plane Crazy, v němž se Mickey pokouší pilotovat letadlo, a následně v krátké grotesce Steamboat Willie odehrávající se na parníku.

Osmiminutový příběh se stal hitem i díky technické novince – synchronnímu zvuku. Mickey ve svém prvním ozvučeném snímku, kde se objeví i jeho kamarádka Minnie, píská, směje se a napodobuje slova, to vše hlasem Walta Disneyho. Původně reklamnímu kreslíři s nemalými ambicemi pomohla animovaná myš vybudovat značku a společnost z ní dodnes těží.

Zákon o ochraně Mickeyho Mouse

O výnosnou postavičku se celkem pochopitelně nechtěla s nikým dělit. Profesorka práv specializující se na duševní vlastnictví Jennifer Jenkinsová z Centra pro studium volného díla (Centre for the Study of the Public Domain) přirovnává snahu o prodloužení autorských práv k dramatickému milostnému trojúhelníku, jehož vrcholy jsou Mickey Mouse, Disney a volné dílo.

Když se Mickey Mouse v roce 1928 „narodil“, platila pro něj autorská práva šestapadesát let. Disney lobbováním v kongresu dosáhl prodloužení prostřednictvím změny zákona, takže deadline pro vypršení autorských práv se posunul z původního roku 1984 až na rok 2003. Ani to nebyla konečná, po dalším kole lobbingu prošlo schválením prodloužení doby autorských práv na devadesát pět let a tato úprava si podle Jenkinsové vysloužila posměšné označení „zákon o ochraně Mickeyho Mouse“.

Ikonická postavička myšáka se tak volným dílem stala až po skončení roku 2023. V Česku autorské právo obecně trvá ještě sedmdesát let od smrti autora, respektive spoluautora (jsou-li známi samozřejmě), nepočítá se tedy (s výjimkami) od uvedení díla. Walter Disney zemřel v roce 1966, spolutvůrce grotesky Steamboat Willie Ub Iwerks o dalších šest let později.

Už nikdy nenakreslím Mickeyho Mouse, slíbil karikaturista

Ne, že by se za celou dobu nikdo nepokusil zapojit Mickeyho Mouse do svého umění. Kontrakulturní útok na myšáka vedl třeba v roce 1971 kreslíř Dan O'Neill, když ho ve svém undergroundovém komiksu zachytil, jak pašuje drogy a při orálním sexu s Minnie.

Karikaturou se vyhraňoval proti konzervatizmu Disneyho společnosti a tímto způsobem ji vyzval, aby ho zažalovala za porušení autorských práv, byl přesvědčen, že vytvořil legální parodii. Soud mu po letech sporů ovšem nedal za pravdu a O'Neill – aby se vyhnul vězení a placení pokuty – souhlasil, že už nikdy Mickeyho Mouse kreslit nebude.

„Stále to znamená zločin,“ uvedl dnes už jednaosmdesátiletý karikaturista v rozhovoru pro týdeník Variety. „Když nakreslím obrázek Mickeyho Mouse, dlužím Waltu Disneymu pokutu 190 tisíc dolarů, dalších deset tisíc dolarů za soudní poplatky a rok vězení.“

K dalšímu „zákonu o ochraně Mickeyho Mouse“ už nedošlo, nicméně britský deník The Guardian připomněl, že Společnost Walta Disneyho má poměrně úzké vazby na záležitosti související s americkým autorským právem nejen historicky, ale i v současnosti. Suzanne Wilsonová z právního oddělení společnosti působí v americkém Úřadu pro autorská práva. Jiní tvrdí, že role společnosti Disney v boji za tyto zájmy je přeceňovaná, na politiky tlačili i další držitelé autorských práv.

Inspirace Chaplinem i Shakespearem

Kritikům Disneyho lobbování za vlastní zájmy mimo jiné vadilo, že sice odmítá přispět k rozvoji invenčního „kulturnímu remixu“ i ekonomickému využití, které by zpřístupnění kulturního dědictví podnítilo, sami tvůrci pod hlavičkou společnosti ale výhody plynoucí z vypršení autorských práv jiných děl využívají.

