TÉMA

Výstaviště

Opravy tratí zastaví některé pražské tramvaje

Cestující pražské MHD se od pátku 27. října musí připravit na další omezení. Kvůli opravě tramvajové trati mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice nebudou až do 5. prosince jezdit tramvaje. Krátký úsek budou muset objíždět po jiných trasách. Náhradní doprava mezi oběma zastávkami však zavedena nebude. Vyplývá to z informací zveřejněných na webu dopravního podniku (DPP).
25. 10. 2023|

Ruská protivzdušná obrana sestřelila nad Moskvou dron. Trosky poškodily výstaviště

Nad Moskvou byl v pátek sestřelen dron, jehož trosky poškodily jeden z pavilonů výstaviště, uvedla agentura TASS s odvoláním na záchranáře a starostu města Sergeje Sobjanina. Kvůli incidentu byl krátce uzavřen vzdušný prostor nad všemi civilními letišti ruské metropole, včetně mezinárodního letiště Šeremeťjevo a letiště Vnukovo.
18. 8. 2023Aktualizováno18. 8. 2023, 07:39|

Ostrava chce na výstaviště Černá louka přitáhnout více lidí, přibude zeleně

Ostrava chce výstaviště Černá louka proměnit v prostor, kam budou lidé chodit raději a častěji než doposud. V areálu o šesti hektarech v samém centru města by se tak mělo mimo jiné bourat a přibýt zeleně. Revitalizace potrvá roky, zatím není jasné, kolik bude stát.
29. 6. 2023|

Stará trať s přejezdem v centru Prahy se loučí, od neděle budou vlaky končit v Dejvicích

Poslední den jezdí vlaky po přejezdu v Bubenské ulici v Praze, po původním nízkém nadjezdu u Výstaviště a prozatím i tunelem ve Stromovce. V neděli začne výluka, která by podle předpokladů Správy železnic měla trvat zhruba dva roky. Při ní dostane trať zcela novou podobu a zmizet by měla nejvíce problematická místa. Vlaky od Kladna ale kvůli tomu budou celou dobu končit již na dejvickém nádraží, cestující směřující do centra tedy budou muset přestupovat na tramvaj či metro.
11. 3. 2023|

Předvolební Brno: Nové vedení bude muset řešit územní plán i drahé energie

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení brněnského zastupitelstva. Mezi nejvýraznější a nejdiskutovanější témata patří dopravní stavby včetně okruhu nebo tramvajových tratí, projekt horkovodu z Dukovan, územní plán či osud výstaviště a Velké ceny.
20. 9. 2022|

I v Česku rezonuje ukrajinský Den nezávislosti. Připomíná jej ruka před ambasádou, sbírka i petice

Odhalením sochy zobrazující ruku s prsty ve tvaru V a nehty v ukrajinských barvách před ruskou ambasádou začala v Praze připomínka Dne nezávislosti Ukrajiny. Země jej slaví rovného půl roku poté, co Rusko proti ní zahájilo válku. Za její ukončení vzniká symbolická petice na Václavském náměstí. Večer vznikl v centru Prahy lidský řetěz, další akce se uskutečnily na Staroměstském náměstí i na pražském Výstavišti.
24. 8. 2022Aktualizováno24. 8. 2022, 21:41|

Hodinová věž pražského Průmyslového paláce se bude opravovat na zemi. Vrátí se na ni svatováclavská koruna

Dělníci s pomocí jeřábů snesli hodinovou věž z rekonstruovaného Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Práce jsou součástí opravy, která zahrnuje i dostavbu levého křídla. To zničil v roce 2008 mohutný požár. Věž se od budovy takto oddělila vůbec poprvé za 130 let existence stavby. Rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce začala v únoru a hotová by měla být v roce 2025. Náklady na ni jsou 2,64 miliardy korun.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 13:12|

Brněnští zastupitelé schválili stavbu a financování multifunkční haly

Brněnští zastupitelé v úterý schválili stavbu multifunkční haly na výstavišti a její financování. Rozhodli o ní, přestože lidovci avizovali, že hlasovat nebudou, protože zatím není známý provozovatel haly, který má městu odvádět pravidelnou měsíční částku. Zbývající části koalice pomohli zástupci opozice z ANO. Celková předpokládaná částka na stavbu haly je aktuálně 6,8 miliardy korun, řekl novinářům radní Petr Kratochvíl (ODS). Původně se počítalo se čtyřmi miliardami.
21. 6. 2022|

