Pět lidí bylo odsouzeno kvůli neštěstí v Rigopianu. Hotel před šesti lety smetla lavina

Italský soud ve čtvrtek odsoudil pět lidí v případu hotelu Rigopiano v italském pohoří Gran Sasso, který v roce 2017 zavalila lavina. Dalších pětadvacet osob osvobodil. Informovala o tom agentura ANSA. Na místě tehdy zahynulo devětadvacet lidí. Mezi obžalovanými byli správci hotelu, úředníci nebo představitelé místních samospráv.

Obvinění zahrnovala trestné činy od vícenásobného zabití přes ublížení na zdraví po podvod, píše ANSA.

Soud uznal vinu starosty obce Farindola, pod kterou hotel spadal. Uložil mu trest dva roky a osm měsíců vězení. Prokuratura pro něj požadovala jedenáct let a čtyři měsíce, verdikt podle italských médií rozlítil pozůstalé přítomné v soudní síni. Tři roky a čtyři měsíce ve vězení mají strávit dva úředníci provincie Pescara a šest měsíců bývalý manažer hotelu a další osoba.

Lavina zavalila Rigopiano 18. ledna 2017. Po neštěstí, k němuž přispělo vydatné sněžení a zemětřesení, záchranáři vyprostili devět lidí a dvě osoby se zachránily díky tomu, že v okamžiku pádu laviny byly před hotelem.

Ze sutin záchranáři vyprostili i tři živá štěňata abruzzských ovčáků patřících manažerovi hotelu, který v troskách také přišel o život. Zachránění psi se v Rigopianu stali symbolem naděje. Z trosek hotelu je zachránili po pěti dnech, v okamžiku, kdy byli záchranáři schopni najít už pouze těla lidských obětí. Lavina se zařadila mezi nejhorší katastrofy svého druhu v Evropě.

Okolnosti tragédie začala později vyšetřovat policie. Vyšetřování se zaměřilo na fakt, že hotel nebyl před pádem laviny evakuován, ačkoliv v okolí předtím napadlo dlouhá desetiletí nevídané množství sněhu. Tamní policie navíc doprovodila do hotelu nejméně osm aut ve chvíli, kdy pouhé desítky hodin před tragédií padal nový sníh a oblast byla stěží průjezdná.

Úřady řešily i umístění stavby vzhledem k lavinovému nebezpečí a údajné zpoždění záchranných operací. Operátoři na tísňové lince totiž zpočátku nebrali volání o pomoc vážně s tím, že podle nich v oblasti spadla jen stáj. První pomoc na lyžích a s baterkami vyrazila až o půlnoci, na místo neštěstí se dostala ve čtyři hodiny ráno následujícího dne.