Francouzská Ústavní rada zamítla referendum o důchodové reformě

Francouzská Ústavní rada ve středu zamítla návrh parlamentní opozice na uspořádání referenda o nepopulární důchodové reformě, proti které lidé ve Francii měsíce masově protestují. Informovala o tom agentura Reuters. První návrh rada, která je francouzskou obdobou ústavního soudu, odmítla už v polovině dubna. Reforma mimo jiné posouvá věk odchodu do důchodu ze 62 na 64 let.

Ústavní rada už dříve také v zásadních bodech potvrdila platnost důchodové reformy, která je jednou z vlajkových lodí druhého funkčního období prezidenta Emmanuela Macrona. Ten chce, aby se začala uvádět do praxe do konce roku. Macronovi političtí oponenti a odbory ale slíbili, že budou pokračovat v tlaku na její stažení. Ve středu však překonala další velkou překážku.

Penzijní reforma ve Francii v posledních měsících vyvolala vlnu mohutných protestů, které v poslední době často provázely výtržnosti poté, co Macron legislativu protlačil parlamentem bez hlasování v dolní komoře. Odbory na 6. června svolaly další kolo manifestací.

Od doby, kdy Macron obešel Národní shromáždění, se opoziční zákonodárci dvakrát obrátili na Ústavní radu ve snaze reformu zmařit a pokaždé žádali o její souhlas s referendem o věkové hranici odchodu do důchodu. Rada ve středu v prohlášení uvedla, že navrhované referendum nesplňuje zákonná kritéria definovaná v ústavě.

Macron tvrdí, že Francouzi musí pracovat déle, jinak se důchodový rozpočet do konce desetiletí propadne o miliardy eur ročně do červených čísel. Odbory míní, že peníze lze najít jinde, mimo jiné i vyšším zdaněním bohatých.