Starosta Londýna mluví o možnosti regulovat nájemné. Ceny závratně narostly

Události: Londýn se potýká s drahými nájmy (zdroj: ČT24)

Londýn bojuje s extrémně drahými nájmy. Poptávka po bytech totiž výrazně víc než dřív převyšuje nabídku. Starosta britské metropole dokonce mluví o možnosti nájmy zmrazit.

Když kapsle ikonického Londýnského oka začne pomalu stoupat do výše, turisté mají najednou celé město jako na dlani. Běžní obyvatelé Londýna sem ale příliš nechodí. Svoje město znají a vědí, že „závratné výše“ teď najdou někde úplně jinde.

Do závratných výšin totiž v Londýně vyskočilo nájemné. Podle starosty se v celé metropoli v průměru nyní dostalo na téměř 2400 liber, tedy 67 tisíc korun měsíčně. A čtyřicet procent obyvatel Londýna podle posledního průzkumu přiznává, že bude mít během následující zimy problém nájem zaplatit.

Nedosažitelné nájmy v centru

Londýn se letos stal čtvrtým nejdražším městem na světě. I přesto, že tu jsou nejvyšší platy v Británii – v přepočtu přes devadesát tisíc korun měsíčně – nájmy v centru jsou téměř nedosažitelné.

Třeba v Kensigtonu si zájemci o dvoupokojový byt musí připravit v přepočtu 137 tisíc korun měsíčně. V samotném centru města ve Westminsteru pak dokonce 150 tisíc za dvoupokojový byt. 

Lidé se tak stěhují mimo město, i za cenu dlouhého dojíždění. Třeba do Surbitonu na jižním předměstí. Tady se dá stejný byt jako v centru pořídit třikrát levněji.

Do Surbitonu se přestěhovala třeba Petra Stockelmayerová. V Londýně žije téměř dvacet let a rostoucí ceny bydlení zažila na vlastní kůži.

„Ve Wimbledonu bych si možná mohla dovolit garáž, takže jsem musela z těch zón trošku odstoupit,“ poznamenala Češka žijící v Londýně.

Regulovat nájemné

Za rostoucími nájmy je malá nabídka ubytování. Řada majitelů se kvůli stoupajícím úrokům hypoték rozhodla byty raději prodat. Na jeden tak dnes klidně připadá i třicet zájemců.

„Spousta lidí to kupuje na investici, na Airbnb, spousta těch bytů je prázdných. Většinou si to lidi nemůžou dovolit,“ dodává Stockelmayerová.

Starosta metropole Sadiq Khan otevřeně mluví o tom, že by mohl ceny bytů na určitou dobu zmrazit. „Žádáme vládu, aby nám dala pravomoci, abychom mohli regulovat nájemné. Pokud to funguje v Paříži nebo Vídni, proč by to nemohlo fungovat v Londýně?“ prohlásil Khan.