Záchranáři v Mississippi dál pátrají v troskách po tornádu

Horizont ČT24: Mississippi zasáhlo tornádo (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden vyhlásil stav katastrofy pro stát Mississippi. Krok umožní směřovat federální pomoc do tornádem zasažených oblastí, které navíc patří k nejchudším ve Spojených státech. Živel tam o víkendu zabil 26 lidí. Desítky obyvatel jsou zraněny a po dalších stále pátrají v troskách záchranáři.

Zkázu obrovských rozměrů za sebou nechal živel jen během pouhých několika minut, pro místní ale nekonečně dlouhých. Obyvatelé nejhůř zasaženého Rolling Forku přežili jen díky štěstí nebo jako člen městské rady Undray Williams díky rychlému rozhodnutí.

„Popadl jsem se shora vanu a stáhl si ji přes hlavu, aby mě nezasáhl déšť a blesky. Po pěti minutách bylo po všem a já si uvědomil, že jsem stále tady,“ popisuje Williams.

Tornáda a silné bouře srovnaly ve státě Mississippi se zemí během chvíle hned několik měst a obcí. Po možných přeživších v troskách domů stále pátrají záchranáři. Škody úřady hlásí z pásu území o délce až 160 kilometrů. Pro stovky lidí musely najít náhradní přístřeší.

Blíží se možná další tornáda

Prezident Joe Biden už na situaci reagoval vyhlášením stavu katastrofy pro stát Mississippi. To umožní směřovat do postižených okresů federální prostředky. „Pomoc je na cestě. To je v tuto chvíli to nejdůležitější,“ slíbil guvernér Mississippi Tate Reeves.

Oddechnout si ale obyvatelé státu přesto zatím nemohou. Meteorologové totiž varují, že se na ně blíží další mohutné bouře se silným větrem, krupobitím a potenciálně také dalšími tornády.