TÉMA

Lithium v Česku

Elektromobily nebo domovní baterie můžou mít v sobě v budoucnu kousek Krušných hor. Zásoby lithia pod Cínovcem se odhadují až na milion a 400 tisíc tun. Jejich hodnota dosahuje podle aktuálních cen na trhu několika set miliard korun.

Firma Geomet koupila za miliardu pozemky pro závod na zpracování lithia z Cínovce

Společnost Geomet koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla, na kterých hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku. Kupní cena pozemků u obce Újezdeček dosáhla téměř miliardy korun, napsal server Seznam Zprávy. Na Cínovci se nachází největší evropské ložisko lithia, které je klíčovou surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.
13. 6. 2023|
Lithium v Česku

ČEZ je blíž těžbě lithia, stal se majoritním vlastníkem firmy Geomet

Valná hromada australské společnosti European Metals Holdings (EMH) schválila prodej majoritního podílu v české firmě Geomet společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ. Geomet je držitelem přednostních práv na průzkum a využití ložiska lithia u Cínovce v Krušných horách.
23. 4. 2020|

V severních Čechách zvažuje ČEZ postavit velkou továrnu na lithiové baterie, oznámil Havlíček

V severních Čechách by během několika let mohla vzniknout továrna na lithiové baterie, které se používají k pohonu aut s elektromotorem. Podle ministra průmyslu a obchodu a ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) jde o projekt polostátní energetické společnosti ČEZ s tím, že půjde o jednu z největších investic ve střední Evropě.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 19:15|
Reportéři ČT

Zvrat v kauze lithium. Policie vyšetřuje ředitele podniku Diamo, kterého jmenoval ministr za ANO

Na podzim 2017 před volbami vypukla kauza lithium. Politici hnutí ANO s SPD a KSČM tehdy obvinili ČSSD z krádeže národního nerostného bohatství, protože ministr průmyslu za ČSSD podepsal memorandum o spolupráci s firmou zkoumající významná ložiska strategické suroviny. Po dvou letech dostává kauza nový rozměr. Policie totiž kvůli lithiu vyšetřuje Jiřího Ježe, staronového ředitele státního podniku Diamo, kterého v květnu do funkce jmenoval nový ministr průmyslu za hnutí ANO Karel Havlíček. Natáčel reportér ČT David Havlík.
3. 9. 2019|

ČEZ si udělá průzkum výnosnosti českého lithia a případně většinově ovládne australskou firmu EMH

Polostátní energetická společnost ČEZ získala opci na získání majoritního podílu v australské společnosti European Metals Holdings (EMH), která má přednostní právo na těžbu lithia u Cínovce v Krušných horách. ČEZ poskytne EMH půjčku dva miliony eur (51,2 milionu korun) a udělá si průzkum výnosnosti možné těžby. Do konce letošního roku se pak rozhodne, jestli do EMH kapitálově vstoupí, nebo si nechá půjčku vrátit. Informovali o tom v úterý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) a předseda představenstva a generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
16. 7. 2019Aktualizováno16. 7. 2019, 20:07|

Vědci přišli na to, jak účinně recyklovat baterie elektromobilů

Vědci Kalifornské univerzity v San Diegu vylepšili recyklační proces, který umí znovu využít použité katody ze starých li-ion baterií. Jejich objev je bezpečnější a spotřebovává méně energie než dřívější metody.
25. 4. 2019|
Lithium v Česku

Klíčová povolení pro projekt těžby lithia zatím nejsou

Klíčová povolení pro projekt těžby lithia u Cínovce zatím zdaleka vydána nejsou. Jde především o posouzení vlivu záměru na životní prostředí (EIA), stanovení dobývacího prostoru a povolení hornické činnosti. Na tiskové konferenci to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) podle něj v současnosti zkoumá podmínky, za kterých vláda uložila státnímu podniku Diamo, aby hájil vlastnická práva státu v oblasti strategických nerostných surovin.
4. 10. 2018Aktualizováno4. 10. 2018, 22:33|
Lithium v Česku

Další krok k lithiu. Australská firma EMH uvedla, že získala povolení k průzkumným vrtům

Australská společnost European Metals Holdings (EMH) oznámila, že učinila další významný pokrok v rozvoji svého projektu těžby lithia a cínu u Cínovce v Česku. V prohlášení uvedla, že získala povolení od tuzemských úřadů k zahájení 13 průzkumných vrtů. Z těžby lithia v Česku se stalo kontroverzní téma, když bylo před loňskými volbami podepsáno kritizované memorandum o porozumění při těžbě a další vláda ho pak vypověděla.
1. 10. 2018Aktualizováno1. 10. 2018, 16:35|
Lithium v Česku

