Britové v supermarketech neseženou okurky ani rajčata. Jak dlouho výpadek potrvá, není jasné

Události: Ve Spojeném království chybí zelenina (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii stále chybí některé základní druhy ovoce a zeleniny. Výpadek může podle producentů trvat až do května, což je výrazně déle než pár týdnů, které uvádí vláda premiéra Rishiho Sunaka. Britové si tak zřejmě budou muset odvyknout některým druhům jindy běžně dostupné zeleniny.

Zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský upřesnil, že i když některé druhy zeleniny, jako jsou saláty, okurky nebo rajčata, chybí v regálech velkých řetězců, je většinou možné je sehnat u malých prodejců.

Nedostatek zeleniny trvá v Británii asi týden, kdy skončí, ale není jasné. Vláda tvrdí, že by se vše mělo vrátit k normálu během jednoho nebo dvou týdnů, objevují se ale zprávy, které naznačují, že zelenina bude chybět mnohem déle. Záleží na tom, jestli se podaří obchodním řetězcům zboží nakoupit jinde.

Maroko, brexit a byrokracie

Za nedostatkem zeleniny podle britské vlády stojí výpadek dodávek z Maroka, kde byla špatná úroda kvůli nepřízni počasí. Částečně lze ale podle Dolanského vinit i brexit – po odchodu z EU země vsadila ve svém zásobování z velké míry právě na Maroko. V případě výpadku, který nastal, je složitější zboží nahradit. 

Dalším důvodem může být složitá doprava a byrokracie, která ji provází. To prodlužuje celkovou dobu dodávek. Domácí produkce navíc bude ve Spojeném království slabá. Někteří zemědělci vůbec nezačali sázet kvůli drahým energiím a nedostatku levných pracovníků.

„Normálně už máme v této době anglické okurky, jenže těch se v současné době moc nevypěstovalo, pokud vůbec nějaké. Takže si myslím, že to problém ještě zhoršilo,“ řekl ředitel Green Acre Salads Tony Montalbano. 

Britové se připravují na to, že zelenina bude dražší. Pokud budou dovozci chtít mít zásobování z více zemí, přinese to s sebou vyšší ceny, říká Dolanský. Podle něj je pravděpodobné, že supermarkety k takovému kroku sáhnou.