TÉMA

Design

Grand designérem roku je Jan Plecháč, v kolekci váz zachytil Duši lesa
Absolutním vítězem cen Czech Grand Design 2023 se v neděli stal Jan Plecháč, titul Grand designér roku získal za svou vázu Abyss, vázy Harmonic a za kolekci váz a nápojového skla Duše lesa, které navrhl pro sklárnu Moser. Do síně slávy českého designu vstoupil in memoriam designér Jiří Jiroutek (1928 až 2023), který se zapsal do historie českého designu ikonickou kolekcí nábytku U-450.
3. 3. 2024|ČTK
Český design zná své finalisty
Finalisty cen Czech Grand Design zvolila Akademie designu ČR. Vybraní soutěžící mají šanci získat ocenění za nejlepší dílo v kategorii produktového designu, módy, fotografie, šperku, grafického designu a ilustrace. Vyhlášení proběhlo v Moravské galerii v Brně, kde zároveň odstartovala výstava loňských výherců. Do finálního výběru se dostalo čtyřiadvacet účastníků. Vítězi budou oznámeni při galavečeru ve Stavovském divadle 3. března 2024.
29. 2. 2024|Martin Štěrba
V Itálii našli kapku Jana Kaplického, po restaurování bude stát v Česku
V italské továrně se našla zapomenutá socha od architekta Jana Kaplického, nyní ji ve svém ateliéru restauruje sochař Lukáš Rais. Devět metrů dlouhá a pět široká nerezová kapka doplní od léta, zatím dočasně, pražský veřejný prostor. Žádné podobné Kaplického dílo v Česku není.
3. 2. 2024|ČT24
Designblok ukáže cestu současného designu i v pojízdné galerii
V Praze začíná Designblok, největší tuzemská přehlídka současného českého a mezinárodního designu. Pojícím tématem jubilejního, pětadvacátého, ročníku je cesta. Akce se letos účastní přes dvě stě autorů a značek.
4. 10. 2023|
NASA vymýšlí nejlepší boty v dějinách. Otisknou se do povrchu Měsíce
Američtí vědci pracují na botách, do nichž se obují nohy astronautů, kteří se projdou po Měsíci. Tato obuv musí vydržet extrémy a musí mít vlastnosti, jež je velmi obtížné zkombinovat.
17. 7. 2023|
Jednoduché neznamená rychlé. Aleš Najbrt provede českým grafickým designem
Jak se proměňoval český grafický design a jak formoval národní identitu? Oslavou kreativity tuzemských autorů má být chystaný dokumentární cyklus, který vzniká v koprodukci České televize.
7. 6. 2023|
Made by Fire. V Miláně vystaví české sklo, porcelán a keramiku a s nimi otázky, které pálí design i průmysl
Na dubnovém design weeku v italském Miláně budou zastoupeni i čeští designéři a výrobci. Projekt Made by Fire podle Moravské galerie v Brně, která projekt ve spolupráci s festivalem Designblok připravila, ukáže největší výběr českého skla, porcelánu a keramiky na milánské přehlídce v novodobé historii Česka. Vedle prezentace tuzemské produkce a umu slouží výběr rovněž k zamyšlení nad směřováním českého designu a sklářského průmyslu.
31. 3. 2023|
Grand designéry roku 2022 jsou Lexová a Smetana. Jejich sedací nábytek inspirovaly dětské schovávačky
Absolutním vítězem cen Czech Grand Design je potřetí za sebou tvůrčí duo. Grand designéry roku 2022 se stali Terezie Lexová a Štěpán Smetana, Akademii designu zaujali kolekcí sedacího nábytku. Pořadatelé dále udělili ceny v osmi kategoriích, mimo jiné i za nové pojetí hasicího přístroje či fototerapeutické svítidlo. Už poněkolikáté se ocenění za svou tvorbu dočkala módní designérka Liběna Rochová.
21. 3. 2023|
Mezi nominacemi na Czech Grand Design jsou i vzory generované umělou inteligencí a hasicí přístroj
Ceny Czech Grand Design vybírají nejlepší počiny v oblasti produktového designu, módy, šperku, fotografie, grafického designu a ilustrace za rok 2022. Z hlasování Akademie designu vzešly na konci února finalisté. Vítězové jednotlivých kategorií – a absolutní vítěz napříč obory, tedy Grand designér 2022 – budou vyhlášeni 21. března. Přehled nominací nabízí fotogalerie.
