TÉMA

Zimbabwe

„Hledám naději uprostřed zmaru,“ popisuje práci v terénu válečný reportér Jakub Szántó

Když se Jakub Szántó vrací z míst válečného konfliktu, cítí vinu. „Je to samozřejmě iracionální,“ připouští zahraniční zpravodaj České televize. Válek a konfliktů zažil celou řadu, sám to nepočítá. Ani po letech si ale nevybudoval „cynickou slupku“, a návrat do míst bojů naopak prožívá hůř. Zásadní změna v tomto ohledu nastala, když se mu narodil první syn. I o tom mluví v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
9. 2. 2023|

Konference odmítla rozvolnění pravidel obchodu se slonovinou. Rozhodla i o lepší ochraně pěti set druhů

Konference v Panamě dojednala zpřísnění ochrany více než pěti stovek ohrožených druhů, lépe chráněni budou i žraloci a tropické dřeviny. Shodly se na tom signatářské země Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Podařilo se také zamítnout návrh, který by mohl vést ke znovunastartování obchodu se slonovinou nebo rohy nosorožců.
29. 11. 2022|

Do Zimbabwe míří zahraniční investice. Staví nové hlavní město

Zimbabwe, jedna z nejchudších zemí světa, začalo nedaleko své metropole stavět nové luxusní město. Zim Cyber City se má vyrovnat nejmodernějším sídlům současnosti, třeba Dubaji. Právě Spojené arabské emiráty projekt za půl miliardy dolarů platí. Už teď je tato velmi bohatá arabská země po Číně druhým největším investorem v Africe.
8. 9. 2022|

Spalničky v Zimbabwe za týden zabily přes 150 dětí. Úřady viní sekty odmítající očkování

Na spalničky v Zimbabwe zemřelo během pouhého týdne 157 dětí, přičemž za necelý týden se úmrtnost zdvojnásobila. Úřady viní náboženské sekty, které nevěří v účinnost očkování a jejichž příslušníci své děti nenechávají imunizovat.
18. 8. 2022|

Národní galerie v Zimbabwe vystavuje práce z první povinné „výtvarky“. Vznikly před 70 lety

V zimbabwské Národní galerii v Harare se poprvé vystavuje ucelená sbírka maleb starých sedmdesát let. Autory jsou černošští studenti misijní školy, která jako první v někdejší Rhodesii zavedla do osnov povinně výtvarnou výchovu. Žáci této školy se ocitli později mezi prvními profesionálními rhodeskými umělci.
14. 8. 2022|

Omikron. WHO pojmenovala novou obávanou variantu koronaviru

V Evropě se poprvé detekovala infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. Světová zdravotnická organizace jí přiřadila název omikron. Objevila se u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Tato nová nebezpečnější varianta byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice. Od soboty kvůli ní nebudou moci do Česka vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v nějaké z osmi afrických zemí. Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Omezení cestování už zavádí několik zemí.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:27|

Keňa poráží pytláky. Populace zdejších slonů se rozrostla o čtyři tisíce

V Keni žije v současné době ve volné přírodě 36 280 slonů, tedy o dvanáct procent víc než v roce 2014. Podle keňské vlády může za nárůst sloní populace úspěšný boj proti pytláctví. Vyplývá to z nové vládní zprávy z dosud největšího sčítání divokých zvířat, jaké tato africká země uskutečnila. Nejméně pět druhů zvířat je však kriticky ohrožených, zejména kvůli zásahům lidí do jejich přirozeného prostředí a přeměně půdy na hospodářskou.
2. 9. 2021|

Od příštího pondělí se otevřou kadeřnictví či manikúry, o obchodech se rozhodne ve čtvrtek

Od pondělí 3. května se definitivně otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, ale také lázeňská rehabilitační péče, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O obchodech se podle něj rozhodne ve čtvrtek. Ve službách bude nutné se prokázat profesionálně provedeným testem na covid-19. Znamená to, že nebude stačit test ze zaměstnání nebo domácí samotest. Antigenní test bude platit 72 hodin, PCR test 7 dní, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 23:40|

Nejšťastnější zemí světa je podle OSN znovu Finsko, Česko si polepšilo a je osmnácté

Nejšťastnější zemí světa se v žebříčku sestavovaném pro OSN už počtvrté za sebou stalo Finsko, Česko si oproti loňsku o jednu příčku polepšilo a skončilo osmnácté. Koronavirus přinesl rok strachu, úzkosti, nemocí, smrti, osamělosti a karanténních uzávěr, ale nová Světová zpráva o štěstí (World Happiness Report) nasvědčuje tomu, že pandemie elán lidí neudusila, píše agentura AP.
20. 3. 2021Aktualizováno20. 3. 2021, 17:07|

