Záplavy a sesuvy půdy ve Rwandě a Ugandě mají přes sto obětí

Záplavy a sesuvy půdy si ve Rwandě a Ugandě vyžádaly nejméně 135 obětí. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na místní média a činitele. Rwandská státní televize zvýšila počet obětí na 129 poté, co záchranáři intenzivně pátrali po přeživších v Západní a Severní provincii. Nadprůměrné srážky tuto východoafrickou zemi podle místních meteorologů čekají celý květen. O úmrtí šesti lidí v sousední Ugandě informoval Červený kříž.

Rwandská státní televize sdílela video ukazující vodu s bahnem protékající po cestách a povodněmi poničené domy. Hovořila o dalších čtrnácti obětech pocházejících ze Severní provincie. V Západní provincii se prozatím počet mrtvých ustálil na 95.

„Naší prioritou je nyní dostat se do každého poničeného domu a zajistit záchranu všech případně uvězněných osob,“ řekl v rozhovoru s agenturou Reuters gubernátor rwandské Západní provincie François Habitegeko. Nejhůře zasažených je podle něj v současnosti pět okresů.

Silně pršet podle Habitegekoa začalo v úterý večer, načež se řeka Sebeya vylila z břehů. Půda podle něj již byla nasáklá z předchozích přetrvávajících dešťů, což v několika místech vedlo k sesuvům půdy, které zatarasily cesty.

Ve Rwandě je v těchto dnech český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), země je jeho poslední zastávkou na cestě po Africe. Podle ministerstva záplavy jeho program neovlivnily. Na Twitteru Rakušan napsal o setkání s rwandským ministrem zahraničí, s nímž podepsal dohodu o zamezení dvojího zdanění a jednal o bezpečnostních výzvách, migraci a obchodních příležitostech pro české firmy. Uctil také památku obětí genocidy, ke které došlo v roce 1994.

V sousední Ugandě začaly silné deště před více než měsícem a v posledních dnech hlásilo několik horských oblastí sesuvy půdy. Přívalové deště a záplavy vysídlily stovky lidí v okolí města Kasese, které leží u pohoří Rwenzori na jihozápadě země. Ugandský Červený kříž ve středu rovněž informoval o šesti mrtvých, pět z nich jsou členové jedné rodiny.