TÉMA

Elektronická evidence tržeb

Elektronická evidence tržeb (EET) je systém on-line zasílání údajů o tržbách finanční správě. Povinnost evidovat tržby začala od 1. prosince 2016 pro ubytovací a stravovací služby a bude pokračovat v dalších třech fázích pro ostatní podnikatele. Podnikatel zašle přes pokladní systém zprávu o transakci finanční správě, ta platbu zaeviduje a obratem vydá potvrzení o přijetí s kódem účtenky. Existují i výjimky, kterých se evidence týkat nebude.

Opozice měla na kritiku úsporného balíčku dost času, míní Skopeček. Koalice „znásilnila“ jednací řád, kontruje Dostálová

Místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (za ANO) obvinila v pátečních Událostech, komentářích vládní koalici v souvislosti s procesem schválení konsolidačního balíčku ve sněmovně ze „znásilnění“ jednacího řádu. K tomu podle ní navíc dochází opakovaně. Místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS) nicméně něco takového jasně odmítl, domnívá se, že opoziční zákonodárci měli na kritiku či úpravy souboru vládních úsporných opatření času dost, navíc s ním sami plýtvali.
14. 10. 2023|

Odbory by chtěly napravit státní finance snížením limitu pro paušální daň a návratem EET

Vrátit limit pro paušální daň na dřívější nižší úroveň a také vrátit elektronickou evidenci tržeb – takovými opatřeními by chtěla Českomoravská konfederace odborových svazů nahradit vládní konsolidační balíček, který mimo jiné upravuje sazby DPH, zavádí odvody na nemocenskou pro zaměstnance, ale také zvyšuje minimální sociální a zdravotní pojistné pro OSVČ. Odbory viní kabinet, že s nimi o svých plánech dostatečně nehovoří.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 17:12|

Poslanci schválili úplné zrušení EET. Vrátili jste nás do devadesátek, míní Schillerová

Elektronická evidence zřejmě definitivně skončí k závěru letošního roku. Její konec bez náhrady schválila sněmovna. Vládní návrh musí ještě posoudit Senát a podepsat prezident. Evidence byla od jara 2020 kvůli pandemii covidu přerušena do konce letošního roku a stala se fakticky dobrovolnou. Pokud by se zákon nepodařilo schválit, začala by od příštího roku opět fungovat a rozšířila by se i na další obory podnikání. Opoziční ANO neprosadilo zamítnutí vládní předlohy ani návrh, aby se evidence stala dobrovolnou.
25. 11. 2022Aktualizováno25. 11. 2022, 14:15|

EET do konce roku stihneme zrušit, věří Stanjura. Ve sněmovně se očekává dlouhá debata

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že zákonodárci letos stihnou schválit zrušení elektronické evidence tržeb. Ve sněmovně se v závěrečném čtení dají čekat dlouhé projevy poslanců ANO, kteří s ukončením povinnosti nesouhlasí. Nyní je jen pozastavená do konce roku.
30. 10. 2022|

Vládní návrh zrušit EET ke konci roku zamířil ve sněmovně do závěrečného čtení. Bude čelit pokusu o zamítnutí

Elektronická evidence tržeb by mohla definitivně skončit ke konci letošního roku. Vládní návrh, který s tím počítá, v úterý poslanci propustili do závěrečného čtení. V debatě zněly argumenty pro její zrušení i argumenty opačné z klubu ANO, které s úplným zrušením evidence bez náhrady nesouhlasí. ANO ji chce ponechat alespoň jako dobrovolnou. Poslanci hnutí současně vznesli návrh na zamítnutí vládní předlohy. Sněmovna o něm rozhodne ve třetím čtení.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 22:16|

Vláda podle Stanjury stihne do konce roku zrušit EET a zvýší hranici pro paušální daň

