Obrázek za dar pro Ukrajinu. Malířka Benešová vybrala díky své „ptačí armádě“ první milion

Malířka Benešová o projektu Ptáčci pro Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Už stovky ptáčků nakreslila malířka Lenka Benešová pro dárce, kteří pomáhají těžce zkoušeným Ukrajincům. Projekt Ptáčci pro Ukrajinu založila hned po plnohodnotné ruské invazi v únoru 2022. Obrázky posílá do všech koutů Česka, mladým lidem i důchodcům, kteří se rozhodli být solidární. Benešová, která byla hostem pořadu Události, komentáře, je nazývá „ptačí armádou“ a těší se z pokoření hranice prvního milionu korun.

„Když nastala 24. února situace s Ukrajinou, tak jsem měla pár obrázků už připravených, protože jsem si dělala takový svůj vlastní projekt, kdy jsem si chtěla zmapovat nejznámější ptáčky v našem regionu. A napadlo mě, že ptáčky nabídnu lidem za dar Ukrajině. Tehdy jsem si tam nastavila hodnotu jeden tisíc korun. Když mi někdo pošle potvrzení o daru, já mu pošlu ptáčka,“ popisuje proces malířka.

Prvních deset hotových ptáčků zmizelo během dvaceti minut. Největší zájem je o žlutomodré modřinky a ledňáčky, oblíbení jsou také hýlové. Nejvyšší dar byl zatím sto tisíc korun.

„Udělala jsem orla bělohlavého, který měl 50 krát 65 centimetrů, ale dárce si o to neřekl, byl to můj nápad, kterému jsem se věnovala asi dva týdny. Malovat velké ptáčky na zakázku nemůžu, to bych prostě nezvládla,“ říká Benešová. Ptáčky kreslí rychlostí jeden obrázek denně.

Ptáčci Lenky Benešové
Zdroj: ČT24

Zájem přichází ve vlnách. „Někdy přijde třicet žádostí za týden, někdy ten zájem není. Když se stane, že dlouho nepřijdou žádné požadavky a já mám hotovo, tak namaluju ptáčky – dobrovolníky, a ty nabídnu a oni zase zmizí, takže víceméně projekt trvá rok a tři měsíce kontinuálně pořád,“ uvedla malířka.

Na projektu se podílejí lidé z celé republiky. Dost dárců je i mezi důchodci. „Záleží na tom, jak jsou lidé nastavení, není to jen o velkých městech, ale o lidech, které zajímá ta situace, a ti jsou všude,“ poznamenala Benešová.

Vydražený voják
Zdroj: ČT24

Malířka vydražila netradičně také ukrajinského vojáka hrajícího na klavír v pobořeném kostele.

„Byla to fotografie, kterou zveřejnil na svém telegramovém kanále ukrajinský prezident někdy v průběhu Vánoc. A mě se ta fotka dotkla, a když se mě něco dotkne, tak mám potřebu to namalovat. Dala jsem to na sítě jako novoroční přání s tím, že krásná hudba může znít i v pobořeném kostele a že Ukrajině přeju, aby všechny pobořené kostely byly zase opravené,“ konstatovala Benešová. Obrázek se nakonec vydražil za 18 800 korun.