TÉMA

Vojtěch Filip

Kandidovat už znovu nechtěl, přesto Babiš zahajuje další období v čele ANO. Nejdéle sloužícím předsedou byl Filip z KSČM
Bývalý premiér Andrej Babiš nadále zůstává šéfem hnutí ANO. Zvolen byl na sobotním sněmu, a to i přesto, že před dvěma lety tvrdil, že už kandidovat nebude. Ve funkci šéfa hnutí je už téměř dvanáct a půl roku, tedy od jeho založení v roce 2011. Ovšem nejdéle sloužícím předsedou v rámci české politické scény zatím není, tento post si drží Vojtěch Filip, jenž byl v čele KSČM šestnáct let. I Ivan Bartoš kormidluje pirátskou loď už čtrnáct let a osm měsíců.
10. 2. 2024|Marek Vrlák
Bývalý šéf komunistů Filip se omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Fajtovi za výrok o dluzích
Spor bývalého předsedy KSČM Vojtěcha Filipa a někdejšího ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta po téměř čtyřech letech končí. Filip se v únoru omluvil Fajtovi za výrok, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Smír pravomocně schválil Městský soud v Praze. Muži se soudili i kvůli Filipově výroku, že Fajt jako šéf galerie uzavřel smlouvu sám se sebou. Soud dal ale bývalému poslanci za pravdu.
7. 3. 2023|Šimon Rogner
Filip se nemusí omluvit za spojení Milionu chvilek s útokem na nemocnici
Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip uspěl s odvoláním a nemusí se omlouvat spolku Milion chvilek za to, že ho spojil s kybernetickým útokem na benešovskou nemocnici. Soudce Vrchního soudu v Praze zdůvodnil verdikt tím, že Nejvyšší soud v jiném případě stanovil, že právnická osoba nemá nárok na odčinění neoprávněného zásahu do své pověsti.
16. 4. 2022|
KSČM vybrala jako kandidáta pro prezidentské volby Josefa Skálu
Do prezidentských voleb vyšle KSČM svého bývalého místopředsedu Josefa Skálu. Komunisté kandidáta vybírali mezi Skálou a expředsedou Vojtěchem Filipem, jehož neúspěšným vyzyvatelem Skála v boji o předsednictví strany několikrát byl.
2. 2. 2022|
První místopředsedkyní sněmovny se stala Věra Kovářová (STAN)
První místopředsedkyní sněmovny se stala Věra Kovářová z hnutí STAN. Rozhodla o tom předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), když stanovila pořadí nyní pětice místopředsedů. Kovářová tak bude Pekarovou Adamovou přednostně zastupovat při její absenci, pokud bude sama přítomná. Jde například o svolávání schůzí sněmovny a o řízení organizačního výboru.
13. 11. 2021|
Ve středu bude pokračovat ustavující schůze sněmovny, má se rozhodnout o předsednictvu
Ve středu budou poslanci od 10:00 pokračovat v ustavující schůzi nové dolní komory. Zákonodárci by měli volit hlavně svého předsedu a místopředsedy. Na předsednické místo jsou dva kandidáti, a to šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a místopředseda dosluhující vlády, ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO).
10. 11. 2021|
Komunisty povede europoslankyně Konečná
Předsedkyní KSČM se v sobotu na mimořádném sjezdu na pražském Chodově stala europoslankyně Kateřina Konečná. Zvolena byla v prvním kole s velkou převahou nad protikandidáty. Získala 175 hlasů při kvoru 160. Její protikandidát Josef Skála bral 70 a Hana Aulická Jírovcová, kterou před volbou doporučil odcházející předseda Vojtěch Filip, 63 hlasů. Účastníci sjezdu pak dali při výběru místopředsedů na doporučení nové lídryně.
23. 10. 2021Aktualizováno23. 10. 2021, 21:34|
Ve sněmovně končí její bývalí předsedové i letití poslanci
Někteří poslanci se po víkendových volbách do lavic ve Sněmovní ulici už nevrátí. Jedná se v mnoha případech o politiky, kteří byli s dolní komorou spojeni po několik funkčních období a patřili k výrazným osobnostem domácí politiky. Končí ale i poslanci, kteří se ve sněmovně zdrželi jen na jedno volební období.
