TÉMA

Uber

Na pražském letišti nově zajišťuje taxislužbu Uber, cestující se musí cenu dozvědět předem

Taxislužbu na pražském letišti od úterý zajišťuje společnost Uber, smlouvu má na pět let. Podle podmínky tendru musí cestující nově znát cenu za svezení předem, zároveň se nesmí změnit ani v případě čekání v koloně nebo změny trasy. Řidiči také musí mluvit plynule česky a mít alespoň základní znalost angličtiny.
26. 9. 2023|

Uber sice vyhrál výběrové řízení, jeho řidiči ale zatím na pražské letiště nesmí

Společnost Uber stále nemůže nabízet své taxislužby na pražském Letišti Václava Havla, a to ani přesto, že vyhrála výběrové řízení. Antimonopolní úřad ještě řeší námitky firmy Tick Tack, která v tendru neuspěla. Spor se vede o koncesní podmínky, řidiče i o dodržování cen stanovených pražským magistrátem.
5. 7. 2023|

Státy EU se shodly na posílení práv kurýrů a řidičů digitálních firem

Kurýři nebo řidiči pracující pro digitální firmy jako je Uber, Deliveroo či další by mohli v budoucnu získat podobná práva jako lidé v běžných zaměstnaneckých poměrech. Země Evropské unie se totiž shodly na společném přístupu k návrhu směrnice, která zmíněným osobám přinese za určitých podmínek status zaměstnance. Členské země nyní začnou o konečné podobě pravidel vyjednávat s europoslanci. Definitivně by směrnice mohla být schválena v příštím roce.
12. 6. 2023|

Schvalování násilí, podnikání mimo zákon, ovlivňování politiků. Bývalý lobbista zveřejnil dokumenty Uberu

Uniklé důvěrné dokumenty technologického giganta Uber odhalily agresivní světovou expanzi firmy, kterou provázelo porušování zákonů či tajné ovlivňování vlád. Desítky tisíc záznamů analyzovali novináři britského deníku The Guardian. Podle nich se lobbisté dostali do blízkého kontaktu například se současným francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, když zastával ministerský post. List popsal také lhostejnost vedení firmy vůči násilí během vypjatých demontrací řidičů taxislužeb vůči Uberu a upozornil i na software, který během razií do kanceláří firmy zabraňoval sbírání důkazů o nelegální činnosti.
12. 7. 2022|

BBC: Únik dokumentů odhalil, jak vrcholní politici včetně Macrona tajně pomáhali firmě Uber

Alternativní poskytovatel taxislužby Uber se za bývalého vedení neoficiálně domlouval s předními evropskými politiky, pomoc se mu podařilo získat od současného francouzského prezidenta, tehdy ministra hospodářství Emmanuela Macrona či bývalé eurokomisařky Neelii Kroesové. Bývalý séf Uberu také osobně nařídil použít systém označovaný jako „kill switch“, aby zabránil policistům při razii v přístupu do počítačů. Informace z uniklých souborů zveřejnila na svém webu zpravodajská televize BBC. Uber uvádí, že jeho minulé chování nebylo v souladu se současnými hodnotami a že dnes je už jinou společností.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 20:55|

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos předá žezlo nástupci, bude jím Andy Jassy

Novým šéfem americké internetové společnosti Amazon se v pondělí stane Andy Jassy. Třiapadesátiletý manažer je teprve druhým šéfem podniku, ve vedení střídá zakladatele společnosti Jeffa Bezose. Ten se rozhodl funkci opustit a zůstat jen výkonným předsedou správní rady. Výměna na nejvyšším postu přichází v den, kdy firma slaví 27 let od svého založení.
5. 7. 2021|

Uber se rozjel po Brně. Po třech letech vrátilo službu na silnice narovnání podmínek s taxikáři

Do Brna se vrací přepravní služba Uber. Řidiče si lidé můžou objednávat od čtvrtečního dopoledne. Roky přitom provoz služby zakazovalo předběžné opatření vydané krajským soudem. Legální návrat moderního přepravce umožnila novela silničního zákona, která platí od července.
30. 7. 2020|

Poslanci podpořili digitální daň. Ročně by měla Česku přinést zhruba pět miliard

Na velké internetové firmy by mohla v Česku v budoucnu dopadnout sedmiprocentní digitální daň. Vládní návrh, který ji zavádí, v úvodním kole podpořila sněmovna. Nyní ho posoudí rozpočtový výbor. Ročně by daň mohla státnímu rozpočtu přinést asi pět miliard korun. Měly by jí podléhat internetové firmy s globálním obratem nad 750 milionů eur (asi 19 miliard korun), které budou mít na území Česka roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 19:27|