EMH pokračuje v plánech těžby lithia, i když Česko vypovědělo memorandum

Australská společnost European Metals Holdings (EMH) pokračuje v přípravách těžby lithia u Cínovce, a to i přesto, že ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO) ve čtvrtek oznámil, že Česko vypovědělo s firmou memorandum o porozumění při těžbě tohoto kovu. Společnost mimo jiné tvrdí, že krok žádným způsobem neovlivní její průzkumná práva. Podle ministerstva je na EMH, zda bude pokračovat v průzkumu a následné těžbě lithia v tuzemsku.
2. 3. 2018Aktualizováno2. 3. 2018, 20:48|
Lithium v Česku

Ministr Hüner vypověděl memorandum o lithiu, které podepsal jeho předchůdce

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (ANO) řekl ve sněmovně, že zaslal australské firmě European Metal Holding (EMH) výpověď memoranda o těžbě lithia u Cínovce. Uvedl to při čtvrtečních sněmovních interpelacích. Memorandum o porozumění podepsal před volbami ministr Jiří Havlíček (ČSSD), jeho předchůdce ve funkci. Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými parlamentními volbami.
1. 3. 2018Aktualizováno1. 3. 2018, 17:48|

Filip a Babiš si vyjasnili spor o lithium, KSČM se vrátí k jednání s ANO o vládě

Předsedové KSČM a ANO Vojtěch Filip a Andrej Babiš si vyjasnili spor o memorandum s australskou firmou o těžbě lithia. Filip po jednání řekl, že KSČM se díky tomu vrací k jednání s ANO o nové vládě.
1. 2. 2018Aktualizováno1. 2. 2018, 21:41|
Lithium v Česku

Memorandum k lithiu je podle Babiše neplatné. Úkolem Hünera je dojednat právní nezávaznost

Úkolem ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (za ANO) je dojednat právní nezávaznost podepsaného memoranda o lithiu s European Metals Holdings (EMH), uvedl po jednání vlády v demisi premiér Andrej Babiš (ANO). Ministr podle něj také zaúkoluje státní firmu Diamo, která by měla přistoupit k průzkumu. Vláda se podle něj chce stále držet doporučení sněmovny. Už před jednáním vlády řekl Babiš, že je memorandum nesmyslné a neplatné. EMH ani ministerstvo průmyslu nynější Babišova slova nekomentovaly.
31. 1. 2018Aktualizováno31. 1. 2018, 16:29|
Lithium v Česku

Babiš se zlobí na ministra Hünera, že nekonzultoval s vládou svá jednání o lithiu

Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš kritizoval ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (za ANO) za to, že nekonzultoval s vládou svá jednání o úpravě memoranda k těžbě lithia.
30. 1. 2018|
Lithium v Česku

K memorandu o těžbě lithia vzniká dodatek. Ostatní politické strany kritizují postup ministra průmyslu

Česko uzavře s australskou firmou European Metal Holdings (EMH) do jednoho týdne dodatek k memorandu o těžbě lithia u Cínovce. Po jednání se zástupci EMH a dceřiné firmy Geomet to uvedl ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO). Před volbami vyvolalo memorandum kritiku zejména ze strany hnutí ANO. Mimořádná schůze poslanců pak požádala o zrušení platnosti dokumentu. Právě to nyní vyžadují ostatní politické strany.
25. 1. 2018Aktualizováno25. 1. 2018, 20:18|
Lithium v Česku

Memorandum o lithiu dál platí. Nový ministr průmyslu ho zatím nezruší

Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím neplánuje zrušení memoranda o těžbě lithia, řekl nový šéf resortu Tomáš Hüner (za ANO). Uvedl ale, že resort vyhodnocuje, co by z hlediska penalizací nebo finančních postihů takový krok znamenal. Společnost EMH, která chce prostřednictvím české firmy Geomet těžit kov u Cínovce a se kterou bývalý ministr Jiří Havlíček (ČSSD) memorandum loni podepsal, požádala Hünera o schůzku. Uskutečnit by se měla do 14 dní, uvedl ministr.
11. 1. 2018|
Reportéři ČT

Minulost Janečkových firem na těžbu lithia je spojená s Rittigem

Známý bojovník proti korupci a miliardář Karel Janeček je spojován i s těžbou lithia v Krušných horách. Jeho investiční fond ovládl dvě firmy, které se o lithium zajímaly dříve než on. Reportéři ČT zjistili, že minulost obou podniků je spojená s Ivo Rittigem. S kontroverzním mužem přitom Janečkův Nadační fond proti korupci vede dlouholeté právní spory. Tématu se věnoval David Havlík.
20. 11. 2017|
Lithium v Česku