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že vláda stihne do konce roku zrušit elektronickou evidenci tržeb a zvýšit hranici pro paušální daň i povinnou registraci k DPH. Zatím oba zákony čekají ve sněmovně. Opozice k nim má výhrady. Variantou pro jejich projednání jsou podle ministra i mimořádné schůze.
19. 9. 2022|

Snižovat teplo ve školách a sociálních zařízeních nebude třeba, řekl ve sněmovně Jurečka

Energie bude podle ministra sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) pro zimní období dostatek. Nebude proto důvod snižovat teplo například v ústavech sociální péče na minimum dané připravovanou vyhláškou, uvedl ve čtvrtek ministr během interpelací v Poslanecké sněmovně na dotaz poslankyně ANO Ivany Mádlové. Poslanci se ve čtvrtek také zabývali mezistátními smlouvami. Řádná schůze sněmovny bude pokračovat i v pátek a neplánovaně se poslanci sejdou i následující pátek. Podle informací ČT se uskuteční mimořádná schůze k opatřením proti energetické krizi.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 17:32|

Koalice se přiblížila zrušení EET. Návrh prošel prvním čtením ve sněmovně

Elektronická evidence tržeb (EET) by měla skončit ke konci letošního roku. Poslanci v pátek v nočních hodinách v prvním čtení po zhruba osmihodinové debatě, která začala už ve čtvrtek odpoledne, podpořili vládní návrh, který ji bez náhrady ruší. Evidence je stejně v současné době přerušená do konce letošního roku, a to kvůli pandemii nemoci covid-19. Stala se fakticky dobrovolnou. Opoziční hnutí ANO zrušení evidence odmítá, ale s hnutím SPD se přiklání k tomu, aby zůstala dobrovolná. Vládní návrh ale s něčím takovým nepočítá a i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dobrovolnou evidenci odmítá.
24. 6. 2022|

Poslanci hodiny jednali o zrušení elektronické evidence tržeb. Její konec by byla chyba, řekla Schillerová

Sněmovna pokračovala v projednávání návrhu na zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb (EET) v úvodním kole. Druhé čtení návrhu na snížení zdravotních plateb za státní pojištěnce už bylo ukončeno. Sněmovní jednání o obou vládních předlohách už v minulosti provázely obstrukce opozičních ANO a SPD. V očekávání toho, že budou pokračovat, poslanci na návrh koalice schválili možnost jednání a hlasování i po půlnoci. Rozprava o EET tak pokračovala i po dvanácté večerní. Opozice mimo jiné navrhovala, aby bylo EET alespoň ponecháno v režimu dobrovolnosti.
23. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 00:02|

Koalice je připravena prosadit konec EET i na mimořádné schůzi. ANO bude snahu blokovat

Sněmovna se opět chystá na debaty o osudu elektronické evidence tržeb (EET). Vládní koalice je připravena prosadit zrušení buď na řádné schůzi, a když se to jako onehdy nepovede, tak na schůzi mimořádné. A opoziční hnutí ANO chce její snahu opět blokovat.
16. 5. 2022|

Debata o vládní uprchlické strategii ve sněmovně skončila po hodině, pokračovat bude ve středu

Předlohu o úplném zrušení elektronické evidence tržeb (EET) měla sněmovna začít projednávat v úterý odpoledne jako první bod pokračování řádné schůze, nakonec se k ní ale vůbec nedostala, protože jen schválení programu schůze trvalo přibližně tři hodiny. Následně bylo jednání do 18 hodin přerušeno. Po pauze začali zákonodárci debatovat o vládní strategii ke zvládání uprchlické krize vyvolané válkou na Ukrajině. Rozprava skončila přibližně po hodině, pokračovat bude ve středu ráno.
10. 5. 2022Aktualizováno10. 5. 2022, 19:46|