Taxi v Praze podraží. Cestující za každý kilometr zaplatí osm korun navíc

Cena za jeden kilometr jízdy v taxi se v Praze od února zvýší z 28 na 36 korun. Cena za minutu čekání bude namísto šesti nově sedm korun a nástupní sazba se zvýší ze 40 na 60 korun. Rozhodli o tom v pondělí pražští radní. Důvodem zdražení je, že maximální ceny stanovené v roce 2006 již nepostačují ke krytí všech nákladů provozovatele taxislužby.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 13:34|

Místo taxametru mobilní aplikace. Poslanci kývli na jednodušší podmínky pro provozování taxislužby

Pravidla pro taxislužby se zřejmě zjednoduší ve prospěch alternativních přepravců. Sněmovna totiž ve středu kývla na změny zákona, podle kterých už nebudou muset být ve vozidlech taxametry, ale postačí mobilní aplikace. Nebude povinná ani střešní svítilna s nápisem taxi a obce už nebudou moci nařizovat barvu či velikost vozů. Poslanci schválili novelu o silniční dopravě i přes protesty Sdružení českých taxikářů.
27. 11. 2019|

Rána pro facebookový projekt kryptoměny. Ztrácí podporu firem Visa i Mastercard

Plán sociální sítě Facebook zřídit vlastní digitální měnu libra narazil na další vážný problém. Společnosti Visa, Mastercard, eBay a Stripe oznámily, že odcházejí z asociace, která má plánovanou digitální měnu spravovat.
12. 10. 2019|

Rozpačitý vstup Uberu na burzu. Jeho akcie končily obchodování poklesem o více než sedm procent

Americká společnost Uber, provozující alternativní taxislužbu, vstoupila v pátek na  newyorskou burzu NYSE – obchodování s jejími akciemi začalo propadem až o devět procent, později se ztráty zmírňovaly. Kolem 19. hodiny už byl pokles jen 0,6 procenta. Později však opět nastoupil sestupný trend. Celý den tak Uber uzavřel na 41,57 dolaru, což bylo proti zahajovací ceně 45 dolarů propad o 7,6 procenta.
10. 5. 2019Aktualizováno10. 5. 2019, 22:10|

Uber vjíždí na burzu, musel odkrýt hospodaření. Ukázalo se, že ziskovost vázne

Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies před vstupem na burzu uvedl, že možná nikdy nebude v zisku. Společnost, která v uplynulém desetiletí zrevolucionalizovala osobní dopravu, zaznamenala zpomalení dříve prudkého růstu. Vyplývá to ze zprávy o hospodaření, kterou americká společnost ve čtvrtek předložila Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).
12. 4. 2019|

Praha bude plná řidičů z Východu, kteří nerespektují světla na semaforech, varuje mluvčí taxikářů

Taxíky bez taxametrů i svítilen na střeše. Vláda schválila novelu zákona, která mění podmínky pro provozování taxi a kterou chce dát stejnou šanci klasickým i alternativním taxislužbám. Mluvčí Sdružení českých taxikářů Martin Běhounek v pořadu 90' ČT24 uvedl, že stát by měl dbát o to, aby služba byla profesionální, přitom deregulací z ní udělá neprofesionální obor. Ředitel odboru veřejné dopravy na ministerstvu dopravy Ondřej Michalčík oponuje, že novela je potřebná.
28. 2. 2019|

Vláda zkouší srovnat podmínky. Taxikáři nebudou potřebovat taxametry

Vozidla taxislužeb už zřejmě nebudou potřebovat taxametry a střešní svítilny, řidiči navíc nebudou muset procházet zkouškami z místopisu. Navrhuje to novela zákona o silniční dopravě, kterou schválila vláda. Nyní míří před poslance. Sdružení českých taxikářů novelu kritizuje s tím, že nezohledňuje jejich připomínky a vyvolá chaos.
27. 2. 2019|