11. 10. 2021Aktualizováno11. 10. 2021, 21:37|Kamil Švec
Povolební Česko: Babiš se setkal se Zemanem v Lánech, odjel bez pověření
Den po volbách navštívil předseda ANO a úřadující premiér Andrej Babiš prezidenta Miloše Zemana na lánském zámku. Předem tvrdil, že se schůzka nemá týkat výsledku voleb, z Lán odjel bez komentáře poté, co Zemana odvezla sanitka do nemocnice. Podle hradního mluvčího prezident na jednání Babiše nepověřil vyjednáváním o vládě, píší Lidovky.cz. Ve volbách získala nejvíce hlasů koalice SPOLU, ale Babišovo ANO má díky volebnímu systému o jednoho poslance více. SPOLU však má s koalicí PirátiSTAN většinu ve sněmovně a oba bloky již vyzvaly prezidenta, aby vyjednáváním o sestavení vlády pověřil lídra SPOLU Petra Fialu.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 15:33|
Pověřte jednáním o vládě Fialu, vyzvaly koalice Zemana
Koalice SPOLU těsně zvítězila ve volbách do Poslanecké sněmovny a s koalicí Pirátů a Starostů podepsala memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Obě formace požádaly také prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Prezident již avizoval, že jako prvního přijme v neděli před polednem předsedu ANO Andreje Babiše. Hnutí ANO ztratilo na SPOLU necelých sedm desetin procenta, ANO však díky volebnímu systému zřejmě získá o jeden mandát více. Volby také přinesly konec zastoupení ČSSD a KSČM v Poslanecké sněmovně. Předsedové obou stran Jan Hamáček a Vojtěch Filip ohlásili rezignaci. Sečteny jsou všechny okrsky.
9. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 00:11|
KSČM se poprvé v historii nedostane do sněmovny. Vedení strany včetně Filipa rezignovalo
Komunisté se poprvé od revoluce nedostanou do sněmovny, získají zhruba 3,6 procenta hlasů. Vedení strany včetně předsedy Vojtěcha Filipa rezignovalo. Řízením jsou pověřeni Petr Šimůnek a Václav Ort. Už ve volbách v roce 2017 utrpěli komunisté debakl, když se ziskem 15 mandátů dopadli nejhůře v polistopadové historii. Paradoxně ale dosáhli na největší porevoluční vliv: až do letošního dubna podporovali menšinovou vládu ANO a ČSSD, obsadili jednu z pozic místopředsedy sněmovny a vedli vlivný rozpočtový výbor.
9. 10. 2021Aktualizováno9. 10. 2021, 21:15|
Lídři odpovídali v superdebatě i na otázky připravené umělou inteligencí
ČT24 požádala vědce, kteří spolupracují s Univerzitou Karlovou, aby oficiální životopisy lídrů i části jejich programů, které se týkají budoucnosti, zadali ke zpracování umělé inteligenci jménem Matylda. Ta připravila pro každého účastníka předvolební superdebaty otázku. Odpovídali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
7. 10. 2021|
Volební lídři debatovali o tom, jak se postavit k trendu elektromobility
Část předvolební superdebaty se točila kolem postoje lídrů k možnému zákazu výroby aut se spalovacími motory po roce 2035. Všechny subjekty zastoupené v debatě uvedly, že proti zákazu bojovat budou, jen ČSSD uvedla, že proti zákazu spíše bude bojovat. Debaty se účastnili Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
7. 10. 2021|
Všichni volební lídři v superdebatě odmítli vyšší zdanění lidí s příjmem do sto tisíc měsíčně
Lidem s příjmem do sto tisíc korun nechce zvyšovat daň z příjmu žádná z osmi stran, jejichž zástupci přišli do předvolební superdebaty České televize. Většina stran připouští nanejvýš zavedení digitální daně, levicoví lídři se zmínili i o možnosti více zdanit lidi s příjmem přes sto tisíc měsíčně. O ekonomice a také kauze Pandora Papers diskutovali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:48|
Očkovaní lidé nemají mít privilegia, shoduje se většina volebních lídrů
Lidé očkovaní proti covidu-19 by neměli mít privilegia, která by je zvýhodňovala před neočkovanými. Vyplývá to z postojů většiny volebních subjektů, jejichž lídři diskutovali v superdebatě České televize. Pro zvýhodnění očkovaných je pouze hnutí ANO. Vedle jeho šéfa Andreje Babiše o koronaviru debatoval také Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA). Diskusi moderovala Světlana Witowská.