Svět si připomíná den vzdělávání. Každé páté dítě ale vyrůstá bez něj

Už třetím rokem připadá na 24. leden Mezinárodní den vzdělávání. Zavedla jej OSN ve snaze poukázat na to, jak je vzdělání pro mírové snahy a udržitelný rozvoj ve strádajících regionech planety důležité. Přibližně pětina dětí v současnosti vyrůstá bez vzdělání. Pandemie, která v loňském roce zachvátila celý svět, v mnoha oblastech krizi ve školství ještě prohloubila. Podle UNICEF hrozí, že v řadě zemí vzniknou ztracené generace.
24. 1. 2021|

Falklandy se po téměř čtyřiceti letech zbavily nášlapných min. Souostroví vyčistilo i poslední kout

Uplynulý víkend se stal zlomem pro obyvatele britského Falklandského souostroví v jižním Atlantiku. Lidé slavili odstranění posledních z celkových dvaceti tisíc nášlapných min, které tam zůstaly z roku 1982 po válce s Argentinou. Obyvatelům Falkland se tak otevřel poslední nedostupný kout jejich vlasti, kde doposud hrozilo nebezpečí vážného zranění nebo dokonce smrti.
17. 11. 2020|

Úmrtí stovek slonů v Botswaně způsobily toxiny ze sinic

Úhyn stovek slonů v africké Botswaně způsobily toxické látky produkované sinicemi. Řekl to na úterní tiskové konferenci zástupce ředitele tamního oddělení ochrany národních parků Cyril Taolo. Podle něj bylo nalezeno už 330 mrtvých slonů. Jejich smrt nedokázaly úřady zatím uspokojivě vysvětlit.
22. 9. 2020|

V Zimbabwe vyšetřují záhadná úmrtí slonů. Situace připomíná nevysvětlené případy v Botswaně

Úřady v Zimbabwe vyšetřují smrt 11 slonů v lese na západě země, uvedl mluvčí Úřadu pro správu národních parků a divoké zvěře Tinashe Farawo. Mrtvá těla byla podle něj objevena v pátek mezi národním parkem Hwange a Viktoriinými vodopády. Zvířatům byly odebrány vzorky krve a poslány k analýze do laboratoře.
31. 8. 2020|

V Botswaně umírají stovky slonů. Příčiny jsou neznámé, některá zvířata padají mrtvá k zemi

V oblasti delty řeky Okavango v Botswaně přibývá mrtvých slonů, u kterých není jasná příčina úhynu. Úřady už jich potvrdily nejméně 275, zatímco před dvěma týdny jich bylo hlášeno 154. Příčina úhynu se stále vyšetřuje, pytláctví už ale úřady vyloučily, protože těla mrtvých zvířat byla netknutá. Informovala o tom agentura Reuters.
3. 7. 2020|

Nejšťastnější na světě jsou opět Finové. Češi podle OSN postoupili na devatenácté místo

Nejšťastnější zemí světa se v žebříčku sestavovaném OSN už potřetí za sebou stalo Finsko. Česko se propracovalo do druhé desítky na 19. místo. V novém vydání Světové zprávy o štěstí (World Happiness Report) se opět ukázalo, že nejspokojenější jsou obyvatelé zemí ze severní Evropy. Na druhém místě se totiž umístilo Dánsko, čtvrtý byl Island a páté Norsko. Na opačném konci žebříčku 156 zemí skončily Afghánistán, Jižní Súdán, Zimbabwe, Rwanda a Středoafrická republika.
22. 3. 2020|

OBRAZEM: Slavné Viktoriiny vodopády vyschly na potůček. Afričany děsí úbytek turistů

Kvůli nejhoršímu suchu za poslední desetiletí se zmenšily Viktoriiny vodopády na hranici Zambie a Zimbabwe oproti normálnímu stavu na pouhý potůček. Upozornila na to agentura Reuters. Místní se obávají, že pokud změny klimatu povedou k častějším suchům, přijde region o jednu z hlavních turistických atrakcí, kterou ročně navštíví asi milion lidí.
7. 12. 2019|