24. 2. 2023|
Fast fashion značky často kopírují, a tak rychle chrlí zboží, říká módní návrhář Jan Černý
Fast fashion neboli rychlá móda je roky kritizovaný fenomén. Značky chrlí desítky kolekcí ročně, nové modely dokážou na trh dodat v řádu dnů až týdnů. Má to ale svou skrytou cenu, která není patrná z etikety. K nadspotřebě oblečení pak vede podle českého módního návrháře Jana Černého především účinný marketing firem. Tématu negativních souvislostí módního průmyslu se věnuje nový díl publicistického pořadu Bilance, který má premiéru v novém čase ve čtvrtek 19. ledna ve 21:00 na ČT1.
17. 1. 2023|Michal Šenk, Zuzana Tunová
Ministerstvo kultury podpoří kreativní průmysl speciálními vouchery
Ministerstvo kultury podpoří tvůrce takzvanými Kreativními vouchery v rámci Národního plánu obnovy. Speciální evropský dotační titul posílí českou kulturu bezmála pěti a půl miliardami korun, na vouchery půjde více než půl miliardy. Resort teď dokončuje přípravy.
10. 1. 2023|
Signal Festival nasvítí válku na Ukrajině i čtyři a půl tisíce kilometrů pražských ulic
Podesáté rozsvítí vybraná místa v Praze Signal Festival. Instalace ve venkovním prostoru i uvnitř galerií či kostelů vytvořili jak čeští, tak zahraniční umělci věnující se light designu, vizuálnímu, digitálnímu a konceptuálnímu umění. Patnáct zastávek zahrnuje například dílo vytvořené z dat vytěžených z pražských ulic, videomapping, autonomní roboty či instalaci vytvořenou z vraků dovezených z Ukrajiny. Program začíná po setmění a návštěvníky provede letos po dvou trasách. Jednak centrem hlavního města, jednak Vinohradami a Vršovicemi.
13. 10. 2022|
Sklo musíte zkrotit, říká designér Maxim Velčovský
Kvalitní design může fungovat desítky let – když ho ale vytváříte pro masy, je nutné přemýšlet jinak. V Interview ČT24 to řekl český designér Maxim Velčovský a v rozhovoru popsal i to, kdy se z produktů stává umění a proč má české sklo ve světě dobrý zvuk. Na Signal Festivalu představí instalaci z vyhořelých aut dovezených z Ukrajiny zasažené ruskou agresí. Přinese to podle něj očistu díky intenzivnímu zážitku, katarzi.
10. 10. 2022|
Designblok zasadil les designu
Český porcelán a sklo, současný ukrajinský design či studentské talenty představuje čtyřiadvacátý Designblok. Přehlídka designu a módy si za letošní téma vybrala „les“. Na návštěvníky čeká přes sto osmdesát instalací, módních přehlídek i přednášek. Designblok se koná v Praze od 5. do 9. října.
5. 10. 2022|
Obchod s USA dosahuje jedenácti miliard dolarů ročně. Vystrčilova mise ho má dál podpořit
Česko má nebývale vyrovnanou bilanci zahraničního obchodu se Spojenými státy. Vzájemný dovoz a vývoz s naším nejdůležitějším obchodním partnerem mimo Evropskou unii se blíží jedenácti miliardám dolarů ročně. Rozvinout další spolupráci má po mnoha letech první podnikatelská mise, která do USA vyrazila s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).
7. 6. 2022|rp
Výstava ukazuje československý i současný design brýlí. Saskia Burešová si ty své už vybrala
Po chebském Retromuseu si zájemci mohou prohlédnout výstavu Brejle a okuliare i v pražské Galerii UM. Expozice přibližuje zejména design brýlí od československých výrobců, ukazuje ale i nejstarší sběratelské kousky ze zahraničí. Až do 28. května návštěvníci také zjistí, jak si brýle představují současní studenti UMPRUM.
22. 4. 2022|
Grand designéři 2021 Vrtiška & Žák zaujali umyvadlem i katamaránem
Grand Designéry roku 2021 se stalo duo Roman Vrtiška & Vladimír Žák. Kromě toho, že jsou absolutními vítězi cen Czech Grand Design za loňský rok, obsadili také prvenství mezi nominovanými designéry. Ne úplně tradiční jsou v aktuálním ročníku vítězové kategorie móda, jimiž se stala značka obuvi, a šperk, kde zaujala kolekce hodinek. Vítěznou i nominovanou tvorbu vystavuje Galerie České spořitelny v Praze do 10. dubna. Grand designéři navíc v nadcházejících měsících připraví i vlastní výstavu v Moravské galerii v Brně.