Vláda schválila zrušení EET ke konci letošního roku. Babiš rozhodnutí kritizuje

Elektronická evidence tržeb (EET) ke konci letošního roku zřejmě skončí. Počítá s tím návrh ministerstva financí, který ve středu schválila vláda, informovalo ministerstvo financí. Zrušení EET má současná vláda Petra Fialy (ODS) v programovém prohlášení. Evidence je kvůli pandemii do konce roku 2022 přerušena, žádný podnikatel tak nyní nemusí své tržby evidovat a úřady tuto povinnost nekontrolují. Andrej Babiš, který systém EET prosazoval už jako ministr financí, rozhodnutí ostře kritizoval. Strana ANO může zkoušet v parlamentu záník systému obstruovat.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 19:40|

EET přestala používat třetina podnikatelů, do konce roku 2022 je evidence dobrovolná

Elektronickou evidenci tržeb (EET) přestala využívat víc než třetina podnikatelů. Ostatní pokračují dobrovolně. Povinnost je kvůli dopadům epidemie přerušená až do konce příštího roku.
15. 3. 2021|

Senát schválil zákony pro zvládnutí pandemie a zvolil své místopředsedy

Senát schválil vyplácení ošetřovného po celou dobu uzavření škol nebo karantény dítěte. Senátoři také rozhodli o snížení počtu místopředsedů horní parlamentní komory, nově budou čtyři. V čele Senátu zůstane Miloš Vystrčil (ODS). Senátoři řešili i kompenzační bonusy pro kraje, do sněmovny poslali návrh, aby dostaly na každého obyvatele 300 korun. Horní komora se věnovala i elektronické evidenci tržeb a schválila prodloužení jejího odkladu do roku 2022. Na závěr čtvrtečního jednání senátoři schválili usnesení k teroristickým útokům ve Francii.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 19:22|
Elektronická evidence tržeb

Pivo bude levnější, i když zatím nenaběhne další vlna EET

Nižší DPH na točené pivo za necelý měsíc začne platit –⁠ a to i ve chvíli, kdy vláda kvůli pandemii koronaviru odložila povinnost evidovat tržby. Snížení daně původně bylo spojeno se zaváděním dalších vln EET od května. Nižší sazba má být na čepované pivo zejména v restauracích a hospodách. Nedotkne se to ale stánků nebo výdejních okének, která kvůli nouzovému stavu v restauracích vznikla.
11. 4. 2020|

Na daňové přiznání je čas do července, přesto se před některými finančními úřady tvořily fronty

Rušno je v těchto dnech na finančních úřadech, před mnoha z nich se tvořily fronty. A to i přesto, že Finanční správa nabádá lidi, aby primárně využívali elektronickou komunikaci a snížili tak riziko nákazy koronavirem. Aktuálně totiž platí, že daňové přiznání k dani z příjmu můžou podat až do 1. července. Přeplatek by jim měl být vrácen do třiceti dnů bez ohledu na datum, kdy žádost podají.
30. 3. 2020Aktualizováno30. 3. 2020, 19:50|
Elektronická evidence tržeb

EET bude pozastavena na dobu nouze a tři měsíce k tomu, rozhodla vláda

Vláda v pondělí jednomyslně schválila pozastavit elektronickou evidenci tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících tří měsíců. Znamená to, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována, uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Návrh, který je třeba upravit zákonem, v úterý projedná sněmovna na mimořádném zasedání. Kabinet schválil také další daňová opatření a kurzarbeit pro firmy, na které dopadla omezení kvůli šíření koronaviru. Vláda zároveň prodloužila uzavření obchodů i restaurací do 1. dubna a také změnila čas pro nákup seniorů nad 65 let na čas od 08:00 do 10:00, pro malé obchody už neplatí vůbec.
23. 3. 2020Aktualizováno23. 3. 2020, 21:56|
Elektronická evidence tržeb

Závěrečná fáze EET „jako by neexistovala“. Nejméně ještě tři měsíce

Ministerstvo financí kvůli pandemii koronaviru de facto odloží nejméně o tři měsíce závěrečnou fázi zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Stane se tak tím, že do 1. srpna odloží kontroly EET těm, jichž se má povinnost začít týkat od května. Zároveň stát vynaloží více peněz na program bezúročných půjček podnikatelům.  Vláda také zváží, zda některé potřebné finanční prostředky nezíská odložením dříve plánovaných investic armády.
17. 3. 2020|