6. 10. 2021|
Po osmé večer začne předvolební superdebata, otázky položí i umělá inteligence
Česká televize ve středu večer po 20. hodině na ČT1 a ČT24 odvysílá předvolební superdebatu osmi lídrů stran, hnutí a koalic. Vůbec poprvé v historii předvolebních televizních debat v Česku jim bude otázky pokládat kromě moderátorky Světlany Witowské také umělá inteligence –⁠ virtuální moderátorka, která si sama vybrala jméno Matylda. Superdebata se uskuteční v prostorách Právnické fakulty UK.
6. 10. 2021|
Platy politiků možná zůstanou pět let stejné jako letos. Sněmovna schválila jejich zmrazení
Poslanci na odpolední mimořádné schůzi schválili vládní návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na následujících pět let. U novely vláda chtěla, aby ji sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení. Pokud by se nynější zákonná pravidla nezměnila, tyto platy by od ledna vzrostly zhruba o šest procent. Vládní novelu posoudí Senát.
5. 10. 2021Aktualizováno5. 10. 2021, 22:52|
Poslanci se chystají zmrazit vlastní platy. Proberou také otravu Bečvy
Poslanci se ještě před volbami sejdou na dvou mimořádných schůzích. V úterý nejprve rozeberou závěrečnou zprávu sněmovní vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na Bečvě a poté rozhodnou o vládním návrhu, který má zmrazit platy politiků. K zákonu se poté musí vyjádřit i Senát.
3. 10. 2021|
Vláda musí do čtvrtka poslat návrh rozpočtu sněmovně, rozhodovat o něm bude až ta příští
Nejpozději ve čtvrtek musí vláda do sněmovny poslat návrh státního rozpočtu na příští rok. Prezident k němu podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) nemá silné výhrady, řekl to po společné schůzce. Ještě na konci srpna Miloš Zeman označil plán hospodaření za málo úsporný a nedostatečně investiční a dokonce pohrozil vetem. Ministryně financí pak rozpočet pozměnila. Schodek dosahuje skoro 380 miliard korun.
29. 9. 2021|
Babiš odmítl, že brožurou o onkologii zneužívá veřejné peníze. VZP zvažuje odložení publikace
Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu na sněmovním plénu odmítl kritiku části opozice, že v souvislosti s brožurou o onkologické prevenci zneužívá veřejné peníze. Opozice pokládá brožuru, v níž je i Babišova fotografie, za součást volební kampaně hnutí ANO. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) odpoledne oznámila, že zvažuje odklad publikace až po volbách. Ministerský předseda uvedl, že nemá problém s tím, aby se distribuovala s odkladem.
15. 9. 2021|
Poslanci se sejdou naposledy před volbami. Na programu mají téměř dvě stě bodů
Poslední řádná schůze sněmovny v tomto složení začne v úterý. Na programu má hlavně zákony vrácené Senátem a taky několik třetích čtení. Projednat by měli politici 196 bodů, a ani tentokrát není jasné, jestli to zvládnou.
11. 9. 2021|
Končící sněmovna má mnoho restů. Někteří poslanci by měnili jednací řád, jiní kulturu vystupování
Ještě předtím, než lidé rozhodnou o novém složení sněmovny, sejde se příští týden ta současná. Její schůze poznamenala epidemie a někteří politici v tom vidí jeden z důvodů, proč teď v programu zůstává přes 350 neprojednaných zákonů. To je zdaleka nejvyšší počet, který po sobě končící poslanci zanechali. Někteří poslanci proto navrhují změny jednacího řádu.
9. 9. 2021|
Pandemická pohotovost rozhodne o podobě voleb. Jen díky ní by se dalo volit z auta
V Česku stále platí pandemická pohotovost, která umožňuje udržovat restrikce. Podle některých politiků už ale není nutná. Pohotovost rozhoduje nejenom o opatřeních, ale i o podobě říjnových voleb do sněmovny. Pokud bude platit aspoň do 15. září, budou moci speciálním způsobem hlasovat i lidé v izolaci nebo karanténě.
6. 9. 2021|
Bilance programového prohlášení: Většinu jsme splnili, říká Babiš. Opozice má výhrady
Do říjnových voleb zbývá zhruba měsíc a končící volební období vede k bilancování, co stávající vláda ze svého programového prohlášení splnila. Koaliční lídři přiznávají, že ne všechny priority se podařilo dokončit, obecně jsou ale spokojení. Jednou z největších výhrad opozice je prohlubující se zadlužování státu.
5. 9. 2021|