23. 3. 2022|
Mezi finalisty na ceny Czech Grand Design se dostaly kliky, porcelánová alegorie covidu i katamarán
Ceny Czech Grand Design odtajnily finalisty za rok 2021. O nejlepším produktovém designu, módě, šperku, grafickém designu, ilustraci, fotografii, výrobci a také objevu se rozhodne vždy mezi třemi závěrečnými nominacemi. Nejzdařilejší tvorba na poli současného českého designu je také k vidění na výstavě v Galerii České spořitelny v Praze do 10. dubna. Vítězové, včetně titulu napříč obory – Grand Designéra 2021 – budou vyhlášeni 22. března v přímém přenosu České televize.
2. 3. 2022|
Designéři by měli pozorovat lidi, jak pijí kafe, radí Jiří Pelcl
Aby designéři nenavrhovali věci pořád dokola, musí být vnímaví k tomu, co lidé chtějí, domnívá se Jiří Pelcl. Jednasedmdesátiletý umělec patří k tuzemské designové špičce a rozsáhnou retrospektivu jeho rozmanité tvorby nyní přináší Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně.
25. 1. 2022|
Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně se proměnilo v centrum designu. Otevře se v pátek
Moravská galerie v Brně proměnila budovu Uměleckoprůmyslového muzea v centrum současného designu. Rozšiřuje své sbírky, plánuje výstavy i osvětovou činnost a především dokončuje celkovou přestavbu a obměnu expozic Uměleckoprůmyslového muzea. Expozice se veřejnosti otevře v pátek. Muzeum s podobnou koncepcí a záběrem podle ředitele Moravské galerie Jana Presse dosud v Česku chybělo.
25. 11. 2021|
Výstava ve Zlíně představuje historii průmyslového designu s rozumem a citem
Historii průmyslového designu představuje v Krajské galerii ve Zlíně aktuální výstava „Rozum versus cit²: Zlínský průmyslový design 1959–1992“. Na přípravě se podílela Univerzita Tomáše Bati a Národní technické muzeum.
16. 11. 2021|
Když se člověk dlouho usmívá, z úsměvu se stane křeč, říká tvůrce hry Happy Game
Od přírodních motivů zamířilo oceňované české studio Amanita Design k psychedelickému hororu, v němž hráči čelí nočním můrám. Novou videohru s názvem Happy Game představuje v rozhovoru její autor, herní designér a výtvarník Jaromír Plachý. Amanita Design je českou herní společností, která uspěla s originálními adventurami jako Samorost, Chuchel či Machinarium, které možná nejsou mainstreamovými hity, přesto je díky jejich rukodělné kvalitě znají miliony hráčů po celém světě.
9. 11. 2021|
30 let zpět: Autosalon Praha '91 zahájen
Na pražském Výstavišti byl před třiceti lety zahájen Autosalon Praha '91. Završil tím od května probíhající Všeobecnou československou výstavu. Po více než čtyřech dekádách se tak do Československa vrátila mezinárodní výstava nových modelů aut našich a světových značek. Podívejte se, jakou nečekanou novinku tehdy představila kopřivnická Tatra.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 10. 2021|Archiv ČT
Spotřebiče designéra Lachmana byly v každé domácnosti. „Král žehliček“ proslavil výrobky ETA
S domácími elektrospotřebiči, pod jejichž designem byl podepsán Stanislav Lachman, se setkala drtivá většina obyvatel někdejšího Československa. Ačkoliv jeho výrobky znal téměř každý, jeho samotného znal málokdo. Designér, rovněž přezdívaný „král žehliček“, působil jako průmyslový výtvarník v podnicích Kovotechna Praha a především Elektro-Praga Hlinsko, dnešní společnosti ETA. Autor například proslulého vysavače ETA Jupiter se zasloužil o kvalitní design československých elektrospotřebičů a svými zkušenostmi se prosadil i v oboru zpracování plastů. Od jeho narození uplyne v sobotu 16. října rovné století.
16. 10. 2021|