TÉMA

Fokus VM

Fokus Václava Moravce je měsíčník, který vysílá zpravodajská stanice ČT24 od počátku roku 2015. Se svými hosty diskutuje moderátor Václav Moravec o proměnách společnosti, technologií nebo vztahů mezi lidmi. Prostor v přímém přenosu věnuje také fenoménům dneška a silným nadčasovým tématům, na které nezbývá v denním zpravodajství čas. Dvouhodinovou diskusi vysílanou z unikátních prostor doplňují dokumentární reportáže a statistická data. Fokus VM se vysílá vždy první úterý (popř. první středu) v měsíci, od 20:00 do 22:00. Vedoucí dramaturgyní je Hana Andělová, dramaturgem Aleš Gongol.

Odvaha promluvit není abstraktní, je propojením svědomí a kontextu, shodli se hosté Fokusu Václava Moravce

Jak se v současnosti i minulosti projevovala odvaha? Jak poznat, kdy včas promluvit, vzepřít se či protestovat proti mocným, nespravedlnosti nebo násilí? O různých podobách odvahy debatovali v pořadu Fokus Václava Moravce bývalá ombudsmanka a chartistka Anna Šabatová, novinář Martin Milan Šimečka, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti), právník Věnek Bonuš, publicistka Johanna Nejedlová nebo psycholožka Irena Smetáčková.
21. 3. 2023|

Jak spojit rozdělený národ? Návody hledali hosté pořadu Fokus Václava Moravce

Co společnost rozděluje a co ji může spojit? Na otázky týkající se stále větší polarizace společnosti hledal odpovědi Fokus Václava Moravce. V pořadu s podtitulem „Jak usmířit národ?“ diskutují historik Tomáš Petráček, filozofka Tereza Matějčková, politoložka Anna Durnová, právní filozof Jiří Přibáň, antropoložka Marie Heřmanová a psycholog Tomáš Vašák.
20. 9. 2022Aktualizováno20. 9. 2022, 22:01|

Západ musí protiruské sankce dál utužovat, řekl ve Fokusu diplomat Povejšil

Západ nesmí polevit ve zpřísňování sankčního režimu namířeného proti Ruské federaci kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Ve Fokusu Václava Moravce to prohlásil někdejší český velvyslanec při NATO a EU Martin Povejšil. V pořadu s podtitulem „Pravidla boje“ s ním dál diskutovala vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, novinář Jefim Fištejn, politický analytik Jolyon Naegelem, bývalý vojenský kaplan Pavel Ruml a sociolog Daniel Prokop.
26. 4. 2022|
Fokus VM

„Nejkrásnější díla vznikala při morových ranách.“ Každá krize je šancí a strach lze mít pod kontrolou

Proč je důležité nebát se strachu? Proč je důležité nebát se nemoci? Proč je důležité nebát se myslet? Tématu Nebát se se věnovalo speciální vydání pořadu Fokus Václava Moravce. Pozvání přijali armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, psycholožka Laura Janáčková, farářka Martina Viktorie Kopecká, historik umění Jan Royt, etik Marek Vácha, mikrobioložka Václava Adámková, ekonom Tomáš Sedláček, psycholog Jiří Šípek a datový analytik František Vrabel.
31. 3. 2020Aktualizováno31. 3. 2020, 22:08|
Fokus VM

Kde se bere chudoba? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Proč se lidé dělí na chudé a bohaté a proč se propast mezi nimi stále zvětšuje? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce s podtitulem „Chudá bohatá planeta“. Pozvání k diskusi tentokrát přijali evangelický farář Miloš Rejchrt, lékařka Kristina Höschlová, ekonomové Filip Matějka a Zuzana Šmídová, rostlinný genetik Jaroslav Doležel a polární ekoložka Marie Šabacká.
14. 1. 2020|
Fokus VM

Světlo a tma, osvícenci i tmáři. Fokus Václava Moravce na téma Budiž světlo

Významu světla a tmy v lidském životě se věnuje adventní díl Fokusu Václava Moravce s titulem „Budiž světlo“. Pozvání přijali historik Vít Vlnas, architektka Lenka Maierová, světelný technik Petr Baxant, chronobioložka Zdeňka Bendová, odborník na světelné znečištění Pavel Suchana a dále fyzik a environmentalista Jan Hollan.
17. 12. 2019|
Fokus VM

Prosazování pravdy překáží formalismus justice a nedostatek odvahy, říká Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se domnívá, že postkomunistické země po třiceti letech transformace čelí velké výzvě stran kvality výkonu justice. Řekla to ve speciálním vydání pořadu Fokus Václava Moravce. Vystudovaná advokátka však soudí, že slovenské justici nastává „očistné období“. Za její největší problémy označila formalismus a nedostatek odvahy.
12. 11. 2019|

Máme vůči Listopadu dluh a některé svobody ani nevnímáme, varovala Čaputová na Národní třídě

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová položila věnec k památníku 17. listopadu na pražské Národní třídě. Do Česka přicestovala, aby si připomenula 30. výročí sametové revoluce a také aby vystoupila v pořadu Fokus Václava Moravce.
12. 11. 2019Aktualizováno12. 11. 2019, 20:00|
Fokus VM

