Od dob podvýživy a hladu k hojnosti a přejídání. Cesty lidí k užívání si měnily svoji podobu

Fokus Václava Moravce - Žít a užít (zdroj: ČT24)

To, jak si lidé v minulosti užívali, se různě proměňovalo, ale vždy v tom byly tři základní složky: jídlo a pití, hry a sex. V pořadu Fokus Václava Moravce na téma Žít a užít, to uvedl historik Karel Černý.

Historik připomněl, že lidé měli v minulosti k dobrému jídlu (pití) daleko intenzivnější vztah, protože častěji než my trpěli podvýživou a prožívali hlad. 

Hra pak vyjadřovala osobní svobodu, něco, co poskytovalo potěšení a bylo provázeno vyprávěním nějakého příběhu. Pokud jde o sex, jsme v dnešní době neobyčejně liberální, tolerantní, odpovědnější a mravnější než předchozí generace, domnívá se Černý. Méně potlačujeme sexualitu, považujeme více věcí za přijatelnější, dodal. 

S uvedenými složkami souhlasila v pořadu i herečka Chantal Poullain. „Jídlo je komunikace a láska, spojuje nás,“ uvedla. Pod dobrým pitím si představuje dobré víno. A sex? Sex je strašně důležitý, doplnila. 

  • Čím žijeme a jak se bavíme? V čem spočívá Umění života? A kde pramení tuzemská skepse? Tomu se věnoval pořad Fokus Václava Moravce.
  • Pozvání přijali mimo jiné herečka Chantal Poullain, konzultant Petr Ludwig, manažerka Diana Rádl Rogerová, psychiatr Martin Hollý, historik Karel Černý nebo cestovatelka Viktorka Hlaváčková. 

Černý pak uváděl, jak se váha těchto složek v historii vyvíjela. „O středověku se někdy hovoří jako o společnosti hladu a hojnosti,“ řekl s tím, že lidé tehdy kolísali mezi dvěma extrémy. Buď neměli co jíst, nebo byla dobrá úroda a hleděli na to najíst se, co to šlo.  Zhruba od 19. století pak má západní společnost poprvé dostatek potravin. Tehdy začínají dějiny obezity. Dnes má náš civilizační okruh nejsnazší přístup ke kaloriím. 

Už v antice pak existovaly loterie a s nimi spojený moment vzrušení. Ve středověku přibyly karetní hry a šachy, ve 20. století například počítačové hry.

Historik zároveň odmítl názor, že čím dál do minulosti, tím byl sex potlačovanější. Nejvíce restriktivní podle něho bylo 19. století („hyperventilovalo nad odhaleným ženským kotníčkem“), zatímco člověk ve středověku měl k sexu mnohem uvolněnější vztah. „My se vlastně ještě vzpamatováváme ze šoku, který nám 19. století uštědřilo,“ dodal.  

Celý pořad si můžete přehrát ve videu v úvodu článku.