Australská firma EMH chce o těžbě lithia jednat s novou vládou

Zájem australské společnosti European Metals Holdings (EMH) o těžbu lithia u Cínovce na Teplicku v Krušných horách nadále trvá. Firma chce o projektu jednat s novou vládou, která vzejde z víkendových voleb. Společnost podle něj plánuje dostát závazkům z memoranda, které s firmou začátkem října podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Podpis ale kritizovalo hnutí ANO a sněmovna následně požádala vládu o zrušení memoranda.
24. 10. 2017Aktualizováno24. 10. 2017, 15:51|
Reportéři ČT

Lithium jako promarněná šance? Vědci už před lety navrhli, jak ho získat z odkaliště. Stát to nevyužil

Před volbami v Česku vypukla lithiová horečka. Kritiku vyvolal podpis memoranda mezi ministerstvem průmyslu a australskou firmou, která v Česku plánuje lithium těžit prostřednictvím české pobočky. Zazněla slova o krádeži za bílého dne, souvislosti ale ukazují, že lze spíše mluvit o tom, že stát zaspal dobu. Před více než deseti lety vědecký tým z VŠCHT zkoumal odkaliště, dokonce vymysleli postup, jak z něj lithium získat. Do praxe ale stát neuvedl nic a odkaliště prodal Cínovecké deponii. Tématu se věnoval David Havlík z Reportérů ČT.
24. 10. 2017|
Lithium v Česku

Nejen lithium. Pod Českem leží pozoruhodné bohatství „kritických surovin“

Nejen díky těžbě lithia se může stát Česko pro Evropu zajímavou zemí. Na seznamu takzvaných kritických surovin, které v září Evropská unie aktualizovala, se objevují i ty, které mají pod nohama Češi. Nedostatek některé z těchto surovin by znamenal pro evropský průmysl vážné problémy. Pokud by se ekonomicky vyplatila jejich těžba, pomohlo by Česko o něco snížit závislost kontinentu na dovozu.
21. 10. 2017|
Lithium v Česku

Sněmovna požádala vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu

Sněmovna v pondělí večer požádala vládu, aby zrušila platnost memoranda o lithiu, které podepsal s australskou těžařskou firmou European Metals Holdings krátce před parlamentními volbami ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD). Končící dolní komora také uvedla, že lithium by měl v Česku těžit státní podnik. Usnesení sněmovny jsou pro vládu pouze doporučující.
16. 10. 2017Aktualizováno16. 10. 2017, 22:56|
Lithium v Česku

Memorandum o lithiu v Senátu i na vládě. Kabinet ho nezruší, chce ale posílit práva státu na těžbu

Kabinet zamítl návrh ANO zrušit memorandum o těžbě lithia. Vláda ale podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) přijala opatření, která mají posílit práva na těžbu dalších surovin státem. Povolením těžby pro australskou firmu se večer zabýval i Senát. Kromě ministra průmyslu a ministra životního prostředí věc vysvětloval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj zmíněné memorandum posiluje pozici státu.
11. 10. 2017Aktualizováno11. 10. 2017, 22:01|
Lithium v Česku

Lithiová bublina? Stát získá podle Greenpeace jen zlomek ceny, těžba se nemusí vyplatit ani firmě

Nízké poplatky za těžbu lithia připraví stát o miliardy korun. Upozornila na to ekologická organizace Greenpeace. Vládní nařízení z loňska podle ní stanovuje úhradu za těžbu z čistého kovu. Na světových trzích se však běžně obchoduje se sloučeninou uhličitanu lithného – tedy s již přepracovaným lithiem. Český báňský úřad ale za systémem úhrad stojí. Je podle něj spravedlivý.
11. 10. 2017Aktualizováno11. 10. 2017, 15:53|
Lithium v Česku

Sodíková baterie je tady. Může nahradit lithium, tvrdí její autoři

Svět se posouvá od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům. Ty ale nebudou konkurenceschopné, dokud se nevyřeší otázka akumulace, tedy uchování a hromadění energie. Klíčovým způsobem akumulace jsou dnes lithiové baterie. Vědci však nyní vyvinuli baterii, která místo lithia využívá sodík. Dokáže ukládat stejné množství energie, přitom cena sodíku je mnohem nižší než cena lithia.
11. 10. 2017|
Lithium v Česku

Spor vládních stran kolem lithia pokračuje. Řeší se, kdo vlastně co podepsal

Spor vládních stran kolem podpisu memoranda o těžbě lithia v Česku pokračuje. Lidovci teď řekli, že chtějí na středečním jednání vlády po ČSSD a hnutí ANO vysvětlení celého postupu. Vláda o podpisu nejednala. Memorandum o porozumění je dvoustránkový dokument, kde se ve třech bodech píše o podpoře v oblasti průzkumu, těžby a zpracování lithia.
10. 10. 2017|
Elektromobily nebo domovní baterie můžou mít v sobě v budoucnu kousek Krušných hor. Zásoby lithia pod Cínovcem se odhadují až na milion a 400 tisíc tun. Jejich hodnota dosahuje podle aktuálních cen na trhu několika set miliard korun.