Z přírody do čínské klece. Zjištění CNN o prodeji slůňat ze Zimbabwe šokuje svět

Tým reportérů americké stanice CNN se dostal k unikátním záběrům, které zachycují pašování sloních mláďat ze Zimbabwe do Číny. Africký stát tvrdí, že chce prodejem vzácných zvířat vydělat na ochranu národního parku. Podle aktivistů je ale přístup k mláďatům drastický. Zvířata míří do asijských zoologických zahrad a zábavních parků.
30. 11. 2019|

Ženy v přední linii. Bývalý australský voják školí Afričanky v Zimbabwe pro boj s pytláky

Bývalý příslušník australských speciálních jednotek Damien Mander trénuje už deset let africké dobrovolníky v boji proti pytlákům. Předává jim své zkušenosti ze služby v armádě a irácké válce. V poslední době cílí na komunitní výcvik obyvatel přímo v předních liniích v boji proti ilegálnímu lovu zvěře. Vytvořil také první tým strážců parku v Zimbabwe, který tvoří výhradně ženy.
3. 11. 2019|

První lidé žili na území současné severní Botswany, tvrdí genetikové

Vědcům se podařilo určit oblast v Africe, kde před 200 tisíci lety pravděpodobně žili předkové moderního člověka, než začali migrovat do dalších míst na zeměkouli. Podle studie publikované v časopise Nature pobývali první lidé na území dnešní severní Botswany v místech, kde jsou nyní solné pláně. Podle serveru BBC však závěry studie někteří vědci zpochybňují.
29. 10. 2019|

Víc obchodních dohod i posilování vojenské spolupráce. Soči hostí první rusko-africký summit

Šéf Kremlu Vladimir Putin uspořádal v Soči první rusko-africký summit, na který se do černomořského letoviska sjelo 43 afrických státníků. Dvoudenní konference, které spolu s Putinem předsedá egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, má potvrdit ruské ambice na africkém kontinentu a vytvořit předpoklady pro budoucí růst vzájemného obchodu.
24. 10. 2019|

Prázdné tribuny, spory kvůli pohřbu. S Mugabem se jeho země loučila rozpačitě

Stát Zimbabwe na jihu Afriky se v sobotu rozloučil s někdejším dlouholetým autoritářským prezidentem Robertem Mugabem, státního pohřbu se zúčastnili mimo jiné prezidenti Jihoafrické republiky a Keni Cyril Ramaphosa a Uhuru Kenyatta. Rakev bude uložena ve svatyni hrdinů boje za nezávislost v hlavním městě Harare za zhruba měsíc, až bude dokončeno nové mauzoleum. Mugabe zemřel před týdnem ve věku pětadevadesáti let.
14. 9. 2019|

OBRAZEM: Mugabe byl přítel Západu, později se jeho režim stal jedním z nejkritizovanějších

Vláda Roberta Mugabeho patřila k nejkritizovanějším režimům v Africe i ve světě, nebylo tomu tak ale vždy. Mugabe byl řadu let vnímán jako hrdina osvobozeneckého boje a stejně byl přijímán i na Západě. Bývalá koloniální velmoc Británie jej považovala za jednoho z nejlepších afrických vůdců a v USA byl v roce 1981 dokonce poctěn cenou lidských práv. Zimbabwe bylo tehdy vnímáno jako oáza demokracie, stability a hospodářského růstu na válkami zmítaném černém kontinentě.
6. 9. 2019|

Zemřel Robert Mugabe. Autokrat, který dovedl Zimbabwe k úpadku

Bývalý dlouholetý autoritářský prezident Zimbabwe Robert Mugabe zemřel. Bylo mu 95 let. Několik posledních měsíců strávil v nemocnici v Singapuru. O jeho smrti informovala Mugabeho rodina. Marxistický politik a někdejší učitel vládl Zimbabwe pevnou rukou přes 37 let. Zemi po sobě zanechal s rozvrácenou ekonomikou, sužovanou vysokou nezaměstnaností, hyperinflací i nedostatkem potravin.
6. 9. 2019Aktualizováno6. 9. 2019, 14:22|

Zimbabwe prodá slonovinu v hodnotě 300 milionů dolarů, nemá peníze na národní parky

Zimbabwe bude usilovat o to, aby mohlo prodat zásoby slonoviny, které nashromáždilo za poslední desetiletí. Podle odhadů by mohl prodej slonoviny vynést až 300 milionů dolarů (téměř 6,8 miliard korun). Země zmítaná ekonomickou krizí chce peníze použít na údržbu národních parků. Obchod se sloními kly ovšem zakazuje Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), a to zejména kvůli ochraně chobotnatců před pytláky.
12. 6. 2019|