Nakonec stručně. Finanční správa zkrátila formulář pro nejmenší podnikatele s EET

Finanční správa zveřejnila aktualizovanou podobu formuláře pro evidenci tržeb ve zvláštním režimu. Vztahuje se na nejmenší podnikatele – s ročními hotovostními tržbami do šesti set tisíc a maximálně dvěma zaměstnanci – a nahrazuje tiskopis, který kvůli své objemnosti vzbudil kritiku sněmovní opozice.
19. 2. 2020|

Na tři sta tisíc podnikatelů od května čeká EET. Ministerstvo chystá masivní kampaň

Elektronická evidence tržeb se od prvního května rozšiřuje na další obory. Půjde například o řemeslníky, advokáty, účetní, lékaře nebo taxikáře. Podle ministerstva financí by se to mělo vztahovat zhruba na 300 tisíc lidí. Jako před první a druhou vlnou spouští úřad masivní kampaň. Chceme jim podat pomocnou ruku, říká šéfka resortu Alena Schillerová (za ANO). K dispozici bude i brožura Průvodce pro podnikatele.
6. 2. 2020Aktualizováno6. 2. 2020, 16:53|
Elektronická evidence tržeb

Piráti se obrátili na Ústavní soud, aby zrušil novelu o dalším rozšíření EET

Piráti se ve čtvrtek obrátili na Ústavní soud s návrhem na zrušení novely zákona o evidenci tržeb. Podle nich nereaguje dostatečně na nález Ústavního soudu, který v roce 2017 zrušil plánované zavedení třetí a čtvrté vlny EET a škrtl i několik dalších ustanovení. Jako celek ale zákon u soudu obstál.
19. 12. 2019|

Uzavřít papírnictví bez pokladny EET bylo správné, potvrdil soud

Finanční správa postupovala správně, když kvůli absenci elektronické evidence tržeb v roce 2017 dočasně zavřela dvě papírnictví, jedno ve Slavkově u Brna a druhé ve Vyškově. Že úředníci nepochybili, ve čtvrtek potvrdil brněnský krajský soud.
19. 12. 2019|

Dvě firmy údajně obešly systém EET. Stát na daních podle policie připravily o 14 milionů

Zástupci dvou ostravských firem provozujících obchodní celostátní řetězec údajně obešli systém EET. Finanční správě podle policie posílali krácené tržby a stát tak na daních poškodili o 14 milionů korun. Ministerstvo financí k tomu uvedlo, že nešlo o prolomení celého systému EET, ale jen o úpravu pokladny.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 13:04|

EET se rozšíří i na zbývající odvětví, schválila sněmovna

Elektronická evidence tržeb se rozšíří i na zbývající odvětví. Některé služby a zboží se přesunou do desetiprocentní sazby DPH. V pátek to schválila sněmovna, která EET zařadila hned na začátek programu schůze. Další vlna EET se do sněmovny vrátila poté, co senátoři navrhli její zamítnutí. Opozice se nyní chce obrátit na Ústavní soud, strany také slibují, že se pokusí evidenci v budoucnu zrušit.
13. 9. 2019Aktualizováno13. 9. 2019, 16:39|
Elektronická evidence tržeb (EET) je systém on-line zasílání údajů o tržbách finanční správě. Povinnost evidovat tržby začala od 1. prosince 2016 pro ubytovací a stravovací služby a bude pokračovat v dalších třech fázích pro ostatní podnikatele. Podnikatel zašle přes pokladní systém zprávu o transakci finanční správě, ta platbu zaeviduje a obratem vydá potvrzení o přijetí s kódem účtenky. Existují i výjimky, kterých se evidence týkat nebude.