Začala oprava vitráží v pražském Průmyslovém paláci. Jejich plocha je přes dva tisíce metrů čtverečních

Na Výstavišti v Praze 7 začaly restaurátorské práce na vitrážích a dalších historických prvcích Průmyslového paláce. Restaurátoři budou mimo jiné demontovat všech 5023 skleněných částí, které tvoří vitráž ve střední hale paláce, uvedli náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) a předseda sboru jednatelů Metrostav DIZ Karel Volf. Rekonstrukce Průmyslového paláce by měla stát asi 2,5 miliardy korun.
10. 5. 2022|

Začíná rekonstrukce Průmyslového paláce. Dominanta Výstaviště Praha Holešovice se dočká opravy po třinácti letech

Ve středu začala rekonstrukce části Průmyslového paláce, která vyhořela v roce 2008. Obnovu historické dominanty Výstaviště Praha Holešovice provázely přes deset let potíže kvůli soudnímu sporu o pojistce kvůli chybám ve vypsání zakázky. Náklady na obnovu by měly vyjít na zhruba 2,64 miliardy korun. Dostavba vyhořelého křídla i oprava dalších částí paláce má být podle plánů dokončena v roce 2024.
1. 2. 2022|

Musíme se přizpůsobit realitě. Nový šéf Brněnských veletrhů sází na digitalizaci a virtualizaci

Veletrhy se musí přizpůsobit nové realitě, kterou přinesla pandemie covidu. Ze dne na den totiž mohou být výstavní akce zrušeny. Podle nového generálního ředitele Veletrhů Brno Tomáše Moravce je nutné, aby byli organizátoři mnohem flexibilnější a zkrátily se přípravné lhůty. Budoucnost veletrhů vidí v hybridním modelu –⁠ lidé se budou i nadále potkávat na výstavišti, ale i virtuálně.
21. 12. 2021|

Praha bude hospodařit s rozpočtem přes 92 miliard korun, na investice má jít skoro 20 miliard

Hlavní město bude v příštím roce zřejmě hospodařit s příjmy a výdaji ve výši zhruba 92,6 miliardy korun, což je meziročně více. Na investice pak půjde přibližně 19,86 miliardy, z toho čtyři miliardy mají jít na stavbu metra D. Město bude v příštím roce rovněž splácet své dluhy a další peníze vloží do rezervy. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který v pondělí schválili pražští radní. Návrh rozpočtu musí ještě projednat a schválit zastupitelé.
29. 11. 2021|

Expo 58 se na pražské Letné otevírá veřejnosti. Uvnitř plánuje výstavy, na terase koncerty

Nejslavnější československá vzpomínka na světovou výstavu v Bruselu Expo 58 se znovu otevřela veřejnosti. Po pětiměsíční rekonstrukci zahájilo v objektu zakřivené bruselské restaurace na pražské Letné provoz Expo 58 Art. Plánuje tam pořádat výstavy nebo aukce a na přilehlé terase i kulturní akce či koncerty.
3. 11. 2021|

Po roční pauze začala Země živitelka. Přehlídka otevřela rekonstruovaný pavilon Z

Otevřením zmodernizovaného pavilonu Z začal ve čtvrtek v Českých Budějovicích mezinárodní agrosalon Země živitelka. Představí se na něm přes čtyři stovky vystavovatelů, kteří budou mít kromě pavilonů k dispozici nově i tři a půl tisíce metru čtverečních venkovních ploch.
26. 8. 2021|

Kraj dá na multifunkční halu na brněnském výstavišti nejméně 200 milionů

Jihomoravský kraj přispěje na stavbu multifunkční haly v Brně na výstavišti nejméně 200 milionů korun. Krajští zastupitelé ve čtvrtek schválili memorandum mezi regionem a městem, které s tím počítá. Hala bude stát i s dalšími náklady, jako je například parkoviště, 3,3 miliardy korun. Nabídne 13 tisíc míst. Na financování by se měly podílet město, kraj a také stát. Memorandum už dříve schválilo i městské zastupitelstvo.
24. 6. 2021|