Co mají společného kolapsy civilizací a jak je poznáme, diskutovali hosté pořadu Fokus VM

Impéria přicházejí a odcházejí. Co bývá příčinou rozkladu? Jak poznáme, že je společnost u konce s dechem? A jak se můžeme bránit? Těmto tématům se věnoval pořad Fokus Václava Moravce nazvaný Kolaps civilizace.
15. 10. 2019|
Fokus VM

Češi po revoluci nenašli cestu zpět na pole, půda trpí hospodařením velkých firem

Ani třicet let po revoluci se českému zemědělství nepodařilo vyrovnat s desítkami let socialistického hospodaření na zemědělské půdě. Naopak se stav půdy stále zhoršuje. Češi totiž, na rozdíl třeba od sousedního Polska, znovu nenalezli ztracený vztah k půdě a tu raději pronajímají velkým podnikům, uvedl ve Fokusu Václava Moravce odborník na krajinné plánování Petr Sklenička. Velké firmy však na cizí pronajaté půdě nehospodaří tak zodpovědně jako její vlastníci.
18. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 11:26|
Fokus VM

V prostředí svobody je slov příliš mnoho a v chaosu se lidé těžko orientují, míní filozof Kroupa

V eseji Slovo o slovu definoval spisovatel a český prezident Václav Havel tento jazykový nástroj jako úkaz temný, mnohoznačný, ambivalentní a zrádný. Nyní o slovu a jeho síle i moci debatovali hosté v pořadu Fokus Václava Moravce. Zatímco spisovatelka Radka Denemarková si všímá toho, že v éře moderních médií spousta lidí vyplavuje slova a vůbec za ně nenese odpovědnost, filozof Daniel Kroupa zase míní, že ve svobodě slova lidé těžko rozlišují pravdu a nepravdu.
28. 5. 2019|
Fokus VM

Studentský tlak na rychlé změny může v případě klimatu vést k nepromyšleným řešením, soudí klimatolog Tolasz

Nedávné studentské stávky proti změnám klimatu a jejich tlak na globální politiky s sebou nesou i nebezpečí rychlých a nepromyšlených řešení, uvedl v pořadu Fokus Václava Moravce nazvaném Recyklace světa klimatolog Radim Tolasz. Jako konkrétní příklad z minulosti uvedl solární byznys v Česku, kdy šlo o dobrou myšlenku, ale špatně pojatou.
30. 4. 2019|
Fokus VM

Umělá inteligence se rozvíjí netušeným tempem. Výhra v go ani samořiditelná auta vůbec neměla být

Umělá inteligence prochází velmi rychlým vývojem, který výrazně překonává očekávání nedávné minulosti. Pro společnost je přínosem, ale i hrozbou, je přesvědčen profesor umělé inteligence z ČVUT Michal Pěchouček. Umělá inteligence byla tématem březnového Fokusu Václava Moravce.
20. 3. 2019|
Fokus VM

Dějiny nemají definitivní podobu. Vždy lze nacházet nové vrstvy, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Říká se, že kdo vlastní minulost, ten vlastní i budoucnost. S dějinami jde zacházet všelijak a leckteré historické události trpí pokřiveným výkladem. O tom ve Fokusu Václava Moravce debatovali historik Oldřich Tůma, politoložka Adéla Gjuričová, ředitel Národního muzea Michal Lukeš, publicista Pavel Kosatík, režisér Jiří Strach nebo učitel Pavel Martinovský.
13. 2. 2019|
Fokus VM

Od dob podvýživy a hladu k hojnosti a přejídání. Cesty lidí k užívání si měnily svoji podobu

To, jak si lidé v minulosti užívali, se různě proměňovalo, ale vždy v tom byly tři základní složky: jídlo a pití, hry a sex. V pořadu Fokus Václava Moravce na téma Žít a užít, to uvedl historik Karel Černý.
8. 1. 2019|
Fokus VM

Dezinformace se šíří jako rakovina, varoval generál Pavel. Podle Romancova je třeba bránit „digitální hranice“

Svět je složitý a přeplněný informacemi – jak se v nich vyznat, jak odlišit fakta od výmyslů a lží a komu prospívá informační chaos? Tomu se věnoval prosincový Fokus Václava Moravce na téma Doba dezinformační. Hosty byli mimo jiné politický geograf Michal Romancov, generál Petr Pavel, astronom Jiří Grygar, politoložky Anna Durnová a Petra Vejvodová nebo datový analytik František Vrabel.
12. 12. 2018|
Fokus VM

Když se kult zdraví přežene, vede k nemocem, uvedl psychiatr Höschl

V nedávných dekádách jsme prožívali skutečně masivní orientaci na zdraví, s pozitivním i negativním aspektem, uvedl v pořadu Fokus Václava Moravce psychiatr Cyril Höschl. Pořad nazvaný Léčba budoucnosti se dále věnoval například novým lékům či tomu, co je možné v lidském těle nahradit a za jakou cenu.
21. 11. 2018|
Fokus VM

