Německo se potýká s bytovou krizí, vláda se ji snaží řešit i střešní přístavbou

Události: Německo řeší bytovou krizi (zdroj: ČT24)

Jedním z problémů, se kterými se v tuto chvíli potýká Německo, je dostupnost bydlení. V zemi aktuálně chybí až sedm set tisíc bytů. Problém slíbila vyřešit vláda kancléře Olafa Scholze, podle níž má každým rokem ve spolkové republice vzniknout až čtyři sta tisíc nových bytů. Cíl se však kabinetu kvůli rostoucím cenám materiálů příliš nedaří. Hledá proto i jiné cesty, jako je třeba přistavení dalších pater na panelové domy.

„Dnes musíte při prohlídce bytu vystát dlouhou frontu, na ulici čeká stovka lidí. Samozřejmě platí princip, že kdo má nejvíce peněz a nejlepší pracovní smlouvu, toho si pronajímatel vybere,“ přiblížila situaci Yvonne Nossacková, která hledá nájemní byt už více než tři roky.

Berlín patří mezi německá města, kde je bytová krize nejhorší. Plán německé vlády tak zní jednoduše – stavět nové byty. „Naším cílem je čtyři sta tisíc nových bytů, z toho sto tisíc dotovaných a dostupných. Tohoto cíle se nadále držíme,“ prohlásil Scholz již loni v říjnu.

 Bytů se však loni postavilo o čtvrtinu méně, než kancléř plánoval. Výhled na letošní rok je ještě horší. Ceny stavebních materiálů a energií rostou, nové projekty proto stojí, protože se developerům nevyplatí. Vláda se tak snaží najít i jinou cestu. „Na střechách se dá stavět. Výrazně zjednodušíme tuto výstavbu – změnu podkroví na byty nebo přistavění nových pater,“ sdělila spolková ministryně výstavby Klara Geywitzová.

Zjednodušené stavební řízení v Berlíně využívají hlavně na sídlištích ve východní části města postavených v sedmdesátých letech. „Máme skvělý statický systém s šestimetrovým rastrem, kde jsou všechny stěny stejné. Jsme tedy za tento typ panelového domu rádi, protože veškerou váhu můžeme svést seshora přímo dolů,“ okomentoval projektový manažer HOWOGE Sebastian Alpitz.

Jen střešní výstavba bytovou krizi nevyřeší. Podle odhadů chybí v Německu aktuálně sedm set tisíc bytů. A obyvatel přibývá.