Multifunkční hala v Brně získala územní rozhodnutí i stavební povolení

Brno získalo pravomocné územní rozhodnutí a stavební povolení na stavbu multifunkční haly na výstavišti. Oznámili to zástupci města. Jejich získání trvalo 850 dní. Hala za 2,7 miliardy korun nabídne 13 300 míst. Stavba by mohla začít příští rok, potrvá zhruba dva roky. Na financování by se měl částečně podílet kraj a stát. Brno si na část vezme úvěr.
21. 6. 2021|

Brno ruší provizorní nemocnici. Na výstavišti se bude jen očkovat

Na výstavišti v Brně končí záložní nemocnice, která s více než třemi sty lůžky vznikla loni v listopadu kvůli šíření pandemie koronaviru. Lůžka ale nakonec pro pacienty s koronavirem využita nebyla, zřizovatelé dají postele odvézt. V místě zůstane očkovací centrum, které tam funguje od začátku roku, řekli primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba.
8. 6. 2021|

30 let zpět: Střety anarchistů se skinheady před areálem pražského Výstaviště

Před areálem pražského Výstaviště se shromáždila asi osmdesátičlenná skupina mladých anarchistů, aby demonstrovala proti konání Všeobecné československé výstavy. Krátce nato však skupinu napadli přívrženci hnutí skinheads a došlo k ostré bitce. Policie, která se ke konfliktu dostala s velkým zpožděním, čelila kritice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
30. 5. 2021|

České Budějovice budou mít nové „Zetko“. Výstaviště chystá proměnu pavilonu

Areál Výstaviště České Budějovice prochází proměnou. Po mnoha letech se dočkal rekonstrukce pavilon Z pocházející ze 70. let minulého století. Stavební práce začaly na začátku tohoto roku. Výstavní pavilon se postupně promění v multifunkční společenské centrum. Návštěvníkům nabídne hlavní sál s kapacitou přes tisíc míst, výstavní prostor, zázemí pro pořádání konferencí a dalších eventových akcí. Za architektonickým návrhem stojí studio A8000. Jedná se o největší investici Výstaviště za posledních deset let. Celkově vyjde rekonstrukce na více než 135 milionů korun. Pavilon by se měl otevřít během agrosalonu Země živitelka na konci srpna.
26. 3. 2021|

„Matějská“ letos nebude. Rušení poutí ohrožuje českou tradici výroby atrakcí

Matějská pouť, která měla začít 22. února a končit o Velikonocích 4. dubna, letos nebude. Potvrdili to její pořadatelé, rodina Kočkových. V plánu nemají ani posunutí jejího začátku do dalších měsíců v případě rozvolnění vládních opatření. Rušení poutí dělá kromě jejich provozovatelů vrásky také výrobcům zábavních atrakcí. Výrobci oslovení Českou televizí tvrdí, že pokud se situace tento rok nezlepší, může to znamenat konec tradice.
20. 2. 2021|

V Ostravě roste velkokapacitní očkovací centrum. Otevře se, až bude dostatek vakcín

V Ostravě začala první fáze stavby velkokapacitního očkovacího centra. Vzniká v areálu výstaviště Černá louka a bude schopné denně naočkovat 1800 lidí. Kompletně spuštěné má být, až bude v regionu dostatek vakcín proti covidu-19. Zvláštní očkovací centra buduje nebo plánuje většina krajů.
20. 1. 2021|

Stovky jihomoravských budov nejsou památkou, a víc než třicet let ani nebyly

Česko přišlo o více než dva tisíce kulturních památek. Většina těchto objektů se nachází v Jihomoravském kraji. Jejich nedostatečná památková ochrana vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, kam doputoval spor města Brna s ministerstvem kultury kvůli poliklinice Zahradníkova.
14. 1. 2021|

30 let zpět: Chystá se Všeobecná Československá výstava

Na 15. května 1991 se chystala výstava, která měla prezentovat československou společnost takovou, jaká byla. Na holešovickém výstavišti muselo zároveň proběhnout mnoho stavebních úprav, které musely být dokončeny nejpozději měsíc před otevřením výstavy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
13. 12. 2020|

Třetí polní nemocnice by mohla vyrůst na ostravském výstavišti. Personál pro ni ale zatím chybí

Moravskoslezský kraj má vytipované místo pro případnou polní nemocnici, stát by mohla na ostravském výstavišti. Problém je ale nedostatek personálu. Fakultní nemocnice Brno chce pro polní nemocnici, která vzniká pro pacienty s covidem-19 na brněnském výstavišti, získat speciální zdravotnické týmy od členských států Evropské unie.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 16:43|