Disney osobně i jeho kolegové čerpali pro své příběhy z volně dostupné inspirace. Od Sněhurky po Ledové království vedou viditelné stopy k textům Charlese Perraulta (Popelka), Lewise Carrola (Alenka v říši divů), Hanse Christiana Andersena (Ledové království) i Williama Shakespeara (Lví král).

Koneckonců ani Mickey Mouse se nezrodil z ničeho. Na nápad udělat animovaným hrdinou zrovna myšáka přivedlo Disneyho prý to, že sám jako domácí mazlíčky choval myši, ale Mickeyho chování je vypůjčené od hvězd němého filmu, jako byli komik Charlie Chaplin a Douglas Fairbanks, charismatický představitel mstitele Zorra či zbojníka Robina Hooda.

„Byl hrdinou své doby,“ napsal o druhém z nich animátor Disneyho filmů Ub Iwerks, „ve všem vyhrával, byl vždy odvážný a švihácký. Mickeyho akce byla v tomto duchu… V tomto ohledu jsem na něj myslel a nechal jsem ho přirozeně dělat věci, které by dělal Doug Fairbanks.“ V neposlední řadě název grotesky Stemboat Willie byl narážkou na snímek Steamboat Bill, Jr., který ve stejném roce uváděly biografy s Busterem Keatonem v hlavní roli.

Autorská práva vypršela, ochranná známka ne

V následujících letech Mickey Mouse prošel proměnou podoby i charakteru. Ze škodolibého trapiče ve snímku Steamboat Willie se stal vzorem slušného chování a optimismu. Postupně také stále více ztrácel svou myší podobu, a naopak získával více lidských rysů.

Na možnost tyto nové Mickey Mouse volně sdílet, kopírovat a využívat k tvorbě nových děl si lidé budou muset ještě počkat. Ale ani s postavičkou, která je volným dílem, to není zas tak jednoduché.

„Postavičku Mickeyho Mouse můžete použít tak, jak byla původně vytvořena, a vytvořit si vlastní příběhy Mickeyho Mouse nebo příběhy s touto postavičkou. Ale pokud to uděláte tak, že si lidé vybaví společnost Disney – což je docela pravděpodobné, protože do této postavičky investují už dlouho –, pak by teoreticky společnost Disney mohla říct, že jste porušili její ochrannou známku,“ upozornil Daniel Mayeda z Právnické fakulty Kalifornské univerzity.

„Autorská práva jsou časově omezená,“ doplnil, „ochranné známky nejsou. Společnost Disney by tedy mohla mít ochrannou známku v podstatě na neurčito, pokud bude nadále používat různé prvky tak, jak jsou chráněny ochrannou známkou, ať už se jedná o slova, fráze, znaky, nebo cokoli jiného."

Hororový medvídek Pú

To si vyzkoušeli tvůrci třeba s medvídkem Pú, který do volných děl spadl před dvěma lety. S hercem Ryanem Reynoldsem se objevil v reklamě na mobilního operátora, v hororu Medvídek Pú: Krev a med se z dobračiska stal vrahem.

Autoři si ale v obou případech dávali pozor, aby se nikde neobjevil v charakteristickém červeném tričku, pro něž platí Disneyho ochranná známka. Mimochodem, mezi díla, která se ocitla od ledna 2024 bez autorské ochrany, patří i tygřík, Púův kamarád ze Stokorcového lesa.

Pokud jde o Mickeyho Mouse, i on si má zahrát ve dvou chystaných hororech. Nicméně někdejší šéf marketingu ve společnosti Disney Bob Levin se nedomnívá, že by uvolnění autorských práv této postavičky bylo pro současné karikaturisty dlouho očekávanou satisfakcí. Ostatně groteska Steamboat Willie je na oficiálním YouTube kanále společnosti k dispozici už čtrnáct let bez většího povšimnutí.