Prozatímní stopka platí. Jestli smí Uber vjet do Brna, znovu rozhodne soud

Předběžné opatření, kterým Krajský soud v Brně zakázal společnosti Uber poskytovat v Brně své přepravní služby, je znovu v platnosti. Ústavní soud vyhověl stížnosti firmy Lido Taxi Radio a vrátil spis Vrchnímu soudu v Olomouci, který předběžné opatření loni v září zrušil. Vrchní soud musí o odvolání Uberu proti opatření rozhodnout znovu.
13. 11. 2018Aktualizováno13. 11. 2018, 12:05|

Uber by při vstupu na burzu mohl mít větší hodnotu než tři velké automobilky dohromady

Společnost Uber Technologies nedávno obdržela návrh od bank z Wall Street, který ohodnocuje firmu pro primární nabídku akcií na burze až na 120 miliard dolarů, v přepočtu 2,7 bilionu korun. Nabídka by se podle deníku The Wall Street Journal mohla uskutečnit v první polovině příštího roku. List to napsal s odvoláním na informované zdroje.
16. 10. 2018|

Uber se chce soustředit na elektrokola a koloběžky, na úkor aut

Americký poskytovatel alternativní taxislužby Uber se hodlá ve větší míře soustředit na sdílení jízdních kol a koloběžek na elektrický pohon, a to na úkor automobilů. V plánu to má i přesto, že se to může odrazit v dalším zhoršení finančních výsledků, uvedl šéf podniku Dara Khosrowshahi. Individuální způsob dopravy je podle něho pro pohyb v centrech měst vhodnější.
27. 8. 2018|

Hořící auta, výhrůžky zbraní. Spory taxikářů a řidičů alternativních taxislužeb se vyostřují

Koncem července expandovala společnost Taxify z Prahy do čtyř krajských měst: Ostravy, Olomouce, Plzně a Českých Budějovic. Hned po několika dnech se objevily první útoky na její řidiče, údajně ze strany koncesovaných taxikářů. Plzeňský řidič Taxify dokonce tvrdí, že na něj při jednom z konfliktů konkurent vytáhl střelnou zbraň. Vyostřenou situaci má do budoucna uklidnit novela zákona o taxislužbách.
16. 8. 2018|

Uber se zavázal, že od října budou jeho noví šoféři podléhat EET

Společnost Uber bude od října evidovat tržby svých řidičů v EET. Společnost bude navíc finanční správě poskytovat data o aktivitách šoférů, která stát bude moci využít k daňové kontrole. Povinnost se ovšem bude týkat pouze nových řidičů, kteří začnou pro společnost jezdit po zavedení EET. Firma se k tomu zavázala podpisem daňového memoranda.
12. 7. 2018Aktualizováno12. 7. 2018, 15:48|

Uber je zase vítaný v ulicích Londýna. Získal novou zkušební licenci

Alternativní taxislužba Uber uspěla s odvoláním proti ztrátě licence v Londýně. Britský soud udělil Uberu novou licenci na zkušební dobu 15 měsíců. Dospěl totiž k závěru, že firma provedla potřebné změny svých praktik.
26. 6. 2018Aktualizováno26. 6. 2018, 21:49|

Řidiči Uberu budou muset splnit podmínky jako taxikáři. Vláda a firma podepsaly memorandum

Zástupci vlády a společnosti Uber podepsali společné memorandum, v němž se společnost zavazuje mimo jiné ke zřízení živnostenského oprávnění. Její řidiči musí splnit podmínky pro běžné taxikáře. ČTK to sdělila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).
30. 4. 2018Aktualizováno30. 4. 2018, 22:28|

Samořízené auto poprvé v historii zabilo člověka. V Arizoně srazilo chodkyni

Vůz firmy Uber ovládaný autopilotem zabil ve Spojených státech chodkyni, která přecházela ulici. Společnost kvůli zřejmě první smrtelné srážce samořízeného vozidla s chodcem přerušila testovací provoz těchto aut, uvedla agentura Reuters.
19. 3. 2018|

Řidičem Uberu jen s licencí a evidencí tržeb. Firma se dohodla s vládou

Společnost Uber začne podnikat prostřednictvím své české pobočky a zajistí, že její řidiči budou mít licenci a evidovat tržby. Firma se na tom dohodla při jednání s vládou, oznámil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Kvůli podnikání Uberu pořádají protestní akce taxikáři, kteří považují alternativní dopravce, mezi nimiž ovšem není Uber jediný, za nekalou konkurenci. Až do pátku chtějí každý den hodinu demonstrovat svoji nespokojenost před pražským magistrátem.
8. 3. 2018Aktualizováno8. 3. 2018, 18:33|