Jiří Přibáň: Češi důvěřují armádě proto, že nemá ve společnosti moc

Důvěra české veřejnosti v bezpečnostní složky – a nejvíc v armádu – vyplývá z toho, že se jedná o instituci, která není propojena s konkrétní politickou tváří a ve společnosti nemá reálnou moc. Myslí si to právní filozof Jiří Přibáň, který o krizi důvěry diskutoval spolu se sociologem Lukášem Linkem v pořadu Fokus Václava Moravce.
3. 10. 2018|
Fokus VM

Po sametové revoluci utíkali mladí Češi do světa, teď se vracejí. Fokus Václava Moravce se ptal, Kde domov můj

V uplynulém čtvrtstoletí opustilo Českou republiku čtvrt milionu převážně mladých a vysokoškolsky vzdělaných Čechů. V této souvislosti se začalo mluvit o takzvaném „úbytku mozků“. Až do roku 2006 skutečně například čeští vědci ze země odcházeli, od té doby už se ale situace naštěstí obrátila. Do země se navíc stále vrací řada lidí, kteří emigrovali před rokem 1989. Mezi nimi například slavná operní pěvkyně Soňa Červená, která byla jedním z hostů Fokusu Václava Moravce.
1. 7. 2018|
Fokus VM

Vichřice? Blesk? Katastrofy působí i krátká paměť, příkladem je D8, uvedli hosté Fokusu

Lidstvo ohrožují nejen přírodní katastrofy, ale také krátká paměť a neschopnost použít znalosti, které má k dispozici. V pořadu Fokus Václava Moravce na téma Člověk a živly se na tom shodla většina pozvaných hostů. Společnost, která nebere ohled na místo, ve kterém žije, se stává hrozbou nejen pro přírodu, ale také sama pro sebe.
10. 6. 2018|
Fokus VM

Češi hledají na každém hrdinovi chyby. Churchill by u nás skončil na smetišti, říká Sokol

Česká republika má celou řadu hrdinů, kteří by mohli jít národu příkladem, neumíme si jich ale vážit. V pořadu Fokus Václava Moravce se na tom shodla většina pozvaných hostů i diváků z řad studentů. Svou roli v tom sehrálo dlouhé období komunismu, které většinu hrdinů zašlapalo do země, ale i současná výuka na školách, která se málo věnuje 20. století. Podle filozofa Jana Sokola je výsledkem to, že se na každém snažíme hledat chyby, i když je dávno odčinil svými skutky.
12. 5. 2018|
Fokus VM

Fokus zkoumal závislosti: Mladí si všímají drog méně, zřejmě je víc baví virtuální svět

Závislost. Slovo, které zní děsivě, i když jeho význam je ve většině případů naprosto přirozený a pozitivní. Projevem závislosti může být bezelstný úsměv dítěte na rodiče, na nichž je závislé, projevem závislosti je dýchání – bez něj by člověk dlouho nepřežil. Fokus VM na téma závislostí však přiblížil spíše jejich odvrácenou stranu. Jak poukázali odborníci, drogy jsou s lidstvem od nepaměti a zrovna česká společnost je k některým navýsost tolerantní.
12. 4. 2018|
Fokus VM

Hosté Fokusu VM: Signály možného nástupu nové totality vidíme už teď, většině lidí je to ale jedno

Lidé v demokratické společnosti jsou schopni rozpoznat, že hrozí nastolení nového totalitního režimu, mnohé to však nezajímá, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce, jehož tématem byla totalita. Hosty pořadu byli mimo jiné spisovatel Jiří Padevět, koreanistka Nina Špitálníková a novinář a spisovatel Martin Milan Šimečka.
14. 2. 2018|
Fokus VM

Proč chce aplikace simulující baterku znát vaši polohu? Lidé nepřemýšlí, co do mobilu stahují

Mladí lidé na sebe na sociálních sítích mnohdy řeknou věci, které by na ulici nikdy nikomu neprozradili. Komunikují spolu navíc takovým způsobem, který například herečku Ivu Pazderkovou dovedl k tomu, že se odhlásila z Facebooku. Řekla to v pořadu Fokus Václava Moravce. Spolu s dalšími hosty se shodla, že stále chybí osvěta, jak se v prostředí internetu chovat. Bývalý policejní detektiv Jiří Ráž v této souvislosti upozornil, že lidé vůbec nepřemýšlí, co si instalují do telefonů. Nezarazí je například, proč chce aplikace simulující baterku zobrazit jejich polohu či kontakty.
13. 12. 2017|
Fokus Václava Moravce je měsíčník, který vysílá zpravodajská stanice ČT24 od počátku roku 2015. Se svými hosty diskutuje moderátor Václav Moravec o proměnách společnosti, technologií nebo vztahů mezi lidmi. Prostor v přímém přenosu věnuje také fenoménům dneška a silným nadčasovým tématům, na které nezbývá v denním zpravodajství čas. Dvouhodinovou diskusi vysílanou z unikátních prostor doplňují dokumentární reportáže a statistická data. Fokus VM se vysílá vždy první úterý (popř. první středu) v měsíci, od 20:00 do 22:00. Vedoucí dramaturgyní je Hana Andělová, dramaturgem